Zkouším investovat do akcií - Fio e-Broker pohledem laika, kterého nebaví spořící účty

19. listopadu 2011

Na vlastní kůži

Dostal jsem se do fáze, kdy mě napadlo, že bych nemusel všechny peníze utratit za elektronické hračky. Možná jsem dospěl, možná už jenom všechny hračky mám, každopádně jsem začal uvažovat, jak určitou část příjmů ponechat na budoucí spotřebu.

Jelikož jsem už předem zavrhnul možnost uložení peněz na spořící účty (směšný úrok a nutnost neustále měnit banku podle toho, kolik která nabízí desetin procenta) a stříbrné mince jsou pro mě příliš iracionální a nelikvidní (člověk ten kov asi musí milovat, aby mu věřil, že z něj mají mince nějakou hodnotu), rozhodl jsem se zkusit štěstí na burze.

Začátkem léta jsem si tedy zřídil u Fio další účet, tentokrát obchodnický e-Broker, přihlásil jsem se do spartánského rozhraní (ve stylu internetového bankovnictví od Fio), a radši to zase hned zavřel, protože jsem z toho nebyl ani trochu moudrý.

Můžete namítnout, že investovat na burze by neměl jen tak někdo, a kdo se nechce vzdělávat, nechť si zaplatí nějakého makléře, který mu poradí co kam dát, a provede za něj i všechny ty příkazy do uživatelsky nepřívětivého e-Brokeru.

Na tom samozřejmě něco je, ale Fio se v masivní reklamní kampani na e-Broker zaměřilo spíše na obyčejné lidi, zkrátka BFU (běžní facebookoví uživatelé), kteří mají trochu větší sklony k riziku než lidé s vkladní knížkou ve spořitelně.

V takovém případě je myslím spartánské rozhraní bez výrazného zeleného tlačítka "Začněte zde" docela problém, a peníze do reklamy ve velké míře vyletěly oknem.

A druhou otázkou je: Opravdu nejde udělat brokerské rozhraní tak, aby mu BFU rozuměli?

Naštěstí se za e-Brokerský účet v případě neaktivity neplatí žádné poplatky, a tak jsem mohl odsunout problém na podzim.

Jakmile Fio vypsalo další termíny kurzu Základy investování na kapitálovém trhu, hned jsem se do něj zaregistroval, a začátkem listopadu jej konečně navštívil.

Seminář Základy investování na kapitálovém trhu

Přednáška se konala v sále luxusního hotelu Mariott***** na Náměstí Republiky, což byl docela silný kontrast oproti atmosféře na pobočkách Fio banky :-) Odhadem nás mohlo být v plném sále okolo dvou set (strašně moc), naprostá většina lidí přišla z práce nebo ze školy v běžném oblečení.

Zkrátka byl jsem tam mezi svými, nebyl to žádný spolek dvaceti kravaťáků.

Kromě studentů bylo v sále poměrně hodně lidí okolo padesátky, na kterých bylo vidět, že už zapomněli na sliby Viktora Koženého a jsou připraveni opět trochu zariskovat se svými penězi hnijícími na spořících účtech s 0,4% (eMax od mBank) až cca 2,3% p.a.

Tříhodinovou přednášku vedl člověk s naprosto neuvěřitelnou výmluvností a "kadencí", někdy jsem měl skoro pocit, že snad ani nedýchá (všichni lidé kolem mě si nejprve začali dělat poznámky do vytištěných slajdů, po zhruba půl hodině to vzdali - člověk buď poslouchal a vnímal, nebo psal jak rychle dovedl, a pak z toho vlastně nic neměl).

Oproti nezávislým přednáškám na vysokých školách se seminář lišil především v tom, že kromě potřeby "sdělit informaci"  musel naplnit i potřebu "prodat". Místy proto přednáška sklouzla spíše do roviny přesvědčování až "vymývání mozků" – v podobě zveličování pozitiv, tiššího zmínění rizik (např. při využití finanční páky) a zjednodušujících pohledů (typu investujte do energetických společností, energie budou domácnosti potřebovat i v době krize... ale že se sníží odběr elektřiny kvůli podnikům omezujícím výrobu už jsme neslyšeli). Samozřejmě přednáška musela zmínit i výhody RM-systému oproti BCPP (Burza cenných papírů Praha).

Nicméně, když si odmyslím tu řekněme "horstfuchsovou" část (která mě sice bavila a zaujala, ale nevzdělala), musím uznat, že seminář byl skutečně přínosný a určitě bych jeho návštěvu doporučil každému, kdo se chce začít zabývat investováním. Kromě praktické ukázky práce s e-Brokerem jsem získal lepší přehled o základních burzách (BCPP-SPAD, BCPP-KOBOS, RMS, NASDAQ,...), investičních strategiích, nástrojích, ale i různých poplatcích.

Jediné, co bych přednášce měl trochu za zlé, byl trochu rychlý spád a uspěchaný konec. Asi bych i oželel spekulace na pokles nebo nákupy s pomocí finanční páky (margin), kdybych výměnou za to získal třeba patnáct minut pro dotazy na konci. Někteří lidé se sice na konci chodili přednášejícího ptát individuálně, ale bylo to celé už trochu v presu a ostatní z toho nic neměli, protože to nešlo do reproduktorů.

Fio e-Broker - druhé seznámení

Po návratu domů jsem se opět přihlásil do e-Brokeru a rozhodl se, že si ho nějak proklikám. Jelikož mi to přišlo takové trochu chudší, než jaké to bylo na prezentaci, zašel jsem do globálního nastavení, kde mě zaujala volba "Číslo účtu v CDCP - zahraniční IN - registruj". Tak jsem na to kliknul, potvrdil požadavek, a protože se nic moc nezměnilo a pořád jsem nějak nevěděl, jak vlastně akcie nakoupit, tak jsem to zase zavřel.

No a ráno mě probudil e-mail, že jsem na svém obchodnickém účtu 40 Kč v mínusu a že bych to měl okamžitě napravit, protože mi hrozí sankce a tak dále :-)

Tato informace mě paradoxně docela nakopla, protože jsem si uvědomil, že zřejmě existuje nějaký další účet, ze kterého se to všechno platí, že tedy není e-Brokerský účet svázán s mými již existujícími osobními účty.

V papírech jsem našel číslo svého e-Brokerského účtu, které v rozhraní e-Brokeru nikde není, a ani v rozhraní internetového bankovnictví jsem o něm nenašel žádnou zmínku.

Současně jsem si uvědomil, že bych se měl podívat na nějaký sazebník poplatků, protože to zřejmě není zase tak jednoduché, jak to vyznělo na semináři. Poplatky naleznete zde, pro mě to znamená, že budu mít na účtě vždy radši o tisícovku více (pro všechny případy).

Převedl jsem si tedy nějaké peníze na obchodnický účet (trvalo to pár sekund; více, než při převodu mezi dvěma běžnými účty u Fio), a když už jsem byl v tom, začala mě "honit mlsná" – rozhodl jsem se konečně zkušebně koupit nějaké akcie.

Moje úplně prvotní myšlenka byla: "Do čeho nejvíc sypu peníze? Do Applu. Kdo bude mít příští rok úspěch s televizí? Apple. Koupím? Apple!"

No, nakonec jsem Apple nekoupil. Přestože zřejmě akcie Applu ještě porostou, v krátkodobém horizontu to vypadá spíše na nějaký ten pokles – zatím tu televizi zkrátka nemají, bude to záležitost až konce příštího roku. No a taky nedávají dividendu, takže to ztrácí jeden ze zdrojů příjmů. A třetí důvod pro ne: neumím ovládat aplikaci e-Broker, nevím, jaké zadat množství (kupuje se v jednotkách nebo stovkách akcií?) a z jakého účtu to nechat zúčtovat (převedou se koruny na dolary automaticky?). Nechal jsem problém nákupu akcií Applu ještě vyhnít, a přesunul se na českou burzu a možné dividendové akcie.

Takže ČEZ, k mání za nějakých 750 Kč s ročním rozsahem 679 - 961 Kč a dividendou okolo 50 Kč někdy v srpnu. Nějakých 6% ročně, pokud nepřijde další krize, pokud si nějaké peníze z ČEZu nevezme stát formou emisních povolenek, pokud se neprostaví všechno na Temelínu... Takže ne.

Pak je tady "cigaretář" za nějakých 11 500 Kč s ročním rozsahem 9 110 - 12 292 Kč a dividendou okolo 1 000 - 1 200 Kč někdy v květnu. Dobrých 9%, pokud nedojde k výraznějšímu omezení kuřáků, které bych si jinak docela přál. S nákupem jsem se rozhodl ještě počkat, i z toho důvodu, že jsem zatím nechtěl do akcií dát víc než 20 tisíc a kupovat si jen jednu akcii je takové trochu divné (navíc jsou teď akcie PM dost vysoko).

No, nebudu vás dlouho napínat, a podělím se s vámi o své první rozhodnutí. Koupil jsem nakonec akcie Fortuny, které mi za 95 Kč (roční rozsah 87 - 137 Kč) slíbily dividendu okolo 5 - 6 Kč někdy v červnu (cca 6%).

Výhodou Fortuny podle mě je to, že lidé budou sázet asi skutečně pořád, a čím hůř jim bude, tím víc budou věřit ve štěstí a náhlé zbohatnutí (koupil bych i Tipsport, který z naší rodiny tahá asi nejvíc peněz, ale bohužel to nelze).

Nový fetiš...

Na akciích je skvělé, že člověk může pořád sledovat jejich hodnotu, a opájet se štěstím když rostou, případně si rvát zbytky vlasů, když padají. Naštěstí je mi aktuální cena akcií jako dividendovému akcionáři (po absolvovaném školení) už trochu jedno, jinak by mě současný záporný výsledek v záložce Portfolio - Vývoj asi nenechával spát :-).

Trochu problém nastává v případě, kdy chci sledovat aktuální vývoj na svém iPhonu – vestavěná aplikace neumí zobrazit kurzy akcií na Pražské burze a asi jí to ani nejde naučit. Řešením se nakonec ukázala aplikace Měšec.cz od stejnojmenného finančního serveru.

Mimochodem: Tajně doufám, že se Fio pochlapí, a co nevidět přijde i s aplikací e-Broker pro iPhone / iPad, která bude stejně uživatelsky přívětivá a blbuvzdorná jako aplikace pro ovládání osobního účtu. Pak odpustím i složitější rozhraní e-Brokeru na počítači, protože ho snad nebudu potřebovat :-)

Publikováno dne 19. 11. 2011 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: fio | broker | e-broker | akcie | ebroker | fio broker | fio e broker | fio akcie | e-broker aplikace ipad
Mohlo by Vás zajímat BETA: mBank se strojí, Fio kojí!

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

v6ak - [email schován] - web (dne 27. 11. 2011 v 20.28)
"Naštěstí je mi aktuální cena akcií jako dividendovému akcionáři (po absolvovaném školení) už trochu jedno, jinak by mě současný záporný výsledek v záložce Portfolio - Vývoj asi nenechával spát :-)."
Jedno by IMHO být neměla, aspoň ne úplně. Například po rozhodnem dní pro vyplacení dividend obvykle klesá hodnota akcie o tu dividendu. To je jednoduché: před tím dnem mají akcie o tuto částku vyšší hodnotu.

Jinak mě nepovazujte v této oblasti za nějakého experta, zatím se o to zajímám spíš teoreticky.

Marekzprahy (dne 27. 11. 2011 v 22.19)
v6ak: Pro mě jako pro "dividendového" akcionáře má aktuální cena význam jenom v momentě, kdy uvažuji o přikoupení dalších akcií - takže čím nižší, tím vlastně lépe... (samozřejmě dokud ta společnost normálně funguje, v momentě, kdy jde do likvidace, tak je samozřejmě vše ztraceno).

v6ak - [email schován] - web (dne 27. 11. 2011 v 22.34)
Pokud půjde cena akcií dolů, IMHO půjdou i dividendy dolů. (Ono to asi bude dost svázané.) De facto jde o to stejné, co říkáte (nebo "říkáš"?), ale dívám se na to spojitě - nejen daří/nedaří, ale daší lépe, daří o něco hůře, daří ještě hůře, ... Při postupném pádu budou IMHO jak hodnota akcií, tak dividendy klesat postupně.

Uznávám, že pro dividendáře má aktuální hodnota akcií menší význam, ale i pokud je nebudete chtít prodat, máte v tom skryté určité informace o zdraví firmy apod. Nízká hodnota akcií nemusí vadit, ale může být důsledkem něčeho, co vadí.

Zase nechci plašit ve stylu "na Vašem místě bych všechny ty akcie radši prodal", zvlášť pokud jde o relativně malý pokles.

Marekzprahy (dne 28. 11. 2011 v 00.08)
v6ak: Myslím, že cenu akcií do velké míry určují spekulanti, případně různé zprávy a prohlášení zainteresovaných nebo i nezainteresovaných lidí. Na druhou stranu dividenda je závislá především na vygenerovaném zisku a samozřejmě rozhodnutí valné hromady.

v6ak - web (dne 28. 11. 2011 v 07.55)
No jo, jenže cenu ty zprávy jsou obvykle založený na nějakém faktu, který souvisí s hodnotou firny. A nastane-li například panicky výprodej (obdobné to může díky derivatum a shortingu fubgovat i naopak), jsou na řadě spekulanti, kteří nakoupí, když je cena nízká (tím jejich cenu zároveň zvyso zvýšeným zájmem), počkají, až se to stádo vyprodavajicich uklidní (o akcie zase začne zájem a zvýší se jejich ceny) a začnou zase prodávat. Tím mimochodem mají funkci vyrovnávávačů - pokud by je stát zakázal, pak by zbytečně panicky výprodej mohl firmu zlikvidovat. A výprodeje by byly tím paničtější. Navíc mají narozdíl od úředníků motivaci se rozhodovat správně, ne podle úplatků, protože by jinak prodělali.) Spekulanti by se tedy ve vlastním zájmu měli rozhodovat víceméně podle skutečně hodnoty.

Hodnota firmy do jistě míry souvisí s jejím ziskem. A hodnota akcií souvisí s dividendami - očekávání dividend zvyšuje zájem o akcie, což zvyšuje jejich cenu.

Co jsem chtěl hlavně říct je, že hodnota firmy, cena akcií, dividendy apod. nejsou nějaká na sobě nezávislá čísla, ale souvisí spolu, ať už se vzájemné ovlivňují (dividendy zvyšují zájem a tím i cenu), nebo je ovlivňuje stejný faktor (od zisku se odvíjí jak dividendy, tak hodnota akcií).

stano - [email schován] - web (dne 04. 12. 2012 v 18.20)
ahoj, zaujimavy clanok, momentalne riesim nieco podobne a celko by ma zaujimalo ci sa od doby ked tento clanok vznikol nieco zmenilo, prerastol tvoj zaujem do profesionalnejsieho rozmeru a zaznamenal si uspechy alebo si to nechal tak, dakujem za komentar/odpoved

Marekzprahy (dne 04. 12. 2012 v 18.43)
stano: Upřímně, zůstal jsem na amatérské úrovni a nemám v plánu se v této oblasti nějak dál vzdělávat. Tu a tam si přikoupím nějakou dividendovou akcii (baatabak, baatelec, baaforeg, baanokia), úspěšně jsem zatím prodal jenom tu Nokii (cca 25% zisk). Ostatní akcie jsem zatím (bohužel) neprodal a jelikož před cca 1-2 měs. šla celá burza dolu, i já jsem celkově v nepatrném mínusu.

Pro optimistu je teď asi docela dobré s akciemi začínat, tak nízko jako jsou nyní už dlouho nebyly :-)

stano - [email schován] - web (dne 04. 12. 2012 v 21.05)
marek: vdaka za odpoved, skusal som dnes demo a je to pomerne "strohe" rozhranie
, kazdopadne ipad/iphone app by stala za realizaciu, vsak uvidime

v6ak - web (dne 04. 12. 2012 v 21.10)
Prý připravují SmartBrokera. Jinak z dema jsem taky moc nepochytil, ale v zásadě jde o analýzu situace (na to je dobré v nastavení přepnout na plnou verzi) a nákup/prodej (to chce jen najít to správné tlačítko). Mohu doporučit i to jejich školení.

Marekzprahy (dne 05. 12. 2012 v 00.01)
stano: není to úplně rozhraní pro BFU, vypadá to hnusně, ale zvyknout se na to dá a po tom školení už se v tom člověk lépe orientuje, naučí se co potřebuje...

v6ak: tu aplikaci už slibujou rok a furt nic :-) asi nemá moc velkou prioritu...

stano - [email schován] - web (dne 10. 12. 2012 v 11.26)
Tak dnes som si otvoril na pobocke v BA ucet a dostal som informaciu ze appka pre investovanie je uz v testovacej faze, takze buduci rok mozeme ocakavat ze pojde "von" tesite sa? ;) Ja som celkom zvedavy.

Honza - [email schován] (dne 17. 12. 2012 v 19.07)
Zdravím, byl bych moc rád, kdybys mi poskytl nějaké informace o aplikaci e-broker. Jak tvrdíš v článku - pro člověka, který ji vidí poprvé je poněkud nepřehledná. Snažím se vzdělávat v investování prostřednictvím různých knih a podobně. Fio má nejpřijatelnější poplatky na trhu, proto jsem se zaměřil právě na ni a tudíž se musím poprat s e-brokerem, i když další spolenčosti nabízejí podle mého soudu mnohem přehlednější aplikace. Zatím jsem se neodhodlal k založení obchodního účtu, dokud si nebudu jistý svými znalostmi. Proto bych byl rád kdybys mi polopatě vysvětlil, co založení účtu obnáší a vysvětlil fungování e-brokeru. Zkouším tedy to demo, ale to o ničem není. Standardní pokyn v demu dát nelze a tak si ani nedovedu pořádně představit, na jakém principu to obchodování funguje. V demu lze pouze přidat akcie do portfolia pod "portfolio - vklad". Navíc mi to ty akcie koupí ať zadám jakoukoliv cenu, což mi na moudrosti z toho všeho moc nepřidá. Popravdě ani nevím, jaký je rozdíl mezi pokynem a tímto vkladem, jak jsem popisoval. Byl bycho moc rád za pomoc a sdílení tvých nasbíraných zkušeností :-)

v6ak - web (dne 17. 12. 2012 v 19.16)
To vkládání v demu je fiktivní vklad, no, moc užitečné to není. Akceptuje to samozřejmě libovolnou cenu, dají se tím sledovat např. akcie, co má člověk doma papírově. Nebo se dá vložit 0 ks a sledovat vývoj libovolného titulu. Jinak demo mi přijde spíš matoucí.

Nákup/prodej se provede příslušným tlačítkem a vyplněním formuláře (požadovaná nejhorší cena, počet kusů, burza apod.). Pak se to zařadí do fronty a časem se to nakoupí/prodá, pokud to bude někdo jiný za tuto cenu chtít prodat/koupit.

Na té smlouvě není asi nic zrádného. Akorát mohou trošku vystrašit ustanovaní ke správě portfolia a osobnímu makléři. Je dobré vědět, že i tyto služby Fio nabízí, i když je člověk nebude využívat (chce to mít min. 250 000 CZK, resp. 2 500 000 CZK), aby se nelekl u smlouvy.

Jinak založení i vedení účtu e-brokeru je zdarma, akorát účet v CDCP (potřeba u akcií na českých burzách) vyjde na 40 CZK za založení (dá se elektronicky z e-brokera, celkem intuitivní) a je potřeba alespoň jedna transakce ročně.

A též mohu doporučit jejich školení.

Marekzprahy (dne 17. 12. 2012 v 21.39)
Honza: Nejlepší je opravdu zajít na to bezplatné školení, asi nemá smysl, abych tady dělal nějaké screenshoty a návody, kde a kam kliknout (možná bych tím i porušil nějaké obchodní podmínky Fio).

Honza - [email schován] (dne 19. 12. 2012 v 20.59)
Díky za odpovědi kluci. Tzn., že já zadám pokyn, u kterého zvolím platnost a cenu, za kterou jsem akcii ochoten koupit a jakmile akcie klesne v tomto období, které jsem zvolil na tuto cenu, tak se nakoupí? Školení bych rád využil, ale nebydlím zrovna blízko města, kde takové školení probíhá a momentálně jsem dost časově vytížen, takže bych si pravděpodobně nemohl ani udělat čas a navštívit jedno z větších měst, proto jsem se chtěl zeptat někoho, kdo má nějaké zkušenosti. Každý malý detail je dobrý. Byl bych rád, kdybych vás mohl kontaktovat, kdybych něco potřeboval. Jinak jak vnímají u FIA relativně nezkušené lidi, kteří tam přijdou s tím, že chtějí založit účet a chtějí se pomalu učit obchodovat s akciemi s menší částkou. V mém případě by to bylo 20 000 - 30 000 CZK. Myslím, že by měli být na "nezkušené" klienty zvyklí, že? Přijde mi, že tyto služby v různých reklamách a pod. nabízejí běžně i prostým lidem.

v6ak - web (dne 19. 12. 2012 v 21.14)
Myslím, že zpočátku jsem si na účet dal kolem 5 000 CZK. (A míň moc nedoporučuju kvůli poplatkům.) Nevím, jak to vnímají, ale ještě mi nevolali, že jsem málo bonitní klient (celkově - jako student) a že se jim nechce mi poskytovat služby. Někde, tuším, i inzerovali, že není nějaká minimální částka k investici.

Marekzprahy (dne 20. 12. 2012 v 00.06)
Honza: Fio je víceméně fuk, s kolika penězi do toho člověk jde (když jsem si to zřizoval, tak jsem jim dokonce říkal, že to asi nechám pár měsíců ležet, že zatím žádné volné peníze nemám - řekli OK, za vedení brokerského účtu nic nebudete platit, klidně si ho můžete zřídit už teď). Myslím, že i díky směšným úrokovým sazbám na spořícím účtu se spíš snaží i drobné střadatele nalákat na akcie, protože to je svým způsobem hazard, kterému když se propadne, tak to na poplatcích nějaký zisk Fiu udělá :-)

Důležité je ale si pamatovat, že poplatek např. na pražské BCPP je 0,35%, min. 40 Kč - z toho vyplývá, že se vyplatí dělat obchody alespoň za částky od 11 500 Kč (to odpovídá tomu poplatku cca 40 Kč). Samozřejmě je to tanec kolem pár korun, při nákupu akcií za 5000 Kč člověk "prodělá" jen 22,50 Kč (poplatek 40 Kč místo 17,50 Kč).

U BCPP mi zpočátku hodně pomohl odkaz "hloubka trhu", který otevře rozhraní vyloženě "pro blbečky", hned se dá jednoduše zadat příkaz k nákupu/prodeji za aktuálně nabízené ceny. Teď už jsem o jeden level "zkušenější" a používám klasický nákupní příkaz, kde zadám množství, (maximální) cenu (za kus) a o víc se nestarám (zbytek nenastavuju).

Tip: Fio má zabudovanou i určitou inteligenci, která brání začátečníkům, aby neudělali nějakou fatální chybu.

v6ak - web (dne 20. 12. 2012 v 12.52)
"způsobem hazard, kterému když se propadne, tak to na poplatcích nějaký zisk Fiu udělá :-)"

Na to je potřeba dávat pozor na seminářích od Fio. Je potřeba vědět, že jim je relativně jedno, jestli vyděláte, nebo ne (teda úplně jedno jim to není, pokud vás ztráty odradí, tak z poplatků nic mít nebudou).

U BCPP se nedávno mnohé změnilo, ale aspoň do nedávna tam byly dva poplatky (byť ten 0.35% je ten větší). Ale každopádně z toho nevyplývá, že se to vyplatí až od 11 500. Vyplatit se mohou i menší obchody, ale při dostatečném kapitálu o nich nemá moc smysl uvažovat. Já mám i přesto dvojciferný výnos.

Jo, Fio občas na něco upozorní, asi hlavně podle investičního dotazníku.

Honza (dne 02. 01. 2013 v 13.48)
Příští týden se chystám k založení obchodního účtu. Budu moci normálně obchodovat i na ostatních trzích, např. akcie amerických firem apod. Přepočítá mi E-broker automaticky vloźené peníze na devize, nebo je k těmto obchodům potřeba vést ještě nějaký dalši devizový účet a musím při zakládáni obchodního účtu o mém záměru obchodovat také zahraniční akcie informovat pracovníky scio :-)

Honza (dne 02. 01. 2013 v 13.53)
pracovníky FIO samozřejmě :D

v6ak - web (dne 02. 01. 2013 v 14.15)
Osobně s tím zkušenosti nemám (zatím obchoduji jen v ČR), ale pokud si dobře vzpomínám, tak e-Broker umožňuje u CP v cizí měně obojí. Na účtu mohou být peníze ve více měnách (CZK, USD, EUR, PLN, HUF, GBP). Pokud chcete nakoupit např. akcie v USD, ale nemáte USD na účtu a nechcete dělat konverzi hned, ale až při nákupu (pokud se vůbec obchod uskuteční), zvolíte "Účet pro vypořádání peněz" ten v CZK.

Když zanedbám pohyby kurzů měn (krátkodobě lze zanedbat, dlouhodobě radši ne), je asi nejvhodnější mít co nejméně konverzí měn, protože za to je poplatek kolem 1 %. (Tj. poplatek skrytý v rozdílnosti nkupního a prodejního kurzu.)

Rule of thumb: Pokud máte dostatek dolarů, je nejspíš vhodnější to nakoupit z nich. Jednak kvůli inflaci (čekám vyšší inflaci u USD než u CZK) a taky protože cash si nejspíš budete vybírat v korunách. Pokud nemáte dostatek dolarů, spíš zaplaťte v korunách. Tím se konverze měny provede až při případném nákupu a jen v potřebném množství.

Zanedbávám zde možnost výhodnějších kurzů měn při větším množství peněz ke konverzi. To je na zvážení a je potřeba předem odhadnout, kolik USD budete ještě potřebovat.

Rule-of-thumb pro prodej CP v USD: Pokud máte v plánu brzy nakoupit něco za USD, prodejte to za USD. Ušetříte tak za dvě konverze (USD->CZK->USD). Pokud nemáte v plánu něco brzy nakoupit v USD, je to otázka inflace => možná bude lepší si peníze co nejdříve konvertovat do CZK. (To stojí na předpokladu vyšší inflace USD.)

Honza (dne 04. 01. 2013 v 22.49)
Tak jsem se dostal na pobočku FIA už dneska a obchodní účet je založen. Jasně, je více možností jak nakupovat zahraniční akcie, respektive jakým způsobem měnit peníze, také jsem se informoval, díky za odpověď. Mám ještě jednu otázku. Nevím, jestli dobře rozumím pokynu "stop loss" při nákupu. Při prodeji je mi to jasně, stanovím minimální cenu, za kterou jsem ochoten akcie prodat. Ale při nákupu ? Můžete mi to polopatě vysvětlit? Omlouvám se za jistou hloupost mých dotazů, ale raději se hloupě zeptám, než abych udělal hloupou chybu :-)

v6ak - web (dne 04. 01. 2013 v 23.14)
Na stanovení minimální ceny, za kterou chci prodat, není potřeba stoploss. K tomu slouží běžný pokyn k prodeji.

Stoploss-prodej je o tom, že při poklesu pod nějakou cenu už nechci riskovat další pokles a radši prodám s menší ztrátou než abych riskoval ještě větší ztrátu. Má to smysl, když držím nějaké akcie a chci tedy (ideálně) jejich růst nebo aspoň zachování ceny.

Stoploss-nákup má analogicky smysl při opačné situaci - pokud akcie někomu dlužím a nedržím je. (Vyhledej si shorting pro více informací. Ale nedoporučuju se do toho pouštět hned ze začátku.) Tam navýšení ceny znamená, že zaplatím víc, když budu chtít akcie nakoupit. (Musím je nakoupit, když je chci vrátit.) Tedy ztrátu. A přesně tady se hodí stoploss-nákup.

Honza (dne 07. 01. 2013 v 11.51)
Za jak dlouho se připíší peníze na obchodní účet. Provedl jsem příkaz k úhradě z mého běžného účtu, který je už proveden a na svém FIO obchodním účtu se peníze nepřípsali, jaká je tam prodleva ?

v6ak - web (dne 07. 01. 2013 v 22.59)
Já přesouval CZK z běžného účtu u Fio a bylo to celkem rychlé. Možná minuta, když moc.

Marekzprahy (dne 07. 01. 2013 v 23.02)
Honza: Při prvním převodu mě to taky zmátlo, že to nebylo online, ale cca za 10 minut...

Honza (dne 08. 01. 2013 v 22.06)
Já jsem měl obavy, protože ještě druhý den po akceptování a provedení příkazu k úhradě v jedné bance jsem na obchodním účtu stále peníze neměl. Poté jsem ale zjistil, že banky mají podle zákona na připsání peněz na účet příjemce 2 dny, pokud se jedná o převod mimo jednu instituci, takže nakonec v pořádku přišli. (Posílal jsem je z GE. Jinak, jestliže byl pokyn uspokojen, tak jsem akcie nakopil, že? Co znamená v portfoliu "blokováno v CDCP" ? Mám to u všech nakoupených akcií. Určuje si FIO při prodeji akcií poplatek stejně jako při nákupu ?

Marekzprahy (dne 08. 01. 2013 v 22.12)
Honza: Mezibankovní převod peněz asi nikdo ani nepředpokládal :-) Poplatky se platí jak při prodeji, tak při nákupu, "blokováno" je v pořádku - BCPP má termín vypořádání T+3, tzn. po dobu 3 dní budou akcie jenom blokovány a až pak budou skutečně v držení (vč. nároku na dividendu, na to je potřeba dát pozor). Určitě doporučuji navštívit školení Fio, kde to je vše vysvětleno sice v rychlosti, ale přesto velmi srozumitelně (a navíc člověk dostane studijní materiály domů).

Honza (dne 08. 01. 2013 v 22.21)
Marku, věřím a rád bych kurz FIO navštívil :-), ale momentálně nemám absolutně čas - mám to z ruky a čeká mě maturita a spoustu přijímacích zkoušek na VŠ, ale až budu mít chvilku, tak určitě zajedu. Dobře, a jestliže jsou akcie blokovány, mohu je v této době (co jsou blokovány, nevypořádány) prodat? Kurz zajímavě kolísá a při větším objemu investovaných peněž se dá vydělat i když odečtu poplatky ze dne na den. Jinak podaný pokyn, který ještě nebyl uspokojen, předpokládám můžu bez problému zrušit tím křížkem, který je úplně na levo v řádku daného pokynu, že ?

v6ak - web (dne 09. 01. 2013 v 16.58)
Zpaměti nevím, co přesně to "blokováno" znamená, ale je to nějaký stav akcií. Někde v nápovědě o tom něco je.

Prodej po koupi: jsem si skoro jist, že ano, s jedním háčkem. Různé burzy mají různé dny vypořádání (já většinou nakupuju na delší dobu, takže to až tak nepotřebuju, ale tuším, že RMS má T+1). Pokud nakoupíš na burze s vypořádáním T+3, tak nejspíš neprodáš hned poté na burze s vypořádáním T+1. Protože by to znamenalo akcie prvně prodat a pak nakoupit. Což intuitivně (nepočítám-li půjčování akcií, což je úplně jiná kapitola) nejde.

Pokyn zrušit křížkem lze (už jsem jednou vyplnil špatně cenu a napsal jsem do ní množství, naštěstí se zrovna neobchodovalo), případně po nastavené lhůtě vyprší.

Honza (dne 15. 01. 2013 v 22.54)
Teď jsem zmatený z toho, že chci podat pokyn na prodej akcii a hlasi mi to chybu "Pro zadání pokynu na krátko musíte mít novou úvěrovou smlouvu(BA - CZE Margin-short) Kontaktujte prosím vaši pobočku." Tomu nerozumím.

v6ak - [email schován] - web (dne 15. 01. 2013 v 22.58)
Asi se snažíš prodat něco, co nemáš. Zkontroluj ticker (např. NOK vs. BAANOKIA) a množství (nemůžeš prodat více, než vlastníš, ledaže bys shortoval, o čemž přesně píše ta hláška).

Jinak pro představu o shortingu: https://cs.wikipedia.org/wiki/Kr%C3%A1tk%C3%BD_prodej

Honza (dne 15. 01. 2013 v 23.04)
Já jsem pouze podal pokyn na prodej akcii, které doufam vlastním, i když za vyšší cenu, než je cena na trhu za předpokladu, že ta cena poroste. Současně mám na tyto akci podaný už pokyn stop loss, kdyby klesala, ktery je zvalidovan trhem. Tento pokyn mi nedavno dát šel.

Honza (dne 15. 01. 2013 v 23.07)
Leda, že by nebylo možné mít 2 pokyny na stejné akcie ?

v6ak - [email schován] - web (dne 16. 01. 2013 v 08.48)
Je to na stejném, nebo na jiném trhu? Pokud na jiném, tak celkem chápu, proč to nejde. Dovedu si představit, co by ta distribuovaná transakce znamenala pro burzy i pro Fio z hlediska rychlosti i dostupnosti.

Pokud jde o stejný trh, nevím. Možná ani tam to nejde. Já mám trochu rezervovaný názor na stoploss, takže jsem nezkoušel. Přinejhorším zkus hlásiče (potřeba v nastavení povolit pokročilé rozhraní).

Honza (dne 16. 01. 2013 v 09.33)
Bylo to tím, že už jsem měl na stejné alcie daný pokyn stop loss, abych se pojistil proti většímu poklesu a závoreň jsem chtěl zadat běžný prodejní pokyn pro případ růstu a to není možné. Bylo to na stejném trhu. Vždy je možné podat jenom jeden pokyn. Takže bohužel akcie asi nejdou "pojistit z obou stran". Vždy je potřeba pokyn měnit podle předpokladu.

v6ak - web (dne 16. 01. 2013 v 10.24)
Po pravdě nevím. Pokud to opravdu nejde (možná by stálo za to se na pobočce zeptat), můžu doporučit jen ty hlásiče, které upozorní na překročení hranice.

Nirfaz - [email schován] (dne 27. 01. 2013 v 00.37)
Zdravím,
díky všem a hlavně Markovi za popsání zkušeností. Taky hledám svého prvního brokera a to FIO se mi celkem zamlouvá. Měl bych pár dotazů:
1) jaké trhy se přes Fio dají obchodovat? Je tam i forex (měny) a komodity (zlato, ropa, pšenice, ....), nebo to jsou jen akcie?
2) jak je to s těmi poplatky? Kolik si bere FIO (a za co vše) a kolik burza? Měli byste nějaký přiklad jednoho obchodu, kolik vás transakce stála?
3) Jestli se nemýlím, tak kromě účtu u FIO-brokera musím mít i účet na Centru cenných papírů? To se vezme "jedním vrzem" nebo to musím všechno "obíhat" solo?
4) Marku, na začátku jsi popisoval, jak tě ráno budil mejl, že se blížíš k nule. Co jsi to tam tedy den předem vyvedl, že ti šel účet přes noc dolů?
5) A poslední - řešíte nějak daň z příjmu, jste-li tedy v plusu? Únor se blíží, začíná to být aktuální :-)

Marekzprahy (dne 27. 01. 2013 v 01.02)
1) V nabídce mám: CZE trhy, USA trhy, SRN trhy, USA-futures, PLN trhy; peníze můžu převádět mezi CZK-EUR-USD-PLN-HUF (zkušenosti mám jen s BCPPX a RMS, "nepouštěl jsem se do žádných větších akcí")
2) Např. 3 ks BAATABAK jsem nakoupil za cenu 10 850 Kč/ks a celkem jsem zaplatil 32 550 Kč + 133,45 Kč poplatky (dnes jsou o něco menší - 0,35%)
3) Po přihlášení do e-Brokeru je možné v nastavení se registrovat na výše zmíněné trhy (přečtou se podmínky a zaklikne pár checkboxů, registrace byla z mého pohledu jenom formalita, která proběhla v reálném čase online)
4) To nevím, můj osobní tip je, že tam byl nějaký drobný poplatek za registraci do CDPP, ale teď v ceníku ten poplatek nikde nevidím ( http://www.fio.cz/docs/cz/C_zaklad.pdf )
5) Daň budu platit, bohužel jsem s Nokií vyměknul dřív než po půl roce... Každopádně v tom nevidím problém, protože stejně jako živnostník podávám daňové přiznání (daleko větší maturita je přiznání k DPH, proti tomu je obyčejné "DAP" procházka růžovým sadem pro debily :-))

Nirfaz - [email schován] (dne 27. 01. 2013 v 01.15)
Díky Marku za rychlou odpověď. Asi si účet založím a osahám si to live, bude to nejlepší. Když můžu mít založeno a zatím neobchodovat, tak je to ok.
K 5) jasně, jsi-li živnostník, tak pak je to jedno, stejěn přiznání děláš. Jestli se nemýlím, tak s normální smrtelník může ročně přividělat 6tis Kč aniž by je musel danit.
Mně dělaj daně v práci, takže bez starostí, ale jakmile bych si přividělával vedle, tak už mi neudělají a musím se postarat sám. Proto jsem se ptal.

Marekzprahy (dne 27. 01. 2013 v 01.22)
Jo, limit by měl být těch 6000 Kč. Osobně jsem se rozhodl spíš dělat dlouhodobější obchody, s tou Nokií to byl tehdy spíš úlet...

Nirfaz - [email schován] (dne 27. 01. 2013 v 08.18)
Tak díky. Jinak "přividělat" - samozřejmě (y), teď to vidím.To je ostuda.Psal jsem to v 1 ráno, v leže, s chřipkou a teplotou-aspoň nějaká výmluva :-)Ale je to strašný, když to teď vidím. Sorry, normálně analfabet nejsem :-)
Dnes/zítra si zkusím zařídit aspoň to demo, omrknu si víc podmínky a tak. Pak sem třeba taky hodím nějaký zkušenosti.

v6ak - web (dne 27. 01. 2013 v 08.36)
3. CDCP chce jednorázový poplatek a pak alespon jednu transakci z/do CDCP ročně.
4. Jo, registrace do CDCP stala těch 40 CZK, aspon na jaře.
5. Dividendy jdou srážkově, rozdíl nákupní a prodejní ceny je potřeba danit jen při brzkém prodeji (bylo do půl roku, dnes AFAIK 2 roky). Lze odečíst ztráty, ale taky jen z brzy prodaných akcií. Lze tam započítat i poplatky, ale nevím kterého všechny.

SRY za diakritiku a preklepy, pokazil se mi na mobilu flex a nec hci znovu vysou vat klqvewnici.

Nirfaz - [email schován] (dne 29. 01. 2013 v 15.50)
Tak jsem si zřídil DEMO u Fia a to je teda něco. Takhle unfriendly aplikaci jsem dlouho neviděl. Nějakou náhodou jsem teda do portfolia dostal jednu českou firmu. Nevím už ale ani jak, nastavení nějakých výstupů z pozice (stoploss, target) to mi tam vůbec nejde, že bych se dostal na zahraniční trhy (NASDAQ, NYCE, měny) to ani náhodou. Asi na to je potřeba školení, ale takovej přístup, to mě dost odrazuje. To u VT Traderu, MT nebo Plus500 stačí chvilka a už aspoň zhruba víte, jak na to. Tady netuším ani trošku. NAkopnete mě trošku? Nebo od toho čekám něco, co tam není? Druhá možnost je, že to demo je tak osekaný, že tam víc nejde. Pak ale težko si pořizovat live účet, když nevím, co mě čeká.

Marekzprahy (dne 29. 01. 2013 v 15.52)
Nirfaz: Bohužel, s demem nepomůžu; vím akorát, že lidi říkali, že je na nic :-) Sám jsem ho neviděl, podle všeho je opravdu osekané.

v6ak - web (dne 29. 01. 2013 v 15.57)
V demu se dá snad jen udělat fiktivní vklad (pokud mám akcie v šupkílu, tak si je mohu takto evidovat v e-Brokeru), taky jsem z toho tehdy nebyl moudrý. Naštěstí mě to neodradilo.

Skutečný nákup/prodej lze udělat pomocí bleděmodré/červené šipky do/ze dveří, ale v demu to nejde.

BTW: Slibují Smartbrokera pro Android v únoru: http://www.fio.cz/spolecnost-fio/media/tiskove-zpravy/125929-fio-banka-ma-pres-235-tisic-klientu-a-pripravuje-nove-produkty

Honza (dne 07. 02. 2013 v 09.58)
Demo je dost matoucí. Jediné, co tam jde udělat je fiktivní vklad do portfolia. Nemůžeš tam provádět ani fiktivní nákupy, nic. Ale pokud můžu doporučit, tak se nenech odradit - potom to vše funguje dobře až si zvykneš a Fio má na českém trhu jednoznačně nejlepší podmínky. Kluci já si myslím, že tady není potřeba žádné přiznání podávat. U dividend uřcitě ne - ty jsou zdaněny tzv. u zdroje 15% srážkovou daní a k vám už se dostanou zdaněné. A že by se zdaňoval příjem ze spekulace s kurzy akcií se mi zdá divné. Mě se to zatím ani netýká, jsem student. Jinak, jak jsem tu nedávno psal, že mám u těch nakoupených akcií "blokováno v CDCP" a vy jste říkali, že je to pouze z důvodu časového vypořádání, tak to tam mám pořad, i po měsíci. ?

Nirfaz - [email schován] (dne 07. 02. 2013 v 10.56)
No mně jde o krátkodobější investování (týdny, měsíc), ne držet akcie 1/2roku, rok. Chtěl bych spekulovat na krátkodobé růsty/poklesy. Takže mi jde o to, zda je to zde možné. Zda se dostanu i na zahraninční trhy, forex, .....
A ke zdanění - dividendy možná ne. Mluvím ale o příjmech, když nakoupím a se ziskem pak prodám akcie,komodity,měnu.Je to normální příjem, musí se to danit (nad určitou částku = 6000Kč ročně - myslím). U studentů nevím. Opravdu jsou zcela osvobozeni od daně z přímu? Možná jo. Ani nevím jak to bylo, když jsem byl student já.

v6ak - web (dne 07. 02. 2013 v 16.36)
Divné se to může zdát, ale to na berňáku asi nepřijmou...

Ad "blokováno v CDCP": někde jsem k tomu něco našel, ale nevěnoval jsem tomu moc pozornost.

Dividendy jsou již daněny srážkovou daní a dál se nedaní. Jinak papírovat se s tím je potřeba po dosažení zisku (ne příjmu) 15 000 CZK, co vím. Tedy nakoupím za 30 000 CZK, prodám za 15 000 CZK a musím se s tím papírovat, i když ám ztrátu.

Na druhou stranu, ztrátové obchody s trváním do 6m lze odečíst (tzn. odečíst tuto ztrátu z celkového zisku). Poplatky lze odečíst taky, ale asi taky jen z dlouhodobých obchodů.

Jinak lhůta 6m se má prodloužit AFAIK na 3y, ještě nevím od kdy. Tuším, že schválené to bylo na 2015 a Kalousek to chtěl přesunout už na 2014 (před volby :D).

Honza (dne 27. 02. 2013 v 00.00)
Ahoj,
kluci zajimalo by mě z toho daňového hlediska, jestli si mám někde evidovat ty různé transakce, kdybych poté překročil zákonem danou hranici a bylo potřeba můj příjem danit. Sice jsem to nezkoumal, ale neprijde mi, ze by se v E-brokeru ty jednotlive transakce evidovaly a je preci potreba rozlisovat kazdy obchod zvlast z duvodu toho, ze akcie drzene napriklad dele nez 6 měsíců jsou osvobozeny. A jak vubec dany prijem, pokud by vznikl a podlehal zdaneni "priznam". Nikdy jsem daňové přiznání nepodával. Ani nejsem zaměstnaný, aby mi ho vypracoval zaměstnavatel. Znamená to, že si musím případně formulář vyplnit sám a zanést ho na Financní úřad ? A ty příjmy, které "přiznám" je potřeba něčím doložit, že jsem uvedl pravdivé, případně čím, nebo stát pouze namátkově může kontrolovat zpětně, jestli jsou dané příjmy opravdu v pořádku. A ještě otázka - sociálnímu a zdravotnímu pojištění tyto příjmy neodléhaji, ne?

v6ak - web (dne 27. 02. 2013 v 08.36)
Zatím ta hranice vypadá na 15 000 CZK v součtu s dalšími příjmy, daň z dividend je srážková (AFAIK 15%) a časový test na akcie je 6m. Tuším, že od roku 2015 bude na výnosy z prodeje akcií hranice 100 000 CZK (hranice bude fungovat odděleně od jiných příjmů), daň z dividend nebude a časový test bude 3y.

E-broker eviduje transakce pod Obchody, prý ale jen za posledních 365d. Viz https://www.fio.cz/e-broker/e-obchody.cgi . Dozvíš se tam toho ale víc (včetně dividend apod.). Dále je to evidováno v Portfolio / Vývoj pod detailem cenného papíru. Nevím, jak dlouho.

Jak to uvést do přiznání, nevím. Někde jsem četl Příjmy z kapitálového majetku, někde Ostatní příjmy / prodej cenných papírů. Ještě mě to čeká.

BTW: I kdybys byl zaměstnaný, toto by zaměstnavatel asi nedělal. Zaměstnavatel leda tak vyplní údaje k tomu, co odpracuješ u něj, ne akcie.

Zdravotní a sociální daň jsem jakožto student neřešil.

v6ak - web (dne 02. 03. 2013 v 14.44)
Tak Smartbroker je vydán pro telefony s Androidem. Tablety a iOS mají následovat. Vyzkoušel jsem, ale nadšení mi chybí. Ano, UI je asi intuitivnější, ale už jsem si na webové rozhraní e-Brokeru zvykl, takže až tak velké plus to pro mě teď není. Je ale funkčně (informačně) chudší a i na 3" displeji na výšku (!) bych si dovedl na stejné ploše představit více informací. A aplikaci nelze používat na šířku, což je s QWERTY vysouvací do boku docela nepříjemné.

Milan - [email schován] (dne 17. 04. 2013 v 09.32)
V čem je rozdíl vklad vs nákup? 2 tlačítka v demu. Díky

v6ak - [email schován] - web (dne 17. 04. 2013 v 09.54)
Nákup je skutečný nákup na burze (a v demu to nnebude fungovat). Vklad je fiktivní vklad, hodí se, pokud člověk ty akcie má např. v šuplíku a chce si je evidovat v e-Brokeru. Ještě to má jedno asi praktičtější využití - sledování vývoje. Pokud si člověk takto fiktivně vloží 0ks akcií, bude je mít zobrazeny v přeledu.

Honza (dne 17. 04. 2013 v 21.42)
Hezký večer,

zjišťovali jste si už někdo blíž, jak je to s těmi daněmi ze spekulace s akciemi ? Zajímalo by mě, jestli mám povinnost podat daňové přiznání v případě, že jsem nepřekročil limit určité částky, od které je nutno platit daň, respektive když by bylo to přiznání nulové. A jestli je potřeba se zaregistrovat i kvůli zdravotnímu a sociálnímu pojištění, když jsem student a toto je defakto můj jediný příjem. A vůbec by mě zajímalo, jaké má stát prostředky, aby mohl kontrolovat příjmy zrovna tohoto typu a hlídat, kdo dá daňové přiznání :-D.

v6ak - [email schován] - web (dne 17. 04. 2013 v 22.23)
Co jsem hledal v zákonech, tak speciální limit pro akcie jsem tam našel až v tom, co má platit pro 2014 nebo 2015, ten byl 100 000 CZK. (Bohužel nevím, co přesně bude platit už pro 2014 a co až od 2015.) Za rok 2012 i 2013 a možná i 2014 tak platí asi jen patnáctitisícová hranice na celkové příjmy fyzické osoby, do které není nutné podávat přiznání. (Jde o příjmy, ne o zisk. Pokud koupím celkem za 30 000 CZK a prodám celkem za 20 000 CZK, daním 0 CZK, ale mám příjem 20 000 CZK.) Pak je nutné přiznání podat, i pokud by mělo být ve výsledku nulové. (Otázka ale je, co by mohlo jinak hrozit.)

Samotné uvedení do daňového přiznání není až tak těžké, do ostatních příjmů jsem to uvedl souhrnně jako prodej akcií do jednoho řádku. (Původně jsem to chtěl rozepsat, ale pak bych nemohl uplatnit ztráty.) Řešil jsem jen akcie, kde jsem nedodržel časový test (je 6m, budou tři roky, asi už od 2014). Do příjmů jsem počítal, za kolik jsem to prodal (pozor, Fio sumy v přehledech někde očišťuje o poplatky), do nákladů pak cenu nákupní a poplatky spojené s nákupem i prodejem těchto akcií. Jiné poplatky (např. za registraci do CDCP) a poplatky za prodej a nákup akcií prodaných až po uplynutí časové doby do nákladů nezapočítávám.

A zdravotní a sociální - pokud se nemýlím, tak dokud jsi student, tak to nemusíš řešit. Aspoň (jakožto student) doufám. Za studenty to "platí stát".

Marekzprahy (dne 17. 04. 2013 v 23.56)
Je možné, že u akcií je to jinak, ale jako živnostník jsem musel platit sociální a zdravotní i když jsem ještě byl student a pojistné za mě platil i stát (je to zařízeno tak, že je v takovém případě pojistné placeno dvakrát, akorát má člověk jako student výhodu v tom, že pro něj neplatí minimální výše záloh a platí jen skutečně z toho, co vydělá).

Marekzprahy (dne 18. 04. 2013 v 00.00)
Tak podle Googlu je to tak, že pojistné se z výdělků na akciích asi skutečně neplatí a já těch svých pár drobných za minulý rok zdanil zbytečně :-) http://www.onlinepriznani.cz/danove-dotazy/cz/danova-poradna/dan-z-prijmu-fyzickych-osob/dpfo-akcie-osvc-pojisteni-zdravotni-pojisteni-socialni/

Honza (dne 06. 06. 2013 v 22.57)
No, takže jde tedy o ostatní příjmy, né o příjmy z kapitálového majetku, jde vlastně o příjmy ze spekulace s kapitálovým majetkem. No ale když se koukám na formulář daňového přiznání, tak nerozumím, kam jsi napsal ty náklady, vždyť tam pro ně žádnou kolonku nevidím. Jsou tam dílčí základy daně, jako poslední tedy ostatní příjmy, řádek 40, potom řádek 41 - souhrn prijmu mimo prijmy ze zavisle cinnosti a potom 42 - zaklad dane. Pak uz tam jsou jenom nezdanitelne casti zakladu dane a odcitatelne polozky. Byl bych rad, kdybys mi popsal, do jakych cisel jsi to psal.. A je nutná registrace k dani z přijmů FO již teď, když mi tedy vznikly ty přijmy, které by eventuelně mohly být předmětem daně, nebo stačí podat daň. přiznání až příští rok na jaře v zákonné lhůtě.. Raději se ptám, ale jsem přesvědčený, že ne. V zákoně o dani z přijmů v registraci je odstavec, kde je mimo jiné to, že se k dani nemusí registrovat ten, který má pouze příjmy, které jsou osvobozeny od daně. Pro mě je to celkově chaotický, když je jediný můj příjem jako studenta příjem z kapitálového majetku, protože o něm se konkrétně třeba v té registraci nepíše. To by mohlo být možná i znamení, že se registrací při tomto typu příjmů nemusím zabývat :D Nejsem právník, tak v tom jen těžko chodím..

v6ak - [email schován] - web (dne 06. 06. 2013 v 23.14)
Budu vycházet z roku 2012. Tak jsem si stáhl od idnesu formulář, který pak některé věci (včetně řádků 40, 41 a 42) dopočítal. Jen pozor, pokud nemáš české prostředí. Mám anglické prostředí a LibreOffice pak používají desetinné tečky a čárku u tisíců, čehož jsem si málem nevšiml.

Podstatné je vyplnit přílohu 2. Tam jsem do "Výpočet dílčího základu daně z ostatních příjmů (§ 10 zákona)" vyplnil jen jeden řádek - Prodej akcií s příslušnými příjmy a výdaji. (Pozor, Fio někde při prodeji odečítá poplatky z příjmů, zatímco bys je pro FÚ měl IMHO zahrnout do výdajů.) Vše ostatní z ostatních příjmů (vč. řádků 40, 41 a 42) se mi pak dopočítalo. Konzultoval jsem to přímo na FÚ a neměli s tím problém, takže je to asi dobře, ačkoli ani já nejsem právník.

Možná budou za rok 2013 odlišnosti (hlavně čísla řádků možná nebudou sedět), ale trošku větší změny by měly nastat pak až o rok později.

Honza (dne 30. 06. 2013 v 11.10)
Máte zkušenosti s vyplácením dividend ? Napřiklad ČEZ zvolil pro výplatu Českou spořtielnu. A výplatní dny 1. 8. 2013 - 1. 8. 2017. Takže někdy v tomto intervalu přijdu osobně na spořku a požádám je o vyplacení ? Jak mě identifikují, nebo jak to probíhá, když mám veškeré účty u FIA a bookera FIO.

Marekzprahy (dne 30. 06. 2013 v 17.15)
Identifikují na základě občanky, víc člověk s sebou nepotřebuje. Jinak by měl ještě dorazit i dopis, kde to bude vše vysvětleno.

Honza (dne 24. 07. 2013 v 10.40)
Ahoj, teď jsem prodal akcie, protože jsem potřeboval nějakou hotovost. Peníze byly nějaký čas "na cestě", což je normální. Teď už ovšem po několika dnech mám v kolonce "na cestě" 0. Peníze ale nejsou stále v kolonce "pro výběr" a nejdou mi převést na běžný účet. Co s tím ? (jde o Fio e-broker)

v6ak - web (dne 24. 07. 2013 v 10.50)
Honza: To by mělo, tuším, trvat jeden jed, tzn. jeden den za peníze lze nakupovat, ale nelze je vybrat.

Honza (dne 24. 07. 2013 v 15.37)
Dobře, a vybrat na pobočce Fia přímo z obchdního účtu by neměl být problém, ne ?

v6ak - [email schován] - web (dne 24. 07. 2013 v 16.18)
To dost pochybuju, leda jako jednodenní půjčku. Z obchodního účtu takto AFAIK nejde vybrat v hotovosti.

Ale zkusit to můžeš, třeba něco poradí...

nemo (dne 24. 07. 2013 v 22.55)
Tak pokud by to měl být problém, tak si raději 3 dny počkám na příkaz k úhradě... ale to mi přijde tedy zvláštní, že bezhotovstně to převést jde a hotovost vybrat nejde..

Jilda (dne 30. 07. 2013 v 17.06)
At dividendy: Opravdu je nutné vybrat dividendy přímo u České spořitelny v případě ČEZ? Myslel jsem si, že by mi měly přijít na účet ze kterého obchoduji. Jak bych se potom dostal např. k divendám z trhů v USA?

v6ak - web (dne 04. 08. 2013 v 22.41)
Některé firmy zvládají vyplácet dividendy na obchodní účet Fio (nevím, jak je to organizačně, ale funguje to), některé holt mají jiný způsob. Nevím, jak je to u akcií USA.

drajan - [email schován] (dne 09. 08. 2013 v 10.21)
U akcií USA jsou výnosy připisovány přímo (až na výjimky již zdaněné) na akciový účet, podobně jako nákupy nebo prodeje...

Petr Zelenaček - [email schován] (dne 18. 08. 2013 v 17.07)
Marku, držím palce ve fiu, také jsem tam začínal, ale nakonec jsem přesedlal na Plus500. Jestli jsi o nich ještě nikdy neslyšel (pochybuji), najdeš např. na www.Recenze-Plus500.cz, je tam kolem toho živé fórum, nějaké triky, jak dostat další bonusy atd..
Sám u Plus500 obchoduju už přes rok a na to, že jsem začínal s 5000 Kč, tak teď mám na účtu 56000, jak zhodnocuješ ty ve FIU? :)

Marekzprahy (dne 18. 08. 2013 v 19.20)
Petr Zelenaček: Plus500 znám hlavně z reklam - na první pohled působil oproti Fio docela pochybně, takže jsem o tom ani nijak zvlášť neuvažoval a dlouze to nezkoumal (dají se ale najít hodně nelichotivé diskuse i články). U Fio jsem zatím na kladné nule, což vzhledem k minimálnímu úsilí, znalostem a situaci na trhu beru jako úspěch. Fio používám i jako primární bankovní účet, takže nemám důvod používat nějakého jiného brokera, poplatky vnímám jako zanedbatelné náklady (investuju spíš dlouhodobě s orientací na dividendové akcie).

v6ak - web (dne 18. 08. 2013 v 20.10)
Petr Zelenaček: Tak například akcie jsou na Plus500 pouze jako CFD. Je dobré vědět, jaké jsou rozdíly mezi skutečným vlastnictvím akcií a CFD. Je dobré si uvědomit tzv. kreditní riziko. A nejsem si jist, jak to bude s dlouhodobým držením akcií, jestli to nevyjde u CFD poplatkově příliš draho...

Honza (dne 24. 01. 2014 v 13.45)
Ahoj, začíná být aktuální daňové přiznání. Mohli byste mi někdo poradit, jak to vyřešit, jestliže tam musím uvést tedy věci ohledně nákupu a prodeje akcií, předpokládám, i když zisk je nulový a byl jsem minulý rok asi týden na brigádě, tak to daňové přiznání za mě nejspíše bude odevzdávat ten zaměstnavatel, u kterého jsem byl tu krátkou dobu na brigádě. Co mám dělat, mám jít do té firmy a říct jim, co a jak tam mají zapsat, ohledně toho obchodování, nebo mám podat daňové přiznání normálně svoje bez ohledu na to, že jem byl chvíli někde na brigádě a zapsat si tam ty věci ohledně obchodování. Děkuji za každou odpověď :-)

Honza (dne 24. 01. 2014 v 13.49)
Btw. jsem student, normálně si nevydělávám, zdravotní pojištění za mě platí stát. Nebude to souviset i nějakým způsobem s tím pojištěním, když najednou prokáži nějaký přijem ?...(Nemám za minulý rok jiný příjem než z krátké brigády a nějaké obchodní případy na fio e-broker.

Plus500 - [email schován] (dne 29. 05. 2014 v 13.24)
Ano akcie u plus500 jsou CFD (nevlastníte je prímo). Nicmené rekneme si upřímě, ne každý má obrovský kapital (alespon 500 000kč a více) aby mohl kupovat akcie přímo na burzo (fio = rm-system). Nicméně narovinu, plus500 není broker primárně určený ke koupení akcí, akcie dnes již nikoho nezajímají, prazska burza je mrtva, zkuste si projít tituly na prazské burze a uvídíte ze investicní prilezitost tam proste není. Plus500 se naopak hodí zejmé při nakupování indexů burz na vysokou páku, a také na komodity a forex, jelikož se na to i zaměřují tak v podstate bez poplatků, platíte jen spread. Další obrovská vyhoda je, že minimalní vklad 2000kč má každy, upřímě prestante na mesíc kourit a 2000 vlozte a zacnete obchodovat. Plusko má i demo ucet a to neomezený, takze si na nem osahate aplikaci. Nejaké uspesne obchody naleznete http://recenzeplus500.cz/vyplaty-a-uspesne-obchody/

Andrej Vašak - [email schován] (dne 13. 10. 2014 v 15.21)
Souhlasím, že Plus500 není vhodný broker, pokud chcete nakupovat akcie a dlouhodobě je držet a mít z nich dividendy.
V dnešním světě jdou ale všichni po kapitálových ziscích, tj. rozdíl mezi nákupní a prodejní cenou, a to je, kde Plus500 boduje na plné čáře. S pákou 1:200 koupíte za 1 000 Kč instrumentů za 200 000 Kč a např. u EURUSD je rozdíl mezi nákupem a prodejem jen 1 pip, tj. za mě je Plusko opravdový favorit pro lidi, co chtějí spekulovat na vývoj ceny. Ty, kdo chtějí koupit a držet, pro ty to bohužel opravdu není.

Martin - [email schován] (dne 24. 01. 2016 v 17.16)
FIO mi nesedí, kdo další je zajímavý pro dlouhodobé investice a dividendy?

Díky,
Martin

Gabriel - [email schován] (dne 31. 05. 2016 v 16.04)
Taky si dávejte pozor, co na těch formulářích podepisujete, případné reklamace protahují a následně zamítají v plném rozsahu, i když vědí, že jste v právu. Typický český přístup, kdy prachy vezmou, ale reklamace neuznají. A tak je jim zákazník vlastně u zadele...

beraniste - [email schován] - web (dne 29. 01. 2017 v 10.13)
Také investuji a v průměru držím cca 5 let. Též nějaké výkyvy nesleduji, vyhledávám krize, nakupuji když je slabý dolar a držím a držím. Ale s Fiem nejsem moc spokojený viz. http://www.nelzu.cz/2017/01/29/fio-e-broker-ktery-nevi-co-to-pocita/

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.242.75.224). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.