Verona @ Discokomplex JIH, Písek (Družba)

14. dubna 2008

Reporty z akcí

O víkendu jsme s bráchou díky pravidelné pauze ve Lnářích a nezajímavé toaleťákové party v Kozárovicích po několika letech opět zavítali do píseckého Discokomplexu JIH, podniku nejméně dvěma generacemi známého pod názvem Družba, podniku se sloganem "Největší discotéka na jihu Čech".

Internetové stránky

Když jsem minulý víkend před týdnem plánoval, podíval jsem se samozřejmě jako správný informatik nejdříve na družební web, který však kromě několika fotek a adresy nenabízel žádné informace, a celkově působil dojmem, že byl naposled aktualizovaný někdy před 5 lety. Skoro to vypadalo, že je diskotéka snad už i zavřená, nicméně vzhledem k situaci ve Lnářích a Kozárovicích jsem se přecejen osmělil napsat email na [email schován] - odpověď přišla kupodivu zhruba za 2 hodiny (v 5:26 ráno!) s tím, že přijede Verona s živým vystoupením. Tak jsme tedy jeli.

Jak se tam dostat

Velká výhoda Družby je v tom, že nemusíte vědět, kde je, a stejně ji bez problému najdete. Intuitivně - minimálně pokud pojedete po nové dvouproudové cestě směrem od Plzně (Prahy) a zabočíte směrem na centrum a nádraží. Velký podnik s nemalým parkovištěm a nápisem "Družba" přehlédnout poté prostě nelze (mapa). Dorazili jsme okolo 22. hodiny a zaparkoval jsem jen tak tak - automobilisté už byli zřejmě na místě.

První dojmy, ceny

Po zaplacení vstupu 80 Kč jsme vešli do obří haly, kde tancovalo pár lidí. Přišli jsme příliš brzy (automobilisté se šli asi nejdřív připravit do nějakého jiného podniku), a tak jsme mohli obdivovat vkusné světelné efekty a srandovně vypadající starý CRT monitor u DJe. Hlavní sál je víceméně srovnatelný s Kozárovicemi (je méně členitý), kupodivu se objevila i určitá (mimochodem rozumově nepochopitelná) asociace s Amnesií na Ibize. Stejně jako v případě Kozárovic existuje i v Písku něco jako oldies sál (v podzemí) a progresivní místnost (první patro), jejichž hudební a světelné vybavení odpovídá zhruba hudebnímu zaměření. Lidé na akci přišli zhruba mezi 23:00 - 23:30 a bylo jich tak akorát (bylo místo na tanec, nebyla fronta u baru, ale dojem prázdné místnosti rozhodně nebyl).

Vzhledem k tomu, že na mimopražské akce obvykle řídím, musel jsem si vystačit s nealkem - cenová hladina: Red Bull 60 Kč, Kamikaze (asi) 40 Kč, ledová káva cca 50 Kč a Blak neznali. Celkově na baru u mě prošli - cenově standard, velikost nabídky o něco slabší, vzhled a ochotu barmanek lze naopak přičíst k plusům.

Hlavní sál

V hlavním sále se od začátku do konce soustředilo nejvíce lidí, a nešlo o lidi, kteří by tam jenom pili a kecali (zhruba do půl dvanácté díky ztlumené hudbě i kecat šlo). Můj osobní dojem byl spíše takový, že většina lidí přišla pařit, ne kalit.

DJ byl na podiu od lidí izolován provazem, na vyvýšeném místě tancovala jedna profi tanečnice, uprostřed podia bylo projekční plátno (navíc bylo v objektu několik televizních obrazovek). Běžní návštěvníci na podium nesměli, čímž odpadly i písničky na přání (naštěstí).

Z hudebního hlediska DJ v hlavním sále nepřekvapil, a pokud přecejen ano, tak spíše nepříjemně. Jako hodně limitující bych viděl to, že hrál pouze z PC a pouze klipy. To mělo několik fatálních důsledků - nulový mix (míchání přes šavli), nulová originalita (mohl hrát jenom ty nejznámější skladby, které už mají klipy - tzn. žádné novinky, žádné klubové verze) a malý rozsah skladeb (během naší pětihodinové návštěvy některé hrál i čtyřikrát).

Žánrově se to v hlavním sále pohybovalo někde ve čtyřúhelníku pop/dance - r'n'b - pop/house - pop, z těch známějších skladeb bych vypíchnul Code Red - Kanikuly, Basshunter - DotA & Boten AnnaSash! - EcuadorBob Sinclar - Love Generation, Cascada - What Hurts The MostFedde Le Grande - Let Me Think About ItBritney Spears - Gimme More  apod. (při rnb jsem šel obvykle pryč, takže bez příkladů). Dost nepříjemně mě překvapila absolutní absence tranceu, ale na druhou stranu - budiž, jsou i horší scény.

Progresivní místnost

Výhodou progresivní (asi by šlo ji pojmenovat i lépe, uvědomuju si, že to trochu kulhá) místnosti v Písku od té v Kozárovicích je podstatně lepší izolace od okolního hluku (minimálně subjektivní). V Písku zkrátka nikoho neruší beaty z hlavního sálu, a to se počítá.

Problém progresivní místnosti je však jinde - je až příliš progresivní. DJové si tam umně mixují nějaký deep-house s tech-housem, ale až na jednoho feťáka (THC) a pár kamarádů je nikdo neposlouchá (a díky smradu ani poslouchat nechce). Netancuje nikdo, a podle toho, co jsem se tak ptal, už dlouho nikdo ani netancoval. Ubohost.

Oldies místnost

Oldies místnost je taková únikovka před hlavním sálem. Ani zde to označení oldies ode mě tak úplně nesedí, protože kromě starých fláků zazněla třeba i Touha od Landy. Oldies bylo zpočátku úplně stejně prázdné jako progresivní místnost, nicméně narozdíl od ní se z toho vyhrabalo a už okolo jedné byla kapacita v podstatě naplněna. Oldies je i ta pravá místnost pro seznamování a ploužáky.

Verona

Abych nezapomněl - v půl jedné začalo v hlavním sále půlhodinové vystoupení Verony. Měl jsem možnost je vidět poprvé naživo, a bylo to takové... no trochu úsměvné. Pod podiem se pár lidí sice tlačilo, ale jinak se o žádné nadšené davy nejednalo. Ne že by hlavní sál nebyl víceméně plný, ale středem pozornosti byla Verona jen pro zhruba čtvrtinu zúčastněných, ostatní to brali asi jako když na nádraží projede vlak. Prostě "je tu Verona, normálka, jdu kouknout ještě do oldies, pak se tu možná vrátím".

Peter Fider mě trochu překvapil tím, že hrál asi skutečně naživo a že nešlo jenom o nějaké líbivé kreace u vypnutých kláves, jak jsem si do té doby myslel. Naopak jsem trochu ve skrytu duše čekal, že uslyším třeba i nějakou ochutnávku z jejich připravovaného nového CD - toto očekávání uspokojeno nebylo (přestože jinak to vystoupení mělo jako jednu z hlavních motivací upozornit právě na nové CD).

Sranda mixnutá s trapností nastala, když se Verona rozloučila, a ozvaly se jenom takové nějaké "ovace ze slušnosti". Skutečně to už začalo vypadat, že žádný přídavek ani nebude, tak moc špatná odezva byla (přestože se DJ opakovanými dotazy snažil odezvu vyvolat, nikomu to za nějaký řev moc nestálo). Nakonec se to ale přecejen nějak podařilo zařídit a Verona přidala Za všechno může čas (natočil jsem to na mobil spolu s atmosférou klubu, ale asi to v takové kvalitě cenu publikovat nemá).

Družba

No a na závěr něco málo o té družbě, když už se to takhle jmenuje. Ve zkratce - na družbu je Družba dobrá. Skoro každá druhá holka byla v Družbě s kamarádkou a ne s přítelem, takže potenciál k seznamování není malý. Navíc se mi zdálo, že chromozomy XX docela převažují, takže svým způsobem ráj (forma v mnoha případech však převyšuje obsah - co si budeme nalhávat, Družba není zrovna klubem studentek filozofie). Nicméně dá se vybrat, a na nějaké qarkoviny je to úplně ideální. Průměrný věk bych tipoval někde okolo 20 až 22 lety, kinder party jsou v Písku asi jinde.

Závěr

Moje reporty mívají obvykle kritický tón, ani tentokrát tomu nebylo jinak - lze to přičíst k mému stylu psaní. Celkové hodnocení Družby však není zase tak špatné, jak by se mohlo na první pohled zdát. Jak už jsem několikrát psal a jak vyplývá i z předběžných výsledků mého průzkumu na téma "Hudba, rádia, parties a lidé" (zatím vyplnilo 90 lidí), správnou taneční akci dělají především lidé a jejich dostatek. A ten v Družbě je.

Publikováno dne 14. 04. 2008 v kategorii Reporty z akcí Odhadnutá klíčová slova BETA: písek | družba písek | discokomplex | discokomplex jih písek | písek družba | discokomplex písek | Discokomplex Družba pisek | verona | písecký discokomplex jih
Mohlo by Vás zajímat BETA: Italian party @ Kamikaze All Inclusive Club (Buddy system)

O kategorii Reporty z akcí

Návštěvy klubů a diskoték patřily a stále patří k mému životnímu stylu, a jelikož příznivců opravdové taneční muziky již zdaleka není tolik jako za mých mladších let, existuje právě tato kategorie s reporty z mnou navštívených akcí. Cílem není jen zviditelnit a propagovat zajímavé události taneční scény, ale také poskytnout interpretům (DJům) a provozovatelům klubů zpětnou vazbu a podněty k zamyšlení nebo zlepšení.

Komentáře k článku

nemo (dne 20. 05. 2008 v 08.37)
Po precteni tve recenze musim konstatovat ze vsemu rozumis a jsi pan sveta.

Marekzprahy (dne 20. 05. 2008 v 11.44)
nemo: Někdo je pán světa a někdo je nikdo :-)

Nicméně za vším, co je v reportu, si stojím. Pokud bys například byl na oslavě narozenin ve Lnářích, viděl bys tuny lidí skandujících slovo Verona (tam byl přídavek úplně jasnej a i Markéta byla o poznání uvolněnější, protože kde je ohlas, tam se vystupuje líp). Kdybys zašel do Prahy na Parník Danceradia nebo třeba i do toho Vertiga, slyšel bys, jak hraje opravdový DJ. Zkrátka - kdybych byl na Družbu mírnější, report by neobstál vedle těch ostatních. Pochop to.

nemo (dne 21. 05. 2008 v 21.08)
Ty pochop jednu zasadni vec.. Praha neni Pisek.. To co se hraje v Praze neobstoji bohuzel v Pisku.. Nechal jsem si tam zahrat par trance songu a pravda je ze lidi okamzite prestaly tancovat.. a razem jsem na parketu zustal sam.. Je pravda ze Verona moc velky ohlas nemela.. Ja osobne jsem tuto akci prijel okouknout.. Pisek je preci jen vesnice v uvozovkach.. ale tvoje recenze me proste nastvala.. Mam to tam docela rad..

nemo (dne 21. 05. 2008 v 21.34)
a jak jsem si precetl .. ze jsi nadprumerny? Tve WWW jsou hodne socialni.. resp. podprumerny

Marekzprahy (dne 21. 05. 2008 v 22.25)
nemo: Toto není článek ani diskuse o mých schopnostech tvořit stránky.

holcina - [email schován] (dne 21. 12. 2008 v 22.03)
Promin ,,markuzprahy" souhlasim s nemem. Tys tam byl, jak pises, jednou mozna dvakrat z toho normalni clovek nevyvodi zaver:D hold ses netrefil na spravnou sobotu. To co pises je minulost druzba je ted fakt luxusní. Pa

Marekzprahy - [email schován] (dne 22. 12. 2008 v 17.23)
holcina: neboj, však já se do Družby určitě na jaře zase někdy podívám a všechno si užiju a zhodnotím :-) jen co se oteplí a rozmrzne chata...

Dann (dne 22. 09. 2012 v 12.32)
Druzba Pisek je odepsany podnik uz tam skoro nikdo nechodi.

nemo (dne 21. 05. 2013 v 13.40)
Druzba Pisek. ENDE

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (44.193.80.126). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.