Vyplňto.cz - dotazníky a internetové průzkumy zdarma

27. března 2008

Moje weby

Stalo se Vám někdy, že jste do školy potřebovali udělat nějaký jednoduchý průzkum? Prostě něco, co by dalo Vaší školní práci něco na oživení, něco vlastního, co zkrátka práci obohatí? Mně mnohokrát. Protože jsem na internetu nikdy nenašel žádnou vhodnou podobnou službu (párkrát jsem vyplnil dotaznik.net, ale když to neumí ani diakritiku, tak je to trochu problém), většinou jsem si programoval jednorázové formuláře, hodil odkaz na ujdeto nebo borce, a jakmile přišly výsledky, tak jsem je nějak na koleně vyhodnocoval. Zabralo mi to dohromady možná půl dne, což je sice (nejen časově) lepší než otravovat s dotazníky lidi na ulici, ale na druhou stranu to není úplně ono.

Když se mi nedávno sešlo zase pár požadavků na vytvoření nějakého dotazníku, rozhodl jsem se skoncovat s tímto problémem jednou pro vždy a rozjet vlastní internetovou službu, která se poučí z nedokonalosti konkurence, a nabídne uživatelům přesně to, co potřebují. Stvořil jsem Vyplňto.cz.

Hlavní vlastnosti služby Vyplňto.cz

Přestože jsem se při programování Vyplňto.cz soustředil hlavně na své vlastní nemalé potřeby (konečně jsem taky jednou programoval něco pro sebe a přesně podle sebe!), snažil jsem se brát ohled i na ostatní, zejména neinformaticky vzdělané. Proto jsem všude kde to mělo jen trochu smysl dal dostatek nápovědy a snažil jsem se dbát na maximální intuitivnost ovládání. Je mi jasné, že to v tomto momentě ještě není dokonalé, ale věřte mi, že se budu snažit udělat maximum pro to, aby Vyplňto.cz bylo v tomto smyslu naprosto vzorové.

Po mnoha vyloženě neajaxových webech (nebavilo mě přesvědčovat klienty o tom, že by si na ajax nakonec zvykli), je Vyplňto.cz nejen mým velkým návratem(?) k Web 2.0 webům, ale také doslova vitrínou ajaxu. Z mého pohledu je GUI nyní maximálně vychytané, jsem opravdu zvědavý, jak se s tím poperou řadoví uživatelé (například vyplňujete kolonku a ona se na pozadí automaticky ukládá na server - obnovíte stránku a vidíte svůj vyplněný text, aniž byste předtím stiskli tlačítko!). Uvidíme - buď se Vyplňto.cz stane mým argumentem, nebo pošlu pseudotechnologii ajax asi nadobro k ledu.

Takže to bychom měli snadné vytvoření dotazníku v přívětivém prostředí. Co dál? No, vytvořit dotazník je jedna věc, ale kdo ho vyplní, to je mnohdy ještě větší problém... Nu, vzpomněl jsem si na své zanedbávané dítě, tedy Ujdeto.cz, a rozhodl jsem se jej znovu využít k propagaci svých služeb (bude spuštěno do konce března 2008). Věřím tomu, že se na Ujdetu najde pár ochotných lidí, kteří se rádi do průzkumů zapojí, ale obávám se, že to nebude úplně stačit. Jelikož zajištění propagace dotazníku považuji za core funkci, budu se snažit najít další partnerské servery a zkusit s nimi dohodnout nějaké podmínky propagace (můžete se ozvat do komentářů). Samozřejmě je ještě v záloze rozdávání bonity za vyplnění dotazníku na Ujdeto.cz. No, ještě uvidíme :-)

Z hlediska autora průzkumu bude třetí důležitá funkce samozřejmě nějaké zpracování získaných dat. Samozřejmostí je sice stažení (anonymizovaných) výsledků dotazníku do csv (MS Excel), kde se s daty dají dělat všelijaké analýzy, nicméně většina úkonů v této fázi je natolik dobře formalizovaná, že by bylo škoda si se zpracováním výsledků nějak více nepohrát. Zatím jsou k dispozici základní statistické analýzy (četnosti + u čísel nejznámější statistické polohy jako je průměr, modus, medián,...).

Poslední věcí, od které si docela dost slibuji, je sekce Realizované průzkumy, kde budou k dispozici výsledky všech veřejných průzkumů. Pokud má někdo zadaný nějaký nový průzkum, bude mu tato sekce užitečná nejen tím, že tam samozřejmě bude moci výsledky zcela zkopírovat, ale bude se moci také inspirovat v kladení otázek nebo vytvořit srovnání odpovědí v čase.

Pohled do budoucna

Dnes jsem slavnostně spustil první veřejnou beta verzi Vyplňto.cz (na finální verzi se u Webu 2.0 nedoporučuje čekat ;-)), ale v hlavě mám samozřejmě už spoustu plánů, jak tuto službu vylepšit. Největší prostor k vylepšení samozřejmě nabízí část zpracování výsledků, kde zatím chybí tolik potřebné a oblíbené grafy a různé kumulativní četnosti.

Dále je jasné, že je zapotřebí počítat s určitou mírou vandalství - někteří lidé asi budou mít tendenci výsledky znehodnocovat. Protože některé průzkumy asi nebudou mít příliš mnoho respondentů, bude zapotřebí to nějak řešit. U čísel je samozřejmě možné eliminovat extrémní hodnoty (třeba 5% hodnot z každé strany), u textových hodnot to bude složitější - zvažuji možnost při zobrazení výsledků ignorovat odpovědi uživatelů na základě určitých pravidel (například: odpověděl na otázku "Kam pojedete letos na dovolenou?" slovy "Do prdele" - kliknutím na tlačítko u slov "Do prdele" se všechny odpovědi z dané IP dočasně odeberou ze zpracování).

Oblast, které jsem ve škole tak úplně nehověl, ale která se s odstupem času jeví nanejvýš zajímavě, je dobývání znalostí z databází (DZD). To bych viděl jako maximální možnou vychytávku, kterou si lze na Vyplňto.cz představit, a kterou na Vyplňto.cz dříve či později určitě představím (alespoň v nějaké omezené podobě). O co jde? Jde o sledování závislostí a vztahů mezi různými odpověďmi. Sestavíte dotazník s otázkami "Jakou máte rádi barvu?" a "Jaké máte rádi ovoce?", a začnete se například ptát, jestli existuje významná vazba mezi tím, že má někdo rád červenou barvu a jahody. Samozřejmě lze jít v tomto ještě dál a klást si daleko sofistikovanější podmínky (více otázek, nastavení vah), otázkou samozřejmě je, jak se na to bude tvářit server a skriptovací jazyk PHP :-) Předpokládám, že u malých průzkumů kolem 100 - 1000 respondentů by to mělo být v pohodě, na druhou stranu je otázka, jestli při tak malých počtech má smysl DZD provádět. Uvidíme.

Věc, která se na Vyplňto.cz asi mnoha lidem nebude úplně líbit, je nulová grafika. Skutečně - kromě pár šipek není na stránkách žádný obrázek. Vzhledem k tomu, že nemám grafické cítění a zároveň je mi líto dávat tisíce za grafický návrh pro stránky, které podle mě grafiku zase tolik nepotřebují, to zatím vypadá na tento minimalismus. Nicméně kdybyste někdo chtěl něco nakreslit, tak nakreslete, uvidíme ;-)

Obchodní model

Vyplňto.cz jsem dělal víceméně pro sebe. Díky tomu, že jsem nemusel nic řešit a konzultovat se zadavatelem, byly hotové i docela rychle. Nicméně i ty tři dny víceméně radostné práce mají svou hodnotu, kterou věřím, že Vyplňto.cz brzy vrátí i s úroky.

Konkrétně si nelze nevšimnout odkazů, které se ukazují v patičce, a které mají za úkol propagovat příbuzné weby. A že Ujdeto potřebuje vzdělanější návštěvníky (na které nové stránky cílí) jako sůl!

V budoucnu lze očekávat rovněž adsense reklamu u výsledků průzkumů, pokud to bude mít nějaký smysl. Pokud bude DZD náročné na server, bude při větším počtu respondentů také nějak zpoplatněno, ale tam půjde asi spíše o regulaci než o nějaké rýžování (asi přes SMSky).

Základní funkce Vyplňto.cz však samozřejmě musí zůstat dostupné zdarma (naopak respondenty bude zapotřebí ještě odměnit), protože jinak by to už nebyl správný Web 2.0 :-)

Abych nezapomněl - vyplňte mi prosím vstupní dotazník.

Publikováno dne 27. 03. 2008 v kategorii Moje weby Odhadnutá klíčová slova BETA: dotaznik | jak udelat dotaznik na internetu | dotazníky | dotazníků | dotazníky na internetu | zdarma | průzkum | internetové dotazníky | vytvořit
Mohlo by Vás zajímat BETA: Stáhněte si nové internetové prohlížeče pro Windows Mobile - Skyfire 1.0 umí videa, Opera Mobile 9.7 zase internetové rozhraní Raiffeisen Bank

O kategorii Moje weby

Do této kategorie patří články, které se týkají mých vlastních internetových projektů. Kromě různých zajímavostí a zákulisních informací zde naleznete také velké procento vyloženě propagačních článků, které mají za cíl upozornit širokou veřejnost na různé nové funkce a vlastnosti.

Komentáře k článku

kajinek32 (dne 30. 03. 2008 v 18.41)
zajímavé. Právě stojím taky před volbou "Napsat si formulář sám"/"použít nějaké dostupné řešení", a musím uznat, že díky existenci vyplnto.cz to bude těžká volba. Předpokládám, že máš nějak otestované ono vyplňování,a že tam nebude nějaká chybička, která by zkreslila výsledky :)

Jinak zkoušel jsem vyplnit jeden dotazník, ten AJAX mi tam přijde takovej nezvyklej, nicméně třeba se osvědčí.

Službě přeju hodně štěstí, a třeba ji využiju

Marekzprahy (dne 30. 03. 2008 v 18.48)
kajinek32: Vyplňto je ve fázi veřejné bety, takže se za pochodu dolaďují zjišťované nedostatky. Zkreslení odpovědí na základě opakovaného vyplnění nehrozí (pokud se zvolí funkce Unikátní IP, tak se z jedné IP počítají pouze první odpovědi a další se v tichosti ignorují), díky ajaxu ani moc nehrozí, že by někdo naprogramoval skript, který by využil mnoho volných proxy serverů a zaslal hromadně stovky nesmyslných odpovědí. V případě volby "evalidace", kdy je požadováno potvrzení odpovědí přes email, je riziko takřka nulové.

Jiná věc je vandalství, o kterém jsem se zmiňoval v článku - bude zapotřebí výsledky očišťovat od extrémních hodnot (zatím to vypadá na 1% odpovědí, uvidíme, jak se to bude vyvíjet). Řešitelné to však je.

Filip (dne 31. 03. 2008 v 23.02)
Pěknej, dlouhej článek... napadlo mě, že když máš tak chudej design (mluvím o vyplňto, ne o tvým blogu =), možná bysme se mohli dohodnout co si vůbec představuješ a něco bych mohl zkusit. Jen tak abych se neflákal. Třeba se to i bude líbit.

P.S. Jo a mohl bys dát kromě jména a kontrolního kodu i řádek pro stránky ;-)

Berdoušková Mirka (dne 05. 09. 2008 v 16.01)
Je to moc pěkné.

Petr Gamberský - [email schován] (dne 28. 06. 2009 v 13.41)
Zdravím,omlouvám se,ale mám jednu špatnou vlastnost,nemám rád,když mě někdo otravuje s dotazníkama.Děkuji za pochopení a věřím,že se to nebude opakovat.

Marekzprahy (dne 28. 06. 2009 v 14.43)
Petr Gamberský: Váš příspěvek je příliš obecný na to, abych se jím mohl nějak více zabývat. Vyplňto neumožňuje rozesílání emailů za účelem získání respondentů, je na zadavatelích průzkumu, jakým způsobem si respondenty získají. Pokud Vás některý z nich obtěžuje emailem nebo jiným komunikačním kanálem, já za to nemohu nést zodpovědnost.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.147.103.8). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.