První dojmy z iTunes Match: užitečná služba, která dá internetové infrastruktuře pořádně zabrat

16. prosince 2011

Na vlastní kůži

Jako správný early adopter jsem si v pátek samozřejmě nemohl nechat ujít spuštění služby iTunes Match, a za poplatek 25 € ročně jsem se rozhodl uložit veškerou sbírku svých legálně získaných empétrojek do cloudu v USA. Proč jsem to udělal a jaké jsou moje první dojmy?

Přínosy iTunes Match pro ČR

V zahraničních a některých "českých" (rozuměj přeložených) článcích se jako největší výhoda iTunes Match zmiňuje legalizace nelegálních empétrojek (tzv. "kupování odpustků"), případně zvýšení kvality některých starých empétrojek (v Music Match se použije AAC 256kbps) nebo odstranění některých typů DRM (pro nahrání do iTunes Match je zapotřebí, aby měl člověk hudbu s DRM právo přehrát; jakmile je soubor v cloudu iTunes Match, tak už je rázem bez DRM).

Asi tušíte, že ani jedna z výše zmíněných věcí pro nás v ČR nepředstavuje žádné terno – díky českým zákonům stahujeme hudbu z různých úložišť zcela legálně, ve vysoké kvalitě (úplně první empétrojky jsem před mnoha lety stahoval ve kvalitě 128 kbps, záhy přišlo na řadu 192 kbps a dnes už člověk skoro nic než 320 kbps nikde nenajde – u pár zmršených skladeb se ten upgrade hodí, ale za 600 Kč ročně to nestojí) a samozřejmě bez DRM.

Takže je to v ČR úplně k ničemu? Rozhodně ne, ale musíte mít nějaké mobilní zařízení od Applu – nejlépe iPhone, iPad nebo ještě lépe obojí. Díky iTunes Match získáte sdílenou hudební knihovnu pro všechna svá zařízení – včetně všeho, co k tomu patří.

Pokud jste si do teď den před odjezdem někam mimo domov připravovali seznam hudby, můžete si nyní tuto činnost z větší části odpustit. Všechny Vaše skladby s Vámi budou všude, kde budete mít přístup k internetu. Své oblíbené skladby, které však už moc neposloucháte, tak nemusíte nyní mít pořád nahrané v paměti telefonu – když potkáte někoho, komu je budete chtít přehrát, jednoduše je během pár sekund (přes 3G, no...) stáhnete a přehrajete.

Z pražské zkušenosti mohu říci, že když dám přes 3G přehrávat náhodně seznam skladeb, tak po osmi sekundách cacheování začne hudba hrát již bez jakékoli přestávky (na pozadí se postupně stahují všechny skladby dopředu s respektováním náhodného pořadí, takže po první skladbě ihned začne hrát ta následující, již bez osmisekundové prodlevy). Problém nastává pouze při přeskakování písniček – tehdy dochází k cca třísekundové prodlevě (předpokládám, že se jedná o chybu, která by mohla být odstraněna).

Další výhodou sdílené databáze je jednotné hodnocení skladeb (ohvězdičkujete na iPhonu a za pár sekund hvězdičky vidíte i v iTunes na počítači), jednotný seznam playlistů (vytvoříte na počítači playlist a za chvíli jej vidíte v iPhonu – podporované jsou i "živé" Smart playlisty na základě metatagů) a jednotné statistiky přehrávání / přeskočení atd.

Pokud se Vám zatím služba iTunes Match nezalíbila, tak se nedá nic dělat – víc výhod prozatím nepřináší, snad jen že Vám udělá v hudební sbírce trochu větší pořádek (dovolí vyhodit duplicity, přidá nějaké obaly alb,...).

Nahrávání hudby do cloudu

Za uplynulých cca 12 let se mi na disku nashromáždilo cca 16 tisíc skladeb, a i když Apple dimenzoval Music Match na maximálně 25 tisíc skladeb, je znát, že mu i těch mých šestnáct dává zabrat.

Úvodní analýza knihovny (na základě ID3 tagů, hudebních otisků a "nějaké magie") trvala zhruba hodinu při cca 50% vytížení procesoru. Nedoporučuji to příliš dělat při chodu na baterie, je to silně žravé.

Druhá fáze zabrala odhadem něco přes 3 hodiny a spočívala ve spárování mých empétrojek s databází cca 18 milionů skladeb v iTunes (zatížení procesoru mezi 70 - 100% = prakticky nepoužitelný počítač). Výsledek snažení byl, že se zhruba 60% hudby podařilo v iTunes storu najít, pár desítek skladeb bylo označeno jako duplicitních (ty jsem smazal, protože to byla podle poslechu pravda), pár desítek skladeb nezpůsobilých (buď nízké bitrate, nebo nějaké špatně stažené skladby) a zbytek skladeb postoupil do třetí fáze.

Třetí fáze bude (s minimálním zatížením procesoru) trvat pravděpodobně několik dní, neboť bude spočívat v nahrání cca 50 GB dat do Ameriky, přes ubohé ADSL s uploadem 512 Kbps...

Problémy s iPhonem 4, iPad 2 je jakžtakž v pohodě

Již v průběhu druhé fáze přidávání skladeb do cloudu jsem spustil funkci iTunes Match na svém iPhonu 4 a iPadu 2.

A v podstatě poprvé jsem s iPhonem výkonově narazil – odezva telefonu rázem vyletěla daleko za čínské Androidy, na spuštění fotoaparátu jsem čekal několik desítek sekund. Přestože se situace časem již trochu uklidnila, stále to není zdaleka dokonalé – iPhone je viditelně pomalejší a aplikace iPod občas zamrzává, zejména při přepínání tabů se seznamy skladeb, interprety a alby.

iPad 2, vybavený dvoujádrovým procesorem, se s iTunes Match popral o něco lépe – aplikace iPod je sice také o něco zpomalená při přepánání tabů, ale nelze říci, že by vyloženě mrzla, zpomalovala ostatní aplikace nebo dokonce zpomalovala celý operační systém jako se tomu dělo u iPhonu.

Pevně doufám a věřím, že současné zpomalení iHraček je pouze dočasné a že po nahrání celé knihovny do cloudu a následné indexaci bude vše jako dřív. Samozřejmě je také možné, že je 16 tisíc skladeb pro iPhone již prostě moc a není schopen s takto velkou knihovnou pracovat (dosud jsem měl v iPhonu kolem 6 tisíc skladeb).

Upozornění: Po zapnutí funkce iTunes Match se veškerá Vaše hudba v iPhonu / iPadu smaže. Přijdete také o všechny případné playlisty – budou nahrazeny Vašimi playlisty z počítače.

Nekompatibilita s aplikacemi třetích stran

Málokterá aplikace si s iPhonem nebo iPadem rozumí více než DJAY (mixážní pult). Skoro až podezírám tvůrce, že mají s Applem nějakou tajnou dohodu o využívání jinak nedostupných API, protože jejich integrace s knihovnou iPodu je fenomenální. Přesto DJAY s iCloudem / iTunes Matchem nefunguje, a to tak, že na iPhonu aplikace zamrzne a na iPadu pouze nehraje (ukáže u skladby ikonu obláčku, ale skladba nejde přímo z aplikace stáhnout, při pokusu se zobrazí nesmyslná hláška o tom, že je soubor chráněn DRM). DJAY tak funguje pouze se skladbami, které již v iPhonu máte nacacheované – je tedy třeba nejprve v iPodu stáhnout např. playlist a až pak jej otevřít v DJAY aplikaci. Doufejme, že dojde brzy k opravení této chyby.

Problematické mazání skladeb z iPhonu a iPadu

Když nebudu brát v potaz aplikace třetích stran, je stahování skladeb do iPhonu / iPadu z cloudu rychlé a intuitivní – stačí kliknout na mráček a skladba se stáhne, v případě alb a playlistů je navíc k dispozici i tlačítko pro stažení všech skladeb.

O něco problematičtější je situace, kdy chceme z iPhonu či iPadu nějakou hudbu odstranit a získat tak volné místo v paměti. Skladby můžeme po jedné smazat tak, že přes ně přejedeme prstem zleva doprava – objeví se tlačítko "Smazat", po jehož stisknutí se smaže lokální kopie a v knihovně se opět u skladby objeví mráček pro opětovné stažení. Podobně bezpečně lze smazat lokální kopie také u všech skladeb z určitého alba (přejetím po názvu alba), ale pozor – nelze takto smazat všechny lokální kopie skladeb z určitého playlistu (dojde k vymazání celého playlistu z cloudu!) a dokonce takto nelze smazat ani lokální kopii skladby (dojde k vymazání skladby z playlistu na všech synchronizovaných zařízeních). Apple má v tomto rozhodně co opravovat, navíc by bylo dobré nějak v překladu odlišit "bezpečné" smazání lokální kopie a "nebezpečné" smazání celého playlistu.

S mazáním lokálních kopií tentokrát nepomáhají ani iTunes na počítači – zatímco dříve stačilo ve složce Hudba označit skladby k vymazání a stisknout backspace, nyní se však ve složce Hudba ukazují nesmysly, na které nelze ani kliknout.
Aktualizace: Při propojení iPhonu s iTunes kabelem (tedy ne přes WiFi) se zobrazí lokální kopie (jsou všechny v AAC 256kbps), ale smazat je není možné.
Tip: Pokud jste opravdu v průseru a potřebujete hodně místa, je asi nejlepší jít do Nastavení - Obecné - Využití - Hudba, a přejet po nápisu "Veškerá hudba" zleva doprava. Tak smažete veškeré lokální kopie a můžete začít plnit nanovo...

Resumé

iTunes Match je rozhodně zajímavá služba, nicméně nemohu se zbavit pocitu, že byla vypuštěna příliš brzy. Chyb a problémů je prozatím příliš mnoho na to, abych využití doporučil někomu, kdo není tak úplně "hračička" a chce prostě využívat služby bez jakýchkoli problémů.

V den uvedení služby spadly Applu na nějakou dobu autorizační servery, podstatně zajímavější ale bude, co budou na zvýšený provoz říkat poskytovatelé internetu. Pokud se totiž služba ujme, bude znamenat ohromné přenosy mezi Evropou a Amerikou a svým způsobem taky o něco vyšší náklady (řekl bych, že Uložto.cz je pro internetové providery mnohem lepší než iTunes Match, protože za českou konektivitu zaplatí zlomek toho, co za tu zahraniční).

Současné mobilní FUP v objemu cca 2 GB dat (nejvyšší běžně dostupná nabídka T-Mobilu) bude pro využití iTunes Match přecejen trochu limitující, a je otázkou, zda si vůbec mohou čeští operátoři v dohledné době dovolit nabídnout více (nějak masově, ne pár lidem ve firmách).

Aktualizace 28. 12. 2011:
Všechny mp3ky se mi konečně přes pomalý upload podařilo nahrát do cloudu, takže můžu říci, jak se to chová nyní: ne zcela ideálně. iPhone si s 15 tisíci skladbami moc neví rady, je to pomalé. Navíc se téměř při každém zobrazení seznamu skladeb zřejmě provádí synchronizaci s iCloudem, na zobrazení seznamu všech skladeb tak nyní musím nějakou dobu čekat. Streamování funguje dobře, pokud jsem připojen přes WiFi nebo stabilním 3G (aspoň tak tři čárky z pěti), jinak dochází k výpadkům. Takže zatím to vypadá tak, že si na Macu naklikám playlisty, ty si přes iTunes Match stáhnu do iPhonu a pak v nastavení Hudby vypnu zobrazování veškeré hudby. Veškerou hudbu zapnu jen v případě, že budu chtít vyloženě streamovat hudbu z cloudu, pro běžný chod budu přehrávat a zobrazovat v iPhonu jen stažené lokální kopie skladeb. Další věc, která (zatím?) nefunguje, je Genius. Ještě by si s tím měl Apple trochu pohrát, zatím to tedy moc za ty peníze nestojí. Směr dobrý, ale provedení slabé.
Nedoporučuji fázi č. 3 přerušovat tlačítkem Stop. Obnovením si zopakujete všechny fáze pro všechny skladby, které zatím v cloudu nejsou, což je zejména díky fázi č. 2 poněkud dlouhodobější záležitostí...
Malá úvaha na rozpoutání diskuse: Je nahrávání empétrojek na servery Applu z hlediska zákonů ČR legální? Stahovat můžeme, ale můžeme nahrávat?

Publikováno dne 16. 12. 2011 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: iTunes | match | itunes match zkušenosti | itunes match recenze | iphone | jak funguje itunes match | hudbu | itunes match cz | itunes match site:cz
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPhone 4 - nejzábavnější multifunkční zařízení do kapsy (zkušenosti a nejlepší aplikace)

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Honza - [email schován] (dne 08. 12. 2012 v 10.08)
Ahoj, dík začlánek, pomohl. :-) Jak bys řešil, pokud bys měl v knihovně cca 80000 songů (ITunes Match jich pojme jen 25000).. Dá se nějak nastavit, které uploadovat na Match a které ne?

Marekzprahy (dne 08. 12. 2012 v 10.44)
Honza: Pokud vím, tak jediná možnost je smazat co se nevejde nad limit. Jak jsem už psal, i při 16 tisících skladeb je iTunes Match pomalý. Po několika měsících čekání, jestli to náhodou neopraví, jsem nad tím zlomil hůl a nakonec i iPhone prodal, takže další rok iTunes Match si už nezaplatím. Jen upozorňuji, že i na iPadu 3. generace jsou s velkými knihovnami problémy, iTunes Match pro ně není vhodný.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.119.143.4). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.