České platební systémy jsou slepá větev - Čechům nevadí angličtina

6. června 2009

Vyplňto.cz

V rámci hledání vhodného způsobu zpoplatnění služeb na některých svých (i plánovaných) webech jsem se rozhodl provést průzkum oblíbenosti různých platebních metod. Ze šetření provedeného na stránkách Vyplňto.cz jednoznačně vyplynulo, že většina lidí preferuje standardní převod z účtu na účet, na druhou stranu se ukázalo, že relativně mnoho lidí (téměř 50% ze sledovaného vzorku) vlastní (a používá) internetovou platební kartu a zhruba pětina využívá služeb PayPalu.

Mnoho lidí přiznalo rovněž časté využívání platby přes Premium SMS – přestože se jedná o velmi neefektivní způsob platby (většinu peněz získá operátor),  28% respondentů je ochotno zaplatit tímto způsobem klidně i 99 Kč.

Co je to Premium SMS?

Překvapivě hodně respondentů (téměř třetina) vůbec nezná pojem "Premium SMS", třebaže se s ním velmi pravděpodobně již setkali (platby touto metodou jsou všude kolem nás). Při zavádění podobné služby tedy není úplně vhodné tento nezažitý termín používat, lépe by se asi hodilo použít obyčejné pojmenování "sms platba".

Zajímavé jsou hranice částek, které jsou lidé ochotni maximálně prostřednictvím SMS zaplatit. První velká skupina (cca 40% těch, kteří přes sms platí), končí na hranici 30 Kč – cokoli do této částky je akceptovatelné širokou veřejností a pokud váháte mezi cenou 9 Kč nebo 30 Kč, může pro Vás být tento údaj poměrně zajímavý. Další zajímavou hranicí je 50 Kč (na té končí 16%) a poté až 99 Kč (23%).

Velkou výhodou platby pomocí SMS je zejména její jednoduchost (nikdo se nevyjádřil jinak), za největší nedostatek lze považovat transakční náklady, které si uvědomují nejen příjemci peněz, ale evidentně také zákazníci.

Angličtina není problém - PayPal má zelenou!

Za jednoduchou byla označena rovněž platba internetovou platební kartou, která se narozdíl od platby přes SMS zdá být všem respondentům jednoznačně dobrá a výhodná. Přesvědčivá většina respondentů označila platbu internetovou platební kartou za bezpečnou.

Průzkum zcela vyvrátil hypotézu, že budou mít Češi strach nebo nedůvěru k platebním bránám, které nejsou v českém jazyce – dvě třetiny respondentů se vyjádřilo v tom smyslu, že je jim zcela jedno, zda je platební brána česky nebo anglicky, zbývající třetina uvedla, že by neměla problém využívat známou a dostatečně ověřenou anglickou platební bránu.

Hlavní současná nevýhoda platebního systému PayPal, totiž absence české lokalizace, tímto odpadá. A projevilo se to také na dalších otázkách – PayPal s přehledem vedl jak v zájmu o službu jako takovou, tak v počtu reálných uživatelů. S velkým odstupem za PayPalem se nachází český platební systém PaySec (ČSOB) a jako spíše propadák se jeví mPeníze (mBank + Seznam).

Shrnutí, důležité upozornění a odkaz na podrobné výsledky

Z průzkumu jednoznačně vyplynulo, že nemá smysl se zaobírat českými platebními systémy – lze předpokládat, že současná obliba systému PayPal spíše ještě poroste, a pokud někdy dojde také k počeštění, budou moci v Čechách PaySec s mPenězi zavřít krám.

Upozornění: V tomto průzkumu zodpovídali uživatelé internetu, vesměs studenti SŠ/VŠ, a to v počtu 82. V žádném případě nelze výsledky vztáhnout na celou populaci v ČR.

Celé výsledy, surová data i grafy naleznete na stránkách Vyplnto.cz

Publikováno dne 06. 06. 2009 v kategorii Vyplňto.cz Odhadnutá klíčová slova BETA: platebni | platební systémy | sms | české platební systémy | platby přes sms | PayPal | platebni system sms | sms Platební systém | platební systémy sms
Mohlo by Vás zajímat BETA: mBank - pozitivní první zkušenosti s lídlem českého bankovnictví

O kategorii Vyplňto.cz

Články informující o novinkách a zákulisních informací ohledně dotazníkové služby Vyplňto.cz

Komentáře k článku

Mario - [email schován] - web (dne 15. 04. 2011 v 17.15)
Jenom nevim proč není rozšířeno pro nákupy v eshopech taky třeba moneybookers.com, kteří se snaží lokalizovat ( i když dost ošemetně) . Moneybookers mi přijde jako nejjednoduší varianta placení na internetu.

Marekzprahy (dne 15. 04. 2011 v 17.29)
Mario: Moneybookers dost pomáhají prosadit agregátoři typu GoPay - řekl bych, že díky nim už je počet stránek s podporou MB skoro stejný jako s podporou Paypalu (v ČR). Bohužel výše provize je stejně jako v případě Paypalu vyšší než u klasických karet - pro prodej produktů s nízkou marží to je nepoužitelné.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (44.222.129.73). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.