MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

30. prosince 2009

Elektronika

Jsou tomu už skoro 2 měsíce, co mám ve své sbírce počítačů další přírůstek - MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz. Stal se ze mě další "switcher", který se naštval na věčně padající, otravující a zavirovaná Windows? Který chce konečně na notebooku začít pracovat a neřešit nic okolo?

Ani v nejmenším. Hned na úvod prozradím, že mým primárním počítačem pro práci a zábavu i nadále zůstává Sony Vaio Z11XN/B – protože přechod na MacBook by pro mě neznamenal žádné významné přínosy, ba právě naopak – než bych si na něj zvyknul, přišel bych asi o všechny zakázky kvůli své neefektivitě.

Přesto však měla a má moje koupě racionální základ, a ani v nejmenším jí nelituji. Přečtěte si nejvýznamnější pro a proti nákupu Macbooku z pohledu dlouholetého spokojeného uživatele Windows.

Jablečný ekosystém - ráj pro vývojáře

Z hlediska vývojářů (ostatní mohou tuto část přeskočit) existuje pro nákup MacBooku jeden velmi významný důvod – peníze.

Navzdory proklamacím a fámám, že pro iPhone (a tedy i Mac) může programovat i osmdesátiletá česká babička, v praxi se člověk zvyklý pracovat v prostředí Windows setká s mnoha úskalími, díky nimž není vůbec jednoduché s programováním v jazyku Objective-C začít (nutnost mít Mac, mít internetovou platební kartu, mít možnost poslat FAX do USA, kupit si jedinou českou knihu nebo stáhnout anglická PDF, naučit se psát na úplně jiné klávesnici, akceptovat restrikce Applu,...).

Programátorů pro iPhone / Mac díky tomu není (přinejmenším v ČR) příliš mnoho, což v sobě samo o sobě skrývá velkou příležitost (v lidových novinách nedávno psali, že je v ČR asi 20 vývojářů pro iPhone...).

Další podstatnou výhodou pro vývojáře je, že uživatelé produktů Apple mají v mnoha věcech minimální možnosti volby – ať už se to týká konfigurace Maců / iPhonů (odpadá nutnost optimalizace programů pro mnoho různých zařízení) nebo nákupu aplikací (jedno centrální tržiště aplikací s velkým množstvím -rozuměj miliony- potenciálních uživatelů).

Existují-li momentálně nějaké oblasti informatiky, kde lze alespoň teoreticky vydělat nějaké zajmavé peníze doma z obýváku, vývoj pro iPhone mezi ně určitě patří.

Hardwarové vychytávky od Applu, které každé PC nemá + Design

Hliníkový MacBook Pro má několik velmi zajímavých hardwarových vlastností, které mu může většina PC notebooků jen závidět.

Nejvíce geniální je určitě magneticky připojený napájecí konektor. Za dva měsíce vlastnictví MacBooku jsem jej zapnul asi 10x a možná 8x jsem nechtěným pohybem kabel vytrhnul (ať už se mi připletl pod nohy nebo jsem neobratně s Macbookem v ruce vstal z křesla). Oproti tomu napevno připojený konektor u Vaia jsem za tu dobu několikrát málem vylomil a jednou mé milované Vaio dokonce spadlo ze stolu na koberec. Zázrakem přežilo, ale kdyby mělo magneticky připojený konektor, byl bych určitě radši.

Dále je potřeba ocenit podsvícení klávesnice (lze regulovat jas nebo to i celkově vypnout), díky které lze psát na MacBooku i ve tmě. Na druhou stranu – pokud jste zvyklí psát (a hlavně programovat) na klasické nebo notebookové "Windows" klávesnici, připravte se na to, že je rozložení kláves poněkud výrazně odlišné. Odlišnosti se netýkají ani tak písmen a číslic, jako spíše speciálních kláves (asi největší problémy mám stále s klávesou cmd, která se někdy chová jako klávesa WIN a někdy jako klávesa Ctrl, která je pro větší zmatek na MacBooku k dispozici také). Samozřejmě lze zapomenout na klávesové zkratky typu AltGr-V, AltGr-:. Velmi bolestná je také absence klávesy Delete (fn+backspace), stejně jako na Vaiu chybí klávesy Home/End/PgUp/PgDn (kombinace Fn+šipky). Na druhou stranu má klávesnice velmi dobře provedené popisky, takže si na ni lze časem nějak zvyknout (v pravém dolním rohu je nakreslen znak, který lze získat stisknutím klávesy v kombinaci s klávesou alt).

Další zajímavou vychytávkou (která se s nástupem Windows 7 začíná objevovat i na PC platformě) je vícedotekový touchpad. Přestože jsem si zatím všechna gesta nedokázal osvojit, i to málo, co jsem se naučil, mi na Vaiu občas chybí. Jedním prstem hýbat kurzorem, dvěma prsty posouvat stránku, třemi prsty procházet web vpřed/vzad a čtyřmi prsty přepínat aplikace je velice návykové. Otáčení a zmenšování obrázků už je potom jenom třešinkou na dortu, která navždy odstraní problémy s tím, jestli chci otočit obrázek doleva nebo doprava :-) Méně příjemnou vlastností touchpadu je jeho naprosto nezdrsněný povrh, který byl mému prstu poněkud nepříjemný (prst se na něm dříve otlačí než na Vaiu – sranda je, že to samé jsem kdysi vytknul i jemu... takže určitě jde o zvyk).

Za poslední super vychytávku bych označil jablko na krytu displeje, které dokáže upoutat pozornost lidí okolo a nenechá nikoho na pochybách, že patříte mezi vyvolenou 5% skupinu uživatelů počítačů Macintosh :-)

Výkon Macbooku - naprosto dostačující

Cokoli se mi zachtělo na Macbooku udělat, nikdy jsem nenarazil na problém s výkonem, což je asi vlastnost všech dnešních notebooků i daleko pod hranicí 30 tisíc Kč. Dostatečně velký disk (250 GB volných pro data po nainstalování vývojového prostředí X-Code), dostatečně velká paměť (2 GB), dostatečně výkonný procesor (2.26 GHz) a zejména nadstandardní výdrž akumulátoru – v praxi mi MacBook Pro vydrží více než 6 hodin.

Software - přemalovaný linux

Nevím, nakolik kacířskou nebo naopak zřejmou věc nyní napíšu, každopádně můj dojem z Mac OS X 10.6.1 je jednoznačný – je to přemalovaný linux doplněný o pár zajímavých aplikací!

Ať už je Mac OS X jaký chce, rozhodně je jiný než Windows. Pokud chcete alespoň částečně zažít pocit prvního sezení u počítače, nebo pocit Vašich prarodičů, když si sednou k počítači, kupte si Macbook. Většinu Vašeho "windowsového" know-how můžete zahodit – na Macu se začíná od nuly a narazíte na to na každém rohu. Byli jste zvyklí maximalizovat okna klepnutím na záhlaví? Nyní dojde k minimalizaci okna. Zavírali jste aplikace křížkem vpravo? Nyní najdete křížek nalevo a místo zavření aplikace zavřete pouze okno aplikace (aplikace nadále běží na pozadí – ještě že je dostatek operační paměti...). Velmi špatně se mi zvyká také na jednotné menu aplikace v horní části obrazovky (menu není součástí okna, je z něj vyňato na horní část obrazovky; při přepínání oken se vždy nahoře změní aktuální sada voleb menu). Na tyto věci (spolu s výše zmíněnými jinými klávesovými zkratkami) budete narážet určitě v prvních týdnech práce nejvíce, a to při běžné práci.

Výhodou MAC OS X je jeho (přinejmenším zdánlivá) jednoduchost. Pokud potřebujete někde něco nastavit nebo někde něco zjistit, není nic snazšího, než si celý operační systém proklikat – zákoutí, kde by se hledaná věc mohla schovávat, naštěstí není mnoho. V případě nastavení internetu nebo třeba emailu je k dispozici intuitivní průvodce, který umí i pomoci vyřešit všechny běžné problémy. Naopak nevýhodou MAC OS X je neexistence české lokalizace (možná ji lze odněkud pokoutně stáhnout, ale to není příliš elegantní), celé prostředí systému je v angličtině (některé aplikace, jako je např. Firefox, jsou lokalizované do češtiny).

Z hlediska aplikací na tom není Mac zase tak špatně, jak by se mohlo zdát. Již v základu obsahuje všechny běžně používané aplikace (internetový prohlížeč, emailový klient, vypalování DVD, přehrávač multimédií, program na úpravu videa a fotek, jednoduchý textový editor,...), doinstalovat lze MS Office i většinu dalších mainstreamových programů.

Díky blízkosti k linuxu lze na Macbooku zprovoznit veškeré aplikace, které lze spustit na linuxu. Opravdový fajnšmekři si mohou pustit linuxový příkazový řádek a zkoušet si všechny ty příkazy typu rm -i, top, uptime,...

Pro vývoj aplikací pro OS X / iPhone je možné ZDARMA stáhnout pokročilé vývojové prostředí Xcode. Je velká škoda, že pro Windows neexistuje alespoň Express Edice Visual Studia s podporou vývoje aplikací pro Windows Mobile – když jsem uvažoval, jestli se budu učit vyvíjet aplikace pro Windows Mobile nebo pro iPhone, rozhodl jsem se i právě kvůli této skutečnosti pro iPhone (radši dám 30 tisíc Kč za hardware vč. vývojového softwaru, než 24 tisíc za Visual Studio).

A se kterým softwarem jsme si s přítelkyní užili nejvíce legrace? Jednoznačně s Photo Booth. Nevěřili byste, jak taková blbost, která umí rozpoznat a vyříznout Váš obličej a umístit jej do jiného obrázku nebo videa, dokáže pobavit :-)

Nestihli jste se sžít s Windows? Kupte si MacBook!

Pro ty, kteří nehrají moc počítačové hry, je MacBook z hlediska funkcionality naprosto dostačující náhrada za PC s Windows. Ve většině případů je možné na Macu jinou cestou dojít do stejného cíle jako s využitím Windows. Ergonomie obou systémů je však jiná a pokud jste zvyklí na Windows, bude se Vám na Macu dělat velmi špatně. Pokud s počítačem teprve začínáte nebo Vám Windows nepřirostly k srdci, může pro Vás být MacBook zajímavou alternativou.

MacBook je součástí "uzavřeného jablečného ekosystému", kde do sebe všechno pěkně zapadá, všechno spolupracuje, všechno je kompatibilní. Dokážu si představit, že lidé, kteří (jako jeden můj nejmenovaný kolega v práci :-)) používají iPhone, MacBook, Time Capsule, Apple TV a další produkty Apple jsou šťastní a spokojení, protože kromě posměšků Hulánových nohsledů nemusí řešit skoro žádné problémy.

Na druhou stranu by mi jako správnému snobovi asi vadilo, že můj iPhone má dalších 75 milionů lidí a že každý, kdo má Mac, má skoro stejnou krabičku jako já (nebo má obyčejný MacBook nebo má Air - tím to končí...). Žádná individualita, žádné projevení osobních preferencí, nikdo se nemůže povyšovat nad druhého, protože všichni mají stejně.

Publikováno dne 30. 12. 2009 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: MacBook | macbook pro 13 | macbook pro 13 recenze | macbook pro recenze | recenze macbook pro 13 | koupit | mac book pro 13 | macbook pro 13 recenze 2011 | apple macbook pro 13 recenze
Mohlo by Vás zajímat BETA: MacBook Pro - namapování kláves pro Windows 7

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Lucka - [email schován] (dne 08. 03. 2010 v 11.15)
Ted prave tuhle otazku resim. Chtela bych mit (poprve v zivote :-) ) notebook co proste bez problemu FUNGUJE.
Predpokladam, ze macbook s ceskou klavesnici se da koupit pouze v Cesku? Vubec totiz nevim kdy tam pojedu.

Dan (dne 10. 03. 2010 v 14.58)
Macbook Pro 13,3" mám a je opravdu skvělý, doporučuji.

Tomasz - [email schován] (dne 16. 04. 2010 v 14.47)
chtel bych se zeptat jestli lze nainstalovat Word a hrat hry jako na windovs predem dekuji za odpoved [email schován]

Ers (dne 01. 05. 2010 v 23.16)
mockrát děkuji za přínosný článek :)

Hani - [email schován] (dne 28. 11. 2010 v 17.07)
Chtěla bych se zeptat. Mám MacBook Pro a když ho zapnu tak místo ikony applu mi tam bliká otazník ve složce a to je celé. Do teď to bylo v porádku až nyní to žacalo. Nevíte co s tím? Děkuji

Marekzprahy (dne 28. 11. 2010 v 17.17)
Hani: podle http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=316294 to je mrtvý hard disk - takže buď zajít do servisu, nebo si ho vyměnit doma. Při výměně doporučuju zvážit, jestli nejít do SSD - osobně ho mám a jsem naprosto spokojen :-)

Hani - [email schován] (dne 28. 11. 2010 v 19.07)
A dostanu svá data zpět?? Mám tam dost důležitá data a fotky a nechci o ně přijít.

Marekzprahy (dne 28. 11. 2010 v 19.17)
Zkusil bych se zeptat v servisu, ale spíš to bude problém (jestliže to bude skutečně rozbitým diskem, tak bude obnova dat náročná a možná se ani nevyplatí). Poučení pro příště - koupit Time Capsule nebo třeba WD MyBook World II a zálohovat přes Time Machine!

hani - [email schován] (dne 28. 11. 2010 v 19.56)
Ale vytáhnout data jdou určitě ne..? I když se rozbije hard disk nebo ne...?

Marekzprahy (dne 28. 11. 2010 v 20.13)
Jde to... ale otázka je, jestli se to vyplatí (někde na webu jsem našel, že ceny začínají na 4000 Kč)

kotelnik - [email schován] (dne 21. 02. 2011 v 08.45)
díky za recenzi, je velmi přínosná. Prosím Tě nemáš zkušenost nebo někdo zde z Vás s rozjetím vzdálené plochy přes citrix? díky moc

Standa - [email schován] (dne 16. 03. 2011 v 14.47)
Asi takhle - kdybych nebyl za zkušeností v USA, nebyl přímo přinucen si Maca koupit a vyzkoušet si ho, asi bych byl moc línej si to všechno osahávat, zkoušet, vychytávat nový programy po letech na Winech. Ale poté, co onu možnost dostanete a osaháte si tu krásnou hliněnou krabičku z jednoho kusu, necháte se oslnit dokonalym HD obrazem a další vychytávky, které nejsou na první pohled vidět, přijdete na to, proč Mac při stejným papírovým výkonu stojí o 50% víc, ale zároveň uznáte, že je to nejlepší investice vašeho života a z Macu na Win se už nikdy nevrátíte, to mi věřte! Ale jak je správně uvedeno v recenzi, po letech na Winech začátky na Macu nejsou jednoduchý a pokud nejste warezovými králi, vychytávání vhodných programů vás stojí nejenom čas, ale i značnou sumu, je to jen o tom, co od počítače očekáváte.

martina (dne 19. 10. 2011 v 11.14)
Včera jsem dostala MacBook Pro v práci, doposud jsem měla svoje Vayo - nechala jsem si tam nainstalovat windowsy a při nákupu mi bylo řečeno, že je to úplně stejné :). Dneska jsem na něm začala pracovat a myslím, že moje efektivita klesla na 50% :). Prosím, nevíte někdo, kde najdu nějaký dobrý seznam klávesových zkratek? Ideálně ve srovnání, např. windows: shift+delete, mac: fn+shift+delete. Asi se z toho zblázním. Ale je hezkej, to jo :)

Marekzprahy (dne 19. 10. 2011 v 13.12)
martina: Měl jsem to podobné, chce to si zvykat tak půl roku. Nějaký seznam klávesových zkratek určitě vygooglíš, já kromě Cmd+C, Cmd+V a Cmd+Ctrl+Shift+3 (kopírování celé obrazovky do schránky), Cmd+Ctrl+Shift+4 (kopírování výřezu obrazovky do schránky - vhodné pro kopírování do mailů), Cmd+Ctrl+3 (kopírování celé obrazovky do souboru), Cmd+Ctrl+4 (kopírování výřezu obrazovky do souboru) nic moc nepoužívám, speciální symboly píšu přes Alt (na klávesnici jsou dobře popsané). Nejde o to se naučit s Macem pracovat jako s Windows, takhle to nefunguje. Jde o to se přizpůsobit možnostem Macu, které jsou někdy lepší a někdy horší než u Windows. To trvá zhruba ten půlrok :-)

MICHAL - [email schován] (dne 16. 05. 2012 v 17.46)
Zdravím,rozhoduju se jestli si koupit macbook nebo počítač s windows co by bylo lepší pro studenta,který na pc tráví více času a to už ve škole nebo doma?

Marekzprahy (dne 16. 05. 2012 v 17.54)
Michale, záleží hodně na tom, co na tom počítači budeš chtít dělat a jakou školu studuješ (pro účetního není Macbook vhodná volba, pro žurnalistu nebo fotografa třeba naopak ano).

Nemá moc smysl si koupit Macbook, smazat OS X a místo toho tam koupit Windows 7. Windows lze na Macbooku bez problémů virtualizovat, ale pokud bych takhle měl virtualizovat aplikace, které používám denně, tak bych byl hodně nespokojený. Další věc je samozřejmě rozpočet :-)

Ať už budeš kupovat Macbook nebo cokoli jiného, doporučuji cca měsíc počkat - chystá se uvedení nových Macbooků a podle drbů to opravdu bude stát za to (už šetřím :-)).

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.205.114.205). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.