Články z kategorie Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Zkouším investovat do akcií - Fio e-Broker pohledem laika, kterého nebaví spořící účty

Dostal jsem se do fáze, kdy mě napadlo, že bych nemusel všechny peníze utratit za elektronické hračky. Možná jsem dospěl, možná už jenom všechny hračky mám, každopádně jsem začal uvažovat, jak určitou část příjmů ponechat na budoucí spotřebu.

Jelikož jsem už předem zavrhnul možnost uložení peněz na spořící účty (směšný úrok a nutnost neustále měnit banku podle toho, kolik která nabízí desetin procenta) a stříbrné mince jsou pro mě příliš iracionální a nelikvidní (člověk ten kov asi musí milovat, aby mu věřil, že z něj mají mince nějakou hodnotu), rozhodl jsem se zkusit štěstí na burze.

Začátkem léta jsem si tedy zřídil u Fio další účet, tentokrát obchodnický e-Broker, přihlásil jsem se do spartánského rozhraní (ve stylu internetového bankovnictví od Fio), a radši to zase hned zavřel, protože jsem z toho nebyl ani trochu moudrý.

Můžete namítnout, že investovat na burze by neměl jen tak někdo, a kdo se nechce vzdělávat, nechť si zaplatí nějakého makléře, který mu poradí co kam dát, a provede za něj i všechny ty příkazy do uživatelsky nepřívětivého e-Brokeru.

Na tom samozřejmě něco je, ale Fio se v masivní reklamní kampani na e-Broker zaměřilo spíše na obyčejné lidi, zkrátka BFU (běžní facebookoví uživatelé), kteří mají trochu větší sklony k riziku než lidé s vkladní knížkou ve spořitelně.

V takovém případě je myslím spartánské rozhraní bez výrazného zeleného tlačítka "Začněte zde" docela problém, a peníze do reklamy ve velké míře vyletěly oknem.

A druhou otázkou je: Opravdu nejde udělat brokerské rozhraní tak, aby mu BFU rozuměli?

Naštěstí se za e-Brokerský účet v případě neaktivity neplatí žádné poplatky, a tak jsem mohl odsunout problém na podzim.

Jakmile Fio vypsalo další termíny kurzu Základy investování na kapitálovém trhu, hned jsem se do něj zaregistroval, a začátkem listopadu jej konečně navštívil.

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 11. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

iTunes Music Store - zamyšlení, zkušenosti, rady a tipy

Apple letos přišel se 4 zajímavými počiny – na jaře to byl iPad 2 se smart coverem, v létě to byl OS X Lion s českou lokalizací a konečně funkčním šifrováním celého disku, na přelomu léta a podzimu český online Apple Store (oceňuji možnost konfigurace macbooků a nižší ceny než u APR) a nejnověji to je český iTunes Music Store – online obchod s muzikou, který má jako jediný (i po spuštění bezzubého Musicjetu) šanci přetáhnout starší generaci Napsterem odkojených chronických stahovačů do světa, kde lidem přijde normální platit za přijatý užitek.

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 10. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Ibiza a Formentera 2011 - zážitky, hodnocení a tipy pro budoucí následovníky (+ fotky)

Tento rok jsme s přítelkyní zakončili sérii čtyř dovolených na Ibize. Ještě jednou jsme si prošli všechny bary, které nás v minulosti opily, rozvalili jsme se na osvědčených plážích, udělali si tři výlety na Formenteru, nesčetněkrát jsme prošli promenádu v San Antoniu a nechali se pozvat na tři diskotéky.

Pro ty šťastnější z vás, kterým je stále (alespoň mentálně) okolo dvaceti, jsem se rozhodl opět sepsat své postřehy, které mi deset dní po návratu ještě nestačily vyprchat z hlavy. Třeba vám budou pro příští rok inspirací, jak si Ibizu a Formenteru co nejvíce užít. Prozradí vám také na co se připravit a čeho se vyvarovat.

Opět se budu držet spíše logického než chronologického uspořádání, takže si můžete vybrat pasáže, které vás budou zajímat více.

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 09. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

5 kladů a 5 záporů nového MAC OS X 10.7 Lion

Původně jsem si říkal, že o Lionu nic psát nebudu (vše bylo řečeno), ale jelikož docela dost lidí řeší z mého pohledu "blbosti" a opomíjí podle mě podstatnější klady a zápory, tak to ve stručnosti přecejen napíšu, podle sebe. Třeba Vám to k něčemu bude.

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 07. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Zřízení ADSL od T-Mobile – martyrium, které bych si příště odpustil

Jedinou přiznanou vadou mého nového nájemního bytu byla absence rozumného připojení k internetu – kabel žádný, WiFi silně problematické (spouštět dráty ze střechy do bytu, který není můj, je problém). Jediná možnost – ADSL, ber nebo nech být. Protože se mi byt jinak líbil, smířil jsem se s tím, že internet bude trochu bolet, a podíval jsem se na nabídky všech operátorů. Výběr byl velmi jednoduchý, jelikož všichni v reálu používají stejné dráty od O2 (technicky tudíž žádný rozdíl není) a současně všichni víceméně nabízí obdobnou slevu těm, kteří internet zkombinují s nějakou jinou službou. Retenční oddělení T-Mobile mi před časem dalo férovou slevu na volání a internet v mobilu, zvolil jsem tedy jako dodavatele T-Mobile.

Navzdory nadpisu upřímně nevím, koho bych jako dodavatele zvolil, kdybych volil znovu. Nedočkavým prozradím, že zřízení internetu trvalo celých 33 kalendářních dní a že nakonec po všech strastech dopadlo úspěšně. Pokud Vás zajímají detaily (zejména pak pokud o objednání ADSL internetu po nedávné sérii akčních reklam s padáčky "skočíme Vám zapojit internet až k Vám domů" uvažujete, a máte stejně jako jsem měl já dojem, že půjde o velice rychlou operaci), začtěte se do mého příběhu...

přečíst celý článek

Publikováno dne 13. 07. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

mBank se strojí, Fio kojí!

Přestože se výše uvedený nadpis může zdát na první pohled jako nějaká Ptákovina, mBank mě v posledních měsících naštvala natolik, že jsem si založil účet u jejího v současné době asi největšího konkurenta – Fio banky

Největší problém mBanky tkví v tom, že ani po třech letech nemá aktivovaný SWIFT kód, a tak je její v tomto momentě již 1032 dní nesplněný slib zahraničních plateb stále jen zbožné přání, na jehož splnění se čeká při každé plánované odstávce (a že jich je v poslední době opravdu hodně!).

mBank ztratila tah na branku, a poslední odstávky se týkají takřka výhradně pouze jedné věci – nasazování stále hezčí grafiky. Když jsem se dočetl, čím se nyní v mBank usilovně zabývají, myslel jsem, že si ze mě snad dělají srandu.

Před založením podnikatelského účtu u Fio jsem na kontaktní email mBank již jen poslal krátký email s žádostí o poskytnutí seznamu důvodů, proč bych si měl živnostenský účet založit u mBank a ne u Fio – možná se urazili, možná email jen hodili do koše, každopádně důvod mi ani po 14 dnech nedorazil žádný.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 01. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Jak odstranit falešný "antivirus" System Tool

Zdá se mi, že současní tvůrci škodlivého softwaru pro Windows už nejsou, co bývali. Hackerské vychytávky, jaké jsem pamatoval z dob dávno minulých (Blaster schopný do 10 minut shodit čerstvě reinstalované XP...), jsou asi už definitivně pryč, noví "hackeři" jsou již jen v uvozovkách a spíše než na programátorský um se spoléhají na sociální inženýrství. Zatímco hackeři staré gardy škodili pro slávu a potěšení, moderní škodiči se soustředí spíše na získávání peněz od lidí, kteří počítačům vůbec nerozumí (těch je, přiznejme si, velká většina).

Dnes se mi doma již podruhé (po cca roce) dostal k vyčištění "totálně zavirovaný" počítač, na kterém byl nainstalován "antivirus" System Tool. Je asi jedno, jak se do počítače dostal (XXX, odkaz v emailu,...), podstatné je, že při jeho instalaci měl neznalý uživatel pocit, že dělá vlastně pro svůj počítač velké dobro - tedy že ho vyčistí od potenciální virové nákazy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 12. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

Pozor na Wizz Air - ruší lety, za které jste mu už zaplatili!

Cítím potřebu se s Vámi podělit o jednu velice dobrou špatnou zkušenost s nízkonákladovým leteckým dopravcem Wizz Air, jehož služby po zkušenosti z tohoto víkendu nelze zhodnotit jinak než drahá loterie pro chudé provozovaná bez povolení Ministerstva financí a bez uvedení, že se skutečně jedná o loterii.

Začátkem července mě služba myAirDeals.com upozornila na nabídku výhodného letu do Paříže - zpáteční letenka vyšla na zhruba 1000 Kč včetně letištních tax.

Naplánovali jsme si tedy ve čtyřech výlet na pár dní do Francie s tím, že si tam dáme nějaké ty palačinky a pěkně si to tam projdeme. Se všemi dalšími dodatečnými poplatky jsme Wizz Airu zaplatili 5107 Kč a obdrželi potvrzení o zaplacení částky a kód pro vyzvednutí letenek. Následně jsme si objednali a zaplatili ubytování poblíž centra a začali se těšit na výlet v polovině srpna.

Včera nad ránem však přišla studená sprcha v podobě emailu, že se náš let ruší (bez uvedení bližšího důvodu) a že nás bude kontaktovat operátorka s nabídkou možných řešení (případně že jí můžeme zavolat sami za cca 14 Kč/min, pokud na to spěcháme). Při pohledu do rezervačního systému Wizz Air je zřejmé, že zrušili veškeré lety po 13. 8. – buď se jedná o softwarovou chybu, která vymazala veškeré naplánované lety z databáze a systém automaticky odeslal upozornění všem, kteří do této loterie již peníze vložili, nebo se prostě management rozhodl, že už se mu létat do Francie nevyplatí, a tak to prostě mávnutím ruky stopli.

Ať je to jak chce, zařazuji se tímto k lidem, kteří provolávají hesla typu "S Wizz Airem už nikdy" a "Wizzairte se na to". V pondělí to vypadá na alternativu v podobě Smartwings, se kterými jsme už byli několikrát (úspěšně) na Ibize, a poté na martyrium v podobě získání peněz z Wizz Airu zpět. Den před zrušením letu nám poslali fakturu na částku cca 3700 Kč, takže to vymáhání celé částky 5107 Kč bude asi veselé. Ostatně o problematickém získávání peněz zpět  se píše i zde: http://www.wizzairsucks.com/. Vidět tyto stránky dříve, nikdy bych do té loterie nešel.

přečíst celý článek

Publikováno dne 01. 08. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

Raiffeisenbank s novým ceníkem přestřelila – tentokrát je čas opravdu odejít!

Když jsem si před 5 lety zařizoval živnostenský list na programování a tvorbu stránek, bylo prakticky nemyslitelné, abych si zařídil podnikatelský účet jinde, než v eBance. eBanka tehdy nabízela bezkonkurenčně nejlepší internetové bankovnictví, vynikala rychlostí provádění transakcí (slavná kampaň s informací o přijetí peněz do 5 minut) a měla velmi dobré jméno nejen v IT (bylo zkrátka IN mít eBanku). eBanka již tehdy byla v porovnání s konkurencí poměrně drahá, nicméně díky nabízeným špičkovým službám si to mohla dovolit.

K velké smůle většiny klientů bohužel nebyla ani díky vysokým poplatkům zisková, a tak se zanedlouho stalo, že byla prodána a posléze sloučena s Raiffeisenbank. Tehdy jsem sloučení nevnímal příliš negativně – ano, vadilo mi, že místo zavedeného názvu eBanka musím používat jen stěží vyslovitelnou Rajfku (dodnes musím googlit, jak se banka vlastně správně píše), nicméně fakt, že poskytované služby zůstanou stejné a že mohu výhodně vybírat z větší sítě bankomatů, mě tehdy v Raiffeisenbank udržel.

Během následujících let jsem se opájel výhodou odesílání mezibankovních plateb na clearing ČNB několikrát denně, a i když jsem si zhruba před rokem zařídil účet v mBank, nikdy mě napadlo účet v Raiffeisenbank zrušit. Až dnes – a je to definitivní.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 05. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

Ibiza & Formentera 2009 - zápisky z dovolené, fotky z pláží i vnitrozemí + video

I v létě 2009 jsme si s přítelkyní neodpustili návštěvu Ibizy, ostrova rozmanitých pláží a bohatého nočního života. Dokonalá kombinace perfektních služeb CK Fisher a hotelu Osiris, bezpočet barů a spousta vyhlášených klubů, plus samozřejmě možnost koupání na různorodých plážích s plavkami i bez nás protentokrát zlákala k prodlouženému čtrnáctidennímu pobytu. Oproti týdennímu pobytu tak zbylo více času nejen na odpočinek, ale také na poznávání "zapadlých" a San Antoniu vzdálených pláží, z nichž některé sice stály za starou bačkoru, ale ty druhé... ty stály za to ;-)

Tímto článkem bych rád volně navázal na sérii článků z dovolené v roce 2008 s tím, že co nebude z původní série popřeno, to platí stále dál...

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 02. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.