HP PhotoSmart Plus e-All-in-One (CN216B) - ideální multifunkční tiskárna s podporou Airprint (recenze)

14. června 2011

Elektronika

Tiskárny, a tím spíše multifunkční zařízení se scannerem, běžně považuji za přežité těžké krámy, které jsou odsouzeny k postupné záhubě – podobně jako disketové mechaniky, CD ROMy, myši... Když mám někomu něco naskenovat, vyfotím to mobilem, a kvůli těm pár fakturám nemá smysl nad nějakým upgradem staré tiskárny uvažovat. Kdybych náhodou chtěl "materializovat" nějakou fotku, tak to radši nechám na profesionálech s kvalitními drahými stroji.

Nicméně – nedávno jsem se přestěhoval, a při představě, jak tramvají potáhnu starou téměř čtrnáctikilovou laserovou tiskárnu Samsung CLP-300, jsem se rozhodl ji ponechat osudu, a pořídit do nového bytu nový krám, který si bude aspoň lépe rozumět s moderními hračkami od Applu. Přecejen občas nechávám notebook v kanceláři, a nemožnost tisku z iPadu mě limituje.

Vybrat iOS kompatibilní tiskárnu je lehké i těžké zároveň – přestože podporovaných tiskáren není mnoho a všechny jsou od HP, zabralo mi jejich porovnávání hodinu. A to jsem měl přitom jen tři požadavky: airprint, skladová dostupnost v některém z pražských obchodů a samostatný podavač na obálky, aby klienti nepoznali mou nevypsanou ruku hned jak jim ode mě přijde poštou faktura.

Volba nakonec padla na tiskárnu HP PhotoSmart Plus e-All-in-One (CN216B), jelikož za 1999 Kč s DPH slíbila přinejmenším papírově nejlepší poměr ceny k výkonu a neměla příliš negativních recenzí (pozn.: pojmenování tiskáren u HP je jeden velký zmatek, a tak je tato tiskárna ve výše odkazovaném seznamu uvedena pod jiným označením B210a). Po několika hodinách jsou mé dojmy veskrze pozitivní.

Instalace na jedničku... s malým mínusem ohledně driverů

Cestování s obrovským cca osmikilovým balíkem pražskou MHD bylo zhruba na hranici možností, ale dá se to zvládnout. Tiskárna je pečlivě zabalena, takže vydrží i pár nakopnutí od okolních cestujících.

V balení je kromě samotného zařízení (které je navíc umístěno ještě v jakési tašce – že by to byla cestovní tiskárna? :-)) již jen napájecí kabel, sada startovacích ošizených náplní a nějaké CD a manuály, které jsem neměl potřebu vytahovat. Jako bonus jsem dostal navíc zdarma sadu fotografického papíru a další barevné náplně (jednalo se patrně o akci daného eshopu, jinde jsem ji neviděl).

Tiskárnu jsem hned po propojení spustil a na dotekovém displeji se mi zobrazil průvodce instalací, která zabrala asi 10 minut. Postupně jsem (i díky zobrazovanému videu) nainstaloval všechny barevné náplně (je zapotřebí z nich vylomit oranžový kryt), papíry a obálky. Na celém procesu mě zaráželo jen to, že tiskárna vyluzovala opravdu hodně podivné zvuky. Nicméně, vše bylo zřejmě v pořádku.

Tiskárnu je možné zařadit do domácí sítě dvěma způsoby – buď přes USB (strčené do počítače nebo routeru, přičemž kabel s "tiskárnovou" koncovkou není součástí balení) nebo přes WiFi. V bytě zatím nemám zavedený internet a nemám ani router, proto jsem zkusil tiskárnu spárovat jenom s iPhonem (osobní hotspot). Funguje to naprosto parádně a bez problémů, tiskárnu jsem pak viděl také ve spárovaném iPadu a také Macbooku Pro (vč. virtuálu s Win7).

Zajímavé je, že zatímco z iPhonu a iPadu jsem mohl tisknout rovnou přes Airprint, v Macbooku Pro jsem musel před vytištěním první stránky nainstalovat driver o velikosti 32,2 MB (stáhnul jsem ho přes 3G, i když byl vlastně na dodávaném CD – Jobs vyhrožoval, že když driver nainstaluju z CD, tak mi ho možná nebude ochoten aktualizovat). Instalace tiskárny přes Windows Update se mi nepodařila, program zamrznul (to ale může být i mojí konfigurací), při volbě instalace driveru z CD se vše podařilo bez problémů (nechal jsem nainstalovat jen inf soubor, standardně chce HP nainstalovat podstatně více softwaru, ale to mi přišlo spíš jako nějaký balast – chcete-li, hrajte si, já z Windows budu tisknout přes sdílenou tiskárnu v Parallels).

Běžné funkce aneb jak tiskne a skenuje?

Z hlediska požadavků na tiskárnu jsem nenáročný uživatel, pro kterého je důležité, aby byla síťová tiskárna vyhledatelná pokud možno všemi připojenými zařízeními a aby tiskla (to se mimochodem v případě Samsungu CLP300 ne vždy poštěstilo). Pokud v této recenzi hledáte odpověď na otázku, jak věrné podání barev tiskárna HP CN216B nabízí, jak přesný je tisk a tak dále, tak jste tu špatně. Ano, z kvality tisku nijak odvázaný nejsem, ale to je dáno zejména tím, že inkoust prostě není laser. Černá na faktuře působí trochu "sepraným" dojmem a stránky je zapotřebí nechat chvíli uschnout (aby se nerozmazaly). Pro mé skromné potřeby je to samozřejmě úplně jedno.

Velkým lákadlem pro mě byl oddělený zásobník na obálky – nemuset přehazovat papíry za obálky mě vždy lákalo. V případě CN216B to byl trochu boj – pořád ne a ne donutit tiskárnu použít obálku z prostoru pro fotopapír a ne z hlavního prostoru pro papíry. Když už se to konečně povedlo, bylo to otočené o 90° nebo rozmazané (tiskárna byla moc zbrklá a sama rozmazala svoji práci).

Neptejte se mě, jak se mi to nakonec povedlo (sám nevím), ale asi na desátý pokus jsem obálku vytisknul tak, jak jsem chtěl. Zřejmě bylo zapotřebí ve Wordu nastavit přesně rozměry dané obálky, nastavit správně orientaci papíru a vybrat "foto kvalitu", aby se netisklo příliš rychle a nerozmazalo se to.

Funkce scanneru je pro mě takový milý bonus, který nakonec možná i občas použiju. Překvapilo mě, že naskenování A4ky v rozlišení 300 DPI trvá jen 20 sekund. Pořád se to sice nevyrovná rychlosti, s jakou stránku vyfotím telefonem, ale na druhou stranu je to čas, za který mám stránku rovnou v PDF (bez OCR) a nemusím řešit, jestli je stránka dobře nasvícená a naopak jestli někde nejsou odlesky. V OS X jde skenování spustit například z programu Preview, není zapotřebí instalovat další software.

Airprint, ePrint service a HP iPrint Photo 3.0

Na celém zařízení je asi nejzajímavější to, jak funguje s všelijakými iZařízeními. Jak jsem uvedl již výše, tiskárna podporuje tisk pomocí technologie Airprint, takže je možné přímo z iPhonu nebo iPadu vytisknout například email, webovou stránku, dokument z Pages nebo třeba fotografii. Tiskárnu HP CN216B můžete používat bez instalace jakéhokoli dodatečného softwaru, nepotřebujete dokonce ani router – stačí spárovat a fungujete (pokud máte jenom iPad WiFi, tak to samozřejmě bez nějakého routeru nepůjde, jelikož ten jako HotSpot fungovat nemůže).

Vedle Airprintu existují v AppStore ještě dvě zdarma dostupné aplikace od HP, které komunikaci s tiskárnou ještě více zpříjemní.

HP ePrint service je aplikace, jejíž možnosti příliš široké nejsou – umožňuje víceméně to, co je možné udělat také přes Airprint, akorát je to vše na jednom místě. Je možné vytisknout obsah emailu (po přihlášení k IMAPu), fotky (vč. aktuálně pořízené) a internetové stránky. Potenciální užitečnost aplikace může spočívat v tisku obsahu schránky (clipboardu) a zejména sdílených souborů (nahraných přes iTunes nebo z jiných aplikací přes "Otevřít v..."). S pomocí HP ePrint service tak lze tisknout například PDF uložená v Dropboxu (jelikož klient Dropboxu tisk přes Airprint nepodporuje).

HP iPrint Photo 3.0 se sice tváří jako aplikace pro tisk fotek, ale nenechte se zmást. Ano, fotky tisknout umí (a dokonce i nějaké soubory přes "Otevřít v..."), nicméně raison d'être této aplikace spočívá především v možnosti přímého skenování do iPadu. Přestože si se skenováním nemůžete nijak moc hrát (na nějaké nastavování DPI si nehrajeme -- zkrátka 300 DPI pro všechno), je to velmi dobře funkční. Trochu problém nastává v případě, že s naskenovaným obrázkem chceme dělat něco víc. Pokud je obrázek naskenovaný jako obrázek, lze jej uložit do sdílené složky obrázků s fotoaparátem (a dále s fotografií pracovat) -- je to nepohodlné, ale jde to. V případě uložení obrázku do formátu PDF (bez OCR) je však tento soubor téměř uvězněn v rámci aplikace iPrint Photo 3.0 -- lze jej vytisknout nebo sdílet na libovolném portu, ale například uložit jej na Dropbox nebo otevřít jej v jiné aplikaci je zcela nemožné. Třeba opraví při příští aktualizaci...

Za málo peněz docela dost muziky

HP PhotoSmart Plus e-All-in-One (CN216B) Vám můžu na základě své (byť zatím krátkodobé) zkušenosti doporučit, pokud hledáte vhodnou rodinnou, živnostenskou nebo i malofiremní tiskárnu pro občasné užití, zejména v Apple pozitivním prostředí, kde se to Macbooky, iPady a iPhony jen hemží. Pokud nejde o tisk, dovoluji si tvrdit, že je tiskárna špičková – softwarově jde o "naprosto nadupaný stroj", který podporuje aktuální technologie a podporuje je dobře, bez chyb (o spoustě zajímavých sw věcí jsem pomlčel, protože jsem je zatím nevyzkoušel -- kromě blbinek typu vytištění notového papíru nebo sudoku by tiskárna měla umět vytisknout vše, co odkudkoli pošlete na předem definovanou emailovou adresu apod.). Potěšil mě oddělený zásobník na obálky, WiFi propojení do počítačové sítě a také dílenské zpracování -- i když jde o plast, tiskárna nevypadá zle a ve finále není ani zase tak moc velká ani těžká (v porovnání s laserem :-)).

Na druhou stranu je to pořád jen (docela levná) inkoustová tiskárna, z jejíž tiskových výstupů se asi nikdo na zadek neposadí. Prostě standardní inkoustová tiskárna. Na první vytištěnou stránku si počkáte, během tisku nebo i skenování si moc nepospíte (ale to asi u žádného podobného zařízení).

Publikováno dne 14. 06. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: HP | Photosmart | hp photosmart plus e-all-in-one recenze | tiskárna | tiskárny | CN216B | test | cestovní tiskárna | airprint
Mohlo by Vás zajímat BETA: Srovnání sluchátek Sennheiser CX300 a Creative Zen Aurvana - která jsou lepší? (recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Blanka - [email schován] (dne 07. 11. 2011 v 23.03)
Tenhle článek by mi asi mohl pomoci rozhodnout se pro levnou ale slušnou tiskárnu na barevné dokumenty, ale chybí mi tu datum!!! Jak staré jsou ty informace?

Marekzprahy (dne 07. 11. 2011 v 23.11)
Blanka: Datum je uvedeno na konci článku - publikováno: 14. 06. 2011

Jirka - [email schován] (dne 20. 11. 2011 v 14.07)
Koupil jsem si identickou tiskárnu za stejnou cenu i s fotopapírem, asi stejný prodejce. Doma jsem jí zapnul, nakonfiguroval a tiskne scanuje jak má. To vše na Windows. V okamžiku, kdy jsem přinesl MB Air a dal system, tiskárny, přidat a +, tak to nic nenajde. Vůbec to s macem nekomunikuje prostřednictvím wifi a to ani OSX 10.6 ani 10.7. Kde dělám chybu? Chodí mi to na macu akorát při propojení přes USB, pak to chodí jak má. Přes Windows chodí vše i přes wifi. Tiskárna se sama probere a začne na požadavek tisknout či scanovat. Docela mě to štve. Když dám test sítě vše je ok i si tiskárna sama stáhne aktualizace, když jsou. Díky za případnou radu.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.128.79.88). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.