Daně elektronicky v roce 2015 - velký pokrok u FÚ i ČSSZ, pouze VZP je pozadu

11. března 2015

Na vlastní kůži

Před mnoha lety jsem na tomto blogu napsal dvojici článků o tom, jak lze podat daňové přiznání a přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu elektronicky, bez nutnosti návštěvy úřadů. Jelikož vyhledávače na tyto staré články ještě pořád přivádějí nové návštěvníky, rozhodl jsem se popsat aktuální situaci pro případ, kdy máte zřízenou datovou schránku (v takovém případě je podání daňového přiznání elektronicky dokonce povinné).

Finanční úřad - téměř dokonalý systém

Vstupní branou pro podání na finanční úřad je snadno zapamatovatelná adresa https://adisdpr.mfcr.cz/adistc/adis/idpr_epo/epo2/uvod/vstup.faces, kde je nejprve vhodné provést kontrolu nastavení počítače, a pokud bude vše v pořádku, tak poté kliknout na Elektronické formuláře a vybrat si ten, který momentálně potřebujete (pravděpodobně to bude Daň z příjmů fyzických osob - od roku 2013 včetně).

Osobně jsem měl letos problém formulář vyplnit pod operačním systémem Mac OS X (vyskakovala na mě různá chybová hlášení). Nevím, čím to bylo způsobeno (možná mám nainstalovanou starší verzi javy), každopádně přes operační systém Windows 8.1 proběhlo podání bez jakýchkoli problémů, tak jsem to dál neřešil.

Pro samotné vyplňování tiskopisu / formuláře si můžete vybrat mezi „zjednodušeným” průvodcem a klasickým tiskopisem, který poměrně věrně kopíruje podobu papírového tiskopisu. Pokud jste zvyklí vyplňovat papírové tiskopisy, určitě Vám doporučuji se onomu průvodci vyhnout – zatímco u klasického tiskopisu po letech již tak nějak vím, co do kterých kolonek vyplnit, a která políčka mohu nechat prázdná, průvodce jsem zatím vždycky po pár krocích vzdal. Největší problém je v tom, že nic není nikde popsáno „polopatě”, lidsky. Vždy je u kolonky jen napsáno něco ve smyslu „Uplatňuji úpravy podle §5 nebo §23 zákona”, a co který konkrétní paragraf vlastně znamená si už člověk musí vygooglit někde sám. Takže ještě jednou – nenechte se nalákat na průvodce a vyplňte si to radši všechno klasicky (ke klasickému vyplnění je k dispozici i nějaká nápověda).

Jakmile budete mít celý formulář vyplněný, dostanete se na závěrečnou stránku vyplnění formuláře, kde najdete možnost zobrazení protokolu chyb (pokud se nějaké podaří najít), uložit rozpracovaný formulář (budete ho potom moci opět načíst, upravit a podat později), stáhnout úplný opis k tisku (vygeneruje PDF, které bude připomínat vyplněný formulář – pokud nemáte datovou schránku, můžete toto pdf vytisknout, podepsat a zanést osobně na finanční úřad), Uložení k odeslání do datové schránky (vygeneruje soubor XML, který můžete poslat datovou schránkou, ale tuto možnost nedoporučuji!) a konečně zde naleznete také možnost Odeslání písemnosti, která se sice tváří, že po Vás bude vyžadovat elektronický podpis, ale ve skutečnosti místo elektronického podpisu můžete použít i jednoduché přihlášení do datové schránky. Funguje to podobně jako když se někde přihlašujete třeba prostřednictvím Facebooku nebo Twitteru, je to velmi praktické, rychlé a nemůžete v tom udělat chybu.

Pozor: Pokud se rozhodnete stáhnout soubor XML a poslat jej datovou schránkou „ručně”, dejte si pozor na to, aby přípona přikládaného souboru byla .xml. Počítače od Applu automaticky za koncovku .xml přidávají koncovku .txt a finanční úřad takové soubory neumí zpracovat, což se dozvíte až mnoho měsíců po domnělém podání přiznání. Určitě proto doporučuji zvolit možnost „Odeslání písemnosti”, v takovém případě nebudete muset se souborem XML vůbec manipulovat a nebudete muset ani nikde hledat správnou datovou schránku pro Váš finanční úřad.

Milým bonusem tohoto roku je, že jakmile podání odešlete, zobrazí se Vám platební QR kód, s jehož pomocí (pokud máte v mobilu Smartbankingovou aplikaci) můžete daně okamžitě zaplatit. Pokud Smartbanking nemáte, ukáže se Vám na stránce alespoň částka, číslo účtu a všechny další potřebné údaje pro provedení platby, takže letos už číslo finančního úřadu nemusíte nikde hledat.

Česká správa sociálního zabezpečení - takhle nějak si představuji e-Government v roce 2015

Sociálka mě letos také velmi pozitivně překvapila. Doba, kdy bylo nutné instalovat obskurní program 602 Filler, je za námi (no, vlastně je potřeba v průběhu podání nainstalovat doplněk do prohlížeče od stejné firmy, ale i tak je to velký posun dopředu). 

Vstupním bodem k podání přehledu OSVČ je u ČSSZ adresa https://eportal.cssz.cz/, kde se po přihlášení (za pomoci přihlašovacích údajů do datové schránky) nachází několik užitečných odkazů. Pokud Vám ČSSZ letos stejně jako mně neposlala přehled provedených plateb a nevíte, kolik jste na zálohách za minulý rok zaplatili (nikdy si nepamatuji, jestli se platí dopředně nebo zpětně), stačí kliknout v boxu Služby pro pojištěnce na odkaz „Náhled na inventuru pohledávek OSVČ za kalendářní rok” a přehled se Vám vygeneruje online. Potom už na ePortálu můžete bez obav kliknout na tiskopis „Přehled o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2014”, který si podstatnou část informací o Vaší osobě umí načíst sám z údajů ve Vaší datové schránce (zvolte tlačítko „Vyplnit tiskopis s přihlášením” a povolte vyskakovací okna).

Formulář pro přehled OSVČ má v současné době jen dvě vady. Zaprvé – nelze slepě důvěřovat údajům, které se přednačtou (v mém případě se zatrhlo „ne” u otázky „Jsem povinen/povinna podávat daňové přiznání”), je potřeba si celý formulář pročíst. Zadruhé – musíte vyplnit záludné políčko „Název příslušné OSSZ/PSSZ/MSSZ Brno”, kde se konkrétně pro Prahu nabízejí hodnoty PSSZ 118, PSSZ 110,... Takto pojmenované pobočky jsem ještě nikdy neviděl, ke které patřím jsem zjistil až podle čísla účtu, na které posílám měsíční zálohy.

Ale jinak vše v pořádku, včetně možnosti uložení formuláře do PDF, abych věděl, co jsem vlastně odeslal a kolik mám kam zaplatit (škoda, že tady QR kód nebyl).

Všeobecná zdravotní pojišťovna – tady se radši projdu pěšky

Elektronické podání pro VZP bohužel zamrzlo zhruba v roce 2009 – i když je podle všeho možné přehled podat i za pomoci datových schránek, nikde není tato možnost nijak propagována ani popsána, pojišťovna stále směřuje vše na svůj Portál, který vyžaduje elektronický podpis (který si navíc musíte u pojišťovny ještě navíc zaregistrovat).

Elektronický podpis je technologie, která se v ČR neujala, a díky datovým schránkám již asi ani neujme. Zařizovat si jej jen kvůli VZP nemá smysl, doporučuji proto na stránkách VZP kliknout na záložku Plátci, kde se lze poměrně jednoduše proklikat na tiskopis ve formátu PDF (vyžaduje Acrobat Reader, na Macu nelze otevřít ve vestavěném prohlížeči).

Tiskopis obsahuje „základní inteligenci”, takže za Vás alespoň udělá veškeré výpočty. Po vyplnění můžete formulář vytisknout a zanést osobně na pobočku VZP, nebo můžete zkusit formulář „vytisknout do PDF” (pomocí virtuálních tiskáren typu PDF Creator) a poslat jej jako přílohu datovou schránkou. Osobně si však radši na pobočku zajdu osobně, na internetu lze nalézt hodně nešťastníků, kteří poslali datovou schránkou něco, co následně pojišťovna odmítla zpracovat.

Publikováno dne 11. 03. 2015 v kategorii Na vlastní kůži

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (44.213.99.37). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.