Články z kategorie Vyplňto.cz

Články informující o novinkách a zákulisních informací ohledně dotazníkové služby Vyplňto.cz

Druhých 5 let s Vyplňto.cz

Před pěti lety jsem na tomto blogu vzpomínal na prvních 5 let s Vyplňto.cz. Při příležitosti desátého výročí spuštění mého největšího internetového projektu jsem se rozhodl na tento článek navázat, a opět se s Vámi podělit o podstatné momenty z druhé pětiletky, která byla v mnohém jiná než ta první.

Především se změnila situace na trhu – jelikož naprogramovat web s dotazníky není zase taková dřina (ostatně sám jsem první verzi kdysi udělal při studiu za 3 týdny), vyrostlo mi v první pětiletce poměrně mnoho konkurentů, kteří se v druhé pětiletce naplno přihlásili o své místo na slunci. Zpočátku mě samozřejmě trochu štvalo, že na Googlu skoro všichni konkurenti inzerují na klíčové slovo "vyplnto.cz", chvíli jsem se s tím dokonce snažil i bojovat a inzerovat také, ale nakonec mi nezbylo, než se s jejich existencí smířit a přizpůsobit se jí. Postupem času jsem přestal závodit v přidávání nových funkcí (jako programátor jsem navíc začal být sám pro sebe drahý a levnějšího programátora jsem nenašel) a začal se více věnovat publikaci vlastních dotazníků a přípravě relativně oblíbených měsíčních newsletterů s vybranými dotazníky (počet odběratelů postupně narostl na 90 tisíc).

Období mezi březnem 2013 a březnem 2018 bylo obdobím, kdy jsem se snažil budovat pozitivní obraz stránek Vyplnto.cz. Učinil jsem mnoho důležitých rozhodnutí, začal spolupracovat s novými subjekty a z některých partnerství jsem se naopak vyvázal. Přidal jsem na web pár nových funkcí, ale mnohé funkce jsem také zejména v závěru druhé pětiletky nemilosrdně zaříznul. Dostal jsem 2 nabídky na odkup, užil jsem si papírování při výběrovém řízení s platbou z eurofondů a dostal jsem skvělou příležitost prezentovat Vyplnto.cz v televizi.

přečíst celý článek

Publikováno dne 31. 03. 2018 v kategorii Vyplňto.cz.

Prvních 5 let s Vyplňto.cz

Při příležitosti pětiletého výročí vzniku dotazníkové služby Vyplňto.cz jsem se rozhodl zavzpomínat na nejdůležitější okamžiky, úspěchy a rozhodnutí, které se okolo tohoto projektu udály, a současně poděkovat lidem, bez jejichž pomoci by Vyplňto.cz nikdy nebylo tam, kde teď je.

Pokud Vás zajímá, jak jsem na celý nápad přišel, proč jsem Vyplňto.cz neprodal konkurenci nebo jak Vyplňto.cz kdysi přišlo k poměrně originálnímu grafickému ztvárnění, račte se začíst do dnešního obsáhlého článku.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 03. 2013 v kategorii Vyplňto.cz.

Pár postřehů z vývoje a propagace aplikace Vyplňto.cz pro Android (case study)

Koncem června, když definitivně skončila jarní dotazníková sezóna na Vyplňto.cz, jsem si uvědomil, že pro podzimní sezónu je nevyhnutelné přijít s něčím novým, co Vyplňto.cz zase o něco odliší od obyčejných Google formulářů zdarma a „na baseballovém míčku rychlostí světla letícího” Survia.

Za nejpalčivější problém současných online průzkumů lze jednoznačně označit nereprezentativnost vzorku respondentů, zejména absenci odpovědí od starších občanů. Jednání s různými weby zaměřenými na seniory však bohužel nedopadla podle očekávání, nepodařilo se mi je přesvědčit, že by staré lidi mohlo bavit být součástí tisíců online průzkumů na aktuální témata a neztratit tak kontakt s okolním světem.

Takže přišel plán B, založený na myšlence spirálového vývoje. Jestliže dříve probíhalo dotazování s tužkou a papírem na ulicích a následně se přesunulo na web, je na čase se vrátit opět na ulici a do různých obchodních center. Tentokrát však už ne s tužkou a papírem, ale s tabletem a aplikací umožňující pohodlnou synchronizaci odpovědí se vzdáleným serverem. S aplikací Vyplňto.cz pro Android.

V tomto článku se s vámi podělím o pár postřehů z vývoje a propagace aplikace, v diskusi určitě uvítám i zkušenosti vaše.

přečíst celý článek

Publikováno dne 12. 11. 2012 v kategorii Vyplňto.cz.

Jak získat respondenty pro online průzkum?

V rámci prokrastinace jsem si dovolil na Vyplňto publikovat pár tipů, kterak získat co nejvíce respondentů pro průzkumy prováděné online – přečtěte si zde. Uvítám v komentářích i jakékoli další tipy nebo i připomínky :-)

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 09. 2010 v kategorii Vyplňto.cz.

Zkřížil jsem diskusi s chatem. Jsem na to hrdý.

Na seznamu asi 40 vylepšení, které jsem plánoval udělat v dotazníkové službě Vyplnto.cz, se dlouhou dobu rozvalovala položka "diskuse nebo chat k dotazníku a výsledkům průzkumu". Mnohými uživateli a zejména respondenty žádaná funkcionalita, od které si slibovali, že budou moci (před Bohem?) korigovat své odpovědi, které málokdy přesně odpovídají nabízeným možnostem.

A samozřejmě s touto pomocí chtěli autorovi průzkumu poskytnout cenné rady, jak by měl svůj dotazník vylepšit, tedy ve většině případů mu vynadat, jak ten dotazník zcela pokazil.

Něco to tedy k těm dotazníkům a výsledkům chtělo, ale rozhodnutí mezi chatem a diskusí bylo velmi obtížné a nakonec skončilo u zlaté střední cesty.

přečíst celý článek

Publikováno dne 28. 11. 2009 v kategorii Vyplňto.cz.

České platební systémy jsou slepá větev - Čechům nevadí angličtina

V rámci hledání vhodného způsobu zpoplatnění služeb na některých svých (i plánovaných) webech jsem se rozhodl provést průzkum oblíbenosti různých platebních metod. Ze šetření provedeného na stránkách Vyplňto.cz jednoznačně vyplynulo, že většina lidí preferuje standardní převod z účtu na účet, na druhou stranu se ukázalo, že relativně mnoho lidí (téměř 50% ze sledovaného vzorku) vlastní (a používá) internetovou platební kartu a zhruba pětina využívá služeb PayPalu.

Mnoho lidí přiznalo rovněž časté využívání platby přes Premium SMS – přestože se jedná o velmi neefektivní způsob platby (většinu peněz získá operátor),  28% respondentů je ochotno zaplatit tímto způsobem klidně i 99 Kč.

přečíst celý článek

Publikováno dne 06. 06. 2009 v kategorii Vyplňto.cz.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.