Demčákův blog

Vítám Vás na svém osobním blogu, kde najdete mé komentáře ke světu okolo mě. Budu rád, zapojíte-li se do diskuse pod články a vyvážíte nebo doplníte mé názory těmi svými. Můžete mě též sledovat na Twitteru, kam píši své postřehy, které mi nestojí za samostatné články.

Marek Demčák

Jaké aplikace nainstalovat na Macbook s OS X 10.7 Lion?

Pokud jste si (třeba k Vánocům) koupili Macbook nebo iMac, zkrátka cokoli s operačním systémem OS X 10.7 Lion, a je to Vaše první zkušenost s Macintoshem (např. přecházíte z Windows), nabízím vám seznam programů, které používám. Seznam je určitě ovlivněný tím, čím se živím, nicméně věřím, že si v něm každý něco najde.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Nejlepší aplikace a hry pro iPhone a iPad - prosinec 2012

Včerejší rekordní návštěvnost blogu a zejména článku Aplikace a hry pro iPad a iPhone aneb co se osvědčilo po mnoha měsících používání mě přesvědčila o tom, že lidi rádi čtou přehledové články se seznamem vyzkoušených aplikací. Takže tady to máte – zde je přehled toho nejzajímavějšího, co mám nainstalované na svém iPhonu a iPadu. Budiž Vám to inspirací, k čemu všemu můžete tyto skvělé hračky využívat.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Proč můj příští telefon bude s Windows Phone 7.5

Titulkem tohoto článku jsem pravděpodobně nepotěšil velkou část z mých čtenářů a následovníků na Twitteru – cítím, že čím dál častěji mě lidé vidí zejména na pozici určitého hlásného trouby okolo Applích produktů.

Nicméně, je to tak – ještě než si koupím iPhone 5 (bude-li vypadat dobře), je nad slunce jasné, že si do poloviny ledna koupím telefon s operačním systémem Windows Phone 7.5. Ano, s tím systémem, který chválí vesměs jen manažeři Microsoftu a Nokie (+ Radek Hulán :-)).

V článku se dozvíte, proč si i já myslím, že Windows Phone nakonec nebude propadák, ale stane se úspěšným a respektovaným systémem.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

První dojmy z iTunes Match: užitečná služba, která dá internetové infrastruktuře pořádně zabrat

Jako správný early adopter jsem si v pátek samozřejmě nemohl nechat ujít spuštění služby iTunes Match, a za poplatek 25 € ročně jsem se rozhodl uložit veškerou sbírku svých legálně získaných empétrojek do cloudu v USA. Proč jsem to udělal a jaké jsou moje první dojmy?

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 12. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Chcete koupit k Vánocům iPhone nebo iPad? 3x pro a 3x proti

Blíží se Vánoce a hlad po článcích na téma iPhone / iPad sílí. Jelikož se na tomto blogu nachází několik vesměs pochvalných recenzí iPhonu 4 a iPadu 2, občas se mě někdo ještě před kliknutím na tlačítko "koupit" zeptá, jestli to má opravdu udělat. K jeho velkému překvapení však dnes moje odpověď rozhodně není jednoznačná.

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 12. 2011 v kategorii Elektronika.

Jak jednat s lidmi v nevýhodné pozici - 5 dobře míněných rad

Jako provozovatel dotazníkové služby Vyplňto.cz každý den zodpovídám stále stejné otázky a řeším běžné provozní problémy – jediné, co se mění, jsou jména lidí na druhé straně telefonního nebo emailového drátu. A jejich komunikační dovednosti, které jsou někdy lepší než mé, častěji však velice špatné.

V tomto článku zcela pominu uživatele placených služeb, kteří mají nárok na technickou podporu, a dostává se jim plného servisu a prozákaznického přístupu. Zaměřím se na uživatele bezplatné služby FREE, kteří jsou dostatečně smělí a zavolají mi i přesto, že je u kontaktních údajů uvedeno, že na technickou podporu nemají nárok a mají se spokojit s nápovědou.

Nejextrémnější a z hlediska tohoto článku nejzajímavější telefonáty bývají samozřejmě ty, které se týkají nejčastějšího následku porušení pravidel, a sice smazání dotazníku. Typicky se jedná o ženu - studentku, která hodinu vyplňuje cizí dotazníky, aby získala nárok na registraci do FREE programu, následně stráví třeba hodinu s vytvářením dotazníku, do jehož úvodu vloží nádherně vypadají větu "Tento dotazník je anonymní a jeho výsledky budou použity pouze pro účely mé diplomové práce" a nakonec zvolí, že souhlasí s publikací výsledků dotazníků pro libovolné účely na Vyplňto.cz.

Pak dotazník pošle třeba na 200 emailových adres svých kamarádů a ráno na ni v emailu čeká zpráva, že administrátor serveru dotazník smazal, jelikož nesplňoval pravidla.

Ano, je to kruté, nicméně tento překvapivě často porušovaný bod už v pravidlech nemohu napsat tučnějším písmem. Jelikož pravidla nikdo nečte (ani já je obvykle u cizích služeb nečtu), je i přímo u pole pro uvedení úvodního textu v rámečku uvedeno, že v případě veřejného průzkumu je zakázáno do úvodního textu psát jakákoli omezení týkající se využití výsledků průzkumu. Dokonce je tam i ukázán počet smazaných dotazníků kvůli tomuto problému. Do třetice jsou na tuto skutečnost upozorněni uživatelé ještě u samotného nastavení ne/veřejnosti výsledků dotazníku, přehlédnout to tedy může jen naprostý ignorant (jsou jich mimochodem cca 2%).

Takže si shrňme situaci – strávili jste večer přípravou dotazníku, který najednou není. Píšou Vám ospamovaní respondenti, že by dotazník hrozně rádi vyplnili, ale že je bohužel smazaný. Ještě v noci jste se radovali z prvních 46 vyplněných dotazníků (kamarádi na Facebooku byli zrovna online) a i to je najednou bez náhrady smazáno. Jste naštvaní, nadáváte, máte chuť mě zabít.

V tomto momentě se tři čtvrtiny lidí (zejména muži) rozhodnou na Vyplňto házet bláto mezi všemi svými známými a zhruba čtvrtina mi zavolá (zejména ženy). Ve třetině případů se jim podaří dotazník i s již přijatými odpověďmi obnovit (žádný zodpovědný informatik samozřejmě nikdy nic nesmaže tak, aby se to nedalo nějak snadno obnovit).

Jak se dostat do té šťastnější třetiny lidí? Zde je mých 5 tajných tipů, které na mě platí...

Přestože popisuji to, co platí na mě, domnívám se, že to samé bude platit i například na různé úředníky, studijní referentky, doktory, jiné informatiky... Zkrátka ve všech případech, kdy zrovna nemáte všechny trumfy v rukávu :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 10. 12. 2011 v kategorii Ostatní.

Supraphonline.cz – skvělá služba pro moderní staromilce

Vydavatelství Supraphon a. s. jsem zřejmě díky jeho stáří a orientaci na určitý typ umělců vnímal spíše jako takovou veřejnoprávní instituci, která je zkostnatělá, neefektivní, nekonkurenceschopná, odsouzená k postupnému zániku. Prostě takový nějaký zvláštní negativní pocit. O to víc mě překvapilo, že je to právě Supraphon, který jako první z českých vydavatelství spustil ve čtvrtek vlastní online obchod s muzikou – Supraphonline.cz.

Jako správný early adopter jsem tedy tento obchod vyzkoušel, a zjistil jsem, že ono "prvenství" není zdaleka jediným překvapením...

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 11. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Nový design blogu pro lepší čtenářský zážitek

Rozhodl jsem se změnit design tohoto blogu na základě přečtení velmi přesvědčivého článku 16 PIXELS: For Body Copy. Anything Less Is A Costly Mistake.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 11. 2011 v kategorii Moje weby.

Zkouším investovat do akcií - Fio e-Broker pohledem laika, kterého nebaví spořící účty

Dostal jsem se do fáze, kdy mě napadlo, že bych nemusel všechny peníze utratit za elektronické hračky. Možná jsem dospěl, možná už jenom všechny hračky mám, každopádně jsem začal uvažovat, jak určitou část příjmů ponechat na budoucí spotřebu.

Jelikož jsem už předem zavrhnul možnost uložení peněz na spořící účty (směšný úrok a nutnost neustále měnit banku podle toho, kolik která nabízí desetin procenta) a stříbrné mince jsou pro mě příliš iracionální a nelikvidní (člověk ten kov asi musí milovat, aby mu věřil, že z něj mají mince nějakou hodnotu), rozhodl jsem se zkusit štěstí na burze.

Začátkem léta jsem si tedy zřídil u Fio další účet, tentokrát obchodnický e-Broker, přihlásil jsem se do spartánského rozhraní (ve stylu internetového bankovnictví od Fio), a radši to zase hned zavřel, protože jsem z toho nebyl ani trochu moudrý.

Můžete namítnout, že investovat na burze by neměl jen tak někdo, a kdo se nechce vzdělávat, nechť si zaplatí nějakého makléře, který mu poradí co kam dát, a provede za něj i všechny ty příkazy do uživatelsky nepřívětivého e-Brokeru.

Na tom samozřejmě něco je, ale Fio se v masivní reklamní kampani na e-Broker zaměřilo spíše na obyčejné lidi, zkrátka BFU (běžní facebookoví uživatelé), kteří mají trochu větší sklony k riziku než lidé s vkladní knížkou ve spořitelně.

V takovém případě je myslím spartánské rozhraní bez výrazného zeleného tlačítka "Začněte zde" docela problém, a peníze do reklamy ve velké míře vyletěly oknem.

A druhou otázkou je: Opravdu nejde udělat brokerské rozhraní tak, aby mu BFU rozuměli?

Naštěstí se za e-Brokerský účet v případě neaktivity neplatí žádné poplatky, a tak jsem mohl odsunout problém na podzim.

Jakmile Fio vypsalo další termíny kurzu Základy investování na kapitálovém trhu, hned jsem se do něj zaregistroval, a začátkem listopadu jej konečně navštívil.

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 11. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

iTunes Music Store - zamyšlení, zkušenosti, rady a tipy

Apple letos přišel se 4 zajímavými počiny – na jaře to byl iPad 2 se smart coverem, v létě to byl OS X Lion s českou lokalizací a konečně funkčním šifrováním celého disku, na přelomu léta a podzimu český online Apple Store (oceňuji možnost konfigurace macbooků a nižší ceny než u APR) a nejnověji to je český iTunes Music Store – online obchod s muzikou, který má jako jediný (i po spuštění bezzubého Musicjetu) šanci přetáhnout starší generaci Napsterem odkojených chronických stahovačů do světa, kde lidem přijde normální platit za přijatý užitek.

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 10. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.