Články z kategorie Moje weby

Do této kategorie patří články, které se týkají mých vlastních internetových projektů. Kromě různých zajímavostí a zákulisních informací zde naleznete také velké procento vyloženě propagačních článků, které mají za cíl upozornit širokou veřejnost na různé nové funkce a vlastnosti.

Nový design blogu pro lepší čtenářský zážitek

Rozhodl jsem se změnit design tohoto blogu na základě přečtení velmi přesvědčivého článku 16 PIXELS: For Body Copy. Anything Less Is A Costly Mistake.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 11. 2011 v kategorii Moje weby.

Opustil jsem projekt Ujdeto.cz

V tomto týdnu jsem se rozhodl definitivně ukončit svou činnost na stránkách Ujdeto.cz, které jsem vyvíjel a spravoval společně s Ondrou celých dlouhých 8 let.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 06. 2009 v kategorii Moje weby.

Závěr prosince ve znamení změn na Vyplňto.cz

Zkouškové období přináší jeden velmi pozitivní vedlejší efekt – než aby se člověk učil, dělá radši tisíc jiných věcí a někdy dokonce i pracuje. Já jsem se v tomto vánočním čase rozhodl zdokonalit své letošní nejúspěšnější a nejhýčkanější dítě, dotazníkovou službu Vyplňto.cz. Nevymyslel jsem sice nic převratně nového, ale na druhou stranu jsem provedl to, co jsem již několik měsíců plánoval – napsal rozsáhlou nápovědu, podstatně upravil generování grafů, přidal analýzu závislostí odpovědí a provedl dalších několik drobných změn.

přečíst celý článek

Publikováno dne 29. 12. 2008 v kategorii Moje weby.

Jaká slova nejčastěji používáme na chatu? Výsledky unikátního průzkumu pokecu na Ujdeto.cz!

Před patnácti měsíci jsem zatoužil po vytvoření vlastního slovníku T9 pro jednu svoji aplikaci (ano, byl to JChat :-)). Aby slovník obsahoval opravdu jen ta nejdůležitější a nejpoužívanější slova, rozhodl jsem se jednotlivá slova (nebo lépe výrazy) ukládat do databáze a počítat, kolikrát byla použita a kým.

Jelikož mi bylo od začátku jasné, že toto sledování bude představovat poměrně značnou zátěž na již tak dost vytíženém serveru, rozhodl jsem se zpracovávat pouze zprávy zaslané registrovanými uživateli.

Přestože plány na vytvoření vlastního T9 slovníku vzaly za své, nebyla patnáctiměsíční práce vůbec marná – získal jsem 106 MB velmi zajímavých dat, a s těmi nejzajímavějšími výsledky jsem se rozhodl s vámi podělit v tomto článku.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 12. 2008 v kategorii Moje weby.

Dotazník - Premium účty na Vyplňto.cz (promo)

Rozhodl jsem se otevřít svou dotazníkovou službu Vyplňto.cz nové klientele, aby byl umožněn její další růst.

Současný model "Udělej si průzkum a poskytni mi ho pro publikaci s reklamou" je velmi úspěšný u studentů a postupně zajistil i relativně solidní návštěvnost (a pagerank). Možnosti dalšího růstu jsou však silně omezené pochopitelnou nízkou ochotou velkých stránek k partnerství. Nemám jim zkrátka kromě zpětného odkazu co nabídnout – Vyplňto je už tak silně dotované z mojí kapsy a příjmy z kontextové reklamy byly tak zanedbatelné, že jsem ji prozatím ze stránek radši úplně odstranil (až bude více obsahu, tak se patrně vrátí).

Existuje jen jedna cesta, jak zajistit peníze a nové partnery – připravit možnost definice speciálních dotazníků pro klienty - profesionály. Již v jednom z prvních ohlasů na Vyplňto zazněla myšlenka, že dokud nebude možné vytvořit čistě jenom dotazník bez dalšího balastu okolo (navigace, reklamy, logo Vyplňto,...), bude služba pro většinu mimoškolních uživatelů nepoužitelná. Tato možnost se dnešním dnem otevřela.

přečíst celý článek

Publikováno dne 09. 10. 2008 v kategorii Moje weby.

Soutěž o volné vstupy na Letní 02 Sázavafest vrcholí - zveřejněny průběžné výsledky

Před chvílí jsem na Ujdetu zveřejnil dlouho očekávaný seznam lidí, kteří se zapojili do soutěže o volné vstupy na Letní O2 Sázavafest 2008 (31. 7. - 2. 8. 2008 v Kácově). Z aktuálních výsledků je vidět, že i pokud jste se ještě do soutěže nepřihlásili, stále není nic ztraceno!

Ze samotných výsledků hitparády vyplývá jedna zajímavá věc – hlavní hvězda festivalu ("ten velkým tučným písmem") Sean Kingston má na internetu překvapivě slabou podporu. Na první místo by museli fandové hodně přidat :-) Naopak Rybičky 48, které na plakátu snad vůbec nejsou, se zatím (8. 7.) umisťují suverénně jako první (druhá je Peha a překvapivě třetí Blue Effect).

Ale nic si z toho nedělejte – vzorek hlasujících je samozřejmě příliš malý na to, aby Sean Kingston zůstal zostuzen doma :-D Pokud mu nebo komukoli jinému však chcete pomoci nebo vyhrát dva volné vstupy a zažít to celé naživo, zahlasujte do hitparády Ujdeto Chart - Sázavafest.

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 07. 2008 v kategorii Moje weby.

Letní Sázava fest 2008 - Proč nikdo nechce volné vstupenky?

Letošní Sázava fest očekává minimálně 20 000 návštěvníků (loňská návštěvnost), kteří by měli za vstupenku zaplatit v průměru okolo 900 Kč. Osobně moc nechápu, jak někdo může za podobně masovou atrakci takové peníze dát (když si chci poslechnout Annu K, přijde mi mnohem lepší si zajít na její koncert někam do menšího klubu), na druhou stranu číslo 20 000 budí respekt. Dokonce takový respekt, že když mi přišel email žádající spolupráci v oblasti internetové reklamy, přemluvil jsem Ondru, abychom do toho šli (teda spíše přemluvil jsem Ondru, aby proti tomu neprotestoval).

Detaily soutěže o 10 volných vstupů na Sázavafest v článku.

Reklamní agentuře se líbila poměrně populární hitparáda Ujdeto Chart a chtěli do ní nasadit interprety, kteří na festivalu vystoupí. Nemám moc dobré zkušenosti s protlačováním interpretů do hitparády (kdysi jsme něco dohodli s managementem jedné zpěvačky a skladba pro nezájem lidí vypadla během 14 dní = hned jak to šlo), mnohé z navrhovaných skladeb navíc nesplňovaly podmínky hitparády (co si budeme nalhávat, mnozí interpreti jsou živi z hitů dávno minulých). Proto jsem navrhnul vytvoření speciální hitparády se speciálními pravidly - vznikla odnož Ujdeto Chart - Sázavafest. Z hlediska hlasujících je na této hitparádě zajímavé to, že je výherní. Mezi hlasující bude rozděleno celkem 10 volných vstupů podle jednoduchého klíče založeném na počtu vykonaných hlasování (2 volné vstupy vyhraje první, pátý, desátý, třicátý a padesátý hlasující). Volné vstupy budou řešeny prostřednictvím zápisu na guestlist.

Výsledek po prvních pěti dnech? 5 registrovaných hlasujících, z toho pouze dva skutečně hlasují (spolu s neregistrovanými hlasovali zhruba 45x).

přečíst celý článek

Publikováno dne 20. 06. 2008 v kategorii Moje weby.

Vyplňto.cz - dotazníky a internetové průzkumy zdarma

Stalo se Vám někdy, že jste do školy potřebovali udělat nějaký jednoduchý průzkum? Prostě něco, co by dalo Vaší školní práci něco na oživení, něco vlastního, co zkrátka práci obohatí? Mně mnohokrát. Protože jsem na internetu nikdy nenašel žádnou vhodnou podobnou službu (párkrát jsem vyplnil dotaznik.net, ale když to neumí ani diakritiku, tak je to trochu problém), většinou jsem si programoval jednorázové formuláře, hodil odkaz na ujdeto nebo borce, a jakmile přišly výsledky, tak jsem je nějak na koleně vyhodnocoval. Zabralo mi to dohromady možná půl dne, což je sice (nejen časově) lepší než otravovat s dotazníky lidi na ulici, ale na druhou stranu to není úplně ono.

Když se mi nedávno sešlo zase pár požadavků na vytvoření nějakého dotazníku, rozhodl jsem se skoncovat s tímto problémem jednou pro vždy a rozjet vlastní internetovou službu, která se poučí z nedokonalosti konkurence, a nabídne uživatelům přesně to, co potřebují. Stvořil jsem Vyplňto.cz.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 03. 2008 v kategorii Moje weby.

Nový hlasovací formulář pro fankluby na Ujdeto.cz

Externí hlasovací formuláře na Ujdeto. Věc, která pokud si dobře pamatuju napadla poprvé Filipouse, a která skýtá mnohé přínosy jak pro Ujdeto, tak pro různé fankluby. Úplně nejjednodušší realizace, která byla až do dnešního večera oficiálně doporučená, spočívala ve vytvoření "falešného" hlasovacího formuláře - předvyplněného formuláře, který posílal veškeré potřebné údaje stejným způsobem, jako kdyby byl odeslán oficiální formulář. Generování takového formuláře bylo snadné, proto jsem jej mohl dát na tlačítko hned vedle hlasovacího tlačítka. Asi dvacet webů se toho chytlo, ale stejně to pořád nebylo úplně ono. Formulář byl málo akční a jakmile vybrané skladby z hitparády vypadly, stal se formulář nepoužitelným. Navíc se vždy výsledky otevíraly do nového okna s plnohodnotnou stránkou Ujdeto.cz, což také dost odrazovalo. Na základě přání lidu (konkrétně děkujte Adél) jsem se proto rozhodl hlasovací formulář významným způsobem inovovat. Vlastně jsem jej udělal úplně znova.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 01. 2008 v kategorii Moje weby.

Komentáře k článkům

Stojím o zpětnou vazbu na mé články, proto od nynějška můžete přidávat k mým příspěvkům své komentáře.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 11. 2007 v kategorii Moje weby.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.