Co jsem si odnesl z Nokia Developer Fun Day

27. června 2012

Na vlastní kůži

Poslední dobou rád vymetám různé akce (abych nebyl za sklepního geeka), takže jsem s radostí jako registrovaný vývojář pro Windows Phone 7.5 rád od Nokie přijal pozvání na dnešní vývojářskou konferenci - Nokia Developer Fun Day.

Na programu byly prezentace Nokie a Microsoftu, krátké prezentace programů českých vývojářů, vystoupení komika Lukáše Pavláska, guláš a soutěže o věcné ceny. Na konferenci se mi celkem líbilo a určitě to nebyla ztráta času, ale narovinu – jsem rád, že jsem na jaře vývoj pro Windows Phone 7.5 odsunul trochu na vedlejší kolej.

Nokia Lumia 900

Jako první si vzal slovo Igor Šmerda, na kterého padnul poněkud nevděčný úkol – odrodit mrtvé dítě, Lumii 900. V krátké prezentaci byly shrnuty podstatné vlastnosti současné nokiácké vlajkové lodi, a jelikož mají v současné době všechny "top" telefony zhruba stejné hardwarové parametry (resp. Lumia 900 je má o něco horší), byl kladen největší důraz na velký displej s perfektní černou a – hlavně – předinstalované aplikace.

Zatímco vestavěná "offline" navigace ve mně vzbudila spíše rozpaky (pro sestavení trasy je totiž nutný přístup k internetu, což prý lze v zahraničí nouzově řešit třeba u mekáče), rozšířená realita v podobě aplikace Nokia City Lens už mi jako uživateli iPhonu 4 docela zajímavá přišla (samozřejmě mám velké obavy z toho, že stejně jako ve velmi zajímavé aplikaci Nokia MHD bude chybět to nejdůležitější, tedy česká data).

Bez odezvy samozřejmě nemohl zůstat současný průser číslo jedna – nemožnost aktualizace Lumií na nový systém Windows Phone 8. Pokud jsem Igora Šmerdu pochopil správně, má se v Nokii za to, že většině uživatelů stačí, když telefon zvládá základní funkce, má přístup k Facebooku a nejběžnější aplikace. S aktualizací na Windows Phone 7.8 pak uživatelé získají hlavní výhodu z Windows Phone 8 – různě veliké dlaždice (ony už tedy mohou být různě veliké i ve WP 7.5, ale ve WP 8 to bude o něco hezčí, což bylo názorně ukázáno) – a budou moci být spokojeni.

Ano, jádro systému bude jiné, ale koho to z běžných uživatelů zajímá? Je to záležitost jen pro geeky...

Na závěr vyjádřil přesvědčení, že si Lumie koupí dost lidí na to, aby se již vývojářům vyplatilo pro ně vyvíjet aplikace. Což je – řekněme si narovinu – tvrzení poněkud odvážné, ale z úst zástupce Nokie asi nemohlo zaznít nic jiného.

Dále jsme zhlédli promo video k limitované edici Lumie 900 s gravírovaným symbolem Batmana – nevím, jak to působilo na ostatní, já jsem tuto část moc nepochopil (Batman se mi líbil tak na základní škole, dneska už mi to přijde trochu jako zašlá sláva).

Portace aplikací z Windows Phone 7 na Windows 8

Po úvodním slovu se konference rozdělila do dvou sálů, přičemž v jednom si vývojáři navzájem prezentovali své aplikace a ve druhé Štěpán Bechynský jako evangelista Microsoftu představoval, jakým způsobem upravit Windows Phone 7.5 aplikace tak, aby fungovaly i pod Windows 8. Jako vývojář jsem si z této přednášky odnesl jednu velmi důležitou informaci – vývoj pro Windows Phone 7.5 je nesmysl, má smysl počkat až na uvedení SDK pro Windows Phone 8.

Rozdíly mezi Windows Phone 7.5 a Windows 8 jsem vyhodnotil jako poměrně velké – používají se jiné třídy a trochu jiné postupy. Doporučený způsob převodu zněl – vytvořte si nový projekt ve Visual Studiu a postupně kopírujte svůj kód z WP7.5 projektu do W8 projektu. Co Visual Studio podtrhne, to bude nutné přepsat, respektive najít pro W8 ekvivalentní třídy (jmenují se jinak a i jejich metody se mohou jmenovat jinak). Žádný automatizovaný převodník aplikací z WP7 do W8 se nepředpokládá.

Zatím nejsou známy detaily o vývoji pro Windows Phone 8 (není SDK), ale pochopil jsem, že bude Windows Phone 8 používat stejné knihovny jako Windows 8 (přesněji metro část z Windows 8, která bude stejná jak na Intelu, tak na ARMu). Současně se ale mluví o tom, že aplikace z Windows Phone 7.5 půjdou spustit i na Windows Phone 8, což se mi zdá divné – buď není pravda, že budou Windows 8 a Windows Phone 8 sdílet stejné metro knihovny, nebo to s tou kompatibilitou nebude tak jednoznačné (kdo víte, napište prosím do diskuse)...

V každém případě by hlavní rozdíl mezi Windows Phone 7.5 a Windows Phone 8 měl být v možnostech přístupu k hardwaru, což ve výsledku bude znamenat, že pro Windows Phone 8 bude možné naprogramovat daleko větší množství aplikací než pro Windows Phone 7.5 (což chápu třeba tak, že vývojáři budou moci bez problémů ovládat třeba přivětlovací LED, využívat bluetooth, sledovat nabití akumulátoru atd.).

Prezentace aplikací

Na závěr jsem se na chvíli přesunul do vedlejšího sálu, kde se prezentovaly aplikace vývojářů. Nevím, jaké aplikace se prezentovaly v první půlhodině, já jsem měl možnost shlédnout prezentace spíše těch jednodušších aplikací – buď šlo o zobrazení nějakých dat z internetu, nebo o jednoduché hry (které asi hlavně díky projektoru s nízkým rozlišením vypadaly spíš jako hry z přelomu osmdesátých a devadesátých let).

Z programátorského hlediska zazněl zajímavý fakt – čím více nastavení aplikace umožňuje, tím méně jsou s aplikací uživatelé spokojeni. Pokud člověk vidí, že jsou někde 4 checkboxy k nastavení, vzbudí to v něm touhu otravovat vývojáře s tím, aby mu taky přidal nějaký checkbox na věc, která zrovna jemu chybí. Naopak pokud aplikace žádné nastavení nemá, lidé ji obvykle mají rádi takovou, jak ji programátor stvořil.

Překvapivě hodně vývojářů přesvědčivě prohlásilo, že neví, kolik lidí si jejich aplikaci stáhlo – jako kdyby je to vůbec nezajímalo (neměl jsem pocit, že by řekli "nevím" jen proto, že by se styděli za nízké číslo, asi to tedy byli opravdu geekové :-)).  Ti, kteří vyšli s pravdou ven, mě však poněkud (příjemně) překvapili – hra, která byla distribuována zdarma a která necílila pouze na český trh (měla lokalizaci do několika jazyků), měla klidně nižší stovky tisíc stažení. V případě českého trhu se pak počty pohybovaly okolo stovek až nižších tisíců stažení u bezplatných aplikací a jednotek až desítek kusů prodaných aplikací (abych někomu nekřivdil – možná zazněly i nižší stovky prodaných aplikací).

Pokud si tedy dám 2 a 2, tak mi z toho vychází, že český trh s WP 7.5 je zanedbatelný a nemá šanci se uživit (vývoj aplikací nemá smysl), naopak světový trh může být pro určité výklenkáře velmi zajímavý – na WP 7.5 je konkurence mezi aplikacemi několikanásobně nižší než třeba v App Store pro iPhone, a uspějí i ti řekněme trochu slabší.

A zbytek?

Zbytek si dovolím shrnout telegraficky. Xbox s Kinectem mi i naživo přišel tak nějak divný, nevěřím, že to je budoucnost herní zábavy (to už fakt radši budu hrát Angry Birds na iPadu a když budu chtít pohyb, vyjedu si někam na kole). Taškobatoh, který jsem dostal při odchodu, vypadá prakticky. Guláš byl výborný. A Lukáš Pavlásek působí nejkomičtěji, když nic neříká a jenom se tak zmateně rozhlíží kolem sebe :-)

Publikováno dne 27. 06. 2012 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: nokia | developer
Mohlo by Vás zajímat BETA: První dojmy z Nokia Lumia 800 a Windows Phone 7.5 Mango (úvodní recenze okem uživatele iPhone 4)

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Miroslav Holec - [email schován] - web (dne 28. 06. 2012 v 16.00)
Vlastní postřehy:

1/ I já nadále nebudu aplikace pro WP 7.5 vyvíjet, čekám na novou verzi, mezitím budu dělat užitečnější věci, než vývoj pro bohužel malou skupinu lidí. Celá akce byla snahou nakopnout nás vývojáře, ať to s těma 7.5 nevzdáváme ale bohužel mám pocit malého manévrovacího prostoru.

2/ Sám o sobě vývoj pro W8 ale může být zajímavý...

3/ Počet stažení: někdy se není moc čím chlubit, sám mám jednu placenou aplikaci, která má za 4 měsíce na marketplace pouze 500 stažení... teď zveřejňuju jednu řekl bych jedinečnou tak jsem zvědavý

Obecně akce se líbila, Kinect zase tak tragický nebyl i když bych si ho asi nepořizoval. Batoh je praktický a Pavláskův humor mi upřímně nesednul.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.15.10.137). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.