Zimní pohoda i melancholie - výběr pomalých skladeb (chill out, ambient, lounge, easy listening)

30. ledna 2009

Ostatní

Včera večer jsem se rozhodl trochu probrat svou rozsáhlou sbírku skladeb, a vybrat z ní něco, co bych si mohl pustit na uklidnění, relaxaci, nebo dokonce spánek. S vybranými osmnácti skladbami jsem nyní natolik spokojen, že jsem se rozhodl jej publikovat s krátkým komentářem – třeba budou i pro Vás inspirací :-)

01 Without Face and Without Number - La Coccinelle

Ženou zpívaný (šeptaný) francouzský chillout s lehkou improvizací zavánějící melodií, saxofonem a pomalými bubny – přesně takové skladby bych si představoval, že by měli hrát v každém správném baru. Výborná kulisní věc!

02 Camino Del Sol - Dans Les Rues De Barcelone

Instrumentální melancholická skladba, rytmem podobná té předchozí, méně erotická a postavená na španělském kytarovém drnkání a lehkých bubnech.

03 SaSa - Supr Trupr Fígle

"Jenom si sbalíš fidlátka, až uvidíš moje supr trupr fígle. — Mě nevyděsíš cucáku, pokaždý jsem dostal čístou desítku..." Z jakého filmu tohle SasA nasamploval nevím, ale pomalý rytmus a housle z této volně stažitelné skladby se do tohohle výběru prostě dostat musely.

04 Bow Wave - Až se rozední (Petr Míkovec mix)

Zřejmě nejlepší (někdy mám pocit, že jediná dobrá :-)) skladba od karlovarských hip hoperů s docela dobrým textem a pomalými beaty Petra Míkovce.

05 Puding Paní Elvisovej - Subsong (Hudba)

Snová anglicky zpívaná skladba, úplně jiná než všechny ostatní od PPE. Nejelektroničtější skladba z celého výběru s pocitem "dnes nikam nejdu, dnes se budu jen válet a nedělat nic".

06 Röyksopp - What Else Is There?

Další snová elektronika, o něco rychlejší než všechny ostatní a s výraznějším vokálem.

07 Alejandro De Pinedo - Wonderland

Návrat na Ibizu a večery v Café Del Mar. Výrazný saxofon, klávesy a uspávající mužský vokál.

08 DJ Sammy - Sunlight (Bossa Nova Vibes)

Velmi jemný remix už tak jemného danceu, ve kterém vyniká ženský vokál. Nevěřili byste, že se na tuhle skladbu s žesťovými nástroji dá i pařit...

09 Chicane feat. Maire Brennan Of Clannad - Saltwater (Mothership Mix)

Téměř "acapella" verze známé tranceové pecky, která dává vyniknout náročnému ženskému vokálu za jen velmi jemného podmazávání varhanami.

10 ATB - Some Things Just Are The Way They Are

Jedna z nejpohodovějších a méně známých skladeb německého DJe. Optimistická, možná až smířlivá skladba s mužským vokálem.

11 Massive Attack - Protection

Klasická triphopová skladba s dominantním vokálem a hypnotizujícím opakováním motivů.

12 Safri Duo - Fallin' High (Ambient Remix)

Udělat ambient remix něčeho tak živelného jako je Fallin' High se může jevit jako nemožné, ale přesto se to povedlo. Skladba střídá lehké napětí se silným uvolněním.

13 Iva Frühlingová - Vanity Case

Druhá francouzsky zpívaná skladba ve výběru, která v podstatě hudebně prodala Román pro ženy.

14 Dara Rolins - Nádych výdych

Uvolňující slovenská skladba s trochu erotickým textem.

15 Selectro-on - Sin Complicacion

Skladba prodělávající neuvěřitelný vývoj. Začíná houslemi, postupně se přidávají další nástroje a ve třetí třetině se všechno zlomí a přijde na řadu i mužský zpěv a rap.

16 Moby - Soul To Love

Moby nesmí chybět v žádném uklidňujícím výběru. Skladba Soul To Love je podobně jako všechny ambientové věci od Mobyho vybavena dominantními varhanami a smyčci, doplněna zastřeným a někdy i trochu kňourajícím vokálem.

17 De Santos - Ojos De Sol (remix)

Lehká kytarová ibizoidní instrumentální záležitost.

18 Vargo - Get Back To Serenity (Beach Mix)

Uklidňující skladba s ženským vokálem a zvuky moře. Posloužila mi i jako podkres k vzpomínkovému videu z dovolené na Ibize.

 

A co posloucháte na uklidnění vy? Pochlubte se v komentářích ;-)

Publikováno dne 30. 01. 2009 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: melancholie | chill out | skladby | CHICANE & MAIRE BRENNAN - Saltwater mp3 | ambient | pomalé skladby | case | chillout | melancholické skladby
Mohlo by Vás zajímat BETA: Hugo Toxxx - Rok psa - inovativní album, které stojí za pozornost (recenze)

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

luna.spk - web (dne 30. 04. 2009 v 13.12)
Ahojky - taky mám svou sbírku pohodové hudby a je příjemné u ní relaxovat nebo usínat ;o), Mým favoritem je bezkonkurenčně - Garry B. - Love Rain Down (samozřejmě můj názor) ;o). Jinak jsem si s chutí poslechla i některé tvoje skladby. Svoje skladby jsem našla pomocí radia Chillout - takže přeji dny plné pohodičky!!! PS: Tak teď jsi mě inspiroval, když vidím, jak tu máš napsáno Web - na svých stránkách mám nějakou hudbu, ale pohodovou ještě ne - no to musím honem napravit! ;o)

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.142.144.40). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.