Film Normal - tak trochu jako CD od Paris Hilton... (recenze)

30. března 2009

Filmové recenze

Současnou nabídku filmů v kinech lze nejlépe popsat slovem bída. Většinu filmů jsme s přítelkyní zamítli už díky názvu nebo traileru, a ty, které tímto jednoduchým filtrem spíše náhodou prošly (Nouzový východ, Až tak moc tě nežere,..), mi stejně ani za krátkou recenzi nestály. Thriller Normal měl být dle ukázek a předběžných ohlasů v tisku letošním prvním pořádným (normálním) filmem. Filmem, na který jsem šel opravdu s tím, že ho chci vidět, a ne jen jít do kina na tu nejmenší blbost.

Nic nového pod sluncem

Děj filmu kupodivu příliš zajímavý ani napínavý není. Díky retrospektivnímu povídání už dopředu víme, jak vše dopadne, kdo bude zabit a kdo přežije. V žánru thriller se moc nevyznám, nicméně pokud se mám u nějakého filmu bát, je pro mě retrospektiva dost velkou překážkou. Ústřední téma "advokát obhajující vraha s takovou vervou, že z toho zblbne" a vyslovení otázky, zda trestat vraždu vraždou (zejména byla-li spáchána duševně nemocným člověkem), již nemá moc co nabídnout, zejména existuje-li mnohem působivější a méně navoněný Krátký film o zabíjení.

Nekrofilní pedofil? Nevěřím

Film z velké míry sází na jméno Dagmar Havlové v jedné z hlavních rolí, ale abych se přiznal, těžko bych si vzpomněl na nějakou významnou scénu. Ne že by hrála nějak zvlášť blbě (pominu-li kritizovaný divadelní přednes, který jsem bral trochu jako cílenou srandu), ale ve své podstatě byla její postava pro děj nadbytečná a prostoru podle toho po právu dostala minimum. Advokát v podobě neznámého Pavla Gajdoše vzdáleně připomínal Komisaře Rexe, ale uvěřitelný byl. Méně uvěřitelný však byl Milan Kňažko, kterému jsem nekrofilní pedofilii neuvěřil ani poté, co odříkal několik odstavců rádoby šokujících vět (bylo to asi tak uvěřitelné jako texty Supercroo). Působilo to zkrátka spíše komicky než hrůzostrašně.

Trochu naturalismu

Další sázka padla na vizuální stránku filmu. Filmaři ukázali na jedné straně cit pro detail a nápaditost v zobrazení chvějícího se zkrvaveného psa, na druhou stranu silně barevně upravená scéna doplněná zbytečnými krysami a občasné zpomalené záběry neměly daleko do slova kýč.

Kvalitní hudba bez nápadu

Hudba Jana P. Muchowa byla technicky naprosto dokonalá (ve scéně v bordelu bylo možná až příliš mnoho filtrů a znělo to lehce překombinovaně), ale chyběl jí bohužel motiv. Zkrátka a dobře, může hrát klidně celý orchestr, ale když nemá pořádně co, nefunguje to (Walter Kraft odvedl pro Sněženky mnohem lepší práci a vystačil si víceméně s jednou "kytarou").

Jen pro fandy

Normal bych doporučil pouze fandům českého filmu, popř. jednotlivých protagonistů. Částečně lze film doporučit také milovníkům absurdního humoru, ale jinak ani moc ne. Film je ukázkou toho, že pro úspěch nestačí jen velká jména a používání osvědčených postupů a nejmodernější techniky. Důležitý je nápad, a ten filmu do značné míry chyběl podobně jako v titulku zmíněném hudebním pokusu Paris Hilton. 40%

Publikováno dne 30. 03. 2009 v kategorii Filmové recenze Odhadnutá klíčová slova BETA: normal | film normal | filmy s paris hilton | normal film | film s paris hilton | paris hilton ve filmu | recenze filmu normal | Normal recenze | film normal recenze
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPhone 4 - nejzábavnější multifunkční zařízení do kapsy (zkušenosti a nejlepší aplikace)

O kategorii Filmové recenze

Subjektivní recenze filmů, které jsem navštívil vesměs se svojí přítelkyní nebo známými v kině. Spíše než o klasické recenze se snažím o zachycení pocitů, které ve mně daný film zanechal. Pokud nepovažuji dějovou složku za stěžejní, nebojím se prozradit v rámci recenze pointu – chcete-li si ponechat moment překvapení, čtěte mé recenze na vlastní nebezpečí. Procentuální hodnocení filmů na konci článku je čistě intuitivní v rámci žánru a nemá žádný rozpad na dílčí složky.

Komentáře k článku

Rape - web (dne 10. 04. 2009 v 14.23)
Kamera byla podle mého skvělá a konečně na světové úrovni! Pokud by byl film v anglickém znění, nevěřil bych, že ho točili češi (ale mám podezření, že zrovna s tímhle vypomohli makedonci, s kterými byl film v koprodukci)

Herrmann - [email schován] (dne 12. 04. 2009 v 21.00)
Co je skvělého na kameře, která neukáže nic, než nekonečnou sérii obrovských detailů? Celý film je natočen amatérsky, asi se ukazuje, že natočit horor chce skutečně dobře zvládnuté řemeslo, práci s tempem a pár originálních nápadů. To zatím současní čeští filmaři neumí. Třeba se někdy dostanou do Ameriky a odkoukají alespoň základy.

Richie - [email schován] (dne 06. 05. 2009 v 21.24)
Podle meho je autor velice narocnym divakem, ktereho nedokaze uspokojit snad ani Pan Prstenu, ktery by byl podle nej urcite take kyc... Film Normal byl pro mne snad nejlepsi cesky film, jaky jsem kdy videla at co se tyce obsahu ci zpracovani. Kamera byla na ceske pomery uzasna-bylo holt videt, ze to nedelal cech a hudba me dostavala cely film. Nevim, jak by si autor predstavoval film, ktery by dokazal nazvat kvalinim a nechal na nem nitku suchout. Toto mi prijde zbytecne moc kriticke a zatracujici a nenazyvala bych recenzi neco co je zalezeno pouze na subjektivnim nazoru nepodlozenem zadnymi fakty.

Marekzprahy (dne 06. 05. 2009 v 21.52)
Richie: jak je uvedeno v popisu kategorie (nad komentáři), jedná se o subjektivní recenzi (nehledě na to, že objektivní recenze je dle mého názoru nesmysl). Pána prstenů jsem neviděl, z ukázek mě nezaujal.

Trvám na tom, že film Normal není nic extra.

Richie - [email schován] (dne 06. 05. 2009 v 22.13)
Marekzprahy:ja ti to nerozmlouvam, jen s tim nesouhlasim:D ale fakt by me zajimalo, kterej film je podle tebe dobrej.

Marekzprahy (dne 06. 05. 2009 v 22.37)
Richie: Top10 mých oblíbených filmů (v abecedním pořadí):

Amélie z Montmartru
Divoké včely
Dědictví aneb Kurvahošigutntag
Ecce Homo Homolka (a další díly)
Hledáme Ydol
Kuličky
Láska je láska
Pusinky
Spalovač mrtvol
Ztraceno v překladu

Honza (dne 11. 05. 2009 v 08.02)
Díky retrospektivnímu povídání už dopředu víme, jak vše dopadne... Vážený pane, z této Vaší věty je zřejmé, že jste nepochopil o čem film je. Radši nepište recenze před opakovaným shlédnutím snímku... a nebo je nepište vůbec :-)

Marekzprahy (dne 11. 05. 2009 v 13.08)
Honza: Uvítám, pokud mi řeknete svůj názor na to, o čem film podle Vás je, jaký je jeho přínos a poselství.

Hanc (dne 11. 05. 2009 v 19.36)
Kdepak, já to neumím tak podat... A navíc nejsem odborník na kinematografii jako Vy.

Marekzprahy (dne 11. 05. 2009 v 22.41)
Hanc: Občas se podobní lidé zde v komentářích najdou. Opět mi nezbývá než zopakovat následující:

Na svůj osobní blog mám právo napsat recenzi zcela dle svého uvážení, je na čtenářích, zda se budou mým soukromým názorem řídit či nikoli. Nejsem novinář, nechodím do kina zdarma, nechodím po projekci na rauty, pouze píši své dojmy z filmu.

Samozřejmě zde v komentářích ocením jakýkoli pokus o polemiku (od toho zde komentáře jsou), nicméně všechno má své meze - napsat "nic jste nepochopil, příště nic nepište" je bez udání vlastního pohledu na film pro tento příspěvek zcela irelevantní a zbytečné.

galinka782 - [email schován] - web (dne 17. 05. 2010 v 20.06)
italsky film z roku 1974 nazov zlocin z lasky po taliansky delitto d amore hrajuluigi komencini a stefania sandrellichcela bi som tu kazetu kupit abi mal dabing

jany - [email schován] (dne 01. 06. 2010 v 23.43)
nevite nahodou presny nazov pisnicky useku kde bily v tom bordelu?diky moc

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.137.170.183). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.