Články z kategorie Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Daně elektronicky v roce 2015 - velký pokrok u FÚ i ČSSZ, pouze VZP je pozadu

Před mnoha lety jsem na tomto blogu napsal dvojici článků o tom, jak lze podat daňové přiznání a přehledy pro sociálku a zdravotní pojišťovnu elektronicky, bez nutnosti návštěvy úřadů. Jelikož vyhledávače na tyto staré články ještě pořád přivádějí nové návštěvníky, rozhodl jsem se popsat aktuální situaci pro případ, kdy máte zřízenou datovou schránku (v takovém případě je podání daňového přiznání elektronicky dokonce povinné).

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 03. 2015 v kategorii Na vlastní kůži.

Když nefunguje internet, může za to někdy i modem...

Již téměř půl čtvrtého roku žiji s pomalým ADSL internetem od T-Mobile. Po počátečních problémech jsem si víceméně zvykl na to, že si holt místo 30/1 Mbps u rodičů musím vystačit s rychlostí pouhých 8/0,5 Mbps, objektivně musím také uznat, že ADSL je ve výsledku asi i méně poruchové než kabelový internet od UPC a že v případě problémů se alespoň je kam dovolat a kde si postěžovat.

Poslední dobou se mi občas stávalo, že jsem naťukal do prohlížeče adresu, a stránku nešlo zobrazit. Myslel jsem si, že za to může nějaká aktualizace Safari a nekompatibilita s SSL certifikátem (hodně stránek teď SSL používá jako standard, i mnou vyvíjené stránky již SSL většinou mají). Jelikož vždy pomohlo stránku obnovit, nevěnoval jsem tomu příliš pozornost.

A pak se to najednou stalo – kontrolka "internet" se na modemu rozsvítila červeně.

přečíst celý článek

Publikováno dne 21. 01. 2015 v kategorii Na vlastní kůži.

Almaty ve čtyřech dnech - co nevynechat při návštěvě bývalého hlavního města Kazachstánu?

Provozování webu Vyplňto.cz pro mě jako pro programátora přináší jeden milý bonus – web se líbí nejen uživatelům, ale i lidem, kteří by si rádi nechali také na míru něco naprogramovat. Tento rok na jaře se dvěma kazašským studentům můj web zalíbil natolik, že chtěli něco podobného naprogramovat i pro celý ruskojazyčný trh. Takže jsme si plácli, a jelikož během mého programování úspěšně dokončili studium v Praze (čímž jim vypršelo vízum), předání díla proběhlo na podzim již v jejich domovině, v Almatách.

Nemá samozřejmě smysl letět přes 8 hodin letadlem jenom kvůli jednomu podpisu, a tak jsme si s přítelkyní udělali do Kazachstánu čtyřdenní výlet, během kterého nám byli mí obchodní partneři skvělými průvodci.

Ať už se do Almat chystáte z jakéhokoli důvodu, nebo si jen rádi počtete na tomto blogu, zde jsou naše zkušenosti, zážitky a tipy.

přečíst celý článek

Publikováno dne 25. 11. 2014 v kategorii Na vlastní kůži.

Miami, Key West a Everglades - zážitky z dovolené a tipy pro Vás

Po sérii 4 dovolených na Ibize a jednoroční mořské abstinenci jsme si tento červen s přítelkyní dopřáli první zaoceánskou dovolenou, a to konkrétně na floridskou Miami Beach (původně zvažované Kubě nakonec zlomily vaz špatné recenze hotelů).

Pokud se do Miami nebo obecně na Floridu chystáte, případně si jen rádi počtete o tom, jak jsme se tam měli, co stálo za to a s čím jsme šlápli do hovna, račte se začíst do dnešního obsáhlého článku.

přečíst celý článek

Publikováno dne 11. 11. 2013 v kategorii Na vlastní kůži.

Upečte si vlastní vanilkové rohlíčky, budete ze sebe mít radost (recept a přesný postup)

7 let pracuji na počítači, sedím u něj skoro celý den. Na obživu je to fajn, ale je tu jeden velký problém. Karpální tunely? Bolest zad? Ne. Problém je, že veškeré výsledky mojí práce jsou uložené někde na serveru, nelze si na ně sáhnout a když nešťastně vypnou proud, je veškeré mé pracovní úsilí ztraceno. I když je programování ještě stále tvůrčí činností, ruce při práci tvoří jen nepohodlné rozhraní mezi mozkem a procesorem počítače. Ruce nic netvoří. Z výsledného produktu, který je ve své podstatě imaginární, nelze mít úplně pravou a nefalšovanou radost.

Myslím, že advent je i pro nevěřící (mezi které se počítám) vhodnou dobou, kdy má smysl na chvíli zvolnit a odměnit se manuálně-kreativní prací s hmatatelnými výsledky. Tento víkend jsem proto zasvětil pečení vanilkových rohlíčků – chcete-li si také pohrát a navíc získat tradiční vánoční pochoutku, následujte můj postup...

přečíst celý článek

Publikováno dne 09. 12. 2012 v kategorii Na vlastní kůži.

Budapešť - zážitky a tipy pro cestovatele

Dny okolo Svatého Václava jsme letos s přítelkyní a starými přáteli okolo Ujdeto.cz strávili v Budapešti, jednom z nejvzdálenějších měst, kam lze bez problémů každé dvě hodiny dojet dálkovým vlakem z Prahy. Jelikož mám velmi špatnou a velmi selektivní paměť, rozhodl jsem se ještě „za čerstva” sepsat své zážitky a tipy zde na blog, abych na článek mohl odkázat všechny své známé, až se mě zeptají, jak bylo v Budapešti a jak je možné, že už si z toho skoro nic nepamatuji.

Pokud se do Budapešti teprve chystáte, můžete následující řádky brát jako malou upoutávku na to, co turistům může Budapešť nabídnout...

přečíst celý článek

Publikováno dne 03. 10. 2012 v kategorii Na vlastní kůži.

Webexpo 2012 - zážitky a přínosy

Letos jsem se poprvé a zřejmě nikoli naposled zúčastnil nejvýznamnější české konference týkající se tvorby webu, internetového podnikání a s tím spojených činností. Pokud jste na konferenci Webexpo nebyli, přináším Vám své postřehy a zážitky – třeba Vám pomohou příští rok při rozhodování, zda do poměrně drahých lístků investovat či nikoli. Předem se omlouvám, kterých se mé hodnocení případně nějak dotkne – berte to tak, že kdybych pochválil všechny, neměla by pochvala žádnou váhu.

přečíst celý článek

Publikováno dne 23. 09. 2012 v kategorii Na vlastní kůži.

Co jsem si odnesl z Nokia Developer Fun Day

Poslední dobou rád vymetám různé akce (abych nebyl za sklepního geeka), takže jsem s radostí jako registrovaný vývojář pro Windows Phone 7.5 rád od Nokie přijal pozvání na dnešní vývojářskou konferenci - Nokia Developer Fun Day.

Na programu byly prezentace Nokie a Microsoftu, krátké prezentace programů českých vývojářů, vystoupení komika Lukáše Pavláska, guláš a soutěže o věcné ceny. Na konferenci se mi celkem líbilo a určitě to nebyla ztráta času, ale narovinu – jsem rád, že jsem na jaře vývoj pro Windows Phone 7.5 odsunul trochu na vedlejší kolej.

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 06. 2012 v kategorii Na vlastní kůži.

První dojmy z iTunes Match: užitečná služba, která dá internetové infrastruktuře pořádně zabrat

Jako správný early adopter jsem si v pátek samozřejmě nemohl nechat ujít spuštění služby iTunes Match, a za poplatek 25 € ročně jsem se rozhodl uložit veškerou sbírku svých legálně získaných empétrojek do cloudu v USA. Proč jsem to udělal a jaké jsou moje první dojmy?

přečíst celý článek

Publikováno dne 16. 12. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

Supraphonline.cz – skvělá služba pro moderní staromilce

Vydavatelství Supraphon a. s. jsem zřejmě díky jeho stáří a orientaci na určitý typ umělců vnímal spíše jako takovou veřejnoprávní instituci, která je zkostnatělá, neefektivní, nekonkurenceschopná, odsouzená k postupnému zániku. Prostě takový nějaký zvláštní negativní pocit. O to víc mě překvapilo, že je to právě Supraphon, který jako první z českých vydavatelství spustil ve čtvrtek vlastní online obchod s muzikou – Supraphonline.cz.

Jako správný early adopter jsem tedy tento obchod vyzkoušel, a zjistil jsem, že ono "prvenství" není zdaleka jediným překvapením...

přečíst celý článek

Publikováno dne 27. 11. 2011 v kategorii Na vlastní kůži.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.