mBank se strojí, Fio kojí!

28. ledna 2011

Na vlastní kůži

Přestože se výše uvedený nadpis může zdát na první pohled jako nějaká Ptákovina, mBank mě v posledních měsících naštvala natolik, že jsem si založil účet u jejího v současné době asi největšího konkurenta – Fio banky

Největší problém mBanky tkví v tom, že ani po třech letech nemá aktivovaný SWIFT kód, a tak je její v tomto momentě již 1032 dní nesplněný slib zahraničních plateb stále jen zbožné přání, na jehož splnění se čeká při každé plánované odstávce (a že jich je v poslední době opravdu hodně!).

mBank ztratila tah na branku, a poslední odstávky se týkají takřka výhradně pouze jedné věci – nasazování stále hezčí grafiky. Když jsem se dočetl, čím se nyní v mBank usilovně zabývají, myslel jsem, že si ze mě snad dělají srandu.

Před založením podnikatelského účtu u Fio jsem na kontaktní email mBank již jen poslal krátký email s žádostí o poskytnutí seznamu důvodů, proč bych si měl živnostenský účet založit u mBank a ne u Fio – možná se urazili, možná email jen hodili do koše, každopádně důvod mi ani po 14 dnech nedorazil žádný.

Fio – banka bez velkých gest aneb založení účtu v průvanu za 16 minut

Pobočka Fio na Senovážném náměstí svým vzezřením připomíná spíše výdejnu nějakého menšího internetového obchodu nebo arabskou směnárnu. Nenapadlo by mě, že jsem v bance, a i když mi je v podstatě jedno, jak to na pobočce vypadá (protože na ni chodím obvykle jen 2x – založit a zrušit účet), tentokrát jsem se skoro až zarazil, jestli jsem to s tou svojí touhou snížit náklady na bankovní poplatky nepřehnal :-)

Z hlediska "funkčnosti" je však pobočka zcela dostačující a jako velké plus hodnotím fakt, že jsem již po cca 16 minutách odcházel s plně funkčním číslem účtu. Je mi jedno, že mám vybledlou smlouvu, protože toner na pobočce už dlouho potřebuje vyměnit. Líbí se mi, že stačilo pouze půjčit na chvíli občanku, a poté se pouze 2x podepsat – vyplňování kolonek tužkou by byl zcela zbytečný opruz.

Funkcionalita a pohodlnost především, design neřešíme

Jestliže pobočka vypadala jako výdejna zboží internetového obchodu, tak internetové bankovnictví lze z grafického hlediska přirovnat k tomu nejlepšímu, co se na internetu objevilo koncem devadesátých let minulého století. Ale funguje to naprosto perfektně!

Přihlašovací údaje do internetového bankovnictví si narozdíl od mBanky neukládám do keychainu, ale pamatuju si je – přihlašovací jméno je totiž intuitivní a heslo si mohu nastavit, jaké chci.

Bezpečnost? Záleží do velké míry na mě, jak s ní naložím. Mohu si nastavit heslo na čtyři jedničky, a zpřístupnit tak de facto všem informaci o tom, kolik mám na účtu peněz. O žádné peníze však nepřijdu – stejně jako v případě mBank jsou všechny debetní operace autorizovány přes SMS. Když se budu přihlašovat na potenciálně zavirovaném počítači s Windows, mohu být rovněž relativně klidný – celé internetové bankovnictví funguje přes zabezpečený SSL certifikát od Equifaxu a při zadávání hesla mohu využít javaskriptovou klávesnici, která mě ochrání před všelijakými keyloggery.

Oceňuji, že mohu velmi rychle získat výpis pohybů na účtu, dokonce si tuto stránku mohu nastavit jako výchozí po přihlášení. Místem se šetří, na vzdušnost si nepotrpíme, a tak na jedné stránce mohu vidět až 30 přijatých plateb (pro srovnání: v mBank se jich vejde při rozlišení 1280x800 pět a půl!). Přestože je velikost písma u Fio mnohem menší, díky podbarvení řádků v tabulce po najetí myší vždy vidím, kolik mi od koho přišlo peněz. Z internetového bankovnictví Fio mám pocit, že jej snad používají i lidé, kteří ho programovali.

Přestože díky současným zákonům již nebývá problém s rychlostí připisování plateb, je příjemné vědět, že Fio pravděpodobně odesílá platby na clearing ČNB 2x denně (odpoledne a kolem půlnoci - neoficiální informace z diskusních for). Připisování plateb podle mých informací probíhá mezi 8:00 a 9:30 – emailové hlásiče fungují naprosto bezchybně.

Vhodná volba pro živnostníky

Můžete tomu říkat "syndrom majitele", ale opravdu si myslím, že pro živnostníky je účet u Fio díky nulovým poplatkům za všechny běžné bezhotovostní vnitrostátní operace a množství poskytovaných služeb (vč. mezinárodních plateb) v současné době nejlepší volbou. Pro osobní účely si ponechám účet v mBank a do doby, než u Fio vymyslí nějak bezplatné výběry z bankomatu (platební karty jsou zatím slabým místem, zdarma nabízí jen neembosovanou kartu s velmi nízkým 30 000 Kč týdenním limitem), budu každý měsíc hlídat, jestli už jsem dosáhl hranice 4000 Kč pro platby kartou, a získal tak 3 bezplatné výběry. Jako "hra" je to v mBance ještě pořád docela zábava.

Publikováno dne 28. 01. 2011 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: fio | mbank | mbank nebo fio | fio nebo mbank | fio banka recenze | mbank fio | fio mbank | 5 | srovnani
Mohlo by Vás zajímat BETA: mBank - pozitivní první zkušenosti s lídlem českého bankovnictví

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.238.57.9). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.