Co se mi líbí a nelíbí na iPadu Mini s retinou + tipy na aplikace a hry

1. prosince 2013

Elektronika

Tento rok jsem si dal za cíl obnovit své elektronické výrobní nástroje tak, aby zcela vyhovovaly mým potřebám, nebrzdily mě při práci a nemusel jsem se za ně při jednáních stydět.

Po výměně již zastaralé Lumie 800 za Lumii 920 (s Windows Phone 8 GDR3 + Amber je to i po více než půl roce od koupě super telefon, který mi zřejmě ještě alespoň rok vydrží) a Macbooku za aktuální retina model přišla na řadu výměna iPadu 3 za nový iPad Mini s retina displejem.

Pokud Vás zajímá, jak se mi nový iPad Mini líbí, proč jsem si tentokrát vybral 3G variantu, jaký jsem zvolil pro iPad datový tarif a jaké aplikace v iPadu nyní mám, pak je tento článek určen právě Vám.

Už je čas na tablet s 3G/LTE

Před rokem a půl jsem u iPadu 3 zdůvodňoval, proč je dobré zvolit větší kapacitu vnitřní paměti (nejen aby se tam vešly všechny aplikace a filmy, ale také kvůli snazšímu pozdějšímu prodeji v bazaru) a proč je naopak nevýhodné připlácet 3000 Kč za 3G modul (omezené využití 3G jen pro některé datově méně náročné úkony, slabé pokrytí, vysoká cena paušálu).

Doba se však mění a i já se měním – zjistil jsem, že již iPad používám k podstatně jiným činnostem než před lety, a že mi vlastně už na kapacitě vnitřní paměti tolik nezáleží. Na přehrávání filmů z Uložto je iPad velmi nepohodlným společníkem (je to jako se drbat levou rukou za pravým uchem), je podstatně jednodušší si pustit filmy z iVysílání, Youtube nebo třeba Aerovodu. Rovněž v iPadu nepotřebuji mít všechny svoje empétrojky – stačí mi pár gigabajtů na zábavu v djských aplikacích, pro běžný poslech mám pak předplacená online rádia bez reklam na di.fm (hudbu v praxi poslouchám spíše přes mobil než přes iPad).

16 GB vnitřní paměti není příliš mnoho, ale pro mé účely (web, e-mail, sociální sítě, fotky a pár produktivních aplikací a her) je to dostatečné. Pokud budete chtít využívat iPad Mini naplno, zvažte 32 GB variantu, cokoli více je z mého dnešního pohledu již nesmysl (s ohledem na to, kolik si Apple nechává za dodatečnou velikost paměti zaplatit).

3G/LTE modul sice ještě stále není možné v některých aplikacích využít naplno kvůli nesmyslným omezením ze strany Applu (zakazuje např. iVysílání přehrávat delší pořady přes 3G), ale jinak už doba 3G/LTE připojení myslím nastala. Kromě možnosti být online prakticky kdeholi (bez zbytečného vybíjení mobilu kvůli sdílení internetu) má u iPadu Mini svůj význam i GPS přijímač, který je přítomen pouze ve 3G/LTE verzi (navigovat s velkým iPadem je nepraktické, iPad Mini už ale smysl jako navigace docela dává).

Jako dlouholetý zákazník T-Mobilu se smlouvou na dobu neurčitou jsem si po zakoupení iPadu Mini opět udělal kolečko mezi všemi současnými operátory, a zjistil jsem, že nejlepší mobilní tarif pro mobil + tablet mi dá stále T-Mobile (kvalita 3G/LTE sítě se mi zdá momentálně nejlepší, cenu 499 Kč měsíčně bez závazku za tarif Komplet se sdíleným 3 GB FUP pro dvě SIM karty žádný z konkurenčních operátorů nepřebil).

Při používání 3G/LTE jsem narazil víceméně jen na jeden zásadní nedostatek – nefunguje mi funkce sdílení internetu (hotspot, chcete-li tethering), vůbec mi ji iPad nenabízí. Dle technické podpory T-Mobilu se čeká na update ze strany Applu, který by měl přijít již během prosince 2013, takže nezbývá než čekat a doufat.
Aktualizace 8. 12.: Hotspot již díky aktualizaci funguje zcela bez problémů.

Kvalitní dílenské zpracování a hardware s budoucností

Dílenské zpracování iPadu Mini (mám „vesmírně” šedou variantu) je velmi dobré, Nexus 7 vedle něj vypadá jako velmi chudý příbuzný. Všechno pěkně lícuje a je vidět velký cit pro detail (např. u fotoaparátu nebo lightning konektoru pro nabíječku/připojení k PC).

Ani z hlediska hardwaru se tentokrát příliš nešetřilo – zatímco původní iPad Mini byl už v době uvedení v podstatě low end s téměř 2 roky starými vnitřnostmi (pomalý procesor, poddimenzovaná operační paměť, displej s nízkým rozlišením), nový iPad Mini s retina displejem má vnitřnosti prakticky stejné jako ostatní současná iOS zařízení (velký iPad Air a iPhone 5S).

Výkon procesoru (prý až 5x vyšší než u prvního iPadu Mini) i velikost operační paměti (1 GB) jsou pro současné aplikace dostatečné, nově použitá 64bitová architektura procesoru dává navíc velkou naději, že budou pro nový iPad Mini ještě dlouho vydávány aktualizace operačního systému a že na něm poběží i novější aplikace, které budou pro tuto architekturu speciálně uzpůsobeny.

Z čistě praktického hlediska mě potěšilo kvalitní Bluetooth 4.0 připojení (po připojení bezdrátových sluchátek JayBird BlueBuds X Premium vidím na displeji iPadu také stav baterie ve sluchátkách, to Lumie 920 nebo Macbook Pro neumí) a lepší příjem WiFi signálu (kde má iPad 2 jen jednu čárku a streamuje video trhaně, tam má druhá generace iPadu Mini dvě čárky a video přehrává zcela plynule). Výdrž akumulátorů okolo 10 hodin mohu potvrdit, v praxi dosahuji dokonce i o něco delších časů.

Samozřejmě jsou věci, které mi z hlediska hardwaru na iPadu Mini trochu schází – chybí NFC, standardní USB konektor (nestandardní lightning kabel jsem ještě Applu ani náhodou neodpustil), podpora nejrychlejšího WiFi standardu "ac" a asi bych i uvítal bezdrátové nabíjení nebo tu čtečku otisků prstů, co je na iPhonu 5S (případné odesílání mých otisků prstů do americké špionážní agentury by mi nijak zvlášť nevadilo, beztak už moje otisky díky červnové návštěvě USA mají).

Displej? Žádné terno, ale lehký nadprůměr ano

Nejčastěji kritizovanou součástkou původního iPadu Mini byl ne příliš kvalitní 7,9" displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů (163 ppi), vyrobený nějakou levnější technologií IGZO (ta má zřejmě na svědomí nejen úsporu hmotnosti a výšky displeje, ale také jeho tak trochu mdlé barvy a o něco horší pozorovací úhly).

Displej nového iPadu Mini s retinou je bohužel lepší pouze v tom, že má dvojnásobné rozlišení 2048x1536 obrazových bodů (326 ppi) – technologie výroby IGZO zřejmě jinak zůstala stejná.

Když porovnám vedle sebe displej iPadu Mini s retinou a prvního iPadu Mini (od „jablečných” známých), vidím velký rozdíl v jemnosti zobrazení. Všechno je na novém iPadu Mini jemnější a tím pádem hezčí (vytknout lze snad jen příliš silné podsvícení, v praxi jedu obvykle na 30 %, čímž výrazně prodlužuji výdrž akumulátorů). Displej iPadu Mini s retinou se zdá být při tomto porovnání dokonalý.

Jenže vedle iPadu Mini mám také možnost srovnání s retina displejem v Macbooku Pro, a to jsou – přiznejme si – tak trochu dudy a nebe. Při přímém srovnání IGZO a IPS technologie je i pouhým okem vidět, že barvy na iPadu rozhodně nebyly vyprané v perwollu a že je to všechno takové nějaké mdlé. Druhou věcí jsou pozorovací úhly – zatímco na film na Macbooku Pro se můžou dívat klidně 4 lidi v místnosti, iPad Mini je vhodný spíše pro jednoho člověka (což není vzhledem k velikosti zase taková nevýhoda, je to hlavně „osobní zařízení”).

Nejhorší jsou však na displeji nového iPadu Mini odlesky – zatímco Macbook Pro je skutečně velmi efektivně pohlcuje (to už musí být JO světlo, abych si ho v odrazu nějak všimnul), iPad Mini je i při maximálním podsvícení jako zrcadlo. Je to peklo a po chvíli z toho bolí oči, takže na nějaké čtení knih na slunci jednoduše radši hned zapomeňte – iPad je zařízením spíše „do bytečku” a nejlépe do pokoje, kde se moc nesvítí.

Štve mě nedoladěný iOS 7

Když jsem začátkem července prodával původní iPad 3, běžel na něm ještě operační systém iOS 6. Měl jsem k němu své výhrady, ale fungoval docela dobře, samozřejmě v rámci omezených možností iOS světa (tj. neexistující sdílené úložiště souborů, nic moc integrace sociálních sítí, uzavřený systém...). Nový iPad Mini je však distribuován již s aktuálním iOS 7, takže je potřeba si na nový a totálně překopaný systém zvykat.

Upřímně – ještě jsem si nezvykl a přechod na iOS 7 nevnímám nijak zvlášť pozitivně. Jedna věc je, že se mi nový iOS 7 graficky moc nelíbí, ale s tím se budu muset nějak časem sžít. Druhá věc je, že nový systém nepřináší víceméně žádné nové funkce, vše je pouze naprogramováno „tak nějak znovu” a v jiných barvách.

Systém se vypíná cca 12 sekund a zapíná cca 25 sekund. To není tak špatné, vždycky to tak bylo, ale od 5x výkonnějších vnitřností bych přecejen čekal více (OS X Mavericks mi na zašifrovaném Macbooku nabíhá 13 sekund). Samotný pohyb v systému je při přímém porovnání s původním iPadem Mini výrazně rychlejší, ale opět – kdo si jednou zvykne na odezvu Macbooku Pro, toho iPad Mini zkrátka nemůže plně uspokojit :-) Subjektivně rychlost systému iOS 7 zpomalují zcela zbytečné animace, které zřejmě nejde nijak vypnout.

Nemyslím si, že by za problémy s relativní pomalostí oproti Macbooku Pro mohl hardware, ten se mi zdá na dnešní dobu dostatečně výkonný. Problém vidím spíše v celkovém „nevyladění” iOS 7 (chci doufat, že ten systém zbastlili narychlo s hlavním cílem, aby to „nějak jelo” na nové 64bitové architektuře procesoru, vyladění z hlediska výkonu snad přinese iOS 8).

Z funkčních hledisek je pro mě tak trochu zklamáním inovovaná dolní vysouvací lišta (je super, že tam jde vypnout/zapnout bluetooth/wifi, ale když jsem v kavárně a chci se připojit k tamější WiFi nebo když chci připojit Bluetooth sluchátka, tak stejně musím jít rovnou do Nastavení, protože na tyto úkony je spodní lišta krátká a neumožňuje mi se přímo do toho nastavení dostat). Zamykací obrazovka má při zadávání hesla zvláštní chybu – nevím, čím to je, ale zhruba při každém pátém odemykání mi zmizí z vstupního políčka kurzor a musím do něj znovu ťuknout. Zhruba při jednom z deseti pokusů mi pak vstupní políčko během psaní hesla rovnou zmizí a musím odemčení iniciovat znovu. V neposlední řadě se mi zdá, že displej iPadu Mini zhasíná při neaktivitě nějak příliš brzy a nevím, kde tuto prodlevu zvýšit (vím jen, že není pokaždé stejná, někdy to zhasne po půl minutě, jindy ani po několika minutách).

Blbě vymyšlený Smart Cover

Smart Cover pro iPad Mini je o něco méně chytrý a o něco méně luxusní než Smart Cover pro velký iPad. Co se té chytrosti týče – vyzkoušel jsem snad všechny možné kombinace srolování krytu, a nikdy se mi nepodařilo iPad postavit tak pevně, jako starý iPad 3. Prostě to při sebemenším tlaku padá. Z materiálů je k dispozici pouze umělá hmota, luxusní kožené provedení je vyhrazeno pouze pouzdrům na celé tělo iPadu (to ale nechci, to bych si do toho pouzdra mohl dát rovnou Nexuse a nepotřeboval bych „luxusní” hliníkové tělo).

Nejlepší aplikace a hry pro iPad Mini s retina displejem

Jak jsem psal v úvodu, iPad již používám trochu jinak než před lety, takže i seznam mnou doporučených aplikací bude trochu jiný než před dvěma lety (tehdy se do seznamu dostaly i aplikace pro iPhone, ten bych si dnes však už kvůli špatnému poměru cena/výkon nekoupil).

Má úvodní (a současně jediná) obrazovka iPadu Mini vypadá nyní takto:

Na spodní liště mám připíchnuté aplikace Safari (vestavěná aplikace pro prohlížení webu), Mail (vestavěná aplikace na e-maily), Obrázky (vestavěná aplikace na obrázky), Hudba (vestavěná aplikace na přehrávání hudby), HomeFree (aplikace pro přehrávání televize z DVB-T tunneru AverTV HD HomeFree Duet F200) a Nastavení (lezu do něj zatím bohužel docela často).

Ostatní aplikace mám umístěné na ploše s následujícím rozmístěním do složek (kategorizace některých aplikací je trochu složitější, označení top dávám k těm aplikacím, které používám nejčastěji):

  • Hry (iPad Mini je vzhledem k nízké váze ideálním herním zařízením)
    • Temple Run 2 (druhé pokračování nekonečného utíkání před naštvanou příšerou z chrámu)
    • top Subway Surfers (podobný princip jako u hry Temple Run, akorát utíkáte mezi vlaky)
    • Real Racing 2 HD (závodění v autech mě zase tak moc nebaví, ale hezky se na tom lidem demonstruje výkon iPadu Mini :-))
    • top Jelly Defense (graficky velmi vydařená Tower Defense hra, ve které stavíte různé věže ve snaze zabránit průchodu různých gumových stvoření)
    • Train Conductor 2: USA (nastavujete výhybky vlakům tak, aby se nesrazily; s realitou to nemá nic společného, ale je to zábava)
    • top Cat Physics (roztomilá logická hra se dvěma kočičkami, které si posílají klubíčko)
    • Angry Birds Space HD (netřeba představovat)
    • Retro Pinball (prostě pinball)
    • Rayman Fiesta Run (takový akčnější "Mario" nebo "Sonic" pro doteková zařízení, pěkná grafika i hudba)
  • Zábava (opět vesměs zabijáci času :-))
    • Bowls HD (meditační hraní na tibetské mísy)
    • Gravitarium 2 (relaxace se světelnými částicemi ovládanými pohybem)
    • top Traktor DJ (mixážní pult, který je ve výsledku lepší, než mnou kdysi doporučovaný DJAY)
    • top Osmos HD (aplikace na pomezí hry a relaxace, posouváte buňku po prostoru a snažíte se sežrat menší buňky a utéct před většími buňkami)
    • Garage Band (moc pěkná aplikace, ve které můžete hrát na mnoho nástrojů a skládat v ní hudbu, osobně ji mám ale nainstalovanou spíš kvůli kamarádům než kvůli sobě)
    • Autoškola - eTesty.cz (procvičování testů z autoškoly, tuto aplikaci jsem dodavatelsky programoval pro NETservis /grafiku jsem nedělal/)
    • SoundCloud (hudební sociální síť pro hledání nové zajímavé hudby)
    • iBooks (na iPadu nečtu, ale kdyby náhodou, tak k tomu použiju tuto aplikaci)
    • TuneIn Radio Pro (online rádia, přehrávám v tom hlavně rádia z DI.FM, ale umí toho více)
  • Média (další prokrastinační složka)
    • Facebook, Twitter, Google+ (základní trojka)
    • Feedly (RSS čtečka článků ze sledovaných webů)
    • Flipboard (alternativní magazínový přístup k FB/Twitteru/Google+ a RSS, používám méně než dříve)
    • Novinky.cz (jednoduché zpravodajství)
    • Kiosek (v kiosku mám magazíny Dotyk a Respekt, ale čtu to v podstatě jen když jsem na dovolené)
  • Televize (na DVB-T mám samostatnou aplikaci HomeFree, v této složce mám jen online streamy)
    • top iVysílání (archiv ČT)
    • Stream.cz (Peklo na talíři a Život v luxusu :-))
    • YouTube
    • Prima (archiv Primy – zadarmo dobrý, ale chybí tam jediný koukatelný primácký pořad Show Jana Krause, takže to asi brzo smažu)
  • Praktické appky (tyto aplikace mohou mít ambice být pracovními společníky)
    • OmniGraffle (kreslení různých schémat a wireframů, bohužel dost drahé)
    • Explain Everything (tvorba videonávodů k použití, je možné si tam otevřít třeba webovou stránku a postupně ji nějak proklikat a okomentovat)
    • Pages (psaní a úprava textových dokumentů, moc nepoužívám)
    • Keynote (tvorba a přehrávání prezentací)
    • Textastic (editor zdrojových kódů s vestavěným FTPS klientem – na dovolenou jako nouzové řešení problémů ideální)
    • Fio SmartBroker (aplikace pro ovládání Fio brokeru, narozdíl od aplikace pro správu účtů se tato aplikace Fio bance zase tak moc nepovedla, chce to vyladit UX a grafiku)
    • Adobe Reader (vestavěný prohlížeč v iPadu neumí zobrazit PDF bez přibalených fontů, takže co neotevře iPad sám, to otevírám v aplikaci od Adobe)
    • Wolfram Alpha (znalostní vyhledávač – zadáte třeba "Czech USA GDP" a vypadnou Vám grafy srovnávající HDP ČR a USA + spousty tabulek)
    • Khan Academy (různá výuková videa, zatím jsem v nich ale zálibu nenašel, je to spíš aplikace pro Třetí svět)
  • Kalendář, Hodiny, Mapy, iTunes Store (nákup hudby), App Store (nákup aplikací) – tyto vestavěné aplikace od Applu mám na ploše samostatně, protože je používám poměrně často
  • top Průzkumy Vyplňto.cz (samozřejmě mi na ploše nemůže chybět aplikace, která umožňuje vyplňovat veřejné dotazníky z mojí dotazníkové služby Vyplňto.cz; aplikace umí také offline sběr dat v terénu pro vlastní dotazníky - více zde)
  • Zbytečnosti (složka s aplikacemi, které mi Apple přibalil, ale já je nechci používat – patří sem Poznámky, nepoužitelná Videa, Kontakty, Game Center, nepoužitelný Fotoaparát, Photo Booth, FaceTime, Zprávy a Připomínky)

Suma sumárum: Za ty peníze je to dobrý tablet

Jsem náročný zákazník, který žádá naprosto bezchybné a dokonalé produkty. Tím spíše od Applu, který má v IT odvětví odnepaměti největší marže a profiluje se jako výrobce „prémiového zboží”. Zatímco v případě Macbooku Pro mě Apple velmi příjemně překvapil, u iPadu Mini je bohužel vidět, že se v některých oblastech tak trochu šetřilo a spěchalo kvůli vánočnímu trhu.  Na druhou stranu ale není úplně fér srovnávat iPad Mini za 12 990 Kč s čtyřnásobně drahým Macbookem Pro – iPad Mini je na Apple poměry poměrně levným (až low cost) zařízením, dokonce je i o něco levnější než v tomto momentě již dva a půl roku starý desetipalcový iPad 2 (nechápu ty, kteří si ho za ty současné peníze koupí).

Díky dobrému poměru cena/výkon a díky fungujícímu sekundárnímu trhu (až za 2 roky budete iPad Mini prodávat, odhaduji, že za něj dostanete minimálně půlku nákupní ceny) tedy mohu iPad Mini bez větších výčitek doporučit ke koupi.

Publikováno dne 01. 12. 2013 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Pavel - [email schován] - web (dne 11. 12. 2013 v 15.41)
Jediné co mne mrzí je to 3G :/ Jelikož jsem hodně času na cestách vlakem je to pro mne dost důležitá služba.

Gabi - [email schován] (dne 25. 12. 2014 v 17.12)
Dobrý den, mám u tohoto tabletu problém v nastavení a to přesněji v tom, že v nastavení nemohu nalézt např. aplikace jako instagram nebo messenger a tím je nemohu přenastavit. Proto se chci zeptat co s tím mám dělat, děkuji za odpověď :)

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.12.108.236). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.