K čemu jsou dobré Apple Watch 6?

28. prosince 2020

Elektronika

Před téměř dvěma měsíci jsem se konečně rozhodl nahradit své staré Timex hodinky za nové Apple Watch Series 6 (44mm). Rozhodování to bylo dlouhé a nesnadné – zčásti kvůli obavám z nutnosti každodenního nabíjení, zčásti kvůli tomu, že jsem se nikde pořádně nedočetl, k čemu všemu jsou hodinky od Applu dobré a jak přesně fungují. Teď si myslím, že už to vím, a tak se o tom s vámi v tomto článku zkusím podělit.

Výběr hodinek a řemínku

Apple má na svých stránkách velmi pěkné Apple Watch Studio, kde si lze objednávané hodinky detailně nakonfigurovat. Jelikož jsem poměrně konzervativní a mám ještě pořád bílý iPhone 6S (pokud nemáte iPhone 6S nebo novější a nechcete si ho koupit, tak Vám Apple Watch k ničemu nebudou – spárování s iPhonem je i pro základní funkce nezbytné), byla má první volba poměrně jasná – "pánská" velikost pouzdra 44 mm, stříbrná barva a k tomu řemínek se stříbrným článkovým tahem. Doba dodání této konfigurace ale byla začátkem října kolem 30 dní, a to se mi čekat nechtělo. I s ohledem na poměrně vysokou cenu toho řemínku (stál skoro stejně jako samotné pouzdro hodinek) jsem se proto rozhodl dát šanci nejprve klasickému bílému sportovnímu řemínku, a hodinky jsem si tak koupil bez čekání normálně v Datartu. Nebudu to protahovat – silikonový řemínek se mi nezalíbil, a tak jsem si asi po týdnu v iWantu v Letňanech koupil po kratším váhání ten stříbrný článkový tah, který mohu jedině doporučit (je velmi příjemný a hodinky vypadají mnohem lépe).

Zobrazení času, minutky, kalendáře, stopek a světla

U dlouhodobého nositele Timex hodinek asi nepřekvapí, že hodinky Apple Watch používám především pro zobrazení času a aktuálního data (bonusem oproti Timex hodinkám je, že AW ukazují i den v týdnu a že -logicky- nemusím hýbat datumovkou po každém měsíci, který nekončí 31. dnem). Velkou výhodou šesté (a páté) generace Apple Watch hodinek je, že ukazují čas stále a ne pouze při zvednutí hodinek, z tohoto důvodu bych si tedy určitě nekupoval nic staršího (zejména stále nabízenou třetí generaci hodinek). Často se na čas totiž dívám jen tak nenápadně, koutkem oka, a zvedat u toho ruku by bylo nejen nepohodlné, ale v některých situacích i neslušné.

Další logickou výhodou hodinek s diplejem je, že je čas vidět samozřejmě i ve tmě (podsvícení Timex Indiglo mi na starých hodinkách už bohužel po letech nefungovalo). Hodinky samy o sobě lze použít jako světlo při nočních procházkách na WC, přičemž komu by nestačil svítící ciferník, ten může použít i vestavěnou funkci Světlo (kromě slabého a silného bílého světla umí i blikat nebo svítit červeně). Hodinky mají také budík (ten nepoužívám) nebo velmi praktickou funkci Minutka, která se hodí třeba při vaření (snadno se dá spustit odpočítávání libovolného času, po kterém hodinky zavibrují). Dále hodinky obsahují také kalendář synchronizovaný s kalendářem v iPhonu (ještě jsem nepoužil) a stopky.

Apple Watch umožní definovat vícero různých ciferníků s různým vzhledem a různými komplikacemi (widgety), osobně však používám jen ciferník "Praktický", který se nejvíce podobá mým starým Timex hodinkám :-)

Placení, odemykání Apple zařízení, bezpečnost

Placení pomocí Apple Pay bylo jednou z funkcí, kvůli kterým jsem si hodinky kupoval, protože jsem nechtěl neustále vytahovat telefon z kapsy. Málokde se lze ovšem dočíst, jak to vlastně celé funguje z hlediska bezpečnosti a pohodlí, protože logická otázka každého uživatele asi je "co když mi někdo hodinky ukradne, to s nimi pak bude moci bez omezení platit?" a ta druhá "jak budu platby autorizovat?".

Věc se má takto: Pokud hodinky zapnete a nasadíte si je na zápěstí, budou ve výchozím stavu uzamčené a budou ukazovat pouze čas. Když s nimi budete chtít cokoli udělat, budete je muset nejprve odemknout, a to buď zadáním čtyřmístného číselného kódu (lze nastavit limit na 10 pokusů, po jejichž vyčerpání se vše z hodinek vymaže), nebo odemčením iPhonu v bezprostřední blízkosti Apple Watch (toto chování si musíte v hodinkách zapnout). Hodinky lze odemknout pouze pokud jsou nasazené na zápěstí, případně pokud si myslí, že jsou nasazené na zápěstí (můžete je mít třeba položené na dlani), jakmile ale zápěstí od hodinek trochu oddálíte, hodinky se zase zamknou (může se to stát samo i pokud je máte na ruce příliš volně a dostane se Vám mezi hodinky a ruku třeba rukáv svetru). Jinak platí, že jednou odemčené hodinky můžete používat bez omezení a bez jakékoli další otravné autorizace. Pro platbu kartou (kartu musíte mít nastavenou v iPhonu v Apple Wallet) stačí dvakrát stisknout boční tlačítko (funguje i v rukavicích!) a přiložit hodinky k terminálu, není potřeba nic autorizovat ani zadávat PIN (pro platby hodinkami neplatí nutnost zadání PIN kódu u plateb nad 500 Kč, klidně si můžete "pípnout" i platbu 35 000 Kč a terminál to bez řečí přijme).

Můžete mít také více platebních karet – v takovém případě bude vždy jedna výchozí, a všechny další si můžete jednoduše "nalistovat" po dvojím stisknutí bočního tlačítka (já jsem si takto přidal např. EUR kartu, pokud se někdy po covidu ještě podívám do zahraničí...). Pro samotné placení není nutné, aby byly hodinky v dosahu iPhonu, dokonce ani nemusí být online (připojené přes WiFi). To se hodí v případě, kdy máte třeba iPhone již vybitý nebo dokonce rozbitý / ztracený.

Nasazené a jednou odemčené hodinky můžete také použít pro odemykání iPhonu nebo Macbooku (stačí být v bezprostřední blízkosti). I díky tomu jsem tak mohl odložit nákup nového počítače (mám MBP z roku 2013 ještě bez čtečky otisků prstů a odemykání heslem už mě dost štvalo). Někdy lze navíc Apple Watch použít i pro autorizaci některých operací přímo v Macbooku, zatím se mi ale nepodařilo zjistit, na základě čeho se tato možnost aktivuje (některé operace v Macbooku pořád musím autorizovat zadáním hesla).

Notifikace, zprávy, e-maily

Apple Watch jsou určitou "prodlouženou rukou" Vašeho iPhonu, a tak pokud si to v nastavení povolíte, budou zrcadlit veškeré notifikace, které se na Vašem iPhonu zobrazí. To je velmi výhodné, protože pak nemusíte kvůli každému pípnutí vytahovat telefon z kabelky a dívat se, co zase kdo chce, místo pípnutí Vám mohou jen lehce a diskrétně zavibrovat hodinky.

Uvidíte i notifikace od aplikací, které nejsou optimalizované pro Apple Watch, takže si například přečtete zprávu z Miele Home, že sušička dokončila svůj program, nebo si můžete přečíst zprávu z aplikace WhatsApp (ale bez možnosti na ni jakkoli reagovat).

Mnohem zajímavější jsou však samozřejmě notifikace z aplikací, které optimalizované pro Apple Watch jsou. Přes hodinky tak můžete například psát a odpovídat na SMS (jen v blízkosti iPhonu) a iMessages, máte k dispozici téměř plnohodnotného e-mailového klienta (synchronizovaného s iPhonem; největší omezení je, že nezobrazuje moc přílohy, např. neumí zobrazit přílohy ve formátu PDF) a doinstalovat lze aplikaci třeba pro Facebook Messenger nebo Webex (u obou aplikací dostanete notifikace na nové zprávy a budete mít možnost na ně odpovídat, ale nebudete moci začínat úplně novou konverzaci).

Pokud Vám někdo pošle fotografii nebo odkaz na webovou stránku, budete mít možnost si ji zobrazit přímo na hodinkách. Hodinky mají téměř plnohodnotný webový prohlížeč Safari a v zásadě platí, že co zobrazíte na iPhonu, to funguje i na hodinkách (s výjimkou nativních / systémových javaskriptových oken a přehrávání videí). Chvíli mi bylo až líto, že hodinky nemají v sobě samostatnou aplikaci pro zobrazení webu a zkoušel jsem to i různě obcházet (např. posláním si několika základních stránek SMSkou), ale pak jsem si uvědomil, že to asi má i svůj význam. Hodinky nejsou příliš pohodlné pro čtení delších textů, a překvapivě to není proto, že by měly malý displej, ale protože prakticky neexistuje poloha pro čtení, ze které by po chvíli nebolela ruka. Na brouzdání po webu je tak iPhone stále nenahraditelný (navíc iPhone lze snadno ovládat jednou rukou, v případě hodinek "využijete" vždy obě ruce).

A jak se na hodinkách Apple Watch píše? Překvapivě snadno. Funguje diktování textu v češtině (téměř bezchybné a velmi návykové), lze využít sadu předpřipravených odpovědí nebo smajlíků. Některé aplikace podporují i psaní "kreslením písmen prstem", to už je ale dost pomalé. Zejména v zimě dost oceňuji, že se mi daří odpovídat na SMS i bez sundání kožených rukavic – není to sice tak, že by šly hodinky v rukavicích ovládat úplně na 100%, ale velké tlačítko pro odpověď na SMS v rukacicích obvykle stisknout lze.

Telefonování, vysílačka

Telefonování přes hodinky funguje samozřejmě jen pokud jste v blízkosti iPhonu. Pomocí aplikace Telefon lze zavolat na libovolné telefonní číslo (případně vyhledat kontakt v adresáři, vybírat ze seznamu oblíbených kontaktů,...), hovory lze přes hodinky i přijímat nebo odmítat (výhodou je, že vidíte, kdo volá, aniž byste vytahovali mobil z kapsy). Hodinky mají v sobě zabudovaný mikrofon a reproduktor, takže vůbec nemusíte telefon vytahovat, máte-li však bezdrátová sluchátka, můžete volat i s jejich pomocí.

Kromě aplikace Telefon je k dispozici i aplikace Vysílačka, kterou můžete volat přes WiFi vybraným kontaktům, které mají také Apple Watch (= není potřeba být v blízkosti iPhonu, stačí se připojit k libovolné WiFi síti).

Přehrávání hudby

Přehrávání hudby je na Apple Watch na první pohled možná až trochu překombinované, ale jakmile si na to zvyknete, budete za všechny nabízené funkce rádi. Apple Watch Series 6 mají k dispozici 32 GB vnitřní paměti, takže si do nich můžete uložit poměrně velkou část hudby, kterou máte uloženou ve svém telefonu (cca 200 hodin hudby). Máte-li bezdrátová sluchátka Airpods (nebo obecně máte-li s hodinkami spárované jakékoli BT reproduktory nebo třeba Apple TV), můžete přehrávat hudbu i bez iPhonu, vnitřní reproduktory v hodinkách však pro přehrávání hudby použít nelze (kvalita by asi byla příliš špatná na to, aby to Apple povolil).

Kromě přehrávání hudby z interní paměti je možné také použít Apple Watch jako dálkové ovládání na přehrávač v iPhonu (pak lze kromě BT sluchátek přehrávat hudbu i přímo v telefonu). Kromě snadného přeskakování skladeb se mi líbí, že lze snadno měnit i hlasitost přehrávané hudby pomocí digitální korunky hodinek (rázem se tak vyřeší největší nevýhoda Airpods, a sice nemožnost měnit hlasitost jinak než na iPhonu nebo přes Siri).

Kroužky aktivity, zdraví, EKG, saturace, tep,...

Nyní se konečně dostávám k tomu, proč si spousta lidí Apple Watch kupuje a proč je já osobně dlouho považoval za hodinky pro sportovce a hypochondry. Hodinky měří samy o sobě tep, počítají kroky, detekují a zaznamenávají fyzickou aktivitu, zaznamenávají například i chůzi do schodů a ze schodů, vnímají rychlost chůze, ví, kdy stojíte, kdy sedíte a tak dále. Z toho všeho čerpá aplikace Aktivita, která Vás bude (pokud to budete chtít) motivovat k trochu aktivnějšímu způsobu života.

Základem jsou tři kroužky, které byste se měli každý den snažit uzavřít – pohyb (obecně), cvičení (automaticky se detekuje např. rychlá chůze, zbytek lze zapnout, ale samotné zapnutí fyzické aktivity nezpůsobí, že se začne počítat, musí se Vám u toho ještě třeba zvýšit tep a musíte se třeba pohybovat alespoň určitou rychlostí) a stání (pro kancelářské krysy možná nejužitečnější kroužek, který spočívá v tom, že pokud si každou hodinu alespoň na minutu nestoupnete, upozorní Vás na to hodinky krátkým zavibrováním).

Díky hodinkám Apple Watch postupně v iPhonu v aplikaci Zdraví uvidíte spoustu víceméně zajímavých zdravotních ukazatelů, pěkně zanesených do grafů. Hodinky umí upozornit na příliš vysoký nebo příliš nízký tep, nepravidelnosti v tepu (které mohou signalizovat, že se srdcem není něco v pořádku), umí detekovat například pád a podat o něm zprávu Vašim bližním. Můžete sledovat variabilitu srdečního tepu nebo saturaci krve kyslíkem, hodinky by Vás měly samy i upozornit, pokud bude saturace dlouhodoběji nízká (což opět může signalizovat závažnější zdravotní komplikace – samy od sebe to hodinky měří několikrát denně).

Srdeční tep nebo krevní saturaci si lze nechat změřit i "na požádání", význam mají ale spíše dlouhodobé trendy (odchylky mezi dvěma měřeními jsou poměrně velké, třeba u saturace není problém mít během dvou minut rozpětí 89 % - 100 % => moc bych tomu tedy nevěřil).

Dále hodinky umožňují změřit EKG s tím, že jej umí i velmi omezeně vyhodnotit (víceméně řeknou, jestli se to zdá OK nebo jestli je lepší jít k doktorovi). EKG lze pak v telefonu exportovat do PDF dokumentu, který můžete u piva ukázat svému známému doktorovi.

Poměrně zajímavé je měření okolního hluku a zejména upozornění na déletrvající vysoký hluk, který by již mohl poškodit sluch (na diskotéce jsem s hodinkami ještě nebyl, a tak "poplach" zatím jen dvakrát spustil syn).

Focení a prohlížení fotografií

Apple Watch neobsahují kameru, ale mohou fungovat jako velmi praktické dálkové ovládání na fotoaparát v iPhonu (zejména máte-li stojan). Přímo na hodinkách se můžete podívat na živý náhled fotografie a na dálku zmáčknout spoušť. Super funkce.

Kromě toho se do hodinek může zrcadlit až 500 posledních fotek z iPhonu, takže si je můžete prohlížet třeba při dlouhé chvíli, nebo si z nich udělat vlastní ciferník.

Univerzální dálkové ovládání

Máte-li chytrou domácnost, můžete Apple Watch používat jako jakési univerzální dálkové ovládání, a to především pomocí aplikace Domácnost, kde lze ovládat zařízení podporující HomeKit. Já takto například ovládám termostatické hlavice Netatmo, více toho v HomeKitu bohužel nemám (ještě teda Apple TV, ale tu mám víceméně jen pro Airplay, jinak je mi k ničemu).

Trochu mě mrzí, že do Apple Watch nelze naklonovat čip pro odemykání baráku nebo Kessy (bezklíčové odemykání automobilu), určitou chabou náhražkou je aplikace MyŠkoda, která u podporovaných vozidel umí zobrazit stav nádrže nebo je na dálku například zamknout nebo odemknout (povedlo se mi to u mé Octavie MR2020, ale funguje to tak na 30 %, není to úplně doladěná aplikace a radši to dělám přes iPhone).

Další aplikace a hry

Přímo z výroby mají hodinky v sobě jednoduchou kalkulačku, Apple Mapy (musí být online), jednoduché Počasí a zobrazení času v různých koutech světa. Tím však výčet funkcí víceméně končí (nepočítám-li z mého pohledu blbosti typu připomínky dýchání nebo počítání doby, jak dlouho si myjete ruce).

Další aplikace a hry lze do hodinek doinstalovat, a to buď přímo z hodinek, nebo o něco pohodlněji přes iPhone.

Narovinu je však třeba říci, že výběr aplikací není nijak velký, a ani App Store pro Apple Watch příliš optimalizovaný není. Najít něco, co na hodinkách funguje, není vůbec jednoduché, často proto, že prostě nic takového neexistuje. Všechny doinstalovávané aplikace fungují tak, že máte na iPhonu "hlavní aplikaci", která poskytuje určité funkce i pro Apple Watch, často přes Apple Watch jen dálkově ovládáte aplikaci v iPhonu (takže ji nesmíte na iPhonu zabít – takto funguje třeba výše zmíněná aplikace MyŠkoda).

Nainstaloval jsem si například aplikaci Strava, kterou využiji asi až bude dostatečně teplo na kole. Dále jsem vyzkoušel aplikaci iRadar CZ+ (zobrazí, kde zrovna prší, pouštím málokdy), Soundhound (zjistí, co kolem Vás zrovna hraje za hudbu, funguje docela obstojně), MHDapp (jednooký král mezi dopravními aplikacemi v ČR - můžete si nastavit dvě lokace, kam chcete jet, a hodinky Vám najdou jedno nejbližší spojení z místa, kde zrovna stojíte; např. odkudkoli v Praze můžete najít cestu do práce nebo domů), Socka (ukáže odjezd nejbližšího metra ze tří nejbližších stanic dle GPS) a Speedometer (ukáže aktuální rychlost, ale pozor, ukazuje rychlost z iPhonu, nebere data z GPS hodinek - takovou aplikaci jsem nenašel).

Z her mohu jednoznačně doporučit návykovou hru 2048, zbytek jsou spíš srandičky na ukázání, co všechno hodinky umí, ale v reálu to moc zábavné není. Z tohoto ranku her je asi nejlepší hra Dare (takový "Mario" pro hodinky), Pong (ping pong), invaders (vesmírná střílečka, kterou šlo hrát snad už na prvních počítačích), touch round (závody autíček, kde točíte volantem). Vesměs bída :-)

Výdrž baterie, odolnost, zhodnocení

Nejčastější otázkou lidí, kteří u mě hodinky vidí, je "jak často nabíjíš?". Nabíjím častěji, než bych musel, málokdy mám nabití baterie pod 20 %. Při běžném používání (pozor, nejsem žádný sportovec, při tréninku to prý žere více) mi hodinky vydrží bez nabíjení zhruba 2 dny, v praxi je nabíjím buď přes noc (nespím s nimi), nebo jen během ranní, popř. i večerní "režie". I během asi 30 minut není problém nabít hodinky na celý den, a i když se s nimi asi dá sprchovat nebo dokonce koupat, tak právě doba sprchování mi přijde pro nabíjení nejpřirozenější (noční nabíjení asi není ideální pro životnost akumulátoru).

O trochu horší je to s iPhonem – ten se spárováním s Apple Watch začne vybíjet nápadně rychleji, a i když jsem si kvůli hodinkám nechal v iPhonu vyměnit baterii, stejně je výdrž telefonu o několik hodin kratší (tak tak vydrží jeden celý den).

44mm pouzdro je docela velké, a tak se mi zejména ze začátku stávalo, že jsem s ním omylem do něčeho narazil. Narážel jsem tak pravděpodobně i staršími hodinkami, ale u hodinek za 20 tisíc si toho člověk asi všímá tak nějak víc. Nemám na hodinkách žádné ochranné sklíčko, přesto jsem na pouzdru ani displeji zatím nenašel žádný škrábanec. Pár škrábanců lze ale najít na tom článkovém řemínku – není to nic zásadního ani ošklivého, je to spíše taková "přirozená patina", kterou jsem ostatně měl i na ocelovém řemínku k Timex hodinkám.

Softwarově mi hodinky maximálně vyhovují – nikdy se mi nestalo, že by se nějak "zadýchaly" nebo dokonce zasekly, nikdy jsem je nemusel natvrdo restartovat.

Sečteno a podtrženo: Jsem spokojen a Apple Watch Series 6 mohu doporučit, je to pěkný kus elektroniky a možná i to nejlepší, co Apple v roce 2020 představil (procesory M1 vypadají lákavě, ale přesto bych si radši počkal na M1X a případné vyřešení emulace Windows).

Publikováno dne 28. 12. 2020 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.227.136.157). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.