Nexus 7 - první dojmy z povedeného tabletu s Androidem 4.1.2 (recenze)

2. listopadu 2012

Elektronika

Před 70 dny jsem potřeboval rychle sehnat nějaký tablet s operačním systémem Android, abych na něm mohl testovat aplikaci pro vyplňování dotazníků z webu Vyplňto.cz. Chtěl jsem koupit Nexus 7, protože mi jeho parametry maximálně vyhovovaly, ale bohužel byl tehdy beznadějně nedostupný. Koupil jsem tedy výběhový GoClever Tab I71, zřejmě nejlevnější tablet na trhu, a nějakou dobu se s ním a zejména jeho rezistivním displejem trápil.

Mé trápení naštěstí netrvalo příliš dlouho, jelikož se zhruba po měsíci a něco goclever přestal dobíjet a zdechnul. Nadešel čas pro nalezení důstojného nástupce, kterým se stal dnes již velmi dobře dostupný Google Nexus 7 za necelých 6000 Kč vč. DPH.

Balení, vzhled a konstrukce

Nexus 7 byl zabalen do poměrně pěkné černé krabičky, takže se určitě nemusíte bát jej umístit třeba pod stromeček – úplně první dojem bude pozitivní.

V krabičce se kromě samotného tabletu nachází pouze USB kabel, nabíječka a stručný návod, případná sluchátka, obal nebo dokonce klávesnici je nutné dokoupit zvlášť (pro běžné používání má smysl uvažovat možná o tom obalu, protože displej má jen základní ochranu proti škrábancům, nemá tzv. „Gorilla glass”).

Vzhled a dílenské zpracování tabletu bych ohodnotil jako průměr, za nejslabší článek bych označil poněkud „humpolácky” provedený micro USB port a jen o málo lépe provedený 3,5mm audio konektor. Samozřejmě mám radost, že jsou oba konektory standardní, na druhou stranu zasouvání jde v obou případech trochu ztuha a ten pocit při tom není úplně dobrý.

Tělo tabletu (vč. postranních tlačítek) je celé tvořeno z plastu řekněme střední kategorie – na jednu stranu to nevypadá tak levně jako GoClever Tab I71, na druhou stranu to má přecejen daleko k polykarbonátu na Lumiích nebo hliníku na iPadech. Nepříjemně mě překvapila váha 340 gramů – i když je tablet objektivně zhruba o polovinu lehčí než desetipalcový iPad, pocitově se mi (asi kvůli plastovému provedení) zdá Nexus 7 těžký.

Sečteno a podtrženo – bohužel jen „lepší Čína”.

Hardware – zde se nešetřilo

Zatímco konstrukce Nexusu za moc nestojí, uvnitř je vše v naprostém pořádku. Tablet má perfektní kapacitní displej s rozlišením 1280 x 800 obrazových bodů (při 7" to dělá velmi slušných 216 bodů na palec – pro srovnání: iPad 3 má retina displej s 264 body na palec a přímý konkurent od Applu, iPad mini, jen 163 bodů na palec). Displej má velmi jemnou kresbu a při běžném používání od sebe jednotlivé body nerozeznáte (abych viděl jednotlivé body, musím mít tablet cca ve vzdálenosti 15 cm od očí). Reakce na dotek je přesná a zcela bez problémů, displej dokáže rozeznat až 10 doteků najednou (takže když si stáhnete aplikaci klavír, můžete deseti prsty zahrát najednou deset tónů).

Většina geeků na Nexusu 7 vyzdvihuje především čipset NVIDIA Tegra 3 se čtyřjádrovým procesorem a výkonnou grafikou, já se omezím jen na konstatování, že to celé v kombinaci s 1 GB RAM funguje velmi plynule a že je rychlost systému i aplikací zcela srovnatelná s iOS 6 na Novém iPadu. Srovnatelná je také výdrž na akumulátor, která zřejmě skutečně nebude mít problém olíznout desetihodinovou hranici.

Z hlediska konektivity a různých čidel nabízí Nexus 7 lehký nadprůměr:

  • WiFi s podporou standardů b/g/n, bohužel jen 2.4 GHz (narozdíl od iPadu neumí volnější 5 GHz pásmo)
  • Bluetooth verze 2.1 (na internetu lze vygooglit i podporu verze 3.0 nebo 4.0, ale to bohužel nemohu potvrdit – 0,5s latence při přehrávání hudby na mých bezdrátových bluetooth 3.0 reproduktorech prozrazuje starší standard 2.1)
  • GPS (pro uživatele iPadu jen upozorňuji, že Nexus 7 má podporu GPS i v případě WiFi varianty)
  • NFC (zkoušel jsem párování s přijímačem Nokia Wireless Music Receiver MD-310 a fungovalo to tak napůl – došlo k rozpoznání, ale nedokázalo se to samo připojit, vyhodilo to chybu; druhý manuální pokus o připojení už zafungoval)
  • digitální kompas, gyroskop, akcelerometr

Z hardwarových parametrů bych dále zmínil už jen asi 1,2 MPix přední kameru pro videohovory (na nic jiného použití asi nemá smysl, není to nic moc) a fakt, že tablet bohužel nepodporuje dálkové ovládání na sluchátkách (není to jako v případě GoClever Tab I71, kde to vůbec nehrálo, ale dálkové ovládání zkrátka nereaguje).

Android 4.1.2

Z pozice dlouhodobějšího uživatele iOS, který je čím dál tím víc nadšený z Lumií a Windows Phone 7.5 / 8, samozřejmě nemůžu říci, že by mi Android zcela vyhovoval. Jsou věci, které mi vadí a které mi chybí, stejnětak mohu ale Android i za některé funkce pochválit. Podstatné je, že mi ovládání Nexusu 7 nedělalo žádné velké problémy, manuál jsem zatím potřeboval jen na tvorbu snímků obrazovky (ale to ostatně u iOS a WP7.5 také).

Za největší bolest Androidu i ve verzi 4.1.2 považuji to, že mě neustále obtěžuje s nějakými notifikacemi v horní liště. Ano, můžu je ignorovat, možná je jde i někde nějak vypnout, ale podle mě by to mělo být vypnuté ve výchozím stavu. Co je mi do toho, že se chce nějaká aplikace aktualizovat? Proč když 5 lidí na Facebook napíše nějaký status vidím v horní liště pět ikonek Facebooku?

Druhý obecný problém Androidu spočívá v oprávněních pro aplikace. Koncept, že si každá aplikace v Google Play řekne, co všechno pro svůj běh potřebuje, a já jí to musím bez výhrad poskytnout, zní z pohledu geeka možná rozumně, ale v praxi se mi třeba nechce dávat každé pitomé aplikaci přístup k mým kontaktům, GPS poloze atd. Na iPadu mám možnost individuálně tato oprávnění po jednom přidělovat i odebírat, proč to nejde na Androidu také?

Třetí problém mám s plochami a seznamem aplikací, byť si na tu schizofrenii pomalu zvykám. Každopádně kdo Android nezná a půjčím mu Nexus 7 do ruky, ten obvykle jen zmateně kouká a nasadí výraz "ty tam nic nemáš? to je všechno?". Já pak musím upozornit na tlačítko s tečkami, které otevře seznam všech aplikací seřazených dle abecedy (třídění do složek to asi neumí). Mate to, je to divné. Navíc ikonky se zakulacenými rohy mi silně připomínají iOS, v tomto ohledu tedy zlaté neokoukané Windows Phone 7.5...

Na druhou stranu musím uznat, že synchronizační služba je na Androidu velmi pokročilá a možnost aplikací třetích stran přidávat vlastní účty pro synchronizaci je hodně užitečná (zde se Windows Phone 8 inspiroval správně).

Chválím, jak funguje multitasking a možnost ukončení aplikací. Líbí se mi správce aplikací s možností odinstalování aplikace nebo smazání jejích (dočasných) dat, pěkně je zpracovaný ukazatel využití baterie (grafy vybíjení a nabíjení v čase + hlavní žrouti baterky).

Z pozice člověka, který má v Google Play vlastní aplikaci (abych se nechlubil příliš – aplikace je moje, ale neprogramoval jsem ji), musím nahlas pochválit vývojářskou konzoli na developer.android.com. Možnost zobrazit počet aktivních instalací aplikace, grafy instalování a odinstalace aplikací, používané verze aplikací, verze Androidu a další metriky jsou velmi užitečné. Je s podivem, že Apple nic takového nenabízí (můžu jen hádat, kolik tisíc lidí si nainstalovalo aplikace, které jsem pro iPhone programoval – přesný údaj mi Apple neřekne...).

Aplikace pro Nexus 7

Google Play v tomto momentě nabízí asi 700 000 aplikací. Slušné číslo, má ale svá ale.

Prvním "ale" je fakt, že Google nahrávané aplikace prakticky vůbec nekontroluje – ke schválení dojde do několika desítek minut, takže si tam každý nahrává co chce (prdících aplikací je více než 1000 a navíc kvalita, funkčnost ani bezpečnost aplikací není vůbec zaručena). Naproti tomu schvalovací kolečko u Samsung Apps je mnohem propracovanější než třeba u Applu, ale o tom třeba někdy jindy...

Druhým "ale" je fakt, že velké množství aplikací je tak nějak divných – jsou to vesměs aplikace pro geeky typu zobrazení systémových informací, různí správci souborů, zapínači WiFi a bluetooth, správci běžících aplikací, aplikace pro uvolnění paměti RAM... Sakra, já se chci s tabletem bavit, ne se o něj starat :-)

Nejlepší aplikace pro Android programuje sám Google. Když jsem pustil Google+, čuměl jsem jak tele na nová vrata – zatímco na iOS jsem byl zvyklý na to, že se Google+ aplikace ovládala mizerně a dlouho se načítala, ovládání aplikace Google+ na Androidu je pohádkové a celé to vypadá ještě o dost lépe než Flipboard. Zcela jiný zážitek poskytuje také Google Earth – zatímco na iPadu je to takové pořád nějaké ploché, na Nexusu 7 vidím celou Prahu ve 3D modelech (člověk si pak snadno uvědomí, že Apple neměl jinou možnost, než začít dělat vlastní mapy...).

Co se týče dalších aplikací, stáhnul jsem si zatím jen vybrané aplikace z žebříčku Nejoblíbenější zdarma. Kupodivu mi nefunguje iVysílání (oficiálně kvůli zakázanému portu RTSP 554 – asi nekompatibilita s Time Capsule), jinak bylo vše bez problémů. 

Udělejte mi radost a stáhněte si aplikaci Vyplňto.cz pro Android – budete se moci zúčastnit desítek veřejných online průzkumů, nebo s pomocí aplikace sbírat odpovědi pro svůj vlastní průzkum.

Překvapením v Google Play bylo, že jsem stejně jako ve Windows Marketplace nenašel alternativy k některým mým oblíbeným aplikacím z App Store. Na co si zatím musíte s Androidem nechat zajít chuť?

Nexus 7 neproměníte v mixážní pult nebo alespoň ne funkční mixážní pult. V Google Play není aplikace DJAY ani žádná spolehlivá náhrada, která by uměla srovnat beaty dvou skladeb, provést automatický mix, aplikovat efekty,...

Neexistuje zatím (prý kvůli licenčním problémům) aplikace HomeFree, takže si na Nexusu nepustíte televizi z digitálního WiFi DVB-T tuneru AverTV HomeFree Duet.

Zapomenout také zatím musíte na týdeník Respekt (resp. jeho aplikaci) a knihy z Kniha.cz.

Pro uživatele OSX je navíc ještě jedna nevýhoda – neexistuje žádný oficiální synchronizační software. Kdo je zvyklý synchronizovat například fotky z iPhoto nebo hudbu z iTunes do svého iPhonu nebo třeba i Lumie, ten se musí v případě Androidu poohlédnout po nějaké (spíše placené) aplikaci třetí strany.

Celkové zhodnocení

Nexus 7 nabízí velmi dobrý hardware s dostatečnou výkonovou rezervou minimálně na dva roky dopředu. Přestože použité plastové materiály a dílenské zpracování nepatří k úplné špičce, jedná se s ohledem na cenu okolo 5980 Kč s DPH určitě o vážného konkurenta iPadu mini (oželíte-li GPS, vyjde Vás 16 GB varianta iPadu mini na 8490 Kč, s LTE+3G+GPS Vás iPad mini vyjde na 11 690 Kč – to už je sakra rozdíl).

Nexus 7 bych se narozdíl od dříve recenzovaného tabletu GoClever Tab I71 nebál doporučit každému, kdo už má dost práce na počítači, a proto chce konzumovat obsah příjemnějším způsobem. Na surfování po internetu během telenovel, nejnutnější e-maily na dovolené u moře, sociální sítě, sledování HD filmů a hraní her je Nexus 7 zcela ideální.

Publikováno dne 02. 11. 2012 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (44.220.59.236). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.