Paroubek, Klaus, Bursík a Čunek na VŠE aneb obraz mediálně nezkreslený

6. prosince 2007

Ostatní

Kdo mě trošku zná, ten ví, že mám tendenci apriori odmítat vše, co souvisí s (katolickou) církví. Takový nějaký vnitřní odpor či co, ani si to moc nedovedu rozumově zdůvodnit. Vánoce, křest, kostely, pohřeb, papež,... pryč od toho. Přesto nebo právě proto mě všechny tyhle věci zajímají, a dokonce se i dívám na takové ty vánoční proslovy papeže k národům (Primus na Ujdetu denodenně papouškuje větu Jana Pavla II. "Narodil se spasitel, radujte se!") a čtu si rozhovory s církevními hodnostáři. Dají se nalézt zajímavé myšlenky. Pro úvod dnešního zamyšlení bych rád citoval myšlenku Tomáše Halíka z rozhovoru pro MFD:"Co víme o politice, kultuře, sportu, vědě i jiných oborech, to víme většinou prostřednictvím médií. Média vykládají svět a podstatně ovlivňují styl myšlení a života miliard lidí."

Myslím, že je zřejmé, že vliv médií je extrémní a že to není úplně dobře. Jsou to média, která vesměs iniciují všelijaké kauzy (ať už politické, nebo třeba ohledně dětské pornografie, týrání pejsků,...). Jsou to média, která určují, které kauze bude dána vyšší pozornost a která se takzvaně zahladí do ztracena. Kdo vlastní média, ten defacto ovládá svět, protože stále pro většinu lidí platí, že "co je psáno, to je dáno". Argument, že je médií mnoho a díky tomu si čtenáři mohou udělat objektivní názor obstojí jen z části, protože jednak jsou některé zprávy bezhlavě přebírány z ČTK, jednak vznikají mediální skupiny typu Mafra s obrovským záběrem (Mafra = MFD, Lidovky, Idnes.cz, Expres rádio, TV Óčko, jízdní řády,...). Abych nekritizoval pouze Mafru, je potřeba upozornit i na uskupení Seznam, jehož vliv je rovněž velmi vysoký (eshop, který se znelíbí seznamu, je odsouzen v podstatě k paběrkování - a to je jen malý příklad).

Díky médiím je Martin Bursík úspěšný a volitelný politik, který sjednotil smečku levicových extrémistů a přivedl je do pravicové vlády. Jiří Čunek je rasista, který vystěhoval vředy za hranici Vsetína a přitom sám vlastně byl ještě větším vředem, protože převzal úplatek (na základě médií jsem si o J. Čunkovi vytvořil obraz, že je to politik-komik, který snad jako jediný neumí brát, tedy bere směšně málo a ještě se u toho blbec nechá chytit). Díky bulvárnímu deníku Super jsem se včera dočetl, že jedna moje známá je nebezpečná schizofrenička a psychopatka, která chce zničit Anetu Langerovou a okradla její fanoušky již o 15 000 Kč (článek byl i s fotkou a celým jménem celý den na titulce Seznam.cz, poté byl ze zatím neznámých důvodů stažen - autorce článku tímto přeji velké problémy).

Vážím si každé chvíle, kdy mohu čerpat primární informace a nemusím se spoléhat na interpretaci médií. Takovými chvílemi jsou i přednášky politiků na půdě Vysoké školy ekonomické, jsem moc rád, že je Ekonom - sdružení studentů ekonomie pořádá. Zúčastnil jsem se zatím čtyř přednášek, v následujících odstavcích si proto dovolím shrnout postřehy z návštěv Jiřího Paroubka, Václava Klause, Martina Bursíka a nejnověji Jiřího Čunka.

Jako první se na VŠE objevil Jiří Paroubek (dále JP) s přednáškou na téma Strategie hospodářské politiky. Atmosféra v nové aule byla relativně bouřlivá, každý chtěl (nenáviděného) Paroubka vidět na vlastní oči, bylo totálně plno (sedělo se na shodech, na zemi, hlava na hlavě). JP si pozval fůru novinářů a fotografů, dotáhnul dvě vlastní kamery a hned na úvod omluvně poznamenal, že přednášku podcenil a že čekal daleko menší zájem (volně: "Čekal jsem, že v tuto hodinu přijde jen pár vlků, kteří se se mnou budou chtít pohádat.").

Přednáška nebyla z hlediska obsahu příliš zajímavá (oficiální textová verze a slajdy), pamatuju si v podstatě pouze grafy, které jasně ukazovaly, že Václav Klaus přivedl zemi do hluboké krize a vlády ČSSD ji z krize vytáhly. V podobném duchu bylo i samotné povídaní, přestože JP mnohokrát odbočil a dle mého názoru mluvil úplně z cesty (nejednou se mi asocioval legendární projev Milouše Jakeše na Červeném Hrádku).

Nemá smysl se o tom moc rozepisovat, nejlepší bude, když si poslechnete neoficiální záznam přednášky, který provedl nejmenovaný student a umístil jej na školní forum (nahrál jsem záznam na Ujdeto, bohužel je v mrzké kvalitě a chybí asi 10 minut ze začátku). Vřele doporučuji shlédnout také oficiální video z economix.cz, které bylo kdysi i na stránkách ČSSD (bohužel již bylo odstraněno, pozor - video je poškozeno, ukazuje pouze 15 minut, ale pokračuje poté ještě dalších 6 minut - nechte normálně přehrávat dál až do skutečného konce). Srovnání neoficiálního záznamu a oficiálního videa opravdu stojí za to a všem skutečně doporučuji. Jen tak mimochodem - video z přednášky na Masarykově Univerzitě trvalo zhruba 90 minut (= z VŠE se mnoho použít nedalo).

Přednáška JP na VŠE se příliš nepovedla, studenti jej ke konci v podstatě potleskem umlčeli a v průběhu projevu se i z řad studentů ozýval pískot a expresivnější slova. Mediální zachycení rovněž velmi kritické. Přesto JP svým způsobem obdivuji - jít přednášet na školu, jejíž logo je modré a nikoli oranžové, vyžaduje obrovskou dávku odvahy.

Jako druhý se k nám zastavil s přednáškou na téma Ekonomie a globální oteplování Václav Klaus (dále VK), jehož situace byla naprosto opačná. Pokřikování ve stylu "pantáta tunel" se rozhodně nekonalo, i otázky šly v podstatě na ruku. Přednášky se zůčastnilo mnoho různých osobností a návštěvnost z řad studentů byla ještě větší než u JP.

Faktem je, že VK předstoupil s krátkou, nicméně velmi dobře připravenou a poutavou přednáškou (oficiální záznam přednášky a diskuse). V podstatě nás o své pravdě přesvědčil, ani v tomto případě média významně skutečnost nezkreslila - report si přečtěte zde a můžete i rozpoutat diskusi o tom, zda má VK v těch vzorečcích o diskontování chybu nebo ne. Každopádně diskontování budoucnosti byl velmi silný argument.

Třetím v pořadí byl Martin Bursík s přednáškou na téma Ekologická daňová reforma (nekvalitní oficiální záznam + fotogalerie, pro úplnost a přesnost musím dodat, že tuto přednášku nepořádal Ekonom, ale Oikos).

Můj oficiální report pro školní studentský server byl následující:

Paroubek mluvil úplně zcesty a byla s ním sranda. Klaus předvedl precizní přednášku a byla s ním sranda. S Bursíkem mnoho srandy nebylo, protože ani nemluvil zcesty, ani není dobrým řečníkem.. spíše uspávačem hadů.

Poznatky a postřehy:
- ministerstvo životního prostředí přešlo kompletně na počítače Mac Intoš, které nejsou sice plně kompatibilní se školním zařízením, ale dají se v tom dělat nádherné přechody mezi slajdy (ale stejně ty slajdy nikdo nečetl, protože se to zastavilo na prvním, pak půl hodiny povídal, pak posunul o deset slajdů,.. atd)
- pan RNDr. Bursík používá automobil zn. Lexus s hybridním pohonem, který ve městě nevydává žádný hluk a šetří tím životní prostředí; celé ministerstvo postupně přechází na automobily s hybridním pohodem
- Bursík má hlavu plnou čísel, během přednášky jich řekl asi 643 (typově - konečně víme, jakou má účinnost malá vodní elektrárna kdesi v Horní Dolní)
- průměrná doba odpovědi na jednu otázku položenou studenty trvala cca 15 minut, takže jsem obvykle na konci ani nevěděl, na co se student původně ptal..

Gross přednášky
- stručná historie návrhů EDR v Čechách (jak to pořád nevycházelo, ale nakonec se to podařilo prosadit)
- EDR je rozpočtově vyrovnaná (příjem do SR jen cca 1.8 mld. Kč)
- procenta zdražení jednotlivých paliv (10% uhlí, zbytek zanedbatelný, elektřina průměrné domácnosti o cca 30 korun ročně..)
- cíle EDR - dopad bude prý nulový, snad jen uhlí bude nahrazeno u některých domácností dřevem (žádné pozitivum ve vztahu ke globálnímu oteplování, jak se někdo ptal, nezaznělo - jen 10 minut povídání)
- obnovitelné zdroje energie je zapotřebí dotovat, neobnovitelné zdroje je zapotřebí zatížit spotřební daní (protože neobnovitelné zdroje přinášejí záporné externality, které nejsou promítnuty v jejich ceně)
- nejmodernější automobily při stání v koloně samy vypnou motor - je třeba podporovat podobné projekty
- 52% plastových obalů skončí ve žlutých kontejnerech, pokud by se zavedly vratné plastové obaly, vrátilo by se cca 85-90% (mnozí by obal v hodnotě cca 40 Kč rádi do obchodu vrátili, a pokud by ho někdo pohodil, našlo by se spousta dobrovolných ekologicky smýšlejících lidí, kteří by jej sebrali a rádi vrátili za něj)
- snížení daně u biomasy z 19% na 9% by mělo zabránit jejího vývozu do Rakouska (90% produkce)
- v Rakousku se podařilo prosadit až 70% energie z obnovitelných zdrojů - je to super (to řekl tuším na otázku, zda nám obnovitelné zdroje budou stačit, přitom je evidentní, že se do Rakouska musí energie - elektřina a biomasa - dovážet i z ČR)
- standby spotřebiče mají v Německu spotřebu o výkonu jedné jaderné elektrárny
- musíme dotovat rozvoj obnovitelných zdrojů, protože pokud je lidé nebudou kupovat, zastaví se jejich vývoj; zisky technologie zdokonalí; obnovitelné zdroje energie přinesou blahobyt Africe, protože se tam nevyplatí natahat dráty vysokého napětí, ale dovézt přenosnou solární elektrárnu se vyplatí
- velká výhoda malé vodní elektrárny (za několik mega) tkví v tom, že se dá za několik dní zničit a navrátit krajině původní ráz
- pouze vodní elektrárny nejsou díky zdražujícím se stavebním pracem stále levnější a levnější, ostatní ceny obnovitelných zdrojů jdou dolu
- závěr prezentace: http://www.zeleni.cz/getfile.php?id=3233&cid=247
- atd.. občas sranda, ale vesměs nuda


Mám pocit, že Bursík tak trochu zapomněl, že logo VŠE je modré, nikoli zelené. Čekal jsem, že bude EDR obhajovat a říkat, proč ji prosadil. Místo toho jsem si tam přišel jak na sněmu Zelených, kde Bursík skládá své účty vůči straně. Podařilo se nám prosadit daně na to a to a hle - super - lidé to přestali kupovat a začali kupovat to a to, které dotujeme. Jo a včera spal na Sněžce.

Zájem o Bursíkovu přednášku ze strany médií byl minimální, přišli snad jen dva fotografové, udělali pár fotek v prvních dvou minutách, a zmizeli. Nikde jsem na internetu nenašel žádný článek - kdyžtak přidejte do diskuse.

Jako poslední se včera na VŠE ukázal Jiří Čunek (JČ) s přednáškou na téma Slabosti demokracie - menšiny a vlivové skupiny. Jediné podkladové materiály byly tyto slajdy. Přednášková místnost nebyla plná k prasknutí, jako tomu bylo u minulých tří přednášek, ale de facto byla všechna místa k sezení obsazena.

Myslím, že se přednáška JČ vyloženě povedla, škoda jen, že zůstalo pouze u Romů a na vlivné skupiny (aka média) se již nedostal čas. JČ mě osobně přesvědčil, že jeho kroky na vsetínské radnici byly správné a že je úspěšným politikem, který vykonal určitý kus dobré práce (nikdo ze studentů mu neodporoval a i ohlasy po přednášce byly nad očekávání kladné - méně už tento report).

Určitě bych JČ neoznačil za rasistu nebo někoho podobného. Hledá řešení, snaží se proniknout do romských komunit a pochopit jejich mentalitu. Jeho několikrát opakované pojídání kostí u ohně s Romy je nezapomenutelné.

Zdůraznil pozitivní aspekty chování Romů (např. soudržnost rodiny, v domovech důchodců se prakticky žádní staří Romové nenacházejí), ale také ty negativní, které je potřeba brát v potaz (neschopnost plánování dopředu - vyplácet plat je potřeba každý den, měsíční frekvence není dostatečně motivující).

Kontakt s publikem JČ zvládnul snad ze všech nejlépe a kdyby se budova ve 22h nezavřela, věřím, že bychom jej mnozí poslouchali ještě nyní, ve 4 ráno :-) Jakmile se na internetu objeví zvukový záznam přednášky, určitě sem hodím odkaz (případně sledujte www.economix.cz).

JČ mnohem lépe mluví naživo než před kamerami. Je mi v podstatě jedno, jestli je jeho současná aféra vykonstruovaná nebo ne, kdyby nebyl spojen s KDU/ČSL (smyčka na začátek článku), tak bych mu skoro i ten hlas dal. Některý ze studentů uvedl svou otázku větou "Vy jste bohužel asi jediný schopný politik z KDU/ČSL"... Něco na tom asi bude.

Publikováno dne 06. 12. 2007 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: paroubek | vše | klaus | malé vodní elektrárny | Paroubek na VŠE | Klaus na VŠE | bursik | video | zaznam
Mohlo by Vás zajímat BETA: Ibiza - Video a fotky z pláží, měst i klubů

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.224.33.107). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.