Upečte si vlastní vanilkové rohlíčky, budete ze sebe mít radost (recept a přesný postup)

9. prosince 2012

Na vlastní kůži

7 let pracuji na počítači, sedím u něj skoro celý den. Na obživu je to fajn, ale je tu jeden velký problém. Karpální tunely? Bolest zad? Ne. Problém je, že veškeré výsledky mojí práce jsou uložené někde na serveru, nelze si na ně sáhnout a když nešťastně vypnou proud, je veškeré mé pracovní úsilí ztraceno. I když je programování ještě stále tvůrčí činností, ruce při práci tvoří jen nepohodlné rozhraní mezi mozkem a procesorem počítače. Ruce nic netvoří. Z výsledného produktu, který je ve své podstatě imaginární, nelze mít úplně pravou a nefalšovanou radost.

Myslím, že advent je i pro nevěřící (mezi které se počítám) vhodnou dobou, kdy má smysl na chvíli zvolnit a odměnit se manuálně-kreativní prací s hmatatelnými výsledky. Tento víkend jsem proto zasvětil pečení vanilkových rohlíčků – chcete-li si také pohrát a navíc získat tradiční vánoční pochoutku, následujte můj postup...

Co budete potřebovat (koupit)

Zejména pokud jste nikdy vanilkové rohlíčky nepekli, je důležité si napřed opatřit vhodné vybavení a především kvalitní suroviny, díky jejichž existenci může vařit opravdu každý (umění dobře uvařit z levných a nekvalitních surovin v době adventu řešit nebudeme). Optimální je podle mě pracovat se "dvěma těsty", aby se minimalizoval odpad, rozložilo riziko neúspěchu a současně aby ve výsledku vzniklo dostatečné množství rohlíčků alespoň pro dvě osoby na 2 týdny (další věc je, že při přípravě vznikne v každém případě doma dost velký bordel, tak ať nevznikne jen kvůli 20 kusům rohlíčků a stojí to aspoň za to).

Pro dvě těsta (středně velkou pixlu rohlíčků) kupte:

  • 1 kg kvalitní hladké mouky
  • 1 kg vlašských ořechů ve skořápce
  • 500 g kvalitního českého másla (= 2 balení; žádné polsko nebo rostlinné tuky typu Hera, musí to být opravdu máslo)
  • 1 kg práškového cukru (nepoužijete pravděpodobně celý)
  • 4 vejce (bez vajec to jednak nebude ono, jednak místo rohlíčků získáte drobení pro slepice)
  • 2 vanilkové lusky (v případě nouze chemicky připravený vanilinový cukr)

Z nástrojů budete potřebovat:

  • louskáček na ořechy
  • jemné struhadlo s nádobou a ochranou na prsty (nebo mlýnek na ořechy)
  • skleněnou misku nebo lavor pro přípravu těsta (ideálně o obsahu aspoň 1,5l; čím menší, tím víc bordelu)
  • remosku nebo klasickou troubu
  • prkno nebo vál na porcování těsta
  • keramický nůž na porcování těsta, talířky a běžné vybavení kuchyně

Příprava těsta na vanilkové rohlíčky

Přestože si můžete těsto na vanilkové rohlíčky koupit už hotové za podstatně nižší cenu než dáte za výše uvedené primární suroviny, je lepší si těsto připravit svépomocí. Jednak je to zábava, jednak máte jistotu, že použijete jen kvalitní, čerstvé a neošizené suroviny.

Nejprve je zapotřebí rozlousknout 1 kg ořechů a zbavit je všech pevných částí (ano, znamená to jádro ořechu rozlomit na dvě části a vyjmout z něj pevnou přepážku – přestože to vypadá jako samozřejmost, nejednou jsem si u cizích rohlíčků na rozemleté přepážce ořechu málem vylomil zub). Časově vychází rozlouskání ořechů zhruba na jednu hodinu, je proto ideální si k tomu pustit nějaký veselý film...

Každé jádro ořechu je obaleno více či méně tvrdou slupkou, pod kterou se zřejmě nachází největší množství vitamínů. Já jsem usoudil, že je slupka u ořechů příliš tuhá na to, abych ji dal do něčeho tak jemného jako jsou vanilkové rohlíčky, a tak jsem ji i s vitamíny odstranil za pomoci fíglu, který se běžně uvádí u loupání mandlí. Hodil jsem zkrátka vlašské ořechy do vody, postavil je na sporák a jakmile voda začala vřít, napočítal jsem v duchu do deseti, ořechy slil a poté už to byla jen pohodová práce na procvičení jemné motoriky – zhruba za 2 hodiny jsem měl všechny ořechy oloupané.

Zhruba v tomto momentě je nejvyšší čas vytáhnout dvě koupená másla z lednice a nechat je při pokojové teplotě roztát.

Následuje fyzicky asi nejnáročnější a z hlediska vytvořeného nepořádku nejplodnější fáze – strouhání ořechů na speciálním struhadle s ochranou prstů a nádobkou na nastrouhané ořechy (příp. rozemletí ořechů v mlýnku). Tuto fázi je možné dělat případně nadvakrát a odpočinout si mezi tím, protože od této chvíle se bude vždy pracovat jen s polovinou surovin – nejprve se připraví první těsto, potom se začne dělat na druhém.

V tomto momentě jsou již všechny primární suroviny připraveny k smíchání, takže není nic snazšího, než do misky nebo lavóru nasypat polovinu ořechů, menší polovinu mouky (cca 400 g), trochu cukru (cca 50 - 100 g), 2 žloutky (postupným přeléváním z jedné půlky skořápky do druhé lze žloutek snadno oddělit od nepotřebného bílku, který lze vyhodit) a především jedno celé už na teple změklé máslo (250g), které bude tvořit základ těsta. Celou tuto nesourodou sypko-mazlavou hmotu nyní budeme asi 20-30 minut ručně promíchávat, dokud se všechny ingredience nespojí v jedno vláčné těsto, které se nebude lepit na stěny misky. Upozorňuji, že tato fáze chce hodně optimismu a trpělivosti – nakonec se však vše podaří a vy si budete v pohodě pohazovat těstem z jedné ruky do druhé jako správný profesionál, věřte mi :-)

Vytvořené těsto vložíme do lednice odpočinout (mělo by mít podobu takové nějaké šišky, takového baculatějšího bramborového knedlíku) a opakujeme postup pro druhé těsto. Jakmile máme obě těsta připravena, je nejlepší jít spát a s vlastním pečením počkat do druhého dne. Rovněž není zapotřebí se nějak ukvapovat s úklidem, na to bude dost času během pečení.

P. S.: Zbytek ze dvou menších polovin hladké mouky vyhoďte, stejně byste ho k ničemu už neupotřebili a akorát by se v něm zavinuli zavíječi (potravinoví moli).

Máme těsto, jdeme péct

Pokud se rozhodnete stejně jako já upéct vanilkové rohlíčky v remosce, vystačí 2 těsta zhruba na 8 - 10 pečení (čtyřlitrová Remoska Grand Teflon). Vzhledem k tomu, že jedno kolo umytí remosky - vymodelování rohlíčků - upečení rohlíčků - obalení rohlíčků ve vanilkovém cukru - uložení rohlíčků do skladovací nádoby trvá zhruba 50 - 60 minut, je postaráno o zábavu na celý den :-)

Aby se těsto příliš nerozteklo, je zapotřebí si ho z lednice vzít vždy jen takové množství, jaké se zrovna potřebuje pro danou várku pečení. Zde se nejlépe hodí keramický nůž, který je dostatečně ostrý na to, aby byl schopen ukrojit cca 1cm "knedlík" z šišky těsta, který následně v ruce zahřejeme na provozní teplotu těla. Pak je těsto ideálně tvárné a můžeme z něj (samozřejmě ručně) v pohodě vymodelovat rohlíčky, které by měly mít všechny pokud možno podobnou velikost (aby se ty menší nespálily). O ideální velikosti rohlíčků se vedou obvykle spory, já jsem zastáncem toho, že rohlíček by měl být co možná nejmenší, ideálně by to měl být "půlprstýnek" okolo malíčku :-)

Teflonová remoska nevyžaduje žádné pečící papíry ani vymazání máslem, rohlíčky je možné naskládat přímo na dno remosky a je naprosto jisté, že se díky teflonovému povrchu nepřipečou. Jediné dvě věci, na které je potřeba dávat pozor, jsou nedostatečné mezery mezi jednotlivými rohlíčky (během pečení zvětší rohlíčky svůj rozměr až zhruba o polovinu a hrozí, že se slepí k sobě) a praskliny na povrchu rohlíčků (i drobná prasklina po rozpečení zvýší riziko, že budete muset rozlomený rohlíček hned sníst).

Pečení v remosce trvá asi 18 minut, v troubě o něco méně. Nejlepší je to vyzkoušet – jakmile rohlíčky trochu změní barvu a začnou lehce vonět, jsou hotové (zhruba půl minuty po tomto okamžiku začnou dost silně smrdět a musí se spálené vyhodit). Nelze se orientovat podle konzistence – i zcela upečené rohlíčky na dotek vzdáleně připomínají stavbu z písku, není problém se do nich prstem probořit.

Jdeme do finále

Rohlíčky jsou upečené, zbývá jen poslední věc – obalit je ve směsi cukru a vanilky. Vanilku z vanilkového lusku lze získat tak, že ho opatrně rozpůlíte nožem a vyškrábete z vnitřku lusku semínka připomínající hlínu. Tuto "hlínu" následně promícháte s práškovým cukrem a ve vzniklé lázni obalíte každý rohlíček. Vše doporučuji dělat výhradně ručně (i když jsou rohlíčky dost horké), použití jakéhokoli jiného nástroje je poměrně nebezpečné (hrozí rozpadnutí).

Tak co, jdete do toho, nebo si rohlíčky radši koupíte v krámu za 100 Kč/400g?

Publikováno dne 09. 12. 2012 v kategorii Na vlastní kůži

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

Misaka - [email schován] (dne 24. 01. 2013 v 23.43)
Recept vipadá moc chutně. Jednou jsem rohlíčky i pekla, ale je to strašně moc práce a především, moc nepořádku. Já cukroví nechávám raději na mámě.

Saja - web (dne 14. 02. 2013 v 23.44)
Dneska už raději vyhledat cukráře a objednat si to... Ale občas vařím a nemůžu si to jako odreagování vynachválit...

Jana - [email schován] (dne 19. 01. 2014 v 11.07)
Super postup, včera jsem ho úspěšně vyzkoušela a všem nán chutnalo - díky

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.118.184.237). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.