Microsoft Lumia 950 - první telefon, který jsem vrátil (recenze)

12. prosince 2015

Elektronika

Když jsem si skoro před 3 lety koupil Lumii 920, ani ve snu by mě nenapadlo, že mi vydrží tak dlouho. Po počátečních drobných problémech si telefon "sedl", a tak jsem s ním šťastně existoval až do letošního září, kdy mi na kole spadl z držáku při jízdě po lesní kamenité cestě. Od té doby mi prasklý displej neustále připomínal, že je čas najít za dnes už "legendární" Lumii 920 náhradu.

Z hlediska mých potřeb byla situace jednoznačná – papírově lepší telefon než Lumia 950 jsem nenašel. Líbilo se mi rychlé nabíjení přes USB-C konektor, perfektně vypadal fotoaparát s rozlišením 20 Mpix a světelností objektivu 1,9, trojdiodový blesk, optická stabilizace obrazu. Příjemným bonusem pak byla podpora dvou SIM karet najednou (zrušení roamingu zase tolik nevěřím, a tak se na dovolené může hodit druhý slot pro datovou SIM kartu lokálního operátora), paměťových karet SDXC, přihlašování pomocí scanu duhovky a vlastně se mi i docela líbila funkce Continuum pro nouzovou práci "jako na počítači" (brát si na dovolenou počítač se mi obvykle nechce, ale zapojit do televize na hotelovém pokoji HDMI kabel a nějak si přes to vyřídit třeba e-maily se nejevilo jako úplně špatný nápad).

Z Lumie 920 jsem věděl, že systém Windows Mobile 10 ještě není úplně dotažený a že občas trochu "zaškobrtne", ale šlo vesměs o drobnosti, které jsem věřil, že Microsoft poměrně rychle opraví. Takže jakmile měli Lumii 950 DS v Alza.cz skladem, neváhal jsem, a hned jsem si pro ni do Holešovic zajel.

První dojem - není ošklivá a je příjemně lehká

V recenzích a ohlasech na Lumii 950 jsem často četl o tom, že působí tak nějak "levně", a že jedinou záchranou jsou alternativní kožené zadní kryty od společnosti Mozo. Tak tento dojem jsem z Lumie rozhodně neměl - zadní bílý plast sice působil trochu fórověji než robustní "ruská" Lumia 920, ale první pocit z telefonu byl veskrze příjemný. Váha 150 gramů je úplně v pohodě, telefon mi dobře "padnul" do ruky, stříbrné kolečko okolo foťáku bylo oproti fotografiím i docela hezkým designovým zpestřením (nicméně mělo tendenci se špinit - v jednu chvíli jsem se úplně bál, jestli jsem ho nepoškrábal, ale byl to jen nějaký černý bordel ze stolu). Prémiovější dojem na mě udělal samozřejmě krásný OLED displej (perfektní černá barva), který kazí jen malá dírka na mikrofon ve spodní části (další dvě díry jsou v zádech telefonu, vypadá to divně). Se softwarovými klávesami jsem neměl nejmenší problém, naopak jsem byl rád, že jsem je oproti Lumii 920 mohl ve většině aplikací schovat (takže jsem už omylem nemačkal lupu a zbytečně mi nesvítily do očí). Takže mohlo to být ještě o trochu lepší, ale rozhodně telefon na první pohled nevypadá úplně zle a přežije i nějaký ten pád (vyzkoušeno).

Fotoaparát – čekal jsem více

První aplikace, která mě na Lumii zajímala, byl fotoaparát, protože kromě mobilu s žádným jiným přístrojem nefotím. Přestože se mi aplikace během čtrnáctidenního testu několikrát aktualizovala na novější a lepší verzi s méně chybami, výsledek je takový, že se mi nepodařilo vyfotit žádnou fotku, na kterou bych byl hrdý (nejlepší fotka Malenovického hradu, nejlepší fotka vánočního stromu na Staroměstském náměstí).

Chci foťák, který bude myslet za mě, a tím Lumia 950 alespoň k tomuto dni není. Dobrá třetina fotek byla špatně zaostřená a i ty nejlepší fotky se mi zdají být horší než ty, které jsem "vydojil" z Lumie 920 (pod WP 8.1, s WP 10 šla ta kvalita fotek taky nějak dolu).

Další problém byl, že když jsem nějakou fotku vyfotil a chtěl se na ni hned podívat, nešlo to - každá fotka se zhruba 5 sekund dodatečně softwarově upravovala a po mnoha fotkách najednou se aplikace začala i docela dost "zadýchávat".

První test videa ve 4K dopadl tak, že aplikace fotoaparátu úplně spadla. Po aktualizaci na firmware s koncovým číslem 29 se již video natočit podařilo, ale při přehrávání na mobilu jsem viděl vrchní polovinu obrazu světlejší než spodní (časem se to ale nějak asi softwarově vyřešilo, protože do počítače se již video přeneslo bez této chyby). Kvalita videa mě nějak výrazně nenadchla, ale od mobilu asi víc dnes čekat nejde (přizpůsobení světelným podmínkám bych si představoval rychlejší, přeostření rychlejší).

Problematická synchronizace souborů - na Macu vůbec, ve Windows s trochou štěstí

Zatímco Lumia 920 v době svého uvedení měla jakžtakž fungující aplikaci Windows Phone Connector pro Mac, v případě Lumie 950 (a obecně Windows Mobile 10) je zapotřebí se smířit s tím, že synchronizace s jiným operačním systémem než jsou Windows je tabu. Windows Phone Connector byl z Mac App store odstraněn a stará verze si s Windows Mobile 10 nerozumí. Alternativní aplikace SyncMate sice obecně podporuje zařízení s MTP, ale Lumii 950 nenašla. Jediné dva způsoby, jak něco přímo z OS X dostat do telefonu, je online přes úložiště OneDrive, nebo offline přes paměťovou kartu (dobré pro přenos fotek, ale přenos audio souborů je dost na nic, protože Windows Mobile 10 umí jen obskurní playlisty .pla, které na Macbooku vytvořit nejdou = lze přenést jen jednotlivé mp3, playlisty je zapotřebí vytvořit až v telefonu). Pokud máte počítač s jiným operačním systémem než je Windows 10, Lumia 950 není nic pro Vás.

Takže jsem Lumii 950 připojil k Windows 10 přes virtualizační nástroj Parallels, který podporuje také připojení pomocí rychlého USB 3.0. Nainstaloval jsem si iTunes, propojil ho s knihovnou v Macbooku a pomocí nástroje Windows Phone klasické pracovní plochy se mi nějakým způsobem podařilo synchronizovat asi 30 GB hudby včetně playlistů (synchronizovat takto fotky z aplikace Fotky na Macbooku už tak dobře nefungovalo, protože se fotky alba rozpadly do mnoha divně pojmenovaných složek).

Přestože jsem měl telefon připojený přes USB 3.0 a měl v telefonu kartu podporující zápis rychlostí až 90 MB/s, rychlost synchronizace se mi zdála docela pomalá - trvalo to asi 1,5 hodiny (průměrná skladba o velikosti cca 7 MB se přenesla za cca 1,5 sekundy). Telefon se během synchronizace tak zahřál, že jej bylo skoro problematické udržet v ruce.

Když telefon za několik desítek minut po dokončení synchronizace všechny empétrojky naskenoval, zjistil jsem, že v playlistech zhruba 20 % skladeb nelze přehrát (zobrazovaly se červeně s chybou ve smyslu, že je telefon nemůže najít). Některé soubory telefon prostě úplně ignoroval, přestože na kartě byly (nepodařilo se mi zjistit proč, možná byl nějaký problém v ID 3 tagu).

Postupně se mi podařilo do telefonu nahrát asi 70 GB dat (něco do paměti telefonu, něco do 64 GB karty). Zobrazení souborů přes průzkumníka ve Windows při takovém počtu dat několikrát zamrzlo, je třeba být trpělivý a neklikat moc rychle :-)

Po několika takových zamrznutích bylo potřeba restartovat počítač i telefon, jinak se soubory vůbec nezobrazily.

A pak se to stalo – v nastavení telefonu mě zaujala kolonka "Šifrování zařízení". Nevím, zda to má přímou souvislost, ale vzpomínám si, že někdy po jejím zapnutí jsem už soubory na počítači nikdy neviděl (po kliknutí na zobrazení obsahu telefonu průzkumník ve Windows zamrznul, po opakovaném připojení už počítač nevěděl, že je připojen mobilní telefon Lumia 950, ale jen neznámá kategorie MTP zařízení). Vypnout šifrování nepomohlo, hard reset nepomohl (nejprve zobrazil telefon, ale pak už jen neustále dokola reinstaloval ovladače). Zkušebně jsem telefon připojil k počítači VAIO s Windows 7, ale situace byla úplně stejná.

Restarty zařízení při zapnutém Bluetooth

Paralelně s výše uvedenými problémy jsem telefon samozřejmě používal jako telefon. Spároval jsem jej se svými Bluetooth sluchátky (Jaybird BlueBuds X - i po dvou letech je mohu doporučit, stále mají slušnou výdrž i zvuk) a přijal první hovor. Po 56 sekundách se telefon natvrdo restartoval (nejen aplikace, kompletně celý systém). Při opakovaném pokusu o volání se problém opakoval, takže funkci Bluetooth jsem musel vypnout (problém byl i když jsem neměl sluchátka připojené a měl jsem Bluetooth jen zapnuté). Update na verzi operačního systému .29 tento problém nevyřešil (vyřešil nicméně náhodné restarty celého zařízení v době, kdy jsem ho sice nepoužíval, ale kdy se často měnila BTSka - např. v metru).

Nenaplněná očekávání

Přijde mi normální měnit telefon zhruba po dvou letech. Lumia 920 mi vydržela bezmála roky tři, tak dlouho jsem čekal na jejího nástupce. Lumia 950 vypadala papírově skvěle, těšil jsem se na ni a věřil, že si na ní dal Microsoft záležet, protože pravděpodobně rozhodne o osudu celé mobilní platformy. Možná jsem měl smůlu na blbý kus, ale těch nešťastných je podle diskusního fora na Smartmanii nějak podezřele hodně.

Když si k tomu připočtu to, co jsem měl na Lumii 920 rád, čím se odlišovala od konkurence a co na Lumii 950 z nějakého důvodu nefunguje (zejména probuzení dvojitým poklepáním na vypnutý displej a ovládání v rukavicích), tak je těch negativ zkrátka příliš mnoho. Kvůli Glance screen, rychlému dobíjení přes USB-C konektor a poměrně rychlému rozpoznání oční duhovky myslím nemá cenu telefon kupovat. Pokud jej chcete koupit někomu jako vánoční dárek, rozmyslete si to. Pokud jste jej už koupili, vraťte ho, dokud je čas. Tento telefon se bohužel nepovedl.

Telefon jsem kupoval v Alza.cz jako podnikatel, tedy bez právního nároku na vrácení bez udání důvodu do 14 dní. Jsem rád, že mi i přesto vyšli v rámci možností vstříc, a dovolili mi telefon s cca 5 % poplatkem za opotřebení vrátit. Po čtyřech letech opouštím loď zvanou Windows Phone (Mobile) a hlásím pokorný návrat k iOS, který je sice šeredně drahý, ale ví proč (i to dnešní kopírování 30 GB empétrojek přes USB 2.0 bylo nakonec rychlejší).

Publikováno dne 12. 12. 2015 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

dotaz - [email schován] (dne 11. 03. 2016 v 15.41)
Tuto větu: "Text napsaný velkými písmeny působí na stránce rušivě, cílem je narušovat vzhled titulní strany Vyplňto.cz ani partnerských webů." lze nalézt na https://www.vyplnto.cz/tipy/deset-nejcastejsich-chyb-pri-vytvareni-verejnych-dotazniku/#omezenivyuziti
v sekci typografické chyby; prosím, co znamená? Když text napsaný velkými písmeny působí rušivě, je tedy cílem narušovat vzhled? - pak je tedy v pořádku, že působí rušivě. Nebo je cílem nenarušovat vzhled stránky? pak u slova "narušovat" pravděpodobně chybí předpona "ne-"
Děkuji za opravu věty, popř. její reformulaci.

Marekzprahy (dne 11. 03. 2016 v 17.13)
dotaz: sice to nesouvisí s tématem článku, ale děkuji za upozornění, opraveno

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.239.214.173). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.