Články z kategorie Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

O jeden fetiš míň – Sbohem, Google Adsense! Děkuji, Evropo!

Po celé dva roky mě bavilo sledovat, kolik centů (později eurocentů) mi každý den vydělávají mé weby v systému Google Adsense. Byly to drobné srovnatelné s mariášem dědků v hospodě, ale bylo to milé a měsíčně to kolikrát dalo dohromady i na jednu návštěvu Bastilly. Navíc bylo hezké, že jsem mohl na Vyplnto.cz dovolit platícím uživatelům tuto reklamu vypnout.

SLEDUJTE PROSÍM DISKUSI – MOŽNÁ JE TO VŠECHNO JINAK!

Dny ve znamení "Tý jo, dneska dvě Eura!" se střídaly se dny "No teda, dneska jste se nepředali, jenom 10 centů...", pomalu nebyl den, kdy jsem se nepodíval, jak si vedou moje weby (v posledním roce již jen Vyplnto.cz, protože jsem díky Kristýně objevil tuto zajímavou stránku).

Konec Adsense v Čechách

Nyní je konec. Nikoli kvůli emefáčkaři tolik obávanému "Adsense banu", ale kvůli Evropské směrnici 2006/112/ES, která se přetavila v úpravu §102 zákona o DPH, platnou od 1. 1. 2010.

Kvůli omezení daňových úniků při mezinárodním obchodu v rámci Evropské unie je nyní povinností každého, kdo poskytuje nějakou službu nějakému subjektu, který je povinen platit DPH v jiné zemi EU, podávat Souhrnné hlášení Finančnímu úřadu minimálně jednou za čtvrt roku.

Samozřejmě, aby bylo možné toto hlášení podat, je nutné se registrovat pro účely DPH a začít platit DPH i v ČR.

přečíst celý článek

Publikováno dne 10. 01. 2010 v kategorii Na vlastní kůži.

Končím s elektronickým podpisem!

Před několika málo minutami jsem se rozhodl přestat používat elektronický podpis, chcete-li kvalifikovaný a komerční certifikát. Bezprostřední záminkou pro toto rozhodnutí se stal fakt, že jsem zapomněl své cenné certifikáty obnovit (jen tak mimochodem – já jsem to říkal, že na to určitě zapomenu).

Byl jsem rázem nucen vyřešit dilema, zda podstoupit martyrium se žádostí o vydání nových certifikátů (spojené s osobní návštěvou kontaktního místa, kde bych musel přečíst a podepsat stohy papírů). I zamyslel jsem se, jestli mi to za to vůbec stojí a co mi vlastně vlastnictví certifikátů v uplynulých dvou letech přineslo?

přečíst celý článek

Publikováno dne 31. 12. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Kreditní karta Citi Výhodný nákup - usmějte se a poděkujte :-)

Poslední dobou téměř pravidelně potkávám v Paláci Flora dvojici sympatických brigádnic, které se se mnou rády dávají do řeči na téma "Kreditní karta od Citibank". Až do dnešního dne jsem jejich nabídky vždy s úsměvem a díky odmítal (u direct marketingu pro mě naprosto výjimečná reakce), dnes se na mě však jedna z nich usmála tak mile, že jsem se s ní dal do řeči a "nechal se přesvědčovat".

Následujících 30 minut se slečna a chvíli na to i její kamarádka škvařily v pekle.

přečíst celý článek

Publikováno dne 22. 07. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Vyzkoušel jsem Cyber Clean, čistící hmotu nejen na klávesnici

Čistící hmotu Cyber Clean mi před časem daroval jeden (snad :-)) spokojený klient. Dlouho jsem okamžik jejího vyzkoušení oddaloval, nastal až dnes. Čistí pěkně, nicméně dejte si přesto pozor – zase tak jednoduché jako v návodu to s ní není.

přečíst celý článek

Publikováno dne 19. 06. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Daně elektronicky – Konečně pohodlné podání všech formulářů pro OSVČ, chyby jsou již jen drobné

Když jsem před rokem napsal dva poměrně dlouhé články ohledně elektronického podání (FÚ a ČSSZ, VZP), ozvalo se v komentářích mnoho lidí ve stylu "uvažoval jsem o tom, ale když to tak čtu, tak radši zůstanu u klasických papírových formulářů". Cílem tohoto článku je nejen pochválit pokrok u České daňové správy (podání Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro FÚ), Portálu veřejné správy (podání Přehledu o příjmech a výdajích pro PSSZ/ČSSZ) a Portálu VZP (podání Přiznání o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti pro VZP) a zvěstovat informaci "už to jde", ale také upozornit na některé nástrahy a přetrvávající problémy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 03. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

S prodloužením platnosti elektronického podpisu u eIdentity nepospíchejte!

Před necelým rokem jsem na tomto blogu vyzdvihoval kvality společnosti eIdentity, jednoho z akreditovaných poskytovatelů certifikačních služeb (pro většinu lidí "elektronických podpisů"). Přestože tato společnost byla před rokem nejdražší (dnes to tak již není, jen certifikáty u PostSignum jsou stále výrazně levnejší) a přestože se mi spolužáci ve škole smáli, že na vydání certifikátu čekám měsíc, nedal jsem na ně dopustit kvůli spolehlivě nejpromakanější webové aplikaci (k tomuto hodnocení jsem dospěl proto, že ani u PostSignum, ani u I.CA se mi nepodařilo dokončit online objednávku).

Bohužel nejpromakanější nutně nemusí znamenat dobrá, jak jsem se nedávno přesvědčil :-(

přečíst celý článek

Publikováno dne 05. 01. 2009 v kategorii Na vlastní kůži.

Ibiza - Video a fotky z pláží, měst i klubů

Jelikož byl článek Ibiza - Ráj se vším všudy (zápisky z dovolené) již příliš dlouhý na to, aby kromě textu obsahoval ještě fotografie a video, rozhodl jsem se je uveřejnit do speciálního přílohového článku.

přečíst celý článek

Publikováno dne 09. 09. 2008 v kategorii Na vlastní kůži.

Ibiza - Ráj se vším všudy (zápisky z dovolené)

Před dvěma lety jsem ve svém lehce složitějším období poprvé navštívil ostrov Ibiza. Bylo to krátce po (opožděném) zhlédnutí rozporuplného filmu Klub sráčů (Kevin & Perry Go Large) a zrovna v době, kdy tento ostrov byl mediálně docela dost propagován.

Ostrov jsem si silně oblíbil díky úžasné kombinaci krásného moře a nočního života. Nejlepší kluby, nejlepší DJové, nejlepší party. Spousta barů s míchanými nápoji, i v restauracích zní povětšinou house nebo chillout. Žádné r´n´b nebo rap, žádný dancík pro děti, jen kvalitní klubová muzika. Rozmanité pláže od velkých velkovýroben po romantické zálivy – na výběr několik druhů písku i proklatě ostré šutry jako v Chorvatsku, někde můžete hopsat v parádních vlnách, jinde se jen tak povalovat na poklidné hladině... Příjemní a ochotní lidé, kteří si turistů dovedou vážit.

Na druhou stranu mi před dvěma lety docela dost vadily dvě věci – hořkoslaná voda v kohoutku a neskutečné vedro i v noci (26 °C v noci je na mě moc). Velkým problémem celého ostrova je absence jakékoli přirozené sladké vody (skoro nikdy neprší), ve vodovodu proudí pouze odsolená mořská voda, která rozhodně není pitná. Má to samozřejmě i své výhody – na celé Ibize jsem nikdy neviděl jedinou mouchu nebo dokonce bodavý hmyz. Snad jen tu a tam nějaké menší odlehlé mraveniště se objevilo, jinak opravdu nic.

Před dvěma lety jsem byl rozhodnut se na Ibizu co nejdříve opět vrátit. Minulý rok to nevyšlo, z letoška Vám přináším tento veliký report...

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 09. 2008 v kategorii Na vlastní kůži.

Nigrin Puncture Spray - jak funguje lepící pěna na duše? (test)

Nakupovat jídlo v Lídlu mě kvůli špatnému sortimentu moc nebaví (v blízkosti chaty už je jenom Penny Market - vyjde to nastejno), na druhou stranu vždy rád zamířím k regálům s neviditelným nápisem "blbosti a hračky".

Před časem jsem tam objevil Nigrin Puncture Spray (asi za 70 Kč), který sliboval zalepit duši na kole bez jakékoli demontáže. Stačí prostě jen nastříkat směs do ventilku, párkrát kolem otočit a bude zalepeno. Žádné sundávání kola, pracné vyjmutí duše, (u)lepení a ještě složitejší montáž toho všeho zpátky (mnohdy při zasunování duše do pneumatiky navíc došlo k jejímu protržení nástrojem, protože čistě ručně to fakt nešlo). Ten sprej jsem prostě musel mít :-)

Náhoda tomu chtěla, že jsem se zrovna včera řítil na svém trekingovém kole lesem o něco rychleji než bylo zdrávo a povedl se mi velice nepříjemný defekt - dvě asi 3 mm díry kousek od sebe. Víceméně duše na odpis. Jelikož jsem už všechny  náhradní duše vypotřeboval, nezbylo než lepit. Nejprve jsem se neúspěšně pokoušel díry zalepit klasicky (vulkanizační roztok + gumová náplast), teprve potom jsem si vzpomněl na zázračný sprej z Lídlu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 08. 2008 v kategorii Na vlastní kůži.

mBank - pozitivní první zkušenosti s lídlem českého bankovnictví

Ještě nedávno jsem si jako věrný a spokojený klient eBanky s radostí četl na Marigoldu první recenze na mBanku a holedbal jsem se, že než mít účet u lídlu českého bankovnictví, to si radši připlatím za rychlý a komfortní účet u eBanky. Těch pár stovek měsíčně za bankovní poplatky mě přece nevytrhne, ne?

Uplynulo pár měsíců. Z modré eBanky se čím dál tím více stává žlutá rajfka, mBank rozšiřuje nabídku služeb na všechny produkty, které v současné době u eBanky využívám (internetové bankovnictví, trvalé příkazy, inkaso, platební karty, upozornění na příchozí platbu přes sms), vychytala většinu hlavních nedostatků... a najednou už je mi těch tří set korun za vedení (podnikatelského) účtu, výběry z bankomatu a jiné bankovní poplatky tak nějak líto. Kór když je mBank zřejmě podobně rychlá jako eBanka, pokud se příchozí platby z cizí banky objeví již druhý den (po nočním clearingu ČNB). [viz odstavec na konci] Zkrátka a dobře - založil jsem si osobní a spořící účet eMax u mBank.

přečíst celý článek

Publikováno dne 10. 05. 2008 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.