DJ Neo - Heartbreak Club

27. března 2007

Hudební recenze

Více než rok slibované a několikrát odkládané nové album DJe Nea je konečně nejen na světě, ale taky u mě doma. A to dokonce v limitované platinové fanouškovské VIP edici. Ano, dělám si z těch přívlastků uvedených na djneo.cz tak trošku srandu, protože album, kde 71% obsahu tvoří bonusové věcičky "navíc", se jen tak nevidí. Na druhou stranu je třeba již v tomto úvodním odstavečku přiznat, že mě nové album DJ Nea překvapilo spíše příjemně.

Komentovat vnější úpravu alba asi nemá ani moc cenu, kvůli tomu jsem si CDčko nekupoval, nicméně design je poměrně povedený a vytknout snad lze jen naprosto titerné a téměř nečitelné písmo v bookletu. Je hezké, že jsou tam všechny lyrics, ale přepisovat tuhletu drobotinu na Ujdeto fakt nebudu :-D Bonusové CD s houseovými remixy více či méně známých skladeb je vypáleno na obyčejném Tesco CD-R, což mi mimochodem vůbec nevadí. Stejně obě CD okamžitě šla do mp3, protože tahat s sebou discmana do školy opravdu odmítám. Nesmím zapomenout pochválit vydavatelství Nextgen records, že jeho CDčka nepopíchala moji mechaniku kaktusovými ostny.

Intro jsem přeskočil již při prvním poslechu. Nepříjemný hlas by mě mohl ráno klidně budit místo budíku. Ne, opravdu nebrat. Kdybych byl fanda GTA (jakože ani pořádně nevím, co to je, jen jsem to podle dialogů vygooglil), možná bych to na tomto místě velebil, ale takhle to fakt nejde.

Popově začínající Epic Love s Martinou Balogovou se po minutě rozjede v klasický Neo "radio" house a už jsme doma. Pohodově ubíhající a nepříliš výrazná skladba se skvěle hodí pro hudební kulisu k práci nebo i na cestu metrem do školy. V Expres Chart je sice tato skladba momentálně na čestném posledním místě, přesto si myslím, že je to ideální skladba do rádií, která náladu rozhodně nezkazí.

Tak trošku polámaná Don't Wanna B Like Other Boys je reprezentantem stylu r´n´b. Výrazné bubny a kyselé zvuky z této skladby tvoří jednu z nejlepších věcí na tomto albu. Skladba se i docela dost opakuje, takže rychle pronikne do krve a určitě se na ni bude dát i skvěle tancovat.

Jediná česky zpívaná (nebo spíš rapovaná) skladba Co je doma, to se počítá je taková trošku zvláštní. Hudebně určitě zajímavý počin, mám rád kyselé zvuky. Text Oriona a Jamese Colea tenhle kousek ale docela shazuje. Do sluchátek kvůli hudbě budiž, ale pustit to někomu dalšímu v baráku na bedny bych si asi radši u této skladby odpustil. Chodíme pít s Jamesem Colem, žereme největší koule. A až do zblbnutí pořád dokola Nekoupím ti drink, nedostaneš nic. A nikdy nešahej na to, co je moje. Rap pro rap se holt většinou nepovede.

Nedokážu si představit, že by se na Eurovizi někdo posadil na prdel z naprosto nudné skladby When I'm With Her. Sámer Issa skoro 4 minuty neustále něco povídá do pomalých bubnů a já se jenom těším, až bude konec.

No a máme tu pro změnu house, James Brown Is Still Alive, jehož lyrika si plně vystačí s názvem skladby. Skoro by se zde hodil ubohý žertík, že je na této skladbě dokonale vidět, že odkládat vydání alba o rok se nemusí vždy vyplatit... Ale je mi jasné, že motivy vydání této skladby byly spíše ve vzdání holdu čerstvě zemřelému Jamesi Brownovi. Takže z tohoto hlediska budiž, ale jinak – ačkoli mám house rád, tak tohle je spíše o ničem.

Známá "Neova" kytara z předchozího Alboomu dominuje skladbě She's Got That. Zní to poměrně dobře, text je zajímavý, refrén chytlavý. Zkrátka s Victorií a Brzobohatým to ujde ;)

Zlomená Brand Nu Love Evidence má opět "Neovu" kytaru, zvukově je podařená, refrén by člověk pomalu s Darou Rolins i zavyl, ale celkově to spíš trošku leze na nervy.

Vyloženě kulisní (filmová?) S. O. S. 2 Your Years tedy přichází skoro na poslední chvíli. Příjemná mezihra s napětím na hranici hororu a místy až snovými zvuky.

Na klavíru a dusných beatech postavená Goodbye Goodgirl se rovněž dobře poslouchá, do smutné melodie recituje samotný Neo na téma, které je z názvu skladby dobře patrné.

Ignorants (It's Almost Over) se Sámerem Issou již skoro uzavírají "regulérní" část alba. Skladba má určité napětí, chytlavé prvky v refrénu a celkově se to poslouchat rozhodně dá. Neo se zde taky vrací ke svému zřejmě oblíbenému hekání a dýchání do mikrofonu. Ale tak proč ne?

Veselé rádiové Housechild s Martinou Balogovou toto "superstárové" CD již jakoby uzavírá; docela by mě zajímalo, jestli se najde odborník, který by od sebe dokázal odlišit originální verzi, radio edit a reprise. Nezní to špatně, ale přijde mi, že se to liší vlastně jenom délkou.

Kulisní skladba Eleven tvoří spíše takový předěl, ale poslechnout se dá. Takové volné improvizace do bubínků. Může být.

Mike Traffic ve svém remixu Co je doma, to se počítá nahradil mé oblíbené kyselé zvuky jakýmsi orientálním motivem. Ale kyselé je kyselé, marno naplat...

Bonusové CD s Neovými remixy bylo nakonec jedním z hlavních důvodů, proč jsem si Neovo nové album nakonec koupil. Úvodní megamix asi do emgetonu vůbec nepůjde, klubová verze Still In Love však již ano. Připomíná časy, kdy Neo ještě dělal houseovou muziku na úrovni a nedělal upravené rnb pro superstáry :-(

Remix I Just Can't Stop Loving You od Michaela Jacksona je asi největším trhákem ze všech remixů. Zní to opravdu hodně dobře, snad jen těch efektů letícího letadla je s odstupem času až nějak moc.

Remixy All The Things od Monkey Business a People Are People od Depeche Mode z mého pohledu moc zajímavé nejsou, ale fanoušci snad nadšení budou.

Skladbu Ležím na tráve od Dary Rolins už mám tak trošku obehranou, jelikož se již objevila před časem na určité kompilaci remixů. Ale tehdy mě to dost chytlo.

Ke skladbě All Of My Life lze říct úplně to samé jako k I'm Still In Love With U, zkrátka už takřka klasika. Oproti verzi z Nobody Faq With Jesus zde již není rušivé intro se zatahováním ruční brzdy. Pohodička.

Good Vibrations už mám z Release Yourself od Rogera Sancheze pořádně ohranou, přiznám bez mučení, že tenhle trošku zlámaný remix mě moc nebere. Seňorita Justina Timberlaka – budiž. Na záverečném megamixu skladeb Michaela Jacksona zní hodně zajímavě Orionův rap z alboomu (Bong song) na podklad Billie Jean.

Celkově CD hodnotím spíše kladně, řekněme tak 60%. Určitě lepší než minulé Allboom, ze kterého už po prvním poslechu vypadly jenom Optimistic Eyes. Z Heartbreak Clubu vypadly zatím Don't Wanna B Like Other Boys, She's Got That! a Goodbye Goodgirl. Za 199 Kč objednejte nebo poslechněte ukázky zde.

Publikováno dne 27. 03. 2007 v kategorii Hudební recenze Odhadnutá klíčová slova BETA: DJ | neo | dj neo | Heartbreak | club | DJ Neo - Heartbreak Club | with | love | ti
Mohlo by Vás zajímat BETA: Beatport Sync - osekané Traktor DJ Studio aneb mixujte si zdarma

O kategorii Hudební recenze

Recenze a upoutávky na hudební nosiče, které mě zaujaly a které jsem cítil potřebu tímto podpořit. Procentuální hodnocení na konci článků je čistě intuitivní v rámci žánru a nemá žádný rozpad na dílčí složky.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.133.121.160). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.