iPhone 4 - nejzábavnější multifunkční zařízení do kapsy (zkušenosti a nejlepší aplikace)

4. prosince 2010

Elektronika

Majitelé iPhonů jsou prý nejloajálnější ke své značce, a v 59% případů bude jejich dalším telefonem opět iPhone. Přestože je nutné brát průzkumy publikované na Idnes.cz spíše s rezervou, mohu po měsíci stráveném s telefonem (nebo spíš multifunkčním zařízením) iPhone 4 za sebe tuto informaci potvrdit. Nevím, jestli bude můj příští telefon iPhone 5 nebo iPhone 6, každopádně momentálně mě nenapadá žádná jiná značka ani platforma, která by mohla mít šanci iPhone překonat. Doba "early adopterů" a nesmyslných omezení je s iOS 4.2 pryč – jediným důvodem, proč si iPhone 4 nepořídit, tak zůstává cena.

Vzhled, materiál, hardware,...

Vzhled je velice individuální záležitost, kterou snad ani nelze hodnotit. Někomu se líbí iPhone 4 více, někomu méně, osobně jsem se vzhledem spokojen. Ocenit musím použití skla a kovu – telefon vypadá luxusněji a je také více odolný. Nepoužívám na iPhone žádný obal, žádné bumpery, nosím ho obvykle v kapse u kalhot nebo u bundy. Chovám se k němu v rámci možností dobře (nenosím ho ve stejné kapse s klíči) a po měsíci mohu říci, že vypadá jako nový – na displeji ani na zadní straně není jediný škrábanec a kov na obvodu zůstal rovněž netknutý. Stav zcela nesrovnatelný s Xperií X1, které se zadní část ošoupala velice rychle.

Skleněné části poměrně hodně chytají otisky prstů. V případě rozsvíceného displeje to vůbec nevadí, jakmile však zhasne, je to vidět hodně. Naproti tomu je dobré, že displej není vůbec zapuštěn, prach se na jeho okrajích nezachytává. Telefon má tendence sklouzávat z nahnutých ploch (určitě jej nepokládat na byť jen mírně sklopený stůl). Mohu potvrdit, že při vytažení z kapsy nejsem schopen rychle rozpoznat, kde je přední a kde zadní strana telefonu (telefon vypadá z obou stran po hmatu podobně). V ruce se mi drží dobře, hranaté ruce nejsou potřeba.

Hlavním hardwarovým tahákem iPhonu 4 je retina displej – mohu potvrdit, že jeho podání barev je skutečně velmi působivé a jeho vysoké rozlišení (960x640) je perfektní například pro prohlížení webu. Když mi leží na stole, mám pocit, že je na něm jen nalepena nějaká barevná samolepka – tak věrné je jeho zobrazení a tak velké jsou jeho pozorovací úhly (navíc se lze na displej dívat i s polarizačními brýlemi, takže je iPhone použitelný např. i jako navigace do auta). Displej podporuje pětiprstý multitouch, který je naplno využit v mnohých aplikacích a hrách.

Dále iPhone 4 disponuje 1GHz procesorem A4 a 512 MB operační paměti, data lze ukládat na rychlou flash paměť (16 GB nebo 32 GB, za sebe mohu říci, že by mi 16 GB asi nestačilo a každému doporučuji ty zhruba dva tisíce připlatit). Nechybí WiFi (bohužel jen 2.4GHz), citlivé GPS (velmi dobře chytá signál i při jízdě tramvají v Praze), perfektní fotoaparát (5 Mpix, 720p video), přisvětlovací dioda a pár dalších vymožeností. Celkově má iPhone 4 dostatek výkonu na prakticky libovolnou aplikaci – vše je plynulé, kopírování souborů přes iTunes trvá chvilku (1,11 GB film v avi se do telefonu přenesl za cca 57 sekund = kopírování rychlostí 20 MB/s), stahování z internetu přes WiFi dosahuje v prohlížeči Safari rychlosti cca 3Mb/s (s Xperia X1 a Operou Mobile jsem dosáhl jen cca 1,6Mb/s), spouštění i přepínání běžných aplikací je prakticky okamžité (čekat je potřeba jen u náročných her a navigace), kódování videa v 720p je zhruba v reálném čase (o něco rychlejší než v reálném čase).

Bolavým místem všech chytrých telefonů je výdrž na baterie. iPhone 4 v tomto ohledu také není dokonalý, nicméně i při intenzivním využívání je schopen fungovat minimálně 24 hodin. Při troše šetření (vypínání WiFi, ztlumení displeje, automatickém zamykání telefonu po pár sekundách nečinnosti,...) se určitě lze dostat na dva dny, nicméně více spíše ne.

V následujících odstavcích se podívám na iPhone 4 z několika různých pohledů – přestože je označován jako telefon, hodilo by se spíše označení "multifunkční zařízení". Veškeré uvedené aplikace můžete nalézt v Appstore, kde si je můžete stáhnout (příp. zakoupit).

iPhone 4 jako telefon

Telefonování a posílání SMS je na iPhone 4 použitelné, nicméně jedná se o záležitost, ve které rozhodně není nejsilnější v kramflecích. Ačkoli jsem pravák, podařilo se mi jednou držet telefon na eskalátorech v metru v levé ruce, a ztratil jsem signál. I když k tomu došlo jen jednou, jedná se jednoznačně o problém a pro leváky tím pádem není bez bumperu nebo nějakého jiného obskurního řešení iPhone vhodný. Při držení telefonu v pravé ruce jsem na problém nenarazil a neměl jsem problém se signálem ani uprostřed lesa v Jižních Čechách.

SMS se díky velmi dobré softwarové klávesnici píší pohodlně (subjektivně lépe než na QWERTY klávesnici u X1!), akorát je potřeba si zvyknout na poněkud jiné psaní znaků s diakritikou (nejprve znak a až poté nabodeníčko). Trochu smutná je absence doručenek, ale věřím, že třeba iOS 5.0 s tímto již přijde. Není to zásadní nedostatek.

iPhone 4 jako emailový klient

Čtení i psaní emailů je na iPhonu maximálně pohodlné, v podstatě neexistuje nic, co bych mohl vytknout. Podpora IMAP, možnost otevírání příloh (i v externích programech), možnost více účtů najednou... Funkčně je aplikace téměř identická s Mail.app v Mac OS X 10.6 (chybí snad jen flagy a bounce), ovládá se mi subjektivně lépe.

iPhone 4 jako internetový prohlížeč

Safari na iPhone 4 je mnohonásobně lepší než Opera Mobile na Xperii X1 (to samozřejmě není žádné překvapení, když má iPhone minimálně 2x výkonnější hardware). S Operou Mini pro iPhone se Safari nedá srovnávat už vůbec, Opera Mini se může hodit maximálně při roamingu a drahých datech.

Co je na Safari tak úžasného? Jednoznačně plynulost a rychlá odezva aplikace. Můžu mít otevřeno 10 záložek a pořád je aplikace perfektně rychlá a reaguje na posouvání nebo otáčení displeje v mžiku oka :-) Vykreslování stránek je bezchybné a vůbec nejlepší je zcela plynulé přibližování stránky (nikoli 2 úrovně přiblížení jako v Opeře mobile, při kterých jsou písmena buď k nepřečtení, nebo se článek na šířku nevejde na obrazovku...).

Nevýhody Safari jsou v zásadě dvě. Největší nevýhodou je samozřejmě absence Flashe, který iPhone nepodporuje pouze z politických důvodů (nelze si pustit většinu videí na českém internetu – žádný Stream.cz, archiv Novy, Primy,...). Druhou, tentokrát drobnější nevýhodou, je nezobrazování posuvníků uvnitř stránky (overflow:scroll). Narazíte-li na stránku, která obsahuje posuvníky uvnitř stránky, můžete jinde posunovatelný obsah posunout dvěma prsty – bohužel bez jakéhokoli vizuálního upozornění (scrollbar se prostě nezobrazí).

iPhone 4 jako přehrávač videí

Tím, že iPhone nepodporuje Flash, je odříznut od velkého množství videí na internetu. Jelikož je však uživatelů iPhone relativně dost, vychází mu některé weby vstříc, a vytváří pro něj buď speciální výstup v HTML5 (Vimeo), nebo pro něj vytvářejí speciální aplikaci:

  • Youtube - přehrávač s možností vyhledávání videí atd. zabudován přímo do iPhonu již při zakoupení
  • ČT24 - zdarma dostupná aplikace zpřístupňující online vysílání (bohužel pouze živé vysílání, archiv k dispozici není)
  • Z1TV live - zdarma dostupná aplikace zpřístupňující online vysílání (opět bohužel pouze živé vysílání bez archivu)
  • Ocko Music TV Live - tuto aplikaci jsem nestahoval, jelikož se mi nechtělo platit 0,79€ měsíčně za televizi, která je stejně plná reklam
Aplikace Youtube, ČT24 i Z1 kupodivu neobsahují žádné reklamy a lze je v Praze sledovat i přes mobilní připojení (nicméně nepředpokládám, že by na to někdo byl ochoten věnovat svůj FUP, takže WiFi vede :-)). Z1 je možné sledovat pouze z české IP adresy, jak je na tom ČT24 netuším.

Vedle streamované hudby je samozřejmě možné pouštět videa i přímo z paměti iPhone. Zabudovaná aplikace iPod je schopná přehrávat videa ve formátu mp4 nebo h.264, čímž se její využití v tomto ohledu smrskává víceméně pouze na přehrávání přednášek ze světových univerzit (vynikající zdroj - iTunes U).

Mnohem elegantnější je přehrávání videí za pomoci portu známé aplikace VLC, která nemá problém přehrát prakticky libovolné video (divx, wmv,...) v rozumném rozlišení (běžné DVD ripy je možné  přehrát zcela plynule, s možností okamžitého přesunu na libovolné místo ve filmu; 1080p video v mkv přehrát nešlo - zobrazilo se pouze varování, že na toto je iPhone příliš slabý, a dále se přehrával již jen zvuk).

iPhone 4 jako fotoaparát a videokamera

iPhone má (přinejmenším subjektivně) velice dobrý fotoaparát s možností natáčení videa v rozlišení až 720p. Základní obslužná aplikace obsahuje jen minimum možností nastavení, nicméně jako automat funguje na výbornou (nemusíte volit, jestli chcete fotit makro nebo krajinu, telefon zaostří správně sám,...).

Kvalitu nebo nekvalitu fotografií a videí budete moci posoudit až v některém z dalších článků, prozatím mám jen tyto postřehy:

  • díky přisvětlovací diodě je možné bez problémů fotit a natáčet blízké předměty i ve tmě
  • kvalita fotografií i videa je nadprůměrná
  • lze natáčet video i ve špatných světelných podmínkách - iPhone 4 je vhodným "party telefonem", světelné efekty i lidi na diskotéce natočíte úplně krásně :-)

Jediným nedostatkem fotoaparátu je nemožnost zapnutí korekce červených očí - toto je zapotřebí udělat asi až na počítači (nenašel jsem žádnou vhodnou aplikaci, která by to dokázala přímo na iPhonu, ale je možné, že existuje). Pro základní úpravu fotografií přímo v iPhonu je možné použít zdarma dostupný Photoshop Express.

iPhone 4 jako navigátor

Pro iPhone existuje mnoho různých navigačních software, osobně jsem zvolil aplikaci Navigon. Obsahuje vše, co od navigace očekávám, potěšilo mě propojení s aplikací iPod. Přímo z Navigonu je možné ovládat přehrávání skladeb, které mohou hrát na pozadí aplikace. Před přehráním hlasového pokynu dojde vždy k mírnému ztlumení hudby, aby bylo hlasu lépe rozumět. GPS funguje naprosto bezchybně a fix chytá během několika vteřin. Ještě jednou bych rád zmínil výhodu použitého Retina displeje – má vynikající pozorovací úhly a je možné se na něj dívat i s polarizačními slunečními brýlemi (i když je naležato – to u Xperie s rezistivním displejem zkrátka nešlo).

iPhone 4 jako přehrávač hudby

Přehrávání hudby je v iPhonu na velmi dobré úrovni, byť má očekávání v tomto směru byla přecejen o malinko vyšší. Pochválit musím jednoznačně čistotu zvuku, oproti Xperii X1 je to nebe a dudy. Zatímco starý telefon měl s některými frekvencemi problémy (málem jsem kvůli tomu vyhodil sluchátka Shure SE310, protože některé tóny šly do distorze - na iPhonu je zvuk křišťálově čistý).

Vestavěná aplikace pro přehrávání hudby iPod umí perfektně to, co umí (ostatně tak je to u Applu asi se vším). Pochválit musím synchronizaci hudby přes iTunes – zatímco někdo pláče, že mu chybí USB Mass Storage, já jsem s iTunes absolutně spokojený a líbí se mi třeba možnost přetáhnout libovolné vytvořené seznamy písní do iPhonu bez toho, abych se staral, zda se náhodou nepřekrývají. Každá skladba se do iPhonu uloží vždy právě jednou a může být v kolika seznamech chce. iPod podporuje náhodné přehrávání, playlisty a dokonce i Genius playlisty (přehrávání skladeb, které se hodí k vybrané skladbě). Co mi na iPodu vadí, to je nemožnost nastavení prolínání skladeb.

Vedle iPodu přehrávám hudbu také v aplikaci DJ Mixer 3 (více zde). Jedná se o mixážní pult pro iPhone, kde je možné pouštět do sebe 2 různé skladby, srovnat jejich BPM (i automatickou detekcí), je možné scratchovat, loopovat, přimíchávat různé zvukové samply a podobně.

Parádní je funkce automatického DJe - můžete nastavit, v kolika sekundách se mají skladby prolnout, a aplikace pak automaticky vytváří mix z Vašich mp3, srovnává beaty, přehazuje šavli,...

Nicméně, DJ Mixer 3 ještě není zcela dokonalá aplikace. Velkým problémem je, že potřebuje izolovanou databázi mp3, kterou musí před prvním použitím inicializovat (vytvořit beat mapy a spočítat BPM). Je možné přímo v telefonu importovat skladby z iPod knihovny (mp3 se v telefonu zduplikují - jednu bude mít DJ Mixer, druhá zůstane iPodu), případně do aplikace nahrát data přes počítač, nicméně nemožnost sdílení jedné mp3 mezi iPodem a DJ Mixerem je v tomto momentě jedním z atavismů iOS.

Věřme, že v budoucí verzi iOS i toto nesmyslné omezení padne, a že bude mít iPhone k dispozici nějaké centrální úložiště dat, dostupné pro všechny aplikace (ne, opravdu nepotřebuji k tomuto úložišti mít přístup přes mass storage - v životě jsem tuhle "základní funkci" na svém telefonu s WM6.1 nepoužil).

Dále by se mi líbilo, kdyby DJ Mixer uměl i nějaké zvukové efekty, na problému s vypnutím zvuku po zamknutí displeje již prý pracují (dokud to nevyřeší, tak je to jenom na takové hraní, ne třeba na poslech při jízdě na kole).

iPhone 4 jako hračka + ostatní aplikace

iPhone 4 je podle mě nejlepší herní konzole a nejlepší gadget pod sluncem. Zde v rychlosti uvádím ostatní aplikace (vesměs hry), které mě zaujaly:

  • IM+ - klient pro instant messaging, můžete být online na ICQ, Jabberu, MSN,..., klidně i na pozadí; IM+ vás upozorní, jakmile Vám přijde nová zpráva
  • Skype - pokud chcete volat přes internet, můžete i z iPhonu (v dosahu WiFi upřednostní WiFi spojení před 3G), rovněž může běžet na pozadí
  • Sleep Cycle - chytrý budík, který monitoruje Váš spánkový cyklus, a vzbudí Vás v nejlepší možný okamžik
  • Light - používání LED diody jako svítilny
  • System Lite - získání systémových údajů, procenta obsazenosti RAM,..
  • Decibels - měřič hluku
  • Hledat iPhone - po nainstalování této aplikace můžete kdykoli na webu po zadání hesla nalézt svůj mobil a případně jej na dálku zablokovat, příp. z něj vymazat veškeré citlivé údaje
  • iKatastr - pro zjišťování, komu patří libovolná parcela v ČR (aneb jdete lesem a chcete zjistit, komu patří...)
  • Google Earth - port aplikace pro zobrazení nasnímané zeměkoule
  • Reality.CZ - ukáže Vám nemovitosti na prodej dle Vaší aktuální polohy (příp. možnost vyhledávat)
  • Kina - programy kin v ČR
  • iMovie - jednoduchý program pro stříhání videí natočených v iPhonu
  • Parallels - zobrazení Windows programů na ploše iPhonu - něco jako Remote Desktop pro Váš Windows virtuál v Parallels Desktop
  • Illusions 3D - 3D obrázky (aneb Cesta do třetího rozměru v magazínu deníku Právo)
  • Strobe - stroboskop
  • iAlcohol Lite - program pro vypočítání obsahu alkoholu v krvi (na základě seznamu pití, váhy atd)
  • SoundHound - jste na diskotéce a nechcete jít za DJem, aby Vám řekl, co právě hraje? SoundHound to zjistí do 4 vteřin (databáze skladeb je ohromná, pozná i mnohé české skladby, po zjištění názvu máte možnost přehrát ukázku na iTunes /je-li/, zobrazí se text písně, videa z youtube,...)
  • Commander - dálkové ovládání na psa (ještě jsem neotestoval, jestli ho bude poslouchat :-))
  • Virtuoso - parádní klavírek pro iPhone :-)
  • Relax M. P. - program pro přehrávání uklidňujících zvuků, moc doporučuji (existuje i Free verze)
  • White Noise - opět uklidňující zvuky
  • Bowls - zahrajte si na tibetské mísy, je to boží (budete si připadat jako v čajovně)
  • E15 - noviny vhodné pro čtení v metru, lepší než je prohlížet v Safari
  • GardenWar - hra, ve které rozmisťujete po zahradě různá děla, a snažíte se zachránit zahrádku před škůdci (tower defense)
  • NFSU - Need For Speed pro iPhone
  • Rocket Racing - letecké závodění
  • Worms 2 - klasika portovaná na iPhone
  • Hawx - opět létání, tentokrát nad reálnými mapami
  • Train Conductor - přehazování výhybek na železnici nebo i v metru - pozor, silně návykové!
  • Plasma Globe - plasma koule s jednoduchou hrou
  • Angry Birds - naštvaní ptáci chtějí zpět svá vejce, která jim vzala prasata - nekonečná hra a neuvěřitelný zabiják času
  • Monopoly - známá aplikace v povedené verzi pro iPhone
  • GOF 2 - tohle jsem hrál ještě v javě na k850i, vesmírná 3D střílečka

Množství zajímavých aplikací je snad nekonečné, a pokud se Vám zdá iPhone drahý, tak vězte, že je ve skutečnosti ještě mnohem dražší, než si možná myslíte. Osobně dám za aplikace a hry v prvním roce asi polovinu toho, co mě na šedém trhu iPhone 4 32GB stál. Vzhledem k výše uvedeným schopnostem si nemyslím, že by byl iPhone 4 předražený. Nicméně drahý je. Chcete-li to nejlepší, kupte si iPhone 4, hledáte-li nejlepší poměr cena/výkon, sáhněte radši po něčem jiném.

Pokud víte o nějaké skvělé aplikaci, kterou jsem výše nezmínil, popř. jste sami nějakou vytvořili, pochlubte se do diskuse ;-)

Publikováno dne 04. 12. 2010 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: iphone | aplikace | nejlepší aplikace pro iphone 4 | iphone 4 aplikace | 4S | nejlepší aplikace iphone 4 | aplikace pro iphone 4 zdarma | iphone 4 nejlepší aplikace | Iphone4
Mohlo by Vás zajímat BETA: Nejlepší aplikace a hry pro iPhone a iPad - prosinec 2012

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

JirKa - [email schován] (dne 08. 12. 2010 v 21.09)
Ahoj. Jednu super aplikaci - hru přidám. Glass tower 2. A navíc je FREE. Zde není co řešit. Trávím s tím ještě více času než s Angry Birds. JirKa

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.145.44.174). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.