Solar Walk - působivý 3D model sluneční soustavy pro iPhone a iPad

8. ledna 2011

Ostatní

Minulý týden jsem pomalu začínal mít dojem, že jsem si už koupil snad všechny zajímavé aplikace a že s iPhonem už žádná legrace nebude. A nakonec ne – přecejen pořád objevuji nové a nové, které mě ohromují, co vše je dnes možné očekávat od té malé skleněné placky... Aplikace, o které dnes bude řeč, se jmenuje Solar Walk a jedná se o jakýsi 3D model naší sluneční soustavy.

Graficky i hudebně velmi zdařilá aplikace zobrazí Slunce, planety a jejich satelity (v případě Země dokonce i ty umělé) v konstelaci, v jaké se momentálně nachází, a v reálném čase zobrazuje jejich vzájemný pohyb. Pro větší atraktivitu je samozřejmě možné čas zrychlit (až na rychlost cca 10 let za sekundu) nebo i vrátit zpět, a dívat se, jak vše krásně rotuje kolem Slunce.

Mezi jednotlivými vesmírnými objekty můžete "cestovat", a jakmile "přicestujete" například k Zemi, stane se centrem Vašeho pozorování (veškeré ostatní objekty budou létat kolem ní, samozřejmě i nadále po svých trajektoriích).

Na Zemi i ostatních objektech je možné pozorovat střídání dne a noci (Země je buď osvícena Sluncem, nebo jsou vidět světla velkých měst), zobrazují se vybrané umělé satelity a při větším oddálení je možné vidět obíhat Měsíc (ťuknutím na Měsíc k němu přicestujete a vidíte opět vesmír z Měsíční perspektivy).

Takto můžete cestovat klidně až k Plutu, a od každého objektu se můžete oddálit tak, že uvidíte i celou Mléčnou dráhu s velmi malým Sluncem kdesi na kraji.

Přestože je aplikace především velmi zábavná, má i svůj "edukativní" účel – u každého vesmírného objektu je možné ťuknout na ikonku zobrazující jeho bližší popis, vnitřní strukturu a další informace. K dispozici je také video, které ukazuje rozdíly mezi velikostí planet sluneční soustavy (do budoucna budou pravděpodobně přibývat další videa). Aplikace naplno využívá 3D grafiky v iPhonu a těm, kdo mají doma 3D brýle (modročervené), dokonce nabízí přepnutí do 3D režimu.

Aplikaci Solar Walk si můžete koupit v AppStore za 2,39 € – mohu jen doporučit!

Publikováno dne 08. 01. 2011 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: model sluneční soustavy | soustava | 3d | 3D model sluneční soustavy | sluneční soustava model | video | solar walk | sluneční soustava video | modely sluneční soustavy
Mohlo by Vás zajímat BETA: Ibiza - Video a fotky z pláží, měst i klubů

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

Dhdjdj (dne 14. 01. 2011 v 16.07)
Tst

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.139.233.43). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.