Proč můj příští telefon bude s Windows Phone 7.5

25. prosince 2011

Elektronika

Titulkem tohoto článku jsem pravděpodobně nepotěšil velkou část z mých čtenářů a následovníků na Twitteru – cítím, že čím dál častěji mě lidé vidí zejména na pozici určitého hlásného trouby okolo Applích produktů.

Nicméně, je to tak – ještě než si koupím iPhone 5 (bude-li vypadat dobře), je nad slunce jasné, že si do konce ledna koupím telefon s operačním systémem Windows Phone 7.5. Ano, s tím systémem, který chválí vesměs jen manažeři Microsoftu a Nokie (+ Radek Hulán :-)).

V článku se dozvíte, proč si i já myslím, že Windows Phone nakonec nebude propadák, ale stane se úspěšným a respektovaným systémem.

Jablečný přístup za androidí peníze

Telefony s Windows Phone 7 (7.5) jsou v porovnání s iPhony při podobné hardwarové konfiguraci levnější cca o 25 - 50%. Ceny nejsou nastavené tak, aby telefony budily dojem "je to stejně drahé jako iPhone = je to stejně cool jako iPhone", ale s ohledem na to, že má zatím stále větší hodnotu radost z ulovení nového zákazníka než jednorázový zisk z prodeje hardwaru. Přiznejme si, že telefon je čím dál tím více jen branou k nakupování digitálního obsahu a že to je to, co bude jeho výrobce časem živit (podobně jako dnes výrobce inkoustových tiskáren živí cartridge).

Velkým problémem Androidu je to, že jeho výrobci výše uvedený odstavec vidí zcela jinak – ještě se nedokázali zbavit paradigmatu "náš core business je hardware, náš produkt je telefon". Udělají přístroj s parádním hardware, přidají mu aktuální verzi Androidu (ideálně s nějakou nadstavbou, která se bude tvářit, jako že taky chtějí něčím přispět a odlišit se od ostatních), s velkým haló ho prodají, a tím pro ně celá věc končí. Nejlépe je to čerstvě vidět u loňského supermodelu Samsung Galaxy S, jehož majitelům k Ježíšku Samsung nadělil zprávu, že se nedočkají nejnovější verze operačního systému Android 4.0 ICS a zůstanou tak na verzi 2.3.x (budou pro něj dál optimalizovat vývojáři nových aplikací?).

Dalším problémem Androidu je fakt, že i samotní uživatelé jsou podle statistik v hlavách nastaveni spíš na model "koupím telefon a tím to pro mě končí", zkrátka utrácejí za digitální obsah méně než třeba uživatelé iPhonů (4,3 miliard dolarů v AppStore vs. 330 milionů dolarů v Android marketu je katastrofální nepoměr). Android svou otevřeností otevřel i dveře softwarovému pirátství, na druhou stranu je třeba na jakousi "obranu pirátů" říci, že nakoupit kvalitní aplikaci pro Android není zase tak lehké (několik nepřehledných android marketů, nejistá kompatibilita aplikací a tedy nakupování zajíce v pytli, ignorance českých vývojářů ze strany Googlu – Češi nemohou své aplikace prodávat, a tak není divu, že je android market plný naprosto nepoužitelných aplikací zdarma).

Microsoft na trh s mobilními telefony přišel pozdě, ale vzal si z obou systémů asi skutečně to nejlepší. Nevygooglil jsem žádný případ, kdy by nebylo zákazníkům umožněno provést update na aktuální verzi systému Windows Phone 7.5. Instalace aplikací je pouze přes obchod Microsoftu, takže to nebude běžné facebookové uživatele nabádat k pirátství. A pořizovací cena nového telefonu je přitom velmi podobná telefonům s androidy...

Microsoft si váží vývojářů

Jako vývojář mobilních aplikací jsem si v roce 2011 hrál s aplikacemi pro iPhone a postupně se dostal do stavu, kdy mi mé znalosti stačí k tomu, abych realizoval všechny aplikace, které mají smysl pro mě nebo mé klienty. Vývoj mě baví, je to mnohem lepší než dřívější patlání programů v j2me. Ale je nás v tom AppStore přecejen trochu moc, konkurence je veliká a byla by škoda se nyní trochu nerozkročit.

Tlak okolí na vývoj pro Android je obrovský (každý přece má dneska Android, chceme pro něj aplikaci!), ale upřímně řečeno se mi do toho zase tak moc nechce. Google o české vývojáře nestojí (leda tak zadarmo mi můžete nahrát aplikaci do marketu...), je s tím hromada práce okolo optimalizace pro různé konfigurace telefonů, a nakonec aplikace zapadne v katalogu společně se statisíci jinými naprosto neužitečnými aplikacemi, které nikdo (kromě zákazníků) nevyzkoušel.

To Microsoft, to je trochu jiné kafe. Zdarma dostupná express edice vývojového prostředí Visual Studio pro vývoj (které je podstatně lepší než Eclipse a přecejen o něco lepší než Xcode, byť se Xcode ve verzi 4 již kvalitám Visual Studia velmi blíží). Vývojáři musí stejně jako u Applu zaplatit členský příspěvěk 99 dolarů ročně, nicméně není to nic, co by se nedalo do vývoje investovat. Oproti Applu Microsoft navíc umožňuje testovat aplikace na reálném telefonu i při nezaplaceném poplatku – ten stačí zaplatit až před odesláním aplikace do katalogu.

Díky nízkému počtu aplikací si každé aplikace váží – viz nedávný PR článek s přehledem českých aplikací (linkuji zdroj, nikoli články v online magazínech).

Moje vize budoucnosti

Myslím, že koupit si v současné době telefon s Windows Phone 7.5 je nyní pro vývojáře mobilních aplikací dobrý nápad, jelikož kdo bude umět aplikace pro WP7.5 tvořit za půl roku, ten své uplatnění najde.

Nákup není vyloženě špatný ani pro běžné uživatele, kteří mohou na telefonech (zejména od Nokie) ocenit především inovativní design a vyladěnou podporu základních funkcí (kontakty, email, sociální sítě, web).

S aplikacemi navíc, s těmi milými blbostmi pro machrování, je to pro Windows Phone telefony zatím slabší, ale postupně se situace začíná vylepšovat – Windows Phone 7 se z ignorovaného systému pomalu dostává na pozici třetí volby (první je zpravidla aplikace pro iPhone, pokud se osvědčí, udělá se verze pro Android, následně se začne dělat na WP verzi).

V roce 2012 bych očekával, že se začne silně rostoucí křivka znázorňující počet uživatelů OS Android postupně ohýbat, že zkrátka Android postupně ztratí dech. Stane se tak proto, že lidé zjistí, že mají na svých počítačích Windows, a bude pro ně příjemnější ho mít také v telefonu, zejména pokud to bude za stejné peníze jako Android a nabídne to podobné možnosti jako Android (a navíc to nebude vypadat jako nepovedený iPhone z plastu, ale bude to mít vlastní osobitý vzhled).

V delším období (3 - 5 let) bych čekal, že podíl iPhonů spadne někam k 8 - 10% (kam současně vyleze podíl Maců) a zbytek si nějak rozdělí Windows Phone s Androidem. Jablíčkáři zůstanou ve svém světě s vysokými maržemi, legální woknaři přejdou na systém Windows Phone a warezáci spolu s linuxáky si budou užívat Androidu. Pokud to ovšem Google nějak nezařízne, protože mít takovou uživatelskou základnu asi nebude velké terno.

Upozornění: Závěry z tohoto článku jsou mým soukromým názorem, se kterým můžete a nemusíte souhlasit (v diskusi se klidně vyjádřete). Uvědomuji si, že jsem se dopustil mnohých zjednodušení, škatulkování a tak dále – uživatelům Androidů, kteří aplikace v marketu kupují, se již nyní pro jistotu omlouvám. Je Vás bohužel podle vygooglitelných čísel málo...

Publikováno dne 25. 12. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: windows | phone | windows phone 7.5 | android | telefon
Mohlo by Vás zajímat BETA: Jak připojit linuxový EXT2/EXT3 disk ve Windows

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

v6ak - [email schován] - web (dne 26. 12. 2011 v 09.07)
No Google není až tak pasivní, jak se může zdát, a celkové to určitě není černobílé:
* Podle nových smluv, jimiž podmiňuje Market, musí výrobce aktualizovat alespoň 18 měsíců bez zbytečného prodlení, umožní-li to hardware. Toto by se ale mělo týkat jen nových telefonů.
* Nedávno udělal Google akci, kdy některé aplikace dal za $0.1 (necelé 2 Kč). To byl celkem dobrý nápad - zřejmě některé uživatele přiměl, aby si vyplnili číslo karty a začali nakupovat. Někteří (otázka je, kolik) se tím naučí, že aplikace jde i nakupovat a že je to celkem pohodlné. Celkem by mě zajímalo, jak to dlouhodobě zamíchá se statistikama, ale i kdyby to Google pustil veřejně, je na hodnocení ještě brzy.
* Google sice asi nenapsal PR článek (nepočítám-li tu zmíněnou nedávnou slevovou akci - tam PR články psali jiní díky této akci), ale, pokud si dobře vzpomínám, svého času vyhlásil soutěž. A na druhou stranu, pokud se WP rozšíří, pochybuji, že s tím bude MS pokračovat. Toto je prostě aktivita, která signalizuje malý zájem o platformu. (Na druhou stranu, Googlu se to tehdy povedlo vyřešit, Microsoftu se to možná povede také.)
* Apple si určitě uměl ukousnout z koláče ty dobře platící zákazníky, to je fakt. To je ten důvod, proč uživatelé Androidu platí méně. Je ale otázka, jestli WP7 má šanci si ukousnout více. Pokud lákají na levný hardware, pak spíš ne.
* Oni ti warezáci nemusí nutně vadit. Je samozřejmě problém, když to je celá uživatelská základna. Ale pokud by člověk jen odstrihl warezáky, zřejmě by místo nich nezískal platící uživatele, jen by přišel o určitou reklamu zdarma.
* S tím, že zajímavost trhu se neodviji jen od počtu uživatelů, souhlasím.
* Od Ice Cream Sandwitch má být možné nějakou předinstalovanou aplikaci "odinstalovat" (de facto schovat). To nejde někam do extrémů. Na jednu stranu, upravené prostředí výrobce to neznemožní, na druhou stranu, umožní to schovat některé bonusy.
* Mnozí běžní uživatelé si úpravy od výrobce chválí (asi hlavně HTC Sense), pokročilejší mají možnost místo upraveného softwaru nainstalovat jiný. Na Androidu není problém nainstalovat jiný homescreen podobně, jako by člověk instaloval jiný prohlížeč. Není potřeba root nebo něco takového. Po instalaci nového homescreenu dostane uživatel v určitých situacích (stisknutí tlačítka home, zapnutí telefonů) na výběr, který se má použít. Pokud chce natrvalo jiný homescreen, stačí zde použít jedno zatržítko.
* Možnosti českých vývojářů jsou důležité pro ceske vývojáře, ale z globálního hlediska až tak ne.
* Mnoho marketů není IMHO takový problém. Většina uživatelů hledá na Android Marketu. Google je ale na druhou stranu tlačen, aby uživatelé neměli důvod používat jiný market. A pokud by to byl problém, klidně by mohl vzniknout néjaký metamarket, který by prohledával všechny známé markety.

PS: Taky nepisu objektivně, asi jsem trošku zaujatý proti přístupu "koupil sis to a my ti určíme, co si na to můžeš nainstalovat". Kvůli tomu třeba skončil iFlowReader. Jailbreak zde nepomohl...

PS2: Jinak děkuju za tu omluvu platícím Androiďákům :)

Marekzprahy (dne 26. 12. 2011 v 12.40)
Díky za reakci, díky ní jsem si nepřímo uvědomil jednu věc - výrobci telefonů jsou dneska skutečně v pozici dodavatelů hardware, provizi z prodeje digitálního obsahu v případě Androidu i WP7 shrábne někdo jiný. Takže se člověk vlastně ani nemůže divit, že nemají na aktualizaci OS zájem. 18 měsíců vypadá jako dobrý kompromis, byť si myslím, že kromě hračičků je životní cyklus telefonů spíš někde kolem 3 - 4 let.

Jestli nízká cena platící uživatele neodradí je asi záležitost pro marketing, osobně si myslím, že třeba Lumia 800 iPhonům dost zatopí, a cena o cca 3000 Kč nižší než u iPhonu 4S bude jen jedním z faktorů, které jí můžou a nemusí pomoci. Mně se na Lumii líbí, že nevypadá jako iPhone a levné androidy (které vypadají jako iPhone a současně iPhone vypadá pro okolí jako oni). Člověk jde po ulici a vidí, že má iPhone každý (já přece nejsem jako každý!), a přitom má v reálu iPhone třeba jen každý třetí potkaný, zbylí dva mají nějaký kulatý Samsung. A pak se mi docela líbí Metro, vedle kterého vypadají iOS a Android velmi podobně, až zaměnitelně (akorát se to ovládá jinak, takže když si hraju s máminým androidem, tak jsem ve známém prostředí, ale akorát mě to mate :-)). O ne/úspěchu metra ale rozhodnou asi hlavně Windows 8. Komu se metro zalíbí, bude pro něj logické ho mít i na telefonu, vždyť proč by měl telefon uživatele Windows vypadat jako Mac OS X Lion? A pak jde samozřejmě o cloudové služby, na iOS bude standardem iCloud a nějaká jedna aplikace od Microsoftu s propojením na Live to nevytrhne. Když budou Office ukládat do Microsoftího cloudu, bude logičtější se připojovat ke stejnému cloudu ze všech aplikací WP7. Android bude pak spíš pro lidi, kteří budou naopak ve všem důvěřovat Googlu a jeho cloudu - pro ně pak ale asi Windows postupně přestanou mít smysl a spokojí se časem s nějakým Chromebookem.

v6ak - web (dne 27. 12. 2011 v 10.02)
Já narážel na to, že nízká cena zaujme hlavně ty, kteří nejsou moc ochotni platit...

Těch 18 měsíců je minimum, je otázka, jak se to vyvine. Na druhou stranu, asi se to počítá od uvedení na trh. Každopádně, těžko od toho čekat zhoršení.

K iSamsungu: Celkem souhlas. Můj telefon si ale s iPhonem ale těžko někdo splete.

Souvislost telefonů, cloudu a notebooků je zajímavá. Ale myslím si, že to nebude úplně striktně rozděleno. Třeba Google se snaží, aby zaujal uživatele různých desktopovych OS. Já si třeba nedovedu představit, že bych začal používat Chromebook, s potuněným Linuxem jsem spokojen.

Jinak jsem zvědav, jestli někdo nabídne výrobcům provize z prodaných aplikací a obsahu (hudby apod.).

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (34.227.112.145). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.