Jaké aplikace nainstalovat na Macbook s OS X 10.7 Lion?

27. prosince 2011

Elektronika

Pokud jste si (třeba k Vánocům) koupili Macbook nebo iMac, zkrátka cokoli s operačním systémem OS X 10.7 Lion, a je to Vaše první zkušenost s Macintoshem (např. přecházíte z Windows), nabízím vám seznam programů, které používám. Seznam je určitě ovlivněný tím, čím se živím, nicméně věřím, že si v něm každý něco najde.

Kancelářský software - Microsoft Office 2011

Pokud přecházíte z Windows, nemusíte smutnit po své oblíbené sadě kancelářských programů. Office pro Mac existuje a funguje docela dobře – Word, Excel, PowerPoint i Outlook fungují prakticky stejně jako Office 2010, zapomenout však můžete na některé méně běžné aplikace pro profesionály – MS Project, Access, Visio ani SQL server si na Macu bez virtualizace nepustíte (viz dále). Office lze v ČR koupit zatím pouze v kamenném obchodě na DVD.

Projektový management - Merlin

Pokud by Vám výše zmíněný MS Project chyběl, existuje jeho alternativa pro Mac s názvem Merlin. Koupil jsem si ji kdysi, když jsem uvažoval o projektovém managementu, ale nakonec jsem své kroky nasměroval jinam. Každopádně Merlin je pro plánování asi jasná a snad i jediná volba, navíc o něco levnější než MS Project.

Grafický editor - Pixelmator

Pro Mac existuje jak draze placený Adobe Photoshop, tak bezplatný Gimp. Nicméně používat nemusíte ani jedno z toho, protože existuje vynikající grafický editor Pixelmator, který za zlomek ceny umí de facto to samé co Adobe Photoshop (vč. PSD se sadami vrstev) a je šitý Lionovi "na míru" – ovládání je konzistentní s ovládáním operačního systému.

Kreslení schémat, diagramů, návrh UI - OmniGraffle Professional

Ať už chcete nakreslit wireframe webu, aplikace pro iPhone nebo třeba navrhnout zahradu či byt, OmniGraffle Professional je přesně ta aplikace, která Vám to umožní (existuje i omezenější levnější verze). Jedná se o určitý ekvivalent MS Visio ve Windows světě, podporuje i import a export souborů Visio (bližší představení OmniGraffle zde). Výsledné schéma pak budete moci vyexportovat např. do formátu PDF nebo omezeného HTML, pokud se zabýváte pouze navrhnováním webů a chcete skutečně to nejlepší, můžete svou pozornost přenést také na program Axure RP (k dispozici pro Windows i Mac, můžete si v něm naklikat přímo HTML šablonu navrhovaného webu).

Kecálek - Adium

Pro Mac OS X existuje vynikající zdarma dostupný kecálek Adium, který hravě strčí do kapsy všechny Windows alternativy (Miranda IM,...). Adium podporuje všechny možné protokoly a umí v systému fungovat tak, že Vás nebude vůbec rušit – můžete si ho nastavit tak, aby např. zajížděl do pravého okraje obrazovky a spustil notifikaci pouze v případě obdržení nové zprávy (jedním pohybem kurzoru k okraji obrazovky zobrazíte seznam kontaktů). Nelze popsat, to se musí zkrátka vyzkoušet :-)

FTP klient - Transmit

Pro Mac existují dva nejvýznamnější FTP klienti: bezplatný Cyberduck (na Mac App Store placený!) a placený Transmit. Pokud plánujete přenášet větší množství souborů (zejména větší množství malých souborů), investujte radši do Transmitu – je výrazně rychlejší a spotřebuje také méně paměti (narozdíl od kyberkachny, která je napsaná v javě, se jedná o nativní aplikaci).

Plaintextový editor (zdrojových kódů) - Fraise, UltraEdit

Na Macintosh bohužel neexistuje nic, co by se vyrovnalo windowsáckému PSPadu. Nejblíže k němu však má zřejmě velmi jednoduchá aplikace s hezkou ikonkou – Fraise (trochu problém je, že už se nevyvíjí, resp. vyvíjí se jako placená aplikace Smultron). Jedná se o takový vylepšený poznámkový blok se zvýrazněním syntaxe nejběžnějších jazyků, podporou různých kódování atd.

Pokud budete chtít otevírat obrovské soubory (v řádech desítek megabajtů až jednotek gigabajtů), mohu doporučit program UltraEdit. Ten jediný pracuje se soubory tak, že je nepotřebuje mít načtené celé v paměti a tudíž neswapuje, nepadá. Nechává si za to ale poměrně dost zaplatit.

Tip: Textové programy obvykle nemají v sobě zabudovaný FTP klient, jako tomu je např. v PSPadu. Na Macu to nevadí – pokud v Transmitu nebo Cyberducku otevřete přímo ze serveru určitý soubor v libovolném editoru (vč. obrázků), tak se při uložení soubor automaticky uploaduje na server.

Pokud chcete doporučit vhodný program pro tvorbu webových stránek s "code completion" nápovědou, tak Vám bohužel neporadím. Zkusil jsem zdarma dostupný Eclipse a mrznul, na běžnou práci se nehodil (navíc padalo spojení na FTP server). Zkusil jsem i předražené Zend Studio, a kromě toho, že toho umělo méně než Eclipse (neumělo například šifrované FTP spojení), tak také mrzlo a ještě mě fatálně zklamala technická podpora (přestože jsem měl program zaplacený, poslali mě s nahlášením chyby do háje s tím, že za podporu je zapotřebí platit ještě navíc nějaký roční poplatek).

Pro programování aplikací pro Mac nebo iPhone existuje slušné vývojové prostředí s code completion přímo od Applu - XCode (stáhnete jakmile se stanete součástí některého z vývojářských programů).

Multimédia - VLC

Pro přehrávání audio souborů nemá moc smysl používat cokoli jiného než zabudovanou aplikaci iTunes – narozdíl od Windows zde funguje na jedničku, nejsou s ní žádné problémy. Tedy kromě toho, že neumí přehrávat videosobory v DIVX, WMV a dalších formátech, které pravděpodobně někde máte (z těch známějších umí pouze mp4). Na videa doporučuji program VLC, která funguje víceméně stejně jako na Windows.

Tvorba screencastů (videonávodů) - Mouseposé 3, Screenflow

Snímání statických obrázků obrazovky je na Macu jednoduché a snad i lepší než ve Windows – snímek obrazovky provedete kombinací kláves Cmd + Shift + 3, výřez obrazovky kombinací Cmd + Shift + 4 (pokud k daným kombinacím přidáte ještě Ctr, neuloží se obrázek do souboru PNG, ale rovnou do schránky - můžete jej pak ihned překopírovat například do rozepsané emailové zprávy).

Pokud chcete natočit video, můžete použít již vestavěný program Quicktime (umí jen nahrát video z obrazovky, nic víc). Profesionální videa však natočíte zejména s pomocí programu Screenflow, který Vám umožní výsledné video např. i sestříhat, různě zrychlit atd. Pro zvýraznění myši a vizuální signalizaci stisknutých kláves doporučuji prográmek Mouseposé (představení zde).

Virtualizace - Parallels Desktop

Pokud zjistíte, že Váš oblíbený program nemá alternativu v jablečném světě, můžete pomocí virtualizačního nástroje Parallels Desktop mít na Macu spuštěné i Windows (chce to minimálně 4 GB paměti). Virtualizovaná Windows můžete mít puštěná v jednom ze tří režimů – v režimu okna (plochu Windows uvidíte v okně, jako kdyby to byla jedna aplikace), v celoobrazovkovém režimu (nepoznáte, že virtualizujete, Windows zaberou celý monitor) a v režimu koherence, který je asi nejzajímavější - jednotlivá okna Windows aplikací i Mac aplikací se Vám budou na ploše překrývat, jako kdyby se jednalo o programy z jednoho systému. Výhoda je, že můžete najednou pracovat jak s Windows aplikacemi, tak s Mac aplikacemi. Domovské složky a veškerá data umí Parallels nastavit tak, abyste neměli nic dvakrát – domovskou složku z Mac OS X s dokumenty, obrázky, videy, hudbou atd. lze sdílet s Vaším Windows účtem. Opět nutno vidět :-)

Užiteční pomocníci

  • Carbon Copy Cloner - program pro vytváření bitových kopií disků, dělání záloh instalačních DVD apod.
  • CleanMyMac - nástroj pro vyčištění Macu od různých zbytečností, umí například promazat různé dočasné soubory, odinstalovat špatně odinstalované programy, odstranit přebytečné jazykové soubory atd.
  • Deskovery - utilitka, která dodá zelenému tlačítku "plus" v záhlaví okna další funkce; tak trochu se supluje to, co umí Windows 7 v základu, například vyrovnání dvou oken vedle sebe, maximalizace okna opravdu přes celou obrazovku atd.
  • Dupin - vyhledávač duplicit v knihovně iTunes (velké množství nastavení, najde toho více než najdou standardně iTunes a hlavně - dovolí všechny duplicity hodit do koše najednou a ne po jedné, jako tomu je v iTunes)
  • StuffIt Expander - vynikající rozbalovací program, poradí si s formáty zip, rar, tar,... (pozor: standardně umí Mac OS X rozbalit jen některé zip archivy, u některých z neznámých důvodů skončí rozbalování chybou; StuffIt Expander je řešením tohoto problému)
  • Throttled Pro - pokud potřebujete omezit rychlost internetového spojení, tato utilitka Vám s tím pomůže (např. pokud uploadujete hudbu do iTunes Match a nechcete ostatním zabrat celé internetové pásmo)
  • Temperature Monitor - měření teploty procesoru
  • Wireshark - monitorování provozu v síti, zachytávání packetů (aplikace pro síťaře a "hackery")

Pokud jste si právě připravili nákupní seznam a protočily se vám panenky, kolik je to peněz, nezoufejte. Pokud výše uvedený software nebudete potřebovat hned, vyplatí se počkat. V jablečném světě je zvykem dávat tu a tam poměrně zajímavé slevy, případně se prodávají aplikace ve výhodných balíčcích. Stačí počkat na správnou chvíli a číst vhodné Apple weby :-)

Abych nezapomněl - máte-li co přihodit k tématu, určitě se pochlubte do diskuse. Aplikace, o kterých jsem psal, jsem vždy přinejmenším vyzkoušel (většinu používám běžně při práci), nezmiňoval jsem tedy to, co jsem nevyzkoušel (vím, že existuje např. konkurence pro Parallels v podobě řešení od VM Ware, případně Virtual Box, nicméně nemám s tím žádnou osobní zkušenost, proto to nemohu ani doporučit - evangelizace je na vás :-)).

Publikováno dne 27. 12. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: MacBook | aplikace | aplikace pro macbook | lion | nejlepší | programy | nejlepší programy pro mac | osx | programy pro macbook
Mohlo by Vás zajímat BETA: MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Štěpán Hruda - [email schován] - web (dne 28. 12. 2011 v 08.10)
Pěkný text editor s zvýrazňováním kódu a SFTP podporou je TextWrangler

Faramir - [email schován] (dne 29. 04. 2012 v 12.21)
Pro FTP je podle mě velmi vhodná FileZilla, je zdarma, funguje velmi dobře a umí toho hodně.

Marekzprahy (dne 29. 04. 2012 v 13.59)
Filezillu bych nedoporučoval, není podle mých informací bezpečná. Nejen, že neumí ukládat hesla do standardní klíčenky, ale navíc je ukládá v čitelné podobě (existují viry, které toho umí zneužít).

Dobeš - [email schován] (dne 11. 02. 2013 v 12.23)
Prosím o radu. Potřebuji přehrát aplikace z PC/power point 97 2003 slide showú na iPad včetně hud. doprovodu. Prosím poraďte jak. DĚKUJI

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (52.205.218.160). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.