Když nefunguje internet, může za to někdy i modem...

21. ledna 2015

Na vlastní kůži

Již téměř půl čtvrtého roku žiji s pomalým ADSL internetem od T-Mobile. Po počátečních problémech jsem si víceméně zvykl na to, že si holt místo 30/1 Mbps u rodičů musím vystačit s rychlostí pouhých 8/0,5 Mbps, objektivně musím také uznat, že ADSL je ve výsledku asi i méně poruchové než kabelový internet od UPC a že v případě problémů se alespoň je kam dovolat a kde si postěžovat.

Poslední dobou se mi občas stávalo, že jsem naťukal do prohlížeče adresu, a stránku nešlo zobrazit. Myslel jsem si, že za to může nějaká aktualizace Safari a nekompatibilita s SSL certifikátem (hodně stránek teď SSL používá jako standard, i mnou vyvíjené stránky již SSL většinou mají). Jelikož vždy pomohlo stránku obnovit, nevěnoval jsem tomu příliš pozornost.

A pak se to najednou stalo – kontrolka "internet" se na modemu rozsvítila červeně.

Když přestane fungovat internet ve dvě v noci, není to taková tragedie – člověk to snadno svede na nějakou údržbu sítě a jde spát. Problém byl, že tentokrát problém přetrval víceméně i do dopoledne, respektive chvíli internet šel, chvíli blbě a většinou vůbec. Občas trochu pomohl restart modemu, ale ne na příliš dlouho.

Aby toho nebylo málo, Macbook mě ráno uvítal hláškou, že moje Time Capsule (připojená k modemu a fungující jako WiFi router a zálohovací zařízení v jednom) změnila identitu a že si mám dát pozor, na co zálohuji (jestli nezálohuji náhodou na nějaký podstrčený disk nějakým hackerem).

Time capsule se začala chovat ještě divněji než ADSL modem, zřejmě ve snaze připojit se k internetu se začala pravidelně resetovat, a jelikož mi mimo jiné nedovolila pokračovat ve více než 3 roky budované inkrementální záloze („změnou identity“ jsem o ni přišel), byl jsem přesvědčen, že odešla do věčných lovišť.

Odepsat po třech letech zálohovací zařízení za 6000 Kč nebylo lehké, ale na druhou stranu je mnoho lidí, kterým Time Capsule umřela již po 17 měsících, a navíc se mi už zálohování jednou opravdu hodně vyplatilo (poté, co mi z bytu ukradli Macbook Pro, obnovil jsem prakticky všechna data i nastavení do nového počítače během jedné noci; od té doby již zálohuji nejen vzduchem, ale pro jistotu ještě jednou za 14 dní i manuálně na jinak dobře schovaný USB disk).

Takže jsem si koupil novou Time Capsule a jako bonus získal elegantnější vzhled, 2x více antén a rychlejší WiFi ac (v praxi je nárůst výkonu oproti Time Capsule z roku 2011 spíše zanedbatelný, poznal bych to asi jen kdybych přenášel přes WiFi data z jednoho ac notebooku do druhého ac notebooku; signál putuje zdmi stále stejně neochotně).

Tady by mohl příběh končit, ale nekončí – ani s novou Time Capsule jsem se k internetu spolehlivě nepřipojil. Zkusil jsem se tedy podívat do administrace ADSL modemu, jestli tam nebude něco zajímavého nebo například nějaký upgrade firmwaru. Propojil jsem modem kabelem přímo k počítači a k mému překvapení jsem se do administrace prakticky nedostal (administrace se načítala dlouho, často se stránka s administrací nenačetla vůbec).

Když jsem zkusil přes terminál příkaz ping 10.0.0.138 a zjistil asi 90% ztrátu packetů, bylo jasné, že toto je pro modem ZyXEL P-660HN-TxA konečná a že mě čeká druhá cesta do Alzy.

Koupil jsem ADSL2+ modem D-Link GO-DSL-N151 a problém je zdá se vyřešen. Pokud váháte, zda si tento D-Link koupit jako náhradu za ADSL poskytovateli doporučované ZyXELy, tak mohu říci, že D-Link má velmi jednoduchou instalaci, zná české poskytovatele ADSL (po jejich výběru se nakonfiguruje sám) a funguje. Modem používám pouze jako modem pro ADSL, všechny další funkce přenechávám Time Capsule (vypnul jsem WiFi, QoS, Firewall a další pro mě zbytné funkce). Oproti ZyXELu se mi po cca 5 hodinách provozu zdá D-Link znatelně chladnější, tak třeba nějakou dobu vydrží.

Nevím, zda porouchaný ADSL modem mohl způsobit nefunkčnost zálohy v Time Capsule. Je možné, že jsem si novou Time Capsule pořídil víceméně zbytečně (byť 3+ roky non stop provozu nejsou málo a nějaká chyba disku určitě není po takové době u permanentně zahřátého přístroje vyloučena). Je možné, že bylo na lince nějaké přepětí, které „odpálilo“ obě propojená zařízení. Je možné, že ZyXEL půjde vzkřísit třeba výměnou kondenzátorů na desce. Nevím. Pokud by někdo z čtenářů měl zájem o moje dva vyřazené exponáty (ZyXEL P-660-HN-TxA nebo Time Capsule 2011 2 TB), rád se těchto přístrojů ekologicky zbavím (ZyXEL dám zdarma, u TC nabídněte cenu). Kontakt: marek@demcak.cz.

 

Publikováno dne 21. 01. 2015 v kategorii Na vlastní kůži

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

POZOR: K článku zatím nebyl vložen žádný komentář, takže s velkou pravděpodobností nikoho neurazil, nikoho nepobavil a už vůbec nikomu nepomohl.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.235.6.60). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.