Články z kategorie Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Jak jednat s lidmi v nevýhodné pozici - 5 dobře míněných rad

Jako provozovatel dotazníkové služby Vyplňto.cz každý den zodpovídám stále stejné otázky a řeším běžné provozní problémy – jediné, co se mění, jsou jména lidí na druhé straně telefonního nebo emailového drátu. A jejich komunikační dovednosti, které jsou někdy lepší než mé, častěji však velice špatné.

V tomto článku zcela pominu uživatele placených služeb, kteří mají nárok na technickou podporu, a dostává se jim plného servisu a prozákaznického přístupu. Zaměřím se na uživatele bezplatné služby FREE, kteří jsou dostatečně smělí a zavolají mi i přesto, že je u kontaktních údajů uvedeno, že na technickou podporu nemají nárok a mají se spokojit s nápovědou.

Nejextrémnější a z hlediska tohoto článku nejzajímavější telefonáty bývají samozřejmě ty, které se týkají nejčastějšího následku porušení pravidel, a sice smazání dotazníku. Typicky se jedná o ženu - studentku, která hodinu vyplňuje cizí dotazníky, aby získala nárok na registraci do FREE programu, následně stráví třeba hodinu s vytvářením dotazníku, do jehož úvodu vloží nádherně vypadají větu "Tento dotazník je anonymní a jeho výsledky budou použity pouze pro účely mé diplomové práce" a nakonec zvolí, že souhlasí s publikací výsledků dotazníků pro libovolné účely na Vyplňto.cz.

Pak dotazník pošle třeba na 200 emailových adres svých kamarádů a ráno na ni v emailu čeká zpráva, že administrátor serveru dotazník smazal, jelikož nesplňoval pravidla.

Ano, je to kruté, nicméně tento překvapivě často porušovaný bod už v pravidlech nemohu napsat tučnějším písmem. Jelikož pravidla nikdo nečte (ani já je obvykle u cizích služeb nečtu), je i přímo u pole pro uvedení úvodního textu v rámečku uvedeno, že v případě veřejného průzkumu je zakázáno do úvodního textu psát jakákoli omezení týkající se využití výsledků průzkumu. Dokonce je tam i ukázán počet smazaných dotazníků kvůli tomuto problému. Do třetice jsou na tuto skutečnost upozorněni uživatelé ještě u samotného nastavení ne/veřejnosti výsledků dotazníku, přehlédnout to tedy může jen naprostý ignorant (jsou jich mimochodem cca 2%).

Takže si shrňme situaci – strávili jste večer přípravou dotazníku, který najednou není. Píšou Vám ospamovaní respondenti, že by dotazník hrozně rádi vyplnili, ale že je bohužel smazaný. Ještě v noci jste se radovali z prvních 46 vyplněných dotazníků (kamarádi na Facebooku byli zrovna online) a i to je najednou bez náhrady smazáno. Jste naštvaní, nadáváte, máte chuť mě zabít.

V tomto momentě se tři čtvrtiny lidí (zejména muži) rozhodnou na Vyplňto házet bláto mezi všemi svými známými a zhruba čtvrtina mi zavolá (zejména ženy). Ve třetině případů se jim podaří dotazník i s již přijatými odpověďmi obnovit (žádný zodpovědný informatik samozřejmě nikdy nic nesmaže tak, aby se to nedalo nějak snadno obnovit).

Jak se dostat do té šťastnější třetiny lidí? Zde je mých 5 tajných tipů, které na mě platí...

Přestože popisuji to, co platí na mě, domnívám se, že to samé bude platit i například na různé úředníky, studijní referentky, doktory, jiné informatiky... Zkrátka ve všech případech, kdy zrovna nemáte všechny trumfy v rukávu :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 10. 12. 2011 v kategorii Ostatní.

Solar Walk - působivý 3D model sluneční soustavy pro iPhone a iPad

Minulý týden jsem pomalu začínal mít dojem, že jsem si už koupil snad všechny zajímavé aplikace a že s iPhonem už žádná legrace nebude. A nakonec ne – přecejen pořád objevuji nové a nové, které mě ohromují, co vše je dnes možné očekávat od té malé skleněné placky... Aplikace, o které dnes bude řeč, se jmenuje Solar Walk a jedná se o jakýsi 3D model naší sluneční soustavy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 08. 01. 2011 v kategorii Ostatní.

Černá smrt ve Windows Vista po přihlášení? Vypněte si Windows Defender!

Dnes se mi po delší odmlce ve Vistách opět objevila tzv. "černá smrt" (KSOD), která se projevuje tím, že po úspěšném přihlášení obrazovka zčerná, a objeví se pouze bílý kurzor, se kterým lze pohybovat. Jinak se (kromě občasné aktivity disku) již nic neděje a ani desetiminutové čekání nepomáhá.

přečíst celý článek

Publikováno dne 04. 06. 2009 v kategorii Ostatní.

Zbytečný řev okolo ČRo Radia Wave – NEchci Wave zpět na FM

Provozování hudební hitparády Ujdeto.cz a tím pádem de facto hudebního serveru s sebou přináší jedno významné mínus – není týdne, aby mi nepřišla do emailové schránky nějaká tisková zpráva propagující koncert nebo album nějaké (ne)známé skupiny, popř. všelijakých festivalů. Jelikož nemám čas a ve většině případů ani chuť podobné projekty zdarma propagovat, končí všechny tyto žádosti pravidelně v koši bez dalšího povšimnutí.

Zcela specifickou skupinu tvoří emaily občanského sdružení Pro Wave (Chci Wave zpět), X Zone Media a podobných uskupení. Jelikož se po odhlášení zasílání tiskových zpráv objeví vždy někdo jiný, kdo se dle mého názoru hodlá na kauze přiživit a oslovit určitou skupinu zejména vysokoškoláků, rozhodl jsem se na tomto blogu veřejně deklarovat svůj postoj k odstranění ČRo Radia Wave z analogového éteru.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 04. 2009 v kategorii Ostatní.

Chystá se Student Agency zrušit autobusovou dopravu?

Koncem ledna vyšel na Idnes.cz velice zajímavý článek s titulkem Student Agency zlevňuje jízdné studentům a pravidelným cestujícím. Sdělení je jasné – Radim Jančura je férový chlap. Klesla cena nafty, a tak jako správný podnikatel opečovávající jednu z nejlépe hodnocených českých značek prostě od března zlevní, třebaže jen o zanedbatelných 5 Kč (a ještě jen některým cestujícím).

Daleko zajímavější mi na celém článku však přišla vcelku nenápadná informace, že již nebude studentům poskytována sleva na všeobecně rozšířený ISIC, nýbrž na žákovský (studentský) průkaz.

přečíst celý článek

Publikováno dne 24. 02. 2009 v kategorii Ostatní.

Zimní pohoda i melancholie - výběr pomalých skladeb (chill out, ambient, lounge, easy listening)

Včera večer jsem se rozhodl trochu probrat svou rozsáhlou sbírku skladeb, a vybrat z ní něco, co bych si mohl pustit na uklidnění, relaxaci, nebo dokonce spánek. S vybranými osmnácti skladbami jsem nyní natolik spokojen, že jsem se rozhodl jej publikovat s krátkým komentářem – třeba budou i pro Vás inspirací :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 30. 01. 2009 v kategorii Ostatní.

Aktuální TOP8 z mého přehrávače - říjen 2008

V neděli jsem po delší době aktualizoval hudbu ve svém přehrávači, a jelikož mě některé skladby obzvláště baví, rozhodl jsem se o jejich existenci podělit i s Vámi v nové sekci nazvané "Top8".

O vytvoření podobné sekce jsem uvažoval již při psaní prvního článku na tento blog, nyní se to konečně po téměř dvou letech stalo skutečností. 

Samozřejmě uvítám, pokud mi do komentářů zašlete i své aktuální oblíbené skladby, ať se navzájem obohatíme :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 07. 10. 2008 v kategorii Ostatní.

Pražský klub Jungle má nové stránky a akce na podzim

Dnes jsem se náhodně podíval na stránky pražského klubu Jungle ve Vysočanech (chcete-li na Žižkově, i když...) a doufal, že tam třeba najdu nějakou upoutávku na nějakou akci s Lubošem Novákem (na parníku se mi moc líbilo).

A kupodivu – našel jsem zcela předělané nové stránky klubu :-) Naneštěstí jsou stránky opět absolutně schované před vyhledávači (seo nula), takže by se možná ani nikdo nový nedozvěděl, že tam jsou naplánované docela zajímavé akce (ani na stránkách DR o nich není zmínky).

3. 10. bude hrát DJ Milan Vokáč (Dance Paradise), 24. 10. Luboš Novák a v listopadu opět Milan Vokáč. Takže pařmeni – zimní sezona začíná...

přečíst celý článek

Publikováno dne 22. 09. 2008 v kategorii Ostatní.

Čtvrtý zásah včelím jedem

Letošní včely (i vosy) jsou skutečně mimořádně aktivní. Zatímco minulý rok jsem dostal pouze jedno žihadlo (samozřejmě do ukazováčku pravé ruky v momentě, kdy jsem nutně potřeboval dopsat bakalářskou práci a hořel termín), letos jsem díky pobytu na chatě a oblíbené rychlé jízdě na kole dostal již čtyři kousky.

Přestože se asi nic nevyrovná jarnímu žihadlu do ruky u krásně rozkvetlého pole s řepkou (je odhadem 3x bolestivější než normální žihadlo), i včerejší zážitek stojí za to. Při vyjížďce z Blatné na Třemšín mi do polootevřené pusy vletěla včela.

Měl jsem štěstí, že jsem instinktivně zatnul zuby a rychle včelu (nebo co to bylo) vyplivnul. Žihadlo do horního rtu se mi však nevyhlo. Po krátké bolesti hraničící až s blahem se mi rychle zdvojnásobil horní ret a pomohla jen konzumace ledového Big Shocku u nejbližší pumpy.

Do večera mi celý otok víceméně splasknul – rozmluvil jsem to (celkově se mi osvědčilo nejednat s ránou jako s malým panem králem v peřinkách, ale naopak co nejvíc s postiženou částí těla hýbat).

Ráno mě vzbudil soused s motorovou sekačkou na trávu a ret trojnásobný. 

Možná tu návštěvu doktora ještě zvážím, ať nevypadám i v sobotu na Ibize jako debil. U chaty dozrávají hrozny a vosy už letí se se mnou o ně porvat.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 08. 2008 v kategorii Ostatní.

Danceradio v krizi - zkouším nízkonákladové rádio Fun One

V neděli před desátou večer mě oba Matamaři na ICQ střídavě bombardovali upoutávkou na jejich akci Language Of Trance Radio na stanici Fun One. Jelikož jsem o tomto tanečním rádiu nikdy předtím (kupodivu) neslyšel, rozhodl jsem se vypnout ve winampu náhodný výběr a zkusit si to poslechnout. A zalíbilo se mi.

přečíst celý článek

Publikováno dne 26. 08. 2008 v kategorii Ostatní.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.