Končím s elektronickým podpisem!

31. prosince 2009

Na vlastní kůži

Před několika málo minutami jsem se rozhodl přestat používat elektronický podpis, chcete-li kvalifikovaný a komerční certifikát. Bezprostřední záminkou pro toto rozhodnutí se stal fakt, že jsem zapomněl své cenné certifikáty obnovit (jen tak mimochodem – já jsem to říkal, že na to určitě zapomenu).

Byl jsem rázem nucen vyřešit dilema, zda podstoupit martyrium se žádostí o vydání nových certifikátů (spojené s osobní návštěvou kontaktního místa, kde bych musel přečíst a podepsat stohy papírů). I zamyslel jsem se, jestli mi to za to vůbec stojí a co mi vlastně vlastnictví certifikátů v uplynulých dvou letech přineslo?

Pocit výjimečnosti za 744 Kč ročně

Když se nad tím tak zamyslím, asi největším přínosem vlastnictví elektronického podpisu je prestiž. Že člověk má něco, co prostě jen tak někdo nemá.

Dále je velmi pohodlné odesílat faktury v PDF s elektronickým podpisem. V uplynulém roce jsem takových faktur poslal cca 30 a v některých případech jsem díky tomu dostal peníze dříve, než kdybych posílal fakturu klasickou cestou, tedy vytištěnou v obálce.

S pomocí elektronického podpisu se mi podařilo podat daňové přiznání (a jiná přiznání pro VZP a PSSZ) a i když ani po dvou letech ještě nebyly procesy úplně dotažené (pozdě uvolněné formuláře, neakceptované potvrzení o studiu), nějak to šlo.

Dalším úspěchem bylo, že jsem si nechal na portálu VZP vyjet seznam vykázané péče za posledních 10 let a že jsem zjistil, kolik peněz má moje obvodní doktorka za to, že mě už 3 roky neviděla. V loterii VZP jsem naštěstí vyhrál zdraví, takže jsem samozřejmě rád, že více platím než dostávám.

Elektronický podpis je mrtvý

Tím by však klady elektronického podpisu zhruba skončily.

Velkým problémem elektronického podpisu je fakt, že nemá budoucnost – s nástupem datových schránek mizí největší klientela v podobě firem; lze očekávat, že se pozornost státních orgánů (a technické podpory) upře právě na provoz datových schránek, a na elektronické podpisy se tak nějak pozapomene, protože se budou týkat minimálního počtu nadšenců. Je možné, že elektronické podpisy ustrnou tam, kde nyní jsou (tedy že nějak půjde daňové přiznání podat), a že nebudou ještě pár let odstřihnuty. Nějaký pokrok kupředu však asi moc čekat nelze.

Za celou dobu používání elektronického podpisu se mi nestalo, že by někdo odmítnul elektronicky podepsanou fakturu zaslanou v PDF. Ostatně zasílal jsem ji převážně studentům — uživatelům služby Vyplňto.cz, kterým byla faktura na stovky až tisíce korun zcela jedno. Nevedli účetnictví, sloužila jim jen jako informace pro podání příkazu k platbě.

Třicítka odeslaných elektronických faktur z předchozího nadpisu tím trochu ztrácí na atraktivnosti – ano, od Nového roku budu posílat nepodepsané faktury v PDF s tím, že na vyžádání zašlu fakturu klasickou poštou. Za známky utratím určitě méně než za elektronický podpis.

Daňové přiznání i letos vyplním na počítači a využiju všech výhod, které to nabízí – zejména automatické výpočty. Místo zaslání elektronicky si však udělám výlet po Praze a možná si i vystojím nějakou frontu – zabere mi to zhruba tolik času jako návštěva kontaktního místa pro vydání nových certifikátů.

PS: Chvíli jsem na sebe byl i trochu naštvaný, že jsem na to prodloužení certifikátů zapomněl (tentokrát eIdentity neposlalo oznámení). Poslední zbytky vlasů před vyrváním však zachránilo zjištění, že by mi certifikáty stejně bez osobní návštěvy neprodloužili – mám totiž už jiné číslo občanského průkazu :-)

Publikováno dne 31. 12. 2009 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: podpis | faktura | elektronický podpis na faktuře | elektronický podpis faktur | elektronický podpis faktura | pdf | faktury | elektronický podpis faktury | podpisu
Mohlo by Vás zajímat BETA: Elektronický podpis a ePodání - daně elektronicky I

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Honza (dne 01. 06. 2010 v 16.23)
U PostSignum dáte za pocit vyjímečnosti v podobě kvalif. certifikátu 190,-. Jestli jej k ničemu nepotřebujete, je el. podpis zbytečnost, pořizovat si podpis jen kvůli daním opravdu nestojí zato...

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.165.248.212). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.