Beatport Sync - osekané Traktor DJ Studio aneb mixujte si zdarma

8. července 2008

Ostatní

Jelikož následující dny strávím mnoho hodin v autobuse, rozhodl jsem se po nějaké době opět legálně stáhnout nějakou tu muziku z jistého polského fóra. Při následném protřizování jsem si uvědomil, že přehrávat taneční hudbu ve winampu není žádná sranda, kór když má každá minimálně minutové intro a outro pro mix. Vzpomněl jsem si při té příležitosti na Traktor DJ Studio (hrál z něj i Ondra Nussberger na parníku) a zavítal na stránku Native Instruments.

Cena plné verze Traktoru 3 je v současné době i po 50% slevě asi 2500 Kč (99€), to mi přišlo na hraní trochu hodně. Navíc by tam bylo na můj vkus už moc tlačítek (se zkušební jedničkovou verzí jsem si kdysi vydržel hrát hodně dlouho, dvojka už mě tolik nebavila, protože chtěla midi, které jsem neměl). Třicetiminutové demo jsem si nakonec nestáhnul, místo toho mě zaujala relativně nová aplikace Beatport Sync, která je kompletně zdarma (oproti emailu) a obsahuje to nejdůležitější z Traktoru - automatickou detekci beatů a následnou synchronizaci skladeb tak, aby se to netlouklo.

Co umí Beatport Sync?

Při prvním spuštění aplikace Beatport Sync se Vám objeví formulář s nastavením, který je o poznání chudší i oproti prvním verzím Traktoru. Je zde skutečně jenom to nejzákladnější - nastavení zvukové karty (vzorkovací frekvence, latence a namapování pravého a levého master kanálu), nastavení automatické šavle (pokud nemixujete, prolnou se skladby samy za nastavený čas), nastavení adresářů pro hudební soubory a volby související s analýzou těchto souborů a nastavení vzhledu, kde je možné zejména vypnout nápovědu po najetí myši na ovládací prvky a zvolit velikost písma.

Importované soubory naleznete v záložce Track Collection v levé části okna programu, poklepáním nebo přetažením do decku spustíte první skladbu. Prakticky jediná věc, kterou můžete s přehrávanou skladbou dělat, je změnit tempo přehrávání (BPM), k čemuž slouží vertikální táhlo (trochu neprakticky je dole rychlejší přehrávání a nahoře pomalejší). Beatport Sync odpočítává zbývající čas hraní, ukazuje aktuální BPM a především vizualizuje skladbu decku, takže máte možnost beaty přímo vidět (snadná orientace ve skladbě). Horní vizualizace (detail) se chová tak trochu jako gramodeska - pokud ji uchopíte myší a potáhnete, můžete si zascratchovat. Spodní vizualizace zobrazuje celou skladbu a klepnutím na určité místo se přehrávání automaticky na dané místo posune.

Mezi oběma decky se nachází šavle pro prolínání hlasitosti (automaticky zároveň spouští a zastavuje skladby v A i B), globální tlačítko play, zpět, vpřed a tlačítko pro zvýraznění aktuálně přehrávané skladby v playlistu. Dále je možné nastavit globální hlasitost a nejdůležitějším prvkem je tlačítko A-B Sync, které automaticky srovná BPM skladeb v A i B a posune je tak, aby se beaty netloukly (upravuje se a posouvá vždy ten deck, který hraje méně nahlas). Zkusil jsem poměrně hodně skladeb a můžu říct, že to opravdu funguje :-)

Dále Beatport Sync obsahuje knihovnu médií s vyhledáváním, playlisty, ripování a vypalování CD (nikoli mixů, pouze playlisty) a archivování skladeb (přesune skladby do určité složky - to se bude asi hodit pro kopírování playlistů do mobilu).

Beatport - největší internetový obchod s taneční muzikou

Věc, o které jsem zatím nepsal, ale která je zřejmě důvodem vzniku celé aplikace Beatport Sync, je integrace s internetovým obchodem Beatport. Integrace je to nenásilná, žádné reklamy rozhodně nikde neblikají, přístup do obchodu je řešen pouze jako záložka v knihovně médií. Zatím nemám s nákupem v tomto obchodě žádnou zkušenost (až bude, bude článek), nicméně nabídka vypadá na české poměry lákavě. V databázi je zhruba 240 tisíc tanečních skladeb (vč. aktuálních hitů), každá má zhruba dvouminutovou ukázku v mp3 (přehrává se přímo v decku), takže člověk nekupuje zajíce v pytli. Důležité je, že obchod nabízí hudbu bez DRM, takže stahujete pouze čisté mp3 @ 320 kbps (kdo chce, má možnost stahovat o něco dražší wavy). Cena za jednu skladbu je díky slabému dolaru obvykle mezi 20 až 30 korunami, je akceptován paypal nebo internetová platební karta, takže s placením není zřejmě žádný problém.

Co Beatport Sync neumí a zhodnocení

Je jasné, že Beatport nemůže umět všechno, co by lidé chtěli, protože jinak by Traktory nikdo nekupoval. Nicméně jedná se o vstupní bránu do partnerského obchodu Beatport.com (není to tedy úplná dobročinnost), takže například absence ekvalizéru zamrzí.

Co konkrétně ještě Beatport Sync např. neumí:

  • ukládat mix (mp3, wav)
  • příposlech do sluchátek
  • individuální ovládání hlasitosti a stop/pause pro jednotlivé decky
  • automatický mix - tlačítko AB Sync nelze zamáčknout, ale pouze stisknout
  • loopy

Asi nejvíce mě mrzí absence automatického mixu, protože se tím pádem z tlačítka AB Sync stává tlačítko bdělosti a nelze poslouchat mixovanou hudbu například při práci (mini view ve stylu winampu je tím pádem k ničemu).

Jinak je program na jednoduché hraní dobrý, na nějakých méně náročných akcích teoreticky může i dobře posloužit (aspoň si s tím nebude amatérský DJ moc hrát, když nebude kvůli omezené funkčnosti moct...).

Beatport Sync funguje docela dobře i na notebooku (starší Pentium-M 2 GHz - cpu max. cca 30%, 75 MB RAM), dá se v pohodě ovládat třeba touchpadem.

Aplikaci stahujte zde: http://www.native-instruments.com/index.php?id=beatportsync

Publikováno dne 08. 07. 2008 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: traktor dj studio | zdarma | beatport | traktor dj studio 3 | BEATPORT SYNC | dj traktor | Traktor DJ Studio zdarma | Traktor dj studio 2 | verze
Mohlo by Vás zajímat BETA: Sony Ericsson X1 (Xperia) - první dojmy a zkušenosti (velká recenze)

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

nemo (dne 12. 08. 2010 v 13.07)
SEM ZVĚDAV

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.144.96.159). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.