Zkřížil jsem diskusi s chatem. Jsem na to hrdý.

28. listopadu 2009

Vyplňto.cz

Na seznamu asi 40 vylepšení, které jsem plánoval udělat v dotazníkové službě Vyplnto.cz, se dlouhou dobu rozvalovala položka "diskuse nebo chat k dotazníku a výsledkům průzkumu". Mnohými uživateli a zejména respondenty žádaná funkcionalita, od které si slibovali, že budou moci (před Bohem?) korigovat své odpovědi, které málokdy přesně odpovídají nabízeným možnostem.

A samozřejmě s touto pomocí chtěli autorovi průzkumu poskytnout cenné rady, jak by měl svůj dotazník vylepšit, tedy ve většině případů mu vynadat, jak ten dotazník zcela pokazil.

Něco to tedy k těm dotazníkům a výsledkům chtělo, ale rozhodnutí mezi chatem a diskusí bylo velmi obtížné a nakonec skončilo u zlaté střední cesty.

Na chatu se mi líbí, že umožňuje rychlou komunikaci mezi dvěma lidmi. Žádné čekání na odpověď, žádné obnovování stránky nebo čekání na notifikační email. Velký problém však je, že láká především hlupáky a celkově méně přínosné návštěvníky, kteří na chat chodí trávit svůj volný čas.

Diskusní forum, narozdíl od chatu, kde mohou padat desítky zpráv za minutu, nabízí návštěvníkům alespoň základní pocit jistoty, že si jejich zprávu někdo, kdo zrovna u počítače nesedí, přečte – jejich zpráva nezmizí za půl hodiny někde v archivu pod nánosem máváků. To je samozřejmě dobrá motivace diskusní forum použít například místo přímého dotazu na email, který přecejen trvá napsat déle (a navíc to není anonymní).

Na Vyplnto.cz tedy je a bude něco mezi. Něco, co si vezme to nejlepší z obou přístupů i mých mnohaletých zkušeností z vývoje Pokecu na Ujdeto.cz:

  • kdokoli může bez registrace a pod libovolnou identitou napsat zprávu, která se rychle objeví ve výpisu zpráv na vrchní pozici, zjišťování a případné stažení nových zpráv probíhá každých 5 sekund
  • přihlášení registrovaní uživatelé (zejm. autoři průzkumů) jsou barevně vyznačeni, čímž je zaručena jejich autenticita (nikdo se za ně nemůže vydávat)
  • zprávy na sebe mohou navazovat pomocí citací
  • žádné bany a žádné hodnostní systémy – myšlenka, která se ujala na Ujdeto.cz, není realizovatelná na stránce typu Vyplnto.cz
  • každý má možnost smazat libovolnou zprávu (tedy i cizí) – ve výsledku ji smaže nejprve pouze pro sebe (nebude se mu více zobrazovat), nicméně jakmile jednu zprávu takto smaže větší než malý počet lidí, přestane se zobrazovat všem
  • žádné emotikony, žádní smajlíci – to je pouze lákadlo na znuděné lidi, kteří jimi tapetují diskusi nemajíce co říci
  • žádné HTML kódy, pouze automatické rozpoznávání url adres s nezbytným doplněním atributu rel="nofollow", aby se zabránilo komentářovému spamu
  • žádná captcha – nikoho nebaví ji opisovat

Nové diskuse k tématu na Vyplnto.cz jsou prozatím ve stadiu úvodního testování. Je možné, že to skončí stejným fiaskem jako "kecárna", kterou jsem pro Vyplnto.cz naprogramoval před rokem a půl a do které kromě pár smajlíků a urážek nikdo nic kloudného nenapsal.

Věřím, že to nyní dopadne lépe a že jsem se poučil z chyb minulých. Pokud se nové diskuse chytí, určitě je bude čekat další bouřlivý rozvoj, který půjde například směrem zasílání souhrnných zpráv autorům průzkumů na email (aby byli v obraze, co se s jejich průzkumy děje).

Publikováno dne 28. 11. 2009 v kategorii Vyplňto.cz

O kategorii Vyplňto.cz

Články informující o novinkách a zákulisních informací ohledně dotazníkové služby Vyplňto.cz

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.224.73.125). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.