Zbytečný řev okolo ČRo Radia Wave – NEchci Wave zpět na FM

27. dubna 2009

Ostatní

Provozování hudební hitparády Ujdeto.cz a tím pádem de facto hudebního serveru s sebou přináší jedno významné mínus – není týdne, aby mi nepřišla do emailové schránky nějaká tisková zpráva propagující koncert nebo album nějaké (ne)známé skupiny, popř. všelijakých festivalů. Jelikož nemám čas a ve většině případů ani chuť podobné projekty zdarma propagovat, končí všechny tyto žádosti pravidelně v koši bez dalšího povšimnutí.

Zcela specifickou skupinu tvoří emaily občanského sdružení Pro Wave (Chci Wave zpět), X Zone Media a podobných uskupení. Jelikož se po odhlášení zasílání tiskových zpráv objeví vždy někdo jiný, kdo se dle mého názoru hodlá na kauze přiživit a oslovit určitou skupinu zejména vysokoškoláků, rozhodl jsem se na tomto blogu veřejně deklarovat svůj postoj k odstranění ČRo Radia Wave z analogového éteru.

Radio Wave není zbytečné, ale analogovou frekvenci nepotřebuje

Vytvoření státního rádia pro mladé jsem před třemi lety velmi pozorně sledoval, a dodnes si pamatuji, jak jsem s napětím očekával první minuty vysílání a živého setu DJe Trávy (který vysílání tehdy zahajoval).

První tři dny jsem Radio Wave poslouchal (na počítači) prakticky nonstop, a i když se po houseovém začátku začalo profilovat spíše jako "mainstreamově-alternativní levicová stanice" s převahou punku a podobných stylů (nemohu si odpustit toto hodnocení), vnímal jsem jeho existenci v rámci možností pozitivně (jednak Radio1 potřebovalo konkurenci, jednak mi přišlo správné, aby se z koncesionářských poplatků neplatily pouze učesané programy plné zpráv a reportáží z katolických parties). Rádio jsem nicméně od té doby naladil pouze jednou, a to nedávno na chatě při zkoušení digitálního rádia (příjem byl vynikající).

Nechci na tomto místě rozebírat záminku, kvůli které bylo rádio Wave z analogového vysílání odstraněno, protože ji nepovažuji za důležitou. Otázka, kterou se zde hodlám zabývat, zní jinak – potřebuje Radio Wave analogovou frekvenci více než ČRo Praha?

Osobně si myslím, že nikoli.

Zaprvé – význam analogového radiového vysílání vidím obecně jako zanedbatelný a omezený prakticky výhradně na cestování automobilem (příjem dopravního zpravodajství). Zde chápu, že je v tomto momentě výhodnější zůstávat u starého analogového přístroje (dokud slouží a dokud se vysílá, digitální autorádio by nyní zbytečně lákalo nenechavce).

Zadruhé – neznám mladého člověka, který by dnes používal analogové rádio. V prostředcích MHD a na ulici díky snadnému stahování z internetu jasně vítězí formát MP3 a doma ve chvílích potřeby slyšet moderátora není problém naladit nejen Radio Wave na internetu, popř. poslouchat Radio Wave z digitálního veřejnoprávního multiplexu.

Dokážu si představit babičku, která si na 20 let starém rádiu naladí ČRo Praha, u cílové skupiny Radia Wave si podobnou situaci však představit nedokážu – chrčivý analog je zkrátka out.

Vrátit Wave? Zprivatizovat celý rozhlas!

Přestože vnímám humbuk ohledně Radia Wave spíše jako příležitost pro aktivizování (oslovení) určité cílové skupiny (u některých nejmenovaných podporovatelů Pro Wave o. s. to bije do očí), nechci zde ani náhodou obhajovat vedení ČRo a jeho Radu. Český rozhlas vnímám jako mimořádně zkostnatělou instituci, jejíž vrchol a zároveň konec nastal někdy koncem 60. let minulého století. V dnešní době již jeho využití nevidím, a udržovat jej jako relikvii za 45 Kč měsíčně mi přijde jako příliš velký luxus. Vzhledem k nízké pravděpodobnosti pozitivní reformy bych se vší pokorou podpořil jediný výborný krok – privatizaci.

Publikováno dne 27. 04. 2009 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: Český rozhlas | WAVE | radio wave | radia | frekvence
Mohlo by Vás zajímat BETA: Pinnacle PCTV Nano Stick 73e - Digitální televize do notebooku (test / recenze)

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

rb (dne 04. 05. 2009 v 23.34)
hmmm, privatizace... osobně si myslím, že institut veřejnoprávnosti má něco do sebe - vidím to celkem u televize, kde by některé např. televizní filmy na komerční bázi asi nevznikly a přes všechny výhrady dle mého nesou jistou kvalitu... nevím jak u rozhlasu, ale je fakt, že stále vzpomínám na rozhlasové hry z dětství, které byly úžasné a doufám, že se k nim ještě někdy (na důchod...) vrátím... i když vlastně nevím, jestli se ještě nahrávají. je pravda, že tyto instituce jsou velmi zkostnatělé (jako všechny státní instituce včetně vysokých škol) a podpora této produkce by se dala dělat i jinak (formou grantů). osobně bych asi neprivatizoval (přece jen, jsme malý trh, někde v USA se jistě i menšinové potřeby dají řešit komerčně, protože ve skutečnosti mají co do počtu subjektů dost velkou cílovku, u nás je to něco jiného...), v každém případě by ale měl být odstraněn ten společensko-ekonomický nesmysl s koncesionářskými poplatky - pokud se tedy shodneme, že je to ve veřejném zájmu, plaťme to ze státního rozpočtu, a ne takovýmto pseudosystémem, který je jednak zjevně nespravedlivý a zároveň zbytečně drahý a složitý...

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.149.252.37). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.