Závěr prosince ve znamení změn na Vyplňto.cz

29. prosince 2008

Moje weby

Zkouškové období přináší jeden velmi pozitivní vedlejší efekt – než aby se člověk učil, dělá radši tisíc jiných věcí a někdy dokonce i pracuje. Já jsem se v tomto vánočním čase rozhodl zdokonalit své letošní nejúspěšnější a nejhýčkanější dítě, dotazníkovou službu Vyplňto.cz. Nevymyslel jsem sice nic převratně nového, ale na druhou stranu jsem provedl to, co jsem již několik měsíců plánoval – napsal rozsáhlou nápovědu, podstatně upravil generování grafů, přidal analýzu závislostí odpovědí a provedl dalších několik drobných změn.

Nápověda

Dlouhou dobu jsem si myslel, že něco jako nápověda je čirý nesmysl a že bohatě postačí pár vysvětlujících informací přesně v místě použití. Nevím, nakolik bylo toto mé přesvědčení správné, každopádně u nové analýzy závislostí odpovědí jsem si s dvouřádkovou nápovědou nevystačil – když mi i Ondra (Chytrý kedluben) řekl, že to vůbec nechápe, bylo zkrátka zle :-)

Výsledkem je strukturovaná nápověda popisující na celkem patnácti stranách dobrých 90% funkcí Vyplňto.cz. Rozhodl jsem se nápovědu napsat tak, aby zahrnovala kromě zajímavostí (na které by každý nepřišel) i zcela základní věci typu "Jak se zaregistrovat". I kdyby tyto řádky (a body osnovy) žádného skutečného uživatele nepoučily, mohou poskytnout cenné informace pro případné "recenzenty", kteří nemají čas vše na službě vyzkoušet (viz např. tento článek).

Nové koláčové grafy a změna způsobu generování grafů

Na úvod si dovolím ukázku koláčového grafu před úpravou...

A po úpravě...

Cílem úpravy bylo zejména odstranit okousané okraje a udělat grafy přitažlivější použitím barevného přechodu. Zároveň jsem nechtěl použít žádné hotové řešení a nechtěl použít ani žádný externí program typu Gimp, třebaže by mi to vlastní server umožňoval.

Zůstal jsem u PHP a grafy generuji i nadále nízkoúrovňově - pro barevný přechod například každou výseč kreslím 90x (a nadále navíc 60x pro 3D efekt). Obrovský problém s okousanými rohy jsem vyřešil nakonec tak, že koláč grafu vytvářím v obrovském rozlišení. Po následném pětinásobném zmenšení s převzorkováním se okousané rohy zcela ztrácejí, respektive se podle předpokladu lehce rozpijí.

Jedinou podstatnou nevýhodou nového způsobu generování grafů je výrazně vyšší zátěž serveru a s tím spojená delší doba generování. Jestliže původní graf se čtyřmi výsečemi byl vytvořen za poměrně dlouhých 110 milisekund (při načítání celého průzkumu s třeba 20 grafy to bylo docela znát), generování nového hezčího grafu již trvá zcela neúnosných 2300 milisekund (další čas trvá stažení a vykreslení obrázku v prohlížeči).

Z tohoto důvodu jsem se rozhodl negenerovat grafy online jako dosud, ale ukládat je do databáze jako hotové obrázky (grafy se vygenerují vždy při vyhodnocení průzkumu, takže i první návštěvník je má již připravené; zpětné vygenerování téměř 6000 grafů trvalo skoro 4 hodiny a zabralo v databázi úctyhodných 216 MB místa). Graf je nyní serverem poskytnut za krásných 6 milisekund a díky uloženým rozměrům grafu již konečně nedochází ani k protahování stránky při načítání (předtím se stránka s přibývajícími staženými grafy protahovala, jelikož nebyla známa výška grafu).

Když už jsem objevil kouzlo cacheování, začal jsem do databáze schovávat i textová vyhodnocení průzkumů. Zatímco dříve vyhodnocování online trvalo cca 450 milisekund, nyní jsou výsledky poskytnuty za 0,4 milisekundy.

Abych uživatele neochudil o možnost přebarvení grafu, mohou i nadále na graf klepnout a on se jim přebarví (nový koláčový graf se stáhne za cca 3 sekundy, ale to je snad při přegenerování na požádání ještě únosné). Přebarvený graf nahrazuje ten, který byl v databázi předtím, takže nejenže bude mít každý graf časem krásné kombinace barev (lidé postupně všechny přegenerují tak, aby se jim nejvíce líbily), ale také bude možné si grafy upravit k obrazu svému a poté vytisknout v úplně stejných barvách (předtím se vždy barvy náhodně měnily).

Trochu problémy nastávají u funkce "Filtruj", která mj. umožňuje online segmentaci respondentů včetně přegenerování grafů. Jelikož cachování těchto grafů nepřicházelo v úvahu, řešil jsem dilema, zda při použití funkce "Filtruj" generovat grafy v nižší kvalitě (rychleji), nebo v plné kvalitě (pomalu). Nakonec jsem se rozhodl pro kvalitu, v budoucnu možná nechám uživatele kvalitu vygenerovaných grafů zvolit, protože čekat na výsledky třeba 1 minutu už může být dost frustrující.

Analýza závislostí odpovědí

Ve škole jsme si kdysi poměrně dlouho hráli s dobýváním znalostí z databází v programu 4ft Miner. Přestože většina průzkumů nemá dostatečný počet respondentů, rozhodl jsem se něco na způsob programu 4ft Miner pro účely vyhodnocní průzkumů stvořit. Výsledkem jsou funkce "Analýza zajímavých souvislostí a závislostí" a "Zjišťování závislostí odpovědí".

Analýza zajímavých souvislostí a závislostí se spouští vždy při vyhodnocení průzkumu a zkoumá vždy pouze dvojice výroků. Pokud je zjištěn nějaký zajímavý vztah, je tento vztah zaznamenán a prezentován. Více se můžete dočíst v nápovědě.

Skutečné dobývání znalostí z databází však ve většině případů spočívá spíše ve zjištování závislosti určité odpovědi na kombinaci jiných odpovědí – a přávě k tomu slouží funkce "Zjišťování závislostí odpovědí". Jelikož je kombinací odpovědí příliš mnoho, rozhodl jsem se prozatím tyto úkony nijak neautomatizovat a ponechat tuto funkci spíše na intuici uživatelů. Zvolíte si odpověď, která vás zajímá, tipnete si, které odpovědi by k ní mohly vést, a služba Vám prozradí, zda tomu tak skutečně je či nikoli (a v jaké míře). Bližší informace získáte opět v nápovědě.

Tiskový výstup a další milé drobnůstky

Dále jsem se o Vánocích zaměřil na drobnosti, které všem ztrpčovaly život a které šlo poměrně rychle vyřešit.

Předně jsem vytvořil tiskové kaskádové styly, takže nyní lze výsledky šetření bez problémů vytisknout bez barevných textů, bez navigace, bez reklam a bez zbytečných prvků typu funkce "Filtruj". Výsledky jsou sice kvůli velkým grafům poněkud žravé (běžně 15 a více stránek), ale rozhodně se již jedná o použitelné řešení.

Dále jsem na četná přání zrušil zákaz předčasného ukončení průzkumu po dosažení 100 respondentů – nyní již je možné průzkum ukončit skutečně kdykoli a není potřeba mi psát na email. Naopak změnit délku šetření (na delší dobu) je prozatím čistě v mé kompetenci a emailová žádost je nadále nutná (třeba se dočkáme o Velikonocích, jsou s tím totiž trochu problémy).

Pro prémiové uživatele je novinkou CSV a XLS výstup průběžných výsledků a o něco nižší ceny některých služeb.

Výhled do roku 2009

V roce 2009 se chystám soustředit spíše na jiné projekty než je Vyplňto.cz (rozdělané jsou návrhy na 2 jiné podobně skvělé weby a dalších několik projektů si prozatím nechávám uležet v hlavě), přesto mám dlouhodobě v plánu nejméně těchto 5 úprav, jejichž realizace je v následujícím roce více než pravděpodobná:

  • Budování (stálého) panelu respondentů. Nedávný průzkum ukázal, že mezi respondenty je zájem o vytvoření vlastního profilu na stránkách Vyplňto.cz. Službu informátor (notifikace o vyhodnocení průzkumu na email) již využilo během 25 dní 1079 lidí, z nichž rovných 100 tuto službu využilo alespoň 5x (u 5 dotazníků).
  • Import / Export dotazníků. Možnost klonování dotazníku nebo rychlého importu dotazníku napsaného třeba jen ve wordu patří mezi dlouhodobě nejžádanější a bylo by dobré tomuto tlaku vyhovět :-)
  • Diskuse k dotazníku a jeho výsledkům. Chat se na stránkách neosvědčil, ale diskusní forum by za pokus určitě stálo. Bude.
  • Rich text otázky s audiovizuálními prvky a obrázky. Nezbytné pro hodnocení například grafických výstupů (volba optimálního loga,...).
  • Lepší členění dotazníků. Ve využití sekcí jsou nyní ještě velké mezery, dále určitě brzy zavedu oddělené schvalování dotazníků pro různé partnerské weby – přecejen lidé na ujdeto.cz se hodí pro jiné typy dotazníků než třeba lidé na bacuvcik.cz, a současný systém schvalování "buď se to hodí na všechny, nebo neschválit" mi začíná být těsný.

Publikováno dne 29. 12. 2008 v kategorii Moje weby Odhadnutá klíčová slova BETA: grafy | koláčový graf | kolacove grafy | grafu | diagramy | koláčový diagram | Znameni | dotazníků | prosinec
Mohlo by Vás zajímat BETA: Vyplňto.cz - dotazníky a internetové průzkumy zdarma

O kategorii Moje weby

Do této kategorie patří články, které se týkají mých vlastních internetových projektů. Kromě různých zajímavostí a zákulisních informací zde naleznete také velké procento vyloženě propagačních článků, které mají za cíl upozornit širokou veřejnost na různé nové funkce a vlastnosti.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.226.155.151). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.