Pár dalších zkušeností s VAIO Z11XN/B

21. září 2008

Elektronika

Po sedmi dnech používání notebooku Sony VAIO Z11XN/B (první dojmy zde) jsem opět o pár zkušeností bohatší. Rozhodl jsem se s Vámi o ně podělit.

Problémy vyřešeny

V úvodním článku jsem si stěžoval na problematické používání Wi-Fi sítě, kdy bylo nutné při každé změně sítě počítač restartovat. Nevím, jestli je to instalací záplat nebo tím, že si notebook na všechny mnou používané sítě zvyknul, každopádně je již po problémech a práce s Wi-Fi je bez problémů. Síťový kabel jsem již několik dní nepoužil, rychlost bezdrátového přenosu je zcela dostačující (u 20/1.5 Mbps internetu od UPC nepociťuji rozdíl ani při uploadu 230 MB videa na Stream.cz).

Obtěžující UAC (řízení uživatelských účtů) jsem vypnul dle návodu zde.

Solidní výdrž, ale dlouhé nabíjení

Přestože více než 90% času používám VAIO připojené do elektrické sítě, zkusil jsem jej už i vybít. Vyhovuje mi vysoký výkon a maximální podsvícení displeje, a tak je zhruba tříhodinová výdrž velice slušná (výrobce slibuje ve speed módu až 4 a půl hodiny). Stamina mód jsem zatím netestoval, snad až někdy pojedu někam vlakem.

Doba nabíjení akumulátoru udávaná výrobcem je bohužel pravdivá, skoro bych řekl, že i podhodnocená. Notebook se z 10% na 100% nabíjí zhruba 4 hodiny.

Problémy s kodeky – nefunkční ČT24 apod

Problémy s kodeky se sice netýkají ani tak notebooku Z11 jako samotného operačního systému Windows Vista, přesto jsem se rozhodl je na tomto místě uvést. Abych mohl přehrávat filmy, rozhodl jsem se do Windows Vista nainstalovat Codec Pack All in 1 včetně Morgan Stream Media Switcher. Filmy se přehrát podařilo, nicméně Windows Media Player začal způsobovat pád webového prohlížeče. Ať už jsem použil IE7 nebo Firefox, prohlížeč vždy po navštěvě ČT24 spadnul. Řešením je nepoužívat Codec Pack All in 1 (neinstalovat nebo odinstalovat) a nahradit tento balík Vista kompatibilním Vista Codec Package.

Další postřehy – klávesnice, displej, hluk, přehřívání,...

Na klávesnici se mi i nadále píše velmi dobře, displej je i nadále skvělý a největším překvapením je, že ani po týdnu není na notebooku jediný škrábanec. S touchpadem se zatím stále zžívám, i když už je to také lepší. Hluk větráčku je při běžné práci (i ve speed módu) zanedbatelný a ani při konverzi videa to rozhodně není "rachot", jak někde píší. Teplota notebooku je snesitelná, přístroj lze bez problémů mít i při stříhání a konverzi videa na klíně. Přestože se všude uvádí, že je v notebooku čtečka SD karet, nebyl problém otevřít ani vysoce kapacitní kartu SDHC.

I nadále notebook všem fajnšmekrům vřele doporučuji. Cena zůstává stále stejná, okolo 55 000 Kč s DPH.

Publikováno dne 21. 09. 2008 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: VAIO | sony | sony vaio zkušenosti | Z11XN | vaio z zkusenosti | notebook | Vista | codec | kodek
Mohlo by Vás zajímat BETA: Sony VAIO Z11XN/B - první dojmy (mini recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.118.137.243). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.