GoClever TAB I71 7" - recenze nejlevnějšího tabletu

12. srpna 2012

Elektronika

Shodou okolností, které bych zatím nerad prozrazoval, jsem potřeboval co nejrychleji získat nějaký tablet s OS Android, přičemž mi bylo v podstatě jedno, co to bude za stroj. Plán A zněl – koupit si něco, co mě bude opravdu bavit, co se nebudu stydět třeba i používat a co nebude moc drahé. Do této definice se v tomto momentě z androidích zařízení vejde pouze Nexus 7, který Google představil koncem června. Máme skoro půlku srpna, tak jsem si říkal "to by bylo, abych ho v ČR už někde nesehnal, klidně šedivého".

No, nesehnal jsem, takže nastoupil plán B – koupit to nejlevnější, co současný trh nabízí. Volba padla na výběhový dotekový tablet GoClever TAB I71 7", který na Kasa.cz prodávají za cenu 1697 Kč vč. DPH a ekologického poplatku (lze jej sehnat ještě o fous levněji, ale já jsem si ho chtěl jít hned vyzvednout na prodejnu v dosahu pražské MHD). V tomto článku se podělím o své první dojmy a zkušenosti, ať případně víte, do čeho u takto extrémně levného zboží půjdete a k čemu je možné jej použít.

Obsah balení a hardwarové parametry

V docela pěkné a dobře otevíratelné krabičce lze nalézt sedmipalcový tablet GoClever TAB I71, nabíječku, něco jako "replikátor portů" a návod k obsluze.

Vzhled tabletu vás zaujme hned na první pohled – dost se divím, že něco takového prošlo hranicemi, tablet vypadá spíše jako přerostlá maketa iPhonu 4, samozřejmě s tím rozdílem, že místo kovu je plast, místo skla je plast a místo preciznosti je rozvrzaná napodobenina s "feelingem" pouťové hračky (skoro by si člověk pomyslel, že to někde bude mít otvor na vodu, po stisknutí "home" tlačítka by to pak mohlo uživateli stříknout z otvoru pro kameru do očí...).

Nicméně dost legrácek, je třeba si uvědomit, že se jedná o elektronické zařízení, které je o dost levnější než legendární stodolarový počítač pro Afriku. A také o zařízení, které je 10x levnější než špičkový iPad třetí generace.

Z hlediska papírových parametrů si tablet nevede zase tak zle – obsahuje poměrně rychlý jednojádrový procesor pracující na frekvenci 1 GHz, sedmipalcovou obrazovku s "vysokým rozlišením" 800x480, vnitřní paměť o velikosti 4 GB (možnost rozšiřujících SDHC karet až do velikosti 32 GB), kompromisní operační paměť o velikosti 256 MB (DDR 2), WiFi, gyroskop, kameru (0.3 MPix), mikrofon, reproduktor, sluchátkový výstup a díky replikátoru portů dále 2 USB porty a 1 ethernetový port. Díky 4Ah akumulátoru vydrží v provozu cca 3-4h a nabíjení je řešeno adaptérem se speciálním konektorem (přes USB není možné). A abych nezapomněl – operačním systémem je mobilní Android 2.3.3.

Po dvou dnech zkoušení mohu říci, že Android běhá na tomto tabletu docela svižně (samozřejmě to není iOS na iPadu, ale běžný uživatel by se neměl cítit výrazněji omezen). Procesor, operační paměť, vnitřní paměť a Android 2.3.3 tvoří to nejlepší, co na tabletu je.

Nicméně někde se šetřit muselo, a kromě katastrofálního vzhledu je šetření nejvíce patrné na displeji. Rozlišení 800x480 bych dnes již rozhodně neoznačil za "vysoké" (jako je to napsáno na krabici), jedná se spíše o použitelný průměr. Problém displeje je zejména v tom, že není kapacitní, ale pouze rezistivní, a to ještě ne moc dobrý. Mačkání prsty je i po kalibraci nejisté, je zapotřebí vždy více zatlačit a nebo nejlépe použít stylus (není součástí dodávky, použil jsem stylus z muzejní Xperie X1). V praxi je práce s takovým displejem už po pár minutách docela otrava, rolování stránky je neskutečný "porod" s nejistým výsledkem, zoomování se blíží magii (displej není vícedotekový, při určitém stisknutí displeje se ukáží tlačítka pro přiblížení/oddálení). Displej zachraňuje replikátor portů se dvěma USB porty – jakmile se do jednoho portu připojí myš (funguje i kolečko) a do druhého klávesnice, efektivita "práce" se výrazně zvýší (pozn.: někomu se tablet může zdát na první dotek pomalý, nicméně problém je zejména v displeji – při ovládání myší jsou reakce prakticky okamžité). Díky replikátoru portů se tak stane z tabletu v podstatě velmi levné PC s možností občasné práce v "dotekovém režimu". Chybí jen stojánek :-)

Další šetření se projevilo na kvalitě zvukového výstupu – interní reproduktor je podle očekávání hrozný a na normální sluchátka to hraje velmi plechově (jakoby s 56kbps). S headsetovými sluchátky, které mají na konektoru 4 "zářezy", je zvuk neposlouchatelný (zřejmě jde o nějaký problém s kompatibilitou). Výstup je navíc velmi hlasitý i na nejnižší stupeň.

Poslední a podle mě dost zbytečný nedostatek je ve WiFi, které podporuje pouze standardy B a G, nikoli N. Maximální rychlost stahování je okolo 1 Mbps a je třeba podotknout, že pokud v tabletu něco budete stahovat, ostatní eNkové přijímače si ani neškrtnou. Nejsem úplný znalec WiFi, takže nevím, zda jde o výrobní vadu nebo o vlastnost Géčkového standardu, každopádně jsem pro GoClever tablet začal používat speciální "host" síť (ještěže Time Capsule umí dvě a/b/g/n sítě na 2.4 GHz a jednu enkovou na 5 GHz).

Poznámka: Na tabletu je velmi pomalý gyroskop a zcela nepoužitelná kamera, ale tyto součástky neberu jako příliš důležité. Dále může někomu chybět GPS – jako navigaci použít tablet nelze. Je velká škoda, že tablet nemá nějaký video výstup – kdyby měl VGA, dal by se použít skutečně jako stodolarový počítač.

Příklady užití

Možnosti využití tabletu GoClever TAB I71 jsou vzhledem k výše uvedenému veskrze základní a spíše než jako na tablet bych doporučoval na něj nahlížet jako na levný počítač za méně než 100 dolarů.

V kombinaci s myší a klávesnicí lze na tabletu obstojně prohlížet web a případně vyřizovat e-maily, bez periferií spíše nouzově. S velkým sebezapřením lze na tabletu prohlížet fotografie (jemnost displeje a barevné podání nejsou příliš ideální) a otevírat nebo dokonce upravovat soubory kancelářských aplikací (předinstalované jsou Documents to go).

Tablet si bez problémů poradí s přehráváním videí – zkoušel jsem běžnou kvalitu v avi/divx a full hd (1080p) v mp4, a vždy se vše přehrálo rychle, bez zadrhávání a bez bufferování (přeskakování rovněž bez problémů). Jediné, co může zážitek z filmů zkazit, je velmi nízká kvalita zvuku.

S online filmy je situace horší – aplikace České televize se mi obstojně nepodařilo spustit (buď vůbec, nebo jen na chvíli a poté s velmi častými výpadky), přehrávání videí z youtube nefunkční (aplikaci nelze spustit), na druhou stranu videa na iDnes.cz fungovala bez problémů a Mixér.cz jen s občasnými výpadky.

V tabletu je přítomen obchod Google Play, takže lze instalovat prakticky libovolné aplikace. Spustit se mi přitom podařilo zhruba každou druhou (je možné, že dost aplikací nepodporuje rozlišení 800x480). Angry Birds nainstalovat lze, lze je i docela obstojně spustit, ale ovládání stylusem nebo myší není úplně to pravé ořechové. Výkonově na to ale jinak tablet bez problémů má...

Shrnutí

Tablet GoClever TAB I71 je skvělou ukázkou toho, že si dnes může dovolit výpočetní techniku úplně každý. Hlavním trhákem je samozřejmě cena – pokud nechcete nebo nemůžete dát za tablet, notebook nebo počítač více než 2000 Kč, a přesto nějaký takový stroj potřebujete, má smysl o GoClever TAB I71 uvažovat.

Tablet není vhodný pro děti (nedokonalý displej by u nich mohl způsobovat psychické problémy :-)), naopak seniorům s dobrým zrakem nebo alespoň dobrými brýlemi by určitě po dokoupení klávesnice a myši obstojně posloužil. Další cílovou skupinou mohou být různí geekové, kteří si tablet upraví k obrazu svému a když se náhodou něco pokazí, tak si prostě koupí nový.

Všem ostatním jednoznačně doporučuji buď čekat, nebo koupit iPad jakékoli generace.

Aktualizace: GoClever Tab I71 se přestal po pár týdnech nabíjet, takže jsem nakonec skončil u tabletu Nexus 7 - první dojmy si přečtěte zde.

Publikováno dne 12. 08. 2012 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

outsider (dne 13. 08. 2012 v 16.30)
Dávám za 1-
=> článek mně:
- pobavil
- neurazil
- nepomohl
(no dobře, tak snad asi trochu pomohl v rozšíření orientace v oboru tabletů..)

Marekzprahy (dne 13. 08. 2012 v 16.49)
outsider: 1- je parádní známka, díky :-)

katarina - [email schován] (dne 23. 08. 2012 v 11.15)
Marek prosím porad ako odblokovať display ked je v spodnej pravej časti zelene kolečko so šípkou

jaros - web (dne 25. 08. 2012 v 15.53)
To katarina: stisknutím tlačítka Menu na horní části tabletu nebo "vytažením" zámku nahoru.
K článku. Děkuji za objektivní náhled o jaký tablet jde, co od něj můžu očekávat. Za tu cenu, koupil jsem podobný Tab 179 v Globusu, asi za 1500,- je náhradníkem v cizím městě kde si potřebujete vyřídit emaily a přečíst zprávy. Prstem ale opravdu nejde ovládat, může se použít zastřižené brčko omotané měkkou izolačkou. Internet přes připojení kabelem s konektorem RJněco záhadným zázrakem nefunguje, takže se o tomto tabletu nedá říct, že by se dalo ušetřit na elektřině kdybych ho používal namísto žrouta PC. V Praze jsem našel hotspot který poskytuje připojení na hodinu. Přijmutí služby je přes internetový prohlížeč. Stahování z Google Play přes wifi je pomalé, s občasnými výpadky. Stránky se zprávami jako jsou Novinky a hlavně Seznam jdou přepnout z mobilního prohlížení na klasické. V Brně v restauraci kde kámoš použil wifi v mobilu se mu Seznam načetl ihned bez nějakého dlouhého vyhledávání a potvrzování, tady u takového tabletu se objevuje a ztrácí signál. A to je velká chyba a velké mínus. Jinak bez wifi je tento přístroj hračkou. Hotspoty najdete v blízkosti Studentagency a domnívám se že po Brně jezdí tramvaj s wifi ale pro krátkou jízdu toho moc nestáhnete. Rád bych uvítal ještě další tipy a náměty na zvětšení citlivosti wifi protože se mě nezdá aby někomu internet šel a někomu ne.

Katarina - [email schován] (dne 27. 08. 2012 v 06.26)
díky - ide mi to
pekný den prajem

Lukáš Klíma - [email schován] (dne 13. 09. 2012 v 19.20)
Dobrý den, potřeboval bych poradit, zakoupil jsem si tenhle tablet, který, jak tady sám píšete podporuje pouze wifi B, G.
Doma mám již delší dobu tento wifi router: http://www.alza.cz/tenda-w311r-d143252.htm, který podporuje pouze wifi N, sám tady píšete že máte vytvořenou host virtuální síť, nemohl byste mi poradit, jak ji vytvořit? abych se mohl s tabletem na router připojit. Považuji to za docela zásadní nedostatek protože použití kabelu nepřichází v úvahu. Předem moc děkuji za odpověď.

Marekzprahy (dne 13. 09. 2012 v 19.34)
Lukáš Klíma: Router z alzy podporuje standardy B/G/N, takže se připojíte. Bohužel tím ale pravděpodobně zpomalíte připojení pro případná eNková zařízení, protože se budou muset připojit také starším/pomalejším standardem G. Levnější routery sice obvykle podporují více standardů, ale vždy pracují pouze pod jedním - tím, který používá nejslabší připojený článek (v tomto případě GoClever TAB I71).

Můj router (Time Capsule) naproti tomu umí najednou provozovat 3 nezávislé sítě (2 v pásmu 2,4 GHz s jednu "host" síť v pásmu 2,4 GHz) - jsou to pak vlastně 3 routery v jedné krabičce...

Takže má rada zní: Klidně se s tabletem k Vašemu routeru připojte, ale v momentě, kdy nebudete tablet používat, se radši odpojte, ať si zbytečně nezpomalujete internet a hlavně intranet v rámci domácnosti. Pokud by se připojit k WiFi z tabletu nepovedlo, je možné, že v nastavení routeru máte zvoleno, aby akceptoval jen eNková zařízení - to by se mělo dát případně vypnout.

jaros - web (dne 16. 09. 2012 v 22.15)
Po 14ti dnech používání jsem displej rozsedl. Na dotaz kolik bude stát oprava, odpověděl pracovník servisu že 600,- a když je displej vyteklý, bude oprava dražší.
Vyplatí se tedy oprava, nebo mám goclever prodat na součástky a koupit nový?

(Servisní středisko GoClever
Husova 2
Jemnice
67531

Email: servis@goclever.cz

Hotline CZ: +420546606021)

Marekzprahy (dne 16. 09. 2012 v 22.21)
Moje filozofie je taková, že když něco rozbiju, koupím si příště něco lepšího. Kupovat podruhé stejnou věc, která se rozbila (byť jsem ji rozbil já), mi přijde jako prohra v boji s nepříznivým osudem :-)

Radim - [email schován] (dne 19. 09. 2012 v 16.24)
Děkuji Vám za recenzi,která mně odradila od koupi daného tabletu.Zůstanu při starém.ZTE Skate a SIM s mobilním internetem=mini tablet s daleko lepšími vlastnostmi.

mazin - [email schován] (dne 23. 09. 2012 v 04.36)
zdravím : mám problem s tímto zařízením , koupil jsem ho pred 4řma dnama a nefungoval my internetovej prohlizeč, po 5 vteřinách načítaní spadlo na plochu, to jeste tak nevadilo jako tet , tablet se nechce pustit .. zapnu tlacitkem a zasekne se tam logo android .. nevíte co stím? na reset to nemá zadny vliv furt to samé dokola ... co doporučujete ? reklamaci ? dekuji

Mirek - [email schován] (dne 07. 10. 2012 v 12.38)
Ja ho mam mesic. To podstatne mi splnuje - vyrizovani emailu a webove informace. Stahl jsem si vlastni fotoprohlizec, ale nelze ho nainstalovat. Rolovani je nekdy problem, ale asi to souvisi i s typem stranek. Baterie nema dlouhou vydrz, ale kdyz se vypne telefon, tak by to snad mohlo byt lepsi. Psani je zdlouhave, zkusim klavesnici pres USB.
Nevim, jak odstranit duplicitni ikonu z plochy. Vnitrni funkce mi nekde prijdou nesrozumitelne a chybi mi podrobny navod k pouziti.

Martin - [email schován] (dne 31. 10. 2012 v 11.52)
Tento tablet mám už od května. Už při koupi byly problémy, na prvním kusu nejelo wifi, druhý kus měl vadný displej-svislou čáru, až třetí kus fungoval správně a naštěstí funguje dodnes. Pro méně náročné je myslím dostačující. Wifi jede spolehlivě (i když citlivost má menší, než třeba notebook), internet přes kabel funguje taky, stránky se načítají dostačující rychlostí, při připojení myši a klávesnice se reakce tabletu až zázračně zrychlí (psaní na dotykovém displeji je opravdu pomalé, i když na nějakou stručnou konverzaci přes icq nebo skype stačí taky). Zvuk mi nepřipadá až tak hrozný, ale zdá se mi, že jeden reproduktorek hraje hlasitěji (pokud tedy vůbec ten druhý má hrát :-) ). Hlasitost je skutečně příliš vysoká i na nejnižší stupeň, vyřeší to sluchátka s vlastní regulací. Na rozdíl od recenzenta mi Youtube funguje normálně, přes už předinstalovanou aplikaci. Tablet používám nejčastěji na čtení elektronických knih, předinstalovaná čtečka je výborná. Videa přehrává plynule včetně 720p (FullHD jsem nezkoušel), problém (nevím, zda je to vada kusu) je s poměrem stran videí, obraz je ve svislém směru trochu stlačený a v režimu zobrazení, který video roztáhne, se objevuje rušivý pruh v dolní části obrazu. Pokud se tak nechci smířit s mírně deformovaným obrazem, je třeba v pc video v určitém poměru nasvislo roztáhnout, pak se při přehrávání zobrazuje správně. Jinak gyroskop je opravdu pomalejší a kamerka sice funguje, ale využití nemá (Skype ji prý nenadetekuje a fotit člověk může leda tak sám sebe :-) )

Milan - [email schován] (dne 26. 12. 2012 v 12.10)
Dobrý den,
je možné vypnout telefonní připojení. Je to největší žrout energie. Děkuji za odpověď.

Erik - [email schován] (dne 07. 01. 2013 v 14.13)
Tablet jsem dostal na Vánoce, osobně nečekám žádný zázraky, mám ho jako e-čtečku a přehrávač filmů a seriálů. Na net se v pohodě dostanu, ano není to žádná čuprsupr rychlost,ale stačí mi to.Problém jen s online videem. Trochu mě jen zaráží, že si nemůžu stáhnout nic z Google Play (aplikace pro českou televizi a podobně),i když tam jsem přihlášen - android nenalezen. Jak čtu výše Vám to problém nedělalo, tak nevím v čem je problém - ve mně či v zařízení...

Filip - [email schován] (dne 08. 02. 2013 v 12.51)
Dostal jsem tento tablet k vánocum jsem s ním no .. jaksi nespokojen, nefunguje mi internet přes kabel .. ani ťuk .., zkoušel jsem zadávat sám IP adresu a nic .., prosím pomožte .. a přijde mi že G-senzor nemá .. apikace na který je třeba G-senzor nefunguje .., co sem četl v komentářích tento tablet je velmi vadnej, díki

Mirek - [email schován] (dne 08. 02. 2013 v 21.13)
Mirek, není to žádný špičkový výrobek, ale mně osobně kromě neuvěřitelně rychle se vybíjející baterie celkem funguje. Někdy mám také výpadek internetu , ael snažím se to vždycky řesit tak,že jdu do nastavení , pak ťuknu ethernet configuration , dále znova totéž, nechám svítit Dhcp a ťuknu uložit. A obyčejně to pomůže. Když jsem si ho vzal do hospody, tak sám vyhledal všechna wifi připojení a kdybych znal přístupové heslo, tak jsem mohl na net klidně v hospodě. Ale může být, že konkrétní kus se třeba nepovedl. Pro účely, pro které jsem si tablet pořídil, mi můj exemplář celkem vyhovuje. A funguje.
Nic fundovaného jinak nemám.

Jitka - [email schován] (dne 16. 02. 2013 v 15.48)
Jsem majitelkou GoClever M703 a měnila bych pouze za vyšší M713, který jde teď do prodeje. A to z toho důvodu,že má funkci navíc :). Display je překvapivě ostrý a ikony větší - nebolí z toho oči. Takový elegán a má plno funkcí, je svižný v poměru s cenou.Kovový vzhled, 2 kamerky....No bylo by to na román... a toho mám 1 měsíc a nikdy jsem před tím s tabletem zkušenost neměla. Vyplatí se si svoji volbu rozmyslet. Proč jsem vlastně napsala tento příspěvek? Aby jste nezatráceli tuto značku GOCLEVER a přemýšlejte co rádi aby tablet uměl a jak vypadal a nebudete zklamáni. Ještě bych přidala poznámku o výdrži. Udávaná výdrž je 6 hodin surfováním na internetu - pravděpodobně mysleli nepřetržité surfování. Vydrží mi 12 hodin - nepřetržitého hraní, hledání něčeho atd. Zdravím všechny, snad Vám to pomůže....

Šárka - [email schován] (dne 26. 02. 2013 v 21.20)
Mám GoClever TAB I71 a na displeji mi naskočilo kalibrovat ,ale at´´dělám co dělám žádný výsledek,můžete mi poradit?Díky

Bára (dne 03. 05. 2013 v 17.39)
Mám problém mám nový tablet Go clever a vždycky když na něm sem tak mi pořád vyskakuje ta lišta kde jsou hodiny a wifi pořád mi to vyskakuje at dělám co dělám nevíte co s tím??? prosím poradte za každou radu sem vám vděčná :)

'Andy - [email schován] (dne 23. 07. 2013 v 17.26)
Dobrý den, u toho tabletu se mi rozbil displej, spadl mi na zem, udělala jsem na tom plastovém sklu čára, ale obrazovka mi barevně porušena nepřišla, ale půlka oobrazovky jde a půlka ne.Nevíte kolik tak může stát oprava? Děkuji

Renata - [email schován] (dne 08. 11. 2013 v 13.56)
Sice tablet je spis pro nenerocne ale ja jsem s nim spokojena jen kdyz chci hrat hry dost rychle se vybije ale co se tyka pripojeni pres wifi tak naprosto bez problemu.

nemo - [email schován] (dne 27. 12. 2013 v 14.18)
Mám s týmto tabletom taký problém, že k wifi som pripojená, ale ked zadám nejakú internetovú stránku, nejde mi žiadnu načítať, vyskakuje mi, že mám problém s pripojením k internetu, pritom pripojená som a sila signálu je dostačujúca. Nevie niekto, čo s tým?

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.15.10.137). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.