První dojmy z iPadu 2 (recenze)

26. března 2011

Elektronika

Před čtyřmi hodinami se moje sbírka jablečných produktů rozrostla o další kousek – mezi Macbook Pro (13") a iPhone 4 (3,5") se vedral iPad 2 (9,7"). Pokud náhodou uvažujete o tom, že byste si jej také pořídili, přináším Vám svých pár prvních postřehů – časem se určitě pochlubím s dalšími zkušenostmi.

Bezproblémový nákup v Datartu

Podlehl jsem všeobecné hysterii, že bude iPadů 2 nedostatek, a tak jsem víceméně nic neponechal náhodě – iPad 2 jsem si v úterý předobjednal a zaplatil online v Datartu. Ještě ten den mi objednávku potvrdili s tím, že přesné datum odběru mi upřesní koncem týdne, ale že velmi pravděpodobně bude k odběru již tento pátek. Ve čtvrtek již věděli více a nabídli mi doručení kurýrem za dodatečný poplatek 199 Kč nebo vyzvednutí na prodejně v průběhu víkendu – zvolil jsem holuba v hrsti a v pátek večer mi byl iPad 2 kurýrem doručen bez jakýchkoli problémů.

Menší než jsem čekal, těžší než jsem doufal...

Po rozbalení iPadu mě hned čekala 2 překvapení, z nichž jedno bylo víceméně příjemné, druhé méně. iPad vypadá v reálu mnohem menší než na fotografiích, a je to dobře – nic většího bych v rukách asi nechtěl, a klidně bych si dokázal představit i o něco menší displej. Pokud nemám iPad na klíně nebo na jiné pevné podložce, tak je psaní na klávesnici oběma rukama prakticky nemožné (byť jen dvěma prsty). Jako nejrozumnější se ukázalo držení v jedné ruce a psaní druhou rukou, za občasného podpírání o klín nebo o břicho, jelikož váha (byť pouze 32 GB Wifi modelu) se docela "pronese". Váha je nepříjemná také s ohledem na poměrně kluzký povrch zádě přístroje – zatímco sklo na zádi iPhonu se k ruce přisaje, hliníkový povrch ani náhodou. Uvidím, třeba si na to časem zvyknu, řešením bude ale asi spíš smart cover (ten mi v Datartu dodat v pátek neuměli).

Co se vzhledu a takových těch "hardwarových parametrů" týče, tak iPad 2 vypadá na pohled samozřejmě krásně, ne-li luxusně. Dílenské zpracování kazí jeden "detail" v podobě datového konektoru – když jsem propojovací kabel vysouval poprvé, tak jsem si vůbec nebyl jistý, co všechno z iPadu nakonec vyrvu. Naštěstí jsem vyrval opravdu pouze to, co jsem vyrvat chtěl, ale v porovnání s iPhonem 4 je mechanismus konektoru podstatně horší. Lehce vás uklidním – po "odpanění" se situace lepší, a s každým dalším vysouváním je potřeba stále menší a menší námahy. Časem se to určitě poddá (aktualizace 27. 3.: vysouvání i zasouvání je již bez jakýchkoli problémů).

Pokud máte iPhone 4, zcela určitě Vás na iPadu neoslní displej – rozlišení je zbytečně nízké a i při čtení z běžné dálky jsou vidět jednotlivé pixely (velikost bodu je srovnatelná s velikostí bodu na 13" Macbooku Pro). Displej je samozřejmě použitelný pro všechny úlohy, které má iPad zvládat, nicméně zvyknul jsem si na "retina" displej a "retina" displej to tedy rozhodně není.

iPad 2 má dostatečný výkon k tomu, aby uspokojil aktuální aplikace. Nic více, nic méně – opět se nabízí srovnání s iPhonem 4, a i když iPhone 4 nemá dvoujádrový procesor, tak bych si dovolil říci, že subjektivní rychlost je zhruba srovnatelná. Velmi pravděpodobně je to dáno tím, že naprostá většina aplikací, které mám zakoupené, s iPadem 2 ještě nepočítá (některé dokonce zcela zbytečně omezují funkčnost, jelikož si myslí, že běží na stařičkém iPhone 3G!) a neumí naplno využít jeho schopností.

Aplikace pro iPad jsou jiné než pro iPhone

I když by se mohlo zdát, že se Apple snaží dělat co možná nejméně různých zařízení, aby ulehčil práci vývojářům (čím méně konfigurací, tím snazší vývoj a testování), tak v případe iPadu se to myslím ne zcela podařilo. Rozlišení displeje sice "skoro" odpovídá rozlišení iPhonu 4 (1024 x 768 vs. 960 x 640), nicméně podstatné je právě ono slovíčko "skoro". Aplikace, které nejsou pro iPad optimalizované a často o jeho druhé verzi vůbec neví, fungují ve starém "iphonovském" rozlišení 480 x 320 pixelů, a v pravém dolním rohu se zobrazuje ikonka pro dvojnásobné zvětšení. Ano, čtete dobře, a pokud byste si náhodou nedokázali představit, jak vypadá výsledek, tak si na svém monitoru nastavte VGA rozlišení – zhruba podobně kostičkovaný výsledek iPad zobrazí (dlužno dodat, že i u "iPhone 4" ready aplikací, které vyšší rozlišení pro retina displej v iPhonu nabídnou).

Pokud máte ve svém iPhonu 4 nějakou oblíbenou aplikaci, tak máte víceméně 5 možností, jak se budou na iPadu chovat:

1) Ve zcela ideálním případě se Vámi zakoupená aplikace pro iPhone automaticky nahraje do iPadu a plně využije jeho schopností, tedy zejména velikosti (nikoli jen rozlišení) displeje. Ty aplikace, které na iPhonu musely z důvodu ergonomie šetřit místem, jsou na iPadu obvykle králem. Velmi dobře to je vidět na aplikaci DJ Mixer 3 - na iPhonu víceméně nepoužitelná hračka, z iPadu však udělá mocný nástroj, který se vyrovná s aparaturou mnoha venkovských diskoték. Větší displej prospěl také aplikacím přímo od Applu – lépe použitelné je Safari (bohužel ani zde nepodporuje vizuální editor, takže zapomeňte na psaní na blog), Mail, kalendář, Youtube, iMovie a spousta dalších.

2) Ve stále ještě dobrém případě Vámi zakoupená aplikace funguje stejně dobře na iPadu jako na iPhonu. Přizpůsobí se zkrátka velikosti displeje. Přesně takto funguje například hra Train Conductor – i když je na grafice vidět, že byla připravena pro nižší rozlišení, stále se na výsledek dá dívat. Hra se roztáhne do všech krajů a vše je OK.

3) Třetí případ je bolestný v tom, že Vás bude stát peníze. Aplikace typu AVPlayer, které fungují na iPhonu 4 velmi dobře v "retina" rozlišení, na iPadu sice spustíte, ale pouze v již zmiňovaném "upscalovaném" rozlišení 480 x 320. Dívat se v tomto rozlišení na filmy je utrpení, takže nezbývá nic jiného, než vyhledat speciální aplikaci pro iPad a koupit si ji znovu (AVPlayerHD).

4) Čtvrtý případ je podobný jako ten třetí, akorát s tím rozdílem, že žádná "HD verze" pro iPad neexistuje. Do této kategorie spadá překvapivě velké množství her (např. výborná aplikace Cat Physics), ale také ČT24!.

5) Poslední případ je také relativně častý – aplikace z této skupiny se na iPad vůbec nenainstalují. Část z nich je možné dohledat ve speciální "HD verzi" pro iPad, část z nich na iPadu zprovoznit nejde vůbec (někdy je to opodstatněné – iPad třeba nemá žádnou přisvětlovací diodu, takže aplikace typu "Světlo" samozřejmě postrádají smysl).

Vedle výše zmíněných aplikací samozřejmě existují také speciální aplikace pro iPad, a jak správně tušíte, právě tyto aplikace jsou většinou ono "terno", kvůli kterému si iPad lidé kupují. Ještě jsem si s nimi úplně nepohrál, nicméně Garage Band vypadá na první pohled docela zábavně, Pages překvapivě použitelně pro základní psaní textů a F.O.O.D. naznačuje, že čtení časopisů přes iPad nakonec nějakou přidanou hodnotu oproti papíru mít může.

Perfektní zařízení pro lidi pracující na počítačích?

Před koupí iPadu jsem od okolí často slýchal věty typu "a k čemu že ti ten iPad vlastně bude?", "Máš ten nejlepší mobil, drahý notebook, na co ksakru potřebuješ iPad?" a podobně.

Nevím, jestli je to z výše uvedených řádků patrné, ale prozatím se o uplatnění iPadu příliš nebojím – podobně jako mnozí jiní i já musím říci, že iPad mezi Macbook Pro a iPhone velmi pravděpodobně zapadne docela dobře.

iPhone je telefon, který kromě telefonování velmi dobře poslouží jako fotoaparát (opravdu dražší a lepší foťák nevyužiju) nebo hudební přehrávač. Než jsem si pořídil iPad, tak jsem si velmi často na iPhonu prohlížel emaily nebo internetové stránky – tyto činnosti jsou pro dotekové zařízení jako dělané. Kdo nevyzkoušel, ten neuvěří, ale skutečně se mi lépe na odkazy mačká prstem, než když na ně musím najet touchpadem nebo dokonce myší. Displej iPhonu pro prohlížení webu bohužel není příliš velkorysý, a tak si dokážu představit, že při sezení doma u televize budu paralelně prohlížet "apple weby" a schvalovat dotazníky na Vyplnto.cz...

Oproti Macbooku Pro má iPad výhod ještě o něco více, a skutečnost, že iPad není netbook, je výrazně pozitivní skutečností. Tou hlavní výhodou je pocit. Pocit, že nesedím u počítače (notebooku), kde mi běží ICQ / MSN / Jabber, kde na mě čekají klienti, práce, povinnosti. iPad je zařízení, přes které ode mě víceméně nikdo nic nechce a ani chtít nemůže. Pravda, současný systém multitaskingu a notifikací je velmi nešťastný, žádné widgety atd., ale v praxi to znamená, že pokud si prohlížím web nebo se dívám na film, tak mě u toho vůbec nic nerozptyluje (pokud teda zrovna nemám na pozadí IM klient puštěný a neproblikává na mě každou chvíli otravná notifikace...).

Podstatně jednodušší hardwarová i softwarová architektura slibuje výdrž, kterou by mi žádný běžný notebook / netbook nedal  (aktualizace 27. 3.: zkusil jsem nabít iPad na 100% a po cca hodinovém prohlížení webu při 45% jasu displeje klesla kapacita akumulátoru na 93%). Možná tak Macbook Air, ale jeho cena je již poněkud vysoká na to, abych jej používal čistě pro "zábavu". Zatímco Macbook Pro bych si na Ibizu nevzal ani za zlaté prase, iPad své místo v kufru velmi pravděpodobně najde.

A ještě jedno využití mě pro iPad napadlo – obchodní jednání. Dokážu se velmi dobře představit situaci, kdy si jednoho krásného dne sednu do bývalého Coffee Heaven (RIP), a v ruce budu mít podklady právě na iPadu. Krátké poznámky si do něj zapíšu bez problémů, funkčnost webu na něm (až na wysiwyg – opravdu, flash ať si vezmou klidně všichni čerti do pekel, ale wysiwyg mi fakt chybí!) ukážu, a až budu sedět naproti klientovi, nebude mezi námi bariéra v podobě otevřeného displeje notebooku.

Ještě to není ono, ale už to spíše stojí za to

Můj celkový první dojem je takový, že je iPad jiný, než jak je prezentován v naprosté většině článků. I když jsem dnes byl k iPadu místy velmi kritický (a o "milých" detailech typu neexistující funkce náhodného přehrávání schuffle v aplikaci iPod jsem pomlčel), je to zařízení, které má své místo na slunci a nepochybně i velkou budoucnost. Na druhou stranu se domnívám, že na radostné ódy je ještě velmi brzy a že k dokonalosti iPhonu 4 se iPad přiblíží rovněž spíše až v oné čtvrté verzi. Pokud pro iPad vidíte využití již nyní, bez obav si ho kupte a na iPad 3 nečekejte – aspoň si za dva roky koupíte k dokonalosti dotaženou "čtyřku".

Publikováno dne 26. 03. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ipad 2 recenze | recenze Ipad 2 | ipad 2 recenzia | ipad2 recenze | ipad recenze | apple ipad 2 recenze | ipad 3 recenze | recenze na ipad 2 | i pad 2 recenze
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

K@rlozz - [email schován] (dne 29. 03. 2011 v 10.15)
Ahoj! Já mám zatím iPad jedničku a ještě asi nějakej ten rok mít budu, ale od té doby co ho mám, tak iPhone používám jen na volání. iPad se těžko dává z ruky :)

K@rlozz - [email schován] (dne 29. 03. 2011 v 10.25)
...btw zkus ještě tuhle app, sám ji ještě nepoužívám, ale vypadá to na obdobu Flipboardu ;)

http://itunes.apple.com/cz/app/the-early-edition/id363496943?mt=8

Jinak co můžu z dalších aplikací doporučit...
Pokerist.com (poker)
Shazam (rozpoznávání hudby)
Midomi SoundHound (rozpoznávání hudby)
Mercury Web Browser (vychytaný web browser)
iCab (stahování videí z youtube)
Remote Mouse (dálkové ovládání PC)
Brushes (kreslení na úrovni)
ArtRage (další kreslení)
...
A hlavně si stáhni aplikaci AppAdvice (zadara), kde najdeš nejlepší aplikace z různých kategorií

rota - [email schován] (dne 12. 04. 2011 v 21.05)
Zdravim. Prehraji na Ipadu všechný formatý knih???? Chci ho prevažne jako ctecku knih a prohližec netu!!! Dik za radu.

Marekzprahy (dne 12. 04. 2011 v 21.12)
Rota: pomocí různých aplikací určitě ano, ale čistě na čtení je asi vhodnější mnohem levnější kindle.

rota - [email schován] (dne 12. 04. 2011 v 21.40)
Ok. a jak je na tom Kindle velikostne???

rota - [email schován] (dne 12. 04. 2011 v 21.47)
A Kindle je černobilý,nebo????

dupe (dne 21. 04. 2011 v 23.01)
dekuji za hodnotnou recenzi,je jina nez obvykle clanky o ipadu, moc mi pomohla. diky

Ondřej Beztak (dne 18. 05. 2011 v 23.23)
Pokud chcete iPad nebo jiné Apple vychytávky relativně zadarmo zkuste nový revoluční model internetového marketingu. Za spam se omlouvám, ale jsem od přírody přejicí typ a tyhle informace si nenechávam pro sebe. Více na http://ipadzadarmo .blog.cz/1010

Kontaktní údaje v záhlaví příspěvku odstraněny - důvod viz níže

Marekzprahy (dne 19. 05. 2011 v 09.06)
Ohledně zprávy "přejícího" Ondřeje: Mazal jsem to tady už několikrát, je to samozřejmě klasické letadlo. Koupíte si třeba webhosting nebo nějakou jinou službu, zaplatíte za to měsíčně třeba 5 dolarů a přející Ondřej z toho dostane nějaká procenta. Když bude spamovat dostatečně intenzivně a najde dost idiotů, kteří na pochybné stránce zadají číslo své kreditní karty, tak mu ten iPad asi i pošlou. Vám samozřejmě ne :-)

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.142.197.212). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.