Články z kategorie Filmové recenze

Subjektivní recenze filmů, které jsem navštívil vesměs se svojí přítelkyní nebo známými v kině. Spíše než o klasické recenze se snažím o zachycení pocitů, které ve mně daný film zanechal. Pokud nepovažuji dějovou složku za stěžejní, nebojím se prozradit v rámci recenze pointu – chcete-li si ponechat moment překvapení, čtěte mé recenze na vlastní nebezpečí. Procentuální hodnocení filmů na konci článku je čistě intuitivní v rámci žánru a nemá žádný rozpad na dílčí složky.

Film Normal - tak trochu jako CD od Paris Hilton... (recenze)

Současnou nabídku filmů v kinech lze nejlépe popsat slovem bída. Většinu filmů jsme s přítelkyní zamítli už díky názvu nebo traileru, a ty, které tímto jednoduchým filtrem spíše náhodou prošly (Nouzový východ, Až tak moc tě nežere,..), mi stejně ani za krátkou recenzi nestály. Thriller Normal měl být dle ukázek a předběžných ohlasů v tisku letošním prvním pořádným (normálním) filmem. Filmem, na který jsem šel opravdu s tím, že ho chci vidět, a ne jen jít do kina na tu nejmenší blbost.

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 03. 2009 v kategorii Filmové recenze.

Austrálie - Velkofilm připomínající čtení tlustého románu ve dvou svazcích

Ve čtvrtek večer se mi poštěstilo zažít něco, co vy po přečtení této recenze již nezažijete (přestaňte číst a vraťte se potom :-)). Šel jsem na film, o kterém jsem nevěděl více, než že se jmenuje Austrálie, že láká mojí přítelkyni... a že se mi asi nebude líbit (jsem známý oblibou psychologičtějších, komornějších nebo alespoň uvolněnějších filmů bez velkých jmen). Po počátečních rozpacích musím přiznat, že mě Austrálie překvapila spíše příjemně.

přečíst celý článek

Publikováno dne 09. 01. 2009 v kategorii Filmové recenze.

Sněženky a machři po 25 letech - smutný film o stáří a realitě aneb zapomeňte na komedii! (recenze)

Ten trailer měl nějakou podezřele smutnou hudbu a kromě Suchánka, Brzobohatého a Duchoslava v něm vystupovaly jen nějaké neznámé staré (vesměs nevzhledné) osoby, ve kterých by jejich pětadvacet let starý předobraz bez nápovědy nepoznal snad nikdo. Ale pokračování legendy je pokračování legendy, a tak jsme si ve čtvrtek s přítelkyní nejprve připomněli upirátěnou původní komedii a včera zašli na její volné pokračování s názvem Sněženky a machři po 25 letech do Slovanského domu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 22. 12. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Hlídač č. 47 - uvěřitelné drama z počátku první republiky (recenze)

Původně jsem na film Hlídač č. 47 vůbec nechtěl jít, připadal mi na podzimní atmosféru příliš depresivní, negativní, akční. Nakonec mě však okolnosti a současná nulová konkurence přecejen k návštěvě kina přiměly, a tak se s Vámi podělím o své bezprostřední dojmy spláchnuté několika alkoholickými nápoji.

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 12. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Vy nám taky, šéfe! - oddechová komedie se známými tvářemi (recenze)

Jen si tak po náročném pracovním dni sednout do kina a nechat se bavit známými tvářemi z televize. Moc nepřemýšlet, neposlouchat žádná kázání, pouze nechat plynout děj plný více či méně absurdních nebo alespoň legračních situací. Smát se. Pokud budete mít podobný přístup k návštěvě filmu Vy nám taky, šéfe!, budou vaše očekávání zhruba na stejné úrovni jako ta moje.

Na aktuální komedii (prozatím) neúspěšného režiséra Martina Kotíka jsem se těšil už několik měsíců – dle masivně propagovaných trailerů se totiž zdálo, že by se mu mohlo po extrémně blbé Pánské jízdě a docela nudném Všem nejlepším konečně podařit natočit zajímavou komedii. A ono se podařilo, i když samozřejmě s určitými výhradami :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 11. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Kozí příběh - film pro hravé dospělé a cizince

Kozí příběh (Pověsti staré Prahy) je bezesporu velmi zvláštní a svým způsobem docela nevyrovnaný film. Přestože bylo dílo v kině Palace Cinemas Flora prezentováno jako vyloženě dětské (upoutávky před filmem na Dobu ledovou 3, Madagaskar 2 a Vall E jsou toho jasným důkazem), v reálu na nejmladší diváky působí maximálně výtvarným zpracováním.

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 10. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Děti noci - dobrý pocitový film z Karlína

Na Děti noci jsem se těšil už dlouho, a to zejména z důvodu zajímavých herců (Issová, Mádl, Dolanský i vedlejší role) a atraktivního prostředí pražského Karlína. Kvůli nedostatku času jsem jej bohužel nestihl shlédnout v žádném "předpremiérovém" klubovém kině, a tak jsem jej viděl teprve včera v blízkém Imaxu na Floře.

přečíst celý článek

Publikováno dne 03. 10. 2008 v kategorii Filmové recenze.

Film Bathory - dějiny píší vítězové (recenze)

V pátek jsem v poloprázdném zlínském multikině Golden Apple Cinema zhlédl dlouho očekávaný velkofilm Juraje Jakubiska Bathory. Velkofilmy jako takové nemám moc rád (nejvíc peněz stojí obvykle efekty nebo souboje, obojí mě nudí), ale na tenhle jsem se docela těšil od doby, kdy ho zřejmě ukradl otec mého spolužáka ze ZŠ a vyhrožoval, že ho pověsí na internet ke stažení. A taky ten souboj s Troškou...

Od filmu jsem čekal víceméně příjemnou zábavu, nějaké to nahé prso, nějaký naturalismus a nějaké úlitby Američanům, protože náš region by film dozajista nezaplatil. Už předem můžu říct, že očekávání byla splněna a film Bathory překvapil jen v detailech.

přečíst celý článek

Publikováno dne 12. 07. 2008 v kategorii Filmové recenze.

... a bude hůř - syrové drama o lůze před rokem 89 (recenze)

V úterý jsem víceméně náhodou zhlédl české drama ... a bude hůř režiséra Petra Nikolaeva. Cílem nebylo ani tak vidět tento film jako poprvé za čtyřiadvacet let navštívit letní kino :-) Pocity z filmu promítaného v Střeláku jsou však lehce rozpačité - váhám nad sdělením filmu, jeho formou i scénářem (střihem?), na druhou stranu oceňuji, že film navozuje určitou atmosféru, určitý pocit.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 06. 2008 v kategorii Filmové recenze.

U mě dobrý - lehce nadprůměrná komedie (recenze)

Třebaže mi styl Jana Hřebejka tak úplně nesedí (něco v těch posledních filmech nepříjemně smrdělo podobně jako ve Svěrácích), díky zajímavým hereckým osobnostem (Polívka, Schmitzer, Somr) jsem se rozhodl jeho nový film U mě dobrý ve Slovanském domě zhlédnout. Výsledek mě spíše příjemně překvapil - Hřebejk natočil komedii, která většinu času baví.

 

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 05. 2008 v kategorii Filmové recenze.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.