Film Bathory - dějiny píší vítězové (recenze)

12. července 2008

Filmové recenze

V pátek jsem v poloprázdném zlínském multikině Golden Apple Cinema zhlédl dlouho očekávaný velkofilm Juraje Jakubiska Bathory. Velkofilmy jako takové nemám moc rád (nejvíc peněz stojí obvykle velkolepé efekty nebo souboje, obojí mě nudí), ale na tenhle jsem se docela těšil od doby, kdy ho (zřejmě) ukradl otec mého spolužáka ze ZŠ a vyhrožoval, že ho pověsí na internet zdarma ke stažení. A taky ten souboj s Troškou...

Od filmu jsem čekal víceméně příjemnou zábavu, nějaké to nahé prso, nějaký naturalismus a nějaké úlitby Američanům, protože náš region by film dozajista nezaplatil. Už předem můžu říct, že očekávání byla víceméně splněna a film Bathory překvapil jen v detailech.

Nejzajímavější myšlenka filmu zazní od mnicha Bolka Polívky hned na začátku, a sice že dějiny píší vítězové. To by byl dobrý otvírák případné obhajoby Alžběty Bathoryové. Navzdory (spíše předpremiérovým) zprávám z médií se však o žádnou velkou obhajobu nejednalo, rozsáhlý děj zachycující plus mínus celý život této uherské šlechtičny má patrnou snahu o objektivitu.

Stručně řečeno – Čachtická paní nebyla rozhodně žádný svatoušek (několik lidí na svědomí měla), ale stovky mrtvých panen za sebou patrně nezanechala. Navíc je působivě ukázán dobový kontext (válka s Turky, znásilňování, sekání prstů, upalování,...), ve kterém pár vražd zase tak moc nevyčnívá. Jestli jí lze prakticky neustálé omámení drogami a místy i nepříčetnost přičíst k dobru či nikoli, to si netroufám soudit.

Hlavní linii příběhu lze nalézt v politickém souboji Juraje Thurzy (Karel Roden - ten se těch "lumpů" už asi nezbaví - hrál to dobře, člověk mu až fandil :-)) a Alžběty Bathoryové, který začne u pár jezer a skončí nakonec u celého panství. Politické intriky stojící za stovkami údajně mrtvých panen byly podány uvěřitelně.

Kromě Karla Rodena a politických intrik mě na filmu bavily drobnosti, jakými byla například kritika habsburských (katolických) vojáků toužících hlavně po znásilnění tureckého harému. Naopak všude kritizovaná vtipná dvojice Polívka - Mádl mě stejně jako ostatním vadila. To odlehčení vynálezy (fotografie, kolečkové brusle, žárovka poháněná hlodavcem v kolečku, rogalo,...) bylo tak prvoplánové a umělé, že chyběl jen titulek "a teď něco pro zasmání, za chvíli budeme pokračovat dál ve středověku". Snad jen to Mádlovo ucho a laškování jako v Ro(c)ku podvraťáků bylo srandovní. Jen dodám, že to samozřejmě není chyba herců, kteří hráli až na výjimky dobře (Jakubisková si to trochu pletla s divadlem).

Nad dějem filmu a logičností jednotlivostí je lépe se příliš nezamýšlet, protože jinak lze nalézt určité chyby scénáře (střihu?). Ono vytvořit dvě a čtvrt hodiny (ano, je to dost dlouhý film) materiálu tak, aby tam nebyly chyby, asi holt není úplně jednoduché.

Na pozadí filmu téměř neustále hraje orchestr, který by místy dojal i kdyby na plátně zrovna uklízečka myla WC – někdo to má rád, já tuhletu podprahovou manipulaci dost silně nesnáším. Jednou se dokonce stalo, že hrál orchestr a do toho ještě na plese brnkali hudebníci nějakou úplně jinou melodii – no, tlouklo se to příšerně.

Bojových scén bylo dost, ale dalo se to vydržet a občas to byla i trochu sranda (psaní dopisu manželce z bojiště). Naštěstí tam nikde nebyl žádný superhrdina, který by sám přepral celé vojsko, takže to dejme tvůrcům k dobru.

Ke správnému středověkému filmu patří i nějaký ten naturalismus, Jakubisko různými prostřelenými krky, useknutými hlavami a mrtvolami nešetřil. Přítelkyně se občas bála (její hodnocení filmu ve třech slovech znělo "Bála jsem se"), mně to přišlo místy i docela zábavné (člověka až napadne, jaké peklo doma Jakubisko musí mít, když takhle zohaví svoji manželku :-D). Nahých těl bych u Jakubiska čekal o něco více (držel se zkrátka), překvapil mě poměr zobrazených penisů a vagín.

Bathory není limonáda, není to film pro každou příležitost. Chce to být správně naladěn, vnímat souvislosti a zároveň promíjet některá pochybení. Za 129 korun film určitě stojí, 380 milionů bych na to ale určitě nedal a radši bych podpořil menší projekty typu Kuličky. 60%

Publikováno dne 12. 07. 2008 v kategorii Filmové recenze Odhadnutá klíčová slova BETA: bathory | bathory recenze | film bathory | bathory film | recenze filmu bathory | recenze bathory | film bathory recenze | bathory film ke stažení | o filmu bathory
Mohlo by Vás zajímat BETA: Videopůjčovna ČT - skvělý nápad se zbytečnými chybami

O kategorii Filmové recenze

Subjektivní recenze filmů, které jsem navštívil vesměs se svojí přítelkyní nebo známými v kině. Spíše než o klasické recenze se snažím o zachycení pocitů, které ve mně daný film zanechal. Pokud nepovažuji dějovou složku za stěžejní, nebojím se prozradit v rámci recenze pointu – chcete-li si ponechat moment překvapení, čtěte mé recenze na vlastní nebezpečí. Procentuální hodnocení filmů na konci článku je čistě intuitivní v rámci žánru a nemá žádný rozpad na dílčí složky.

Komentáře k článku

Adélka - [email schován] (dne 14. 07. 2008 v 08.33)
včera jsem si zašla do kina na Bathory..

Zaměřila jsem se i na to, co jsi tu napsal..

Musim uznat,že mě potěšil odlišný pohled na Alžbětu Bathoryovou než ve většině knih, co jsem četla..

Celkově film na mě nepůsobil , jako český film, což je možná dobře.. každopádně role Polívky a Mádla mě ukrutně štvala a kazila mi dojem..

Stejně jako Lucie Vondráčková..

Ale ta to cítím já.. možná že divák, který nezná naše herce, to bude vnímat naprosto jinak.

Monča - [email schován] - web (dne 25. 07. 2008 v 09.52)
ahoj já byla na bathory 2x, pokaždé naprosto vyprodané kino, fronta, která by zaplnila kina tři a kdo neměl rezervaci měl prostě smůlu.

Můj názor na film? Líbil se mi a postavy Mádl a Polívka mne nijak nepobuřují, ba naopak se mi líbí. Ten začátek byl takový trochu chaotický, vadilo mi, že se obraz strašně rychle pohyboval. Dost často jsem prostě nestíhala vůbec zaostřit, ale to taky může být tím, že jsme dostali 4. řadu a plátno bylo obrovské, takže jsem byla nucena donekonečna otáčet hlavu zleva doprava a zprava doleva. Jinak nemám co vytknout. Myslím, že herci hráli skvěle. Vašut mě trochu rozesmál, ikdyž to jeho úkolem v tomhle filmu nejspíš nebylo. Vondráčkovou mám ráda a ve filmu mi nevadila. To spíš mi vadí Polívka, ale tady byl prostě úžasnej. Byl skvěle namaskovanej a role vypravěče mu celkem sedla. Roden Thurza zahrál na výbornou, on většinou hraje ty zlé nebo spíš grázlíky :D ale jo mám ho ráda. Z celého filmu mi bylo nejvíc líto, hned teda po Erszébet, Darvulie, jelikož mám ráda čarodějky a ona byla taková "sympatická." Jakubisko ve filmu Erszébet "očisťoval," ale bůhví jak tomu bylo doopravdy. Jestli opravdu byla pod vlivem nějakých halucinogenů nebo v nějakých těch stavech, které by ji "omlouvaly." Samozřejmě film nemůžeme brát jako dokument , nadsázka byla, trochu švejkoviny :D ale kdyby to byl "jen" dokument, přišlo by tolik lidí?Nevím teda jakou zkušenost s návštěvností máte vy, co to tu čtete, ale u nás bylo naprosto vyprodáno každé promítání a to jsem podruhé jela do jiného města.

Kdo neviděl - doporučuji. V Ústí n.L mě lístek stál 75kč a v Děčíně 70,- myslím,že to za to stojí

Petr D. (dne 31. 07. 2008 v 14.23)
... ten film mel podle me jen dve chyby... Madla a Vondrackovou.

Nejak mi ta zaverecna dulezitost "Lucie" (jmeno filmove postavy je stejne jako jmeno herecky, asi proto, ze na jine Lucka pri nataceni nereagovala) nevyplynula z deje.

A jaky byl vyznam Madla pro dej a pro film? Nulovy... Proste jen proto, aby tam byl TEN Madl...

Myslim, ze Polivka by toho mnicha uhral sam a nikdo by si toho nevsiml - me se ve filmu dost libil, role mu sedla, pod maskou bych ho nepoznal... Ale co to proboha bylo s tema vynalezama (koleckace se tremi kolecky, natahovaci lyze, padak, ...)? Proc se tam objevovala ta radoby vtipnost? Bez ni by ten film byl o tridu lepsi..

Dal bych tomu 8/10, body jsem strhl z vyse uvedenych duvodu

Pifarka - [email schován] (dne 11. 08. 2008 v 15.46)
Clanek jsem si precetla az po zhlednuti filmu .Musim rict , ze jsem si nevsimla niceho na filmu co je popsano vyse ....My uz se nikdy nedovime jak to doopravdy bylo , o Erzebet Bathory je malo zaznamu v historii a film je vytvorem pana Jakubiska a jeho nahledem , proto se me dej libil .Na herce se nedivam jako na celebrity , ale na postavy z deje filmu , a myslim , ze vsichni podali dobry vykon.
Diky za clanek , myslim , ze byl dobre napsan , i kdyz mame kazdy jiny nazor :-)

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.227.24.209). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.