Nejlepší aplikace a hry pro iPhone a iPad - prosinec 2012

26. prosince 2011

Elektronika

Včerejší rekordní návštěvnost blogu a zejména článku Aplikace a hry pro iPad a iPhone aneb co se osvědčilo po mnoha měsících používání mě přesvědčila o tom, že lidi rádi čtou přehledové články se seznamem vyzkoušených aplikací. Takže tady to máte – zde je přehled toho nejzajímavějšího, co mám nainstalované na svém iPhonu a iPadu. Budiž Vám to inspirací, k čemu všemu můžete tyto skvělé hračky využívat.

Flipboard a sociální sítě (Twitter, Facebook, Google+, SoundCloud)

O Flipboardu jsem na těchto stránkách psal již mockrát – důvod, proč tuto aplikaci pro konzumaci obsahu nejen ze sociálních sítí zmiňuji znovu, je v tom, že se tato aplikace dočkala nové verze s mnohými vylepšeními.

Flipboard Vám zdarma umožní přistupovat k obsahu na sociálních sítích a webech poněkud jiným, čtenářsky atraktivnějším způsobem. Nastavíte si propojení s různými službami typu Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn nebo Google Reader (RSS čtečka = načítání všech článků z Vámi sledovaných webů) a Flipboard Vám z nich udělá krásný magazín, ve kterém si budete moci listovat švihnutím prstů. Aplikace sama načte různé externí zdroje, takže například pokud někdo na Twitteru sdílí odkaz, uvidíte přímo ve Flipboardu celý text odkazovaného článku.

Nově Flipboard funguje nejen na iPadu, ale také na iPhonu, přičemž zdroje stačí nastavit pouze na jednom ze zařízení (v těch dalších si to Flipboard umí nastavit sám, funguje určitá synchronizace).

Flipboard je maximálně pohodlný způsob čtení statusů a krátkých zpráv na Facebooku a Twitteru, v mém iPhonu a iPadu navíc funguje jako jediná RSS čtečka. Pro aktivnější využití komunitních webů však i nadále využívám aplikace, které jsou k tomu přímo určené – vynikající oficiální Twitter klient a obstojný Facebookový klient (obě aplikace byly nedávno významně aktualizovány).

Dále ze sociálních sítí občas využívám Google+ (pouze pro iPhone, nelze k němu přistupovat jinak než přes tuto aplikaci nebo web, neexistuje zatím veřejné API, které by umožnilo např. integraci do Flipboardu) a zejména Soudcloud (vynikající sociální síť různých hudebních umělců, Vaši oblíbení interpreti a remixéři Vám budou exkluzivně přinášet ochutnávky nebo i celé nové skladby k poslechu i komentování = nezmeškáte žádný nový hit svého DJe :-)).

K sociálním sítím mají blízko ještě různí kecálci typu ICQ, Jabber, MSN nebo Skype. Zjistil jsem, že tyto aplikace na telefonu ani iPadu již prakticky nepoužívám, postupně jsem je eliminoval. Nicméně Skype aplikace samozřejmě pro iPhone existuje a funguje (pro iPad existuje Skype for iPad), pro ostatní kecálky mohu doporučit aplikaci IM+ Pro (nyní v akci za 1,59 €, ale stojí za to – bezplatná konkurence IMO instant messenger bohužel ztrácí spojení a občas také přihlašovací údaje, je navíc dostupná pouze pro iPad).

Multimédia, přehrávání videí, hudby, stahování z Uložto.cz

iPhone i iPad mají slušné zabudované aplikace pro přehrávání (iPod) a nákup (iTunes) hudby, na tomto poli prakticky není pro žádné další aplikace místo. Jedinou aplikací, která stojí za pozornost, je aplikace DJAY – softwarový mixážní pult s detekcí BPM, různými efekty, loopy a vším, co potřebuje správný diskžokej. Umí fungovat i v automatickém režimu, kdy Vám namíchá taneční pecky tak, že budou mít srovnané beaty a přechody nebudou tahat uši. K dispozici je verze pro iPhone (za hubičku, nyní jen 0,79 €) i iPad (velmi drahá, nyní 15,99 €, nicméně je třeba přiznat, že na iPadu má tato aplikace větší smysl – hoďte si ji do wish listu, občas bývá ve velké slevě). Velkou předností aplikace DJAY je, že umí spolupracovat s knihovnou iPodu, takže nemusíte skladby v telefonu duplikovat. Určité potíže však jsou v případě, kdy využíváte iTunes Match – aplikace zatím neumí přehrávat hudbu přímo z cloudu a mrzne (snad bude opraveno).

V případě videa je situace složitější – jelikož zařízení umí přehrát pouze videa ve formátu mp4 a nabídka titulů v iTunes je zatím naprosto tristní (žádné české filmy, minimum dabovaných filmů, vše bez českých titulků), je zapotřebí si pro přehrávání filmů obvykle nainstalovat nějakou další specializovanou aplikaci.

Doporučuji Vám zvolit buď AVPlayer za 2,39 € (verze pro iPad se jmenuje AVPlayerHD a stojí stejně, platíte však dvakrát), který má velmi pohodlné ovládání pomocí gest, nebo BUZZ Player za 2,39 € (verze pro iPad se jmenuje Buzz Player HD a stojí 3,99 €), který se umí přes WiFi připojit na libovolný síťový disk a videa z něj nastreamovat. Oba přehrávače navíc umí otevřít video, které do aplikace nahrajete přes sdílené soubory v iTunes, případně podporují funkci "Otevřít v..." (můžete otevřít video z jiné aplikace). Pokud byste chtěli přímo na iPhonu nebo iPadu stáhnout nějaký film např. z Uložto.cz, je vhodné si zakoupit např. aplikaci iCabMobile za 1,59 € – internetový prohlížeč s integrovanou správou stažených souborů (stažené video můžete pomocí funkce "Otevřít v..." přehrát ve výše zmíněných programech).

Dále můžete přehrávat video s pomocí aplikací českých televizí – zdařilé jsou zejména bezplatné aplikace iVysílání (archiv ČT), TV Barrandov (archiv TV Barrandov), ČT24 (živý stream pro iPhone), ČT24 pro iPad, ČT4 Sport (živý stream pro iPhone), ČT4 pro iPad a ÓČKO Music TV Live + verze pro iPad. Pokud byste chtěli na iPadu sledovat DVB-T televizi, určitě mohu doporučit nákup WiFi DVB-T tunneru AverTV HD HomeFree Duet F200.

Zprávy, informace, databáze, online vyhledávače

Vyloženě zpravodajské weby nemá moc smysl sledovat jinak než přes webový prohlížeč Safari, za zmínku stojí pouze velmi zdařilá aplikace Novinky.cz – způsob ovládání je velmi příjemný, stahovaná data jsou minimalizována, aplikace je tedy ideálním společníkem pro ranní cestu do práce.

Pro zpravodajství z Pražské burzy a RM systému mohu vřele doporučit aplikaci Měšec.cz (jen pro iPhone, na iPadu v režimu kompatibility) – pokud Vám ve vestavěné aplikaci Akcie chybí právě informace z českých luhů a hájů, je tato aplikace pro Vás to pravé.

Programy kin řeší aplikace Kina od ČSFD (jen pro iPhone), pro program televize mi vyhovuje aplikace TV magazín. Jízdní řády doporučuji ty od iDnesu, pro MHD stojí za úvahu také mojeMHD (jednodušší ovládání).

Nesmíme zapomenout na hry a zábavu :-)

Mnoho her mi v uplynulém roce sežralo moře času, jedním z mých novoročních předsevzetí bude je v roce 2012 omezit. Pokud si toto předsevzetí dávat nebudete, zkuste určitě Jelly Defense (2,39 €) – graficky i hudebně mimořádně povedená "tower defense" hra, ve které stavíte různá děla, která mají zabránit průchodu různých vetřelců. Perfektní hratelnost a desítky hodin zábavy, kterou si nejlépe užijete na iPadu (na iPhonu je hra dost malá, chce to malé prsty).

Podobně návyková je také "utíkací" adrenalinová hra Temple Run, kterou sice nemůžete nikdy vyhrát, ale přesto Vás bude neskutečně bavit. O co jde? Utíkáte před příšerami z chrámu po cestě plné kořenů a zatáček, Vašim úkolem je vyhnout se všem překážkám a pokud možno sesbírat po cestě i nějaké penízky, za které si koupíte určité zvláštní vlastnosti (třeba imunitu před některými druhy překážek).

Graficky pěkná, leč poměrně krátká hra ShootTheBirds (0,79 €) Vás také dokáže zaměstnat na několik dní (problém je, že délka hry je jen asi jednu minutu, během které musíte nahrát co nejvíce bodů, po čase se však pravděpodobně stejně jako já přestanete zlepšovat a hru zahodíte). Podobná hra jako kdysi populární střílení slepic, akorát je zapotřebí při střílení na ptáky trochu více myslet a trochu více mířit...

Z logických her mohu doporučit Sudoku HD (iPad), Piškvorky (0,79 €), Cut The Rope (verze pro iPhone za 0,79 €, ještě lépe hratelná verze pro iPad za 1,59 €) a Cat Physics (0,79 €, krásná kočičí grafika). Nejen pro zabavení přátel na Silvestra mohu též doporučit aplikaci Idiot Test (jen iPhone, na iPadu v režimu kompatibility), která sice vůbec neoslní svým zpracováním, zato představí spoustu psychologických chytáků a prakticky každého na některé ze záludných otázek nachytá.

Zvláštní zážitek Vám připraví hra One Single Life – nutno zkusit, pád z mrakodrapu je skutečně hrozivý...

A nakonec 6 aplikací, které se nikam nevešly, ale které přesto stojí za to

  • SoundHound pro nalezení názvu skladby, kterou právě slyšíte kolem sebe (na diskotéce, v restauraci,...) – obsahuje přímý odkaz na nákup hudby v iTunes nebo přehrání videoklipu na Youtube
  • Taplist (jen iPhone) – papírek s nákupním seznamem ve Vašem mobilu, jehož hlavní předností je to, že již v sobě má předdefinované různé často kupované položky – nemusíte je tedy ručně vypisovat, pouze si u nich doma nastavíte množství, které chcete zakoupit
  • Bowls za 1,59 € (Bowls HD pro iPad rovněž za 1,59 €) – mé oblíbené relaxační tibetské mísy, na které si můžete zahrát třeba při popíjení čaje o páté nebo při meditaci
  • Gravitarium2 (1,59 €) – uklidňující ambientní hudba a až 10 dotyků, které na obrazovce Vašeho iPhonu nebo iPadu vykreslí působivé uklidňující obrazce; staňte se VJem snadno a rychle nebo si jen tak relaxujte...
  • Osmos (2,39 €) a Osmos for iPad (3,99 €) – silně relaxační hra s tíživou hudbou, pocitová záležitost... Ovládáte buňku v prostoru, požíráte menší buňky, abyste získali jejich genetickou informaci a sílu, prcháte před těmi, kteří jsou silnější a chtějí Vás sežrat. Přežije jen jeden...
  • OneNote (verze pro iPhone a iPad) - pokud se Vám v jablečném světě zasteskne po balíku Microsoft Office, tak Microsoft OneNote je ta pravá aplikace, se kterou si můžete psát například poznámky z přednášek. Kromě psaní umožňuje též vkládat obrázky (snadno vyfotíte a vložíte například obrázek slídy).
A které aplikace byste doporučili vy? Podělte se v diskusi...

Publikováno dne 26. 12. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: aplikace | ipad | iphone | nejlepší | nejlepší aplikace pro ipad | nejlepší aplikace pro iphone | nejlepší hry na iphone | 2012 | nejlepší hry na ipad
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

tofi (dne 03. 04. 2012 v 07.42)
Pekny clanek, jen mi tu chybi dve zakladni dokonale hry: Infinity Blade1/2 a RealRacing2HD

Sekenenre - [email schován] (dne 17. 09. 2012 v 19.38)
Chci se zeptat. Budu si kupovat iPod (btw moje první jablečné zařízení) a zajímalo by mě, jaké aplikace jsou asi nejlepší pro začátečníky.

H7H3K (dne 01. 11. 2012 v 14.08)
na iPad rozhodně doporučuju Machinarium

Eliazbeth L. (dne 16. 02. 2013 v 21.05)
One single life je tedy solidní blbost. Zklamalo mě to, vůbec nevím, co koho na tom může pobavit, nuda.

Petr soukup - [email schován] (dne 20. 04. 2013 v 15.44)
Pekna ceska hra

https://itunes.apple.com/cz/app/smart-football-chytry-fotbal/id601939270?mt=8

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.172.169.199). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.