MacBook Pro - namapování kláves pro Windows 7

5. srpna 2010

Elektronika

MacBook Pro mi v kombinaci s 8 GB operační paměti a virtualizačním nástrojem Parallels Desktop dopřává výhod všech dostupných operačních systémů – třebaže postupně využívám čím dál tím více aplikací přímo v OS X, fakturační program, Internet Explorer 8, PSPad a Windows Media Center mi prozatím dopřávají pouze Windows 7, a webový server a Supertux mi pro změnu běží pouze ve virtuálu s Ubuntu.

Jedna věc mě ale na této skvělé symbióze všech hlavních operačních systémů pekelně štvala - klávesnice! Aby bylo jasno - MacBook Pro má vynikající klávesnici s pěkně vyznačenými speciálními symboly, takže psaní znaků typu []{}#$^, bez kterých se programátor neobejde, je pohádkové. Problém je v tom, že mapování speciálních znaků v Mac OS X je jiné než ve Windows světě.

Inu, přeučil jsem se, a začal jsem místo AltGr+V používat pro napsání zavináče ALT+2. Po týdnu jsem potřeboval spustit PSPad a ouha, ALT+2 nepíše zavináč, ale nějaký paznak! S ostatními symboly (až na <>) to bylo úplně stejné.

Nějaký týden jsem se s tím snažil sžít, a používal jsem v Mac programech "macovské" rozložení kláves, a v PSPadu se rozpomínal na všelijaké AltGr+B, AltGr-N, AltGr-J,... Bylo to utrpení.

Dnes jsem se rozhodl problém vyřešit, a nakonec jsem ho vyřešil!

První program, který na člověka vypadne při hledání nástroje pro změnu funkcí jednotlivých kláves, je SharpKeys. Intuitivnější program snad ani nemůže být – v dialogovém okně stisknete klávesu (nebo jejich kombinaci), kterou chcete nahradit, a ve druhém kroku stisknete klávesu novou (nebo vyberete druhou klávesu ze seznamu všech dostupných kláves). Takto si namapujete všechny klávesy, jejichž chování chcete změnit, dáte uložit změny do registru, a po restartu si můžete užívat například namapované levé klávesy Cmd (Left Windows) na levý Control (abyste mohli i ve Windows používat zkratky Cmd-C, Cmd-V atd.).

Velkým problémem programu SharpKeys však je, že neumí namapovat všechny klávesy z MacBook Pro – u většiny z kombinací Alt-něco na Vás vypadne hláška "You've entered a key that SharpKeys doesn't know about. Please check the SharpKeys website for an updated release".

Tím možnosti programu SharpKeys končí a je třeba hledat řešení někde jinde.

Zkusil jsem ještě další dva programy (Key Mapper a KeyTweak), ale žádná z alternativ se programu SharpKeys ani nevyrovnala, natož aby jej v něčem překonala.

Řešení nakonec poskytl až nástroj Microsoft Keyboard Layout Creator, který pro libovolnou kombinaci kláves dovoluje určit, jaký znak se má napsat. Jakmile si nadefinujete svoji vlastní klávesnici, můžete si z ní nechat vytvořit instalační balíček, a ten poté do svého systému nainstalovat (dejte si pozor na tzv. "dead keys" – mrtvé klávesy slouží pro psaní znaků s diakritikou, kdy nejprve stisknete onu "mrtvou" klávesu, a až poté písmeno, na které se má nabodeníčko aplikovat; při definici vlastních kláves bude ve většině případů nutné zatržítko "dead key" odškrtnout).

Pro ty z Vás, kterým se nechce definovat rozložení klávesnice ve Windows  vlastními silami, zde mám drobný dárek – instalační soubor mého díla: Česky - Mac.

Publikováno dne 05. 08. 2010 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: MacBook | windows | klávesnice | zavináč | apple | klavesnici | klavesa | macbook pro windows 7 | delete
Mohlo by Vás zajímat BETA: MacBook Pro 13,3" 2.26 GHz - první dojmy a proč koupit (mini recenze)

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Petr Lysoněk - [email schován] (dne 19. 09. 2010 v 22.46)
Dobrý den, chtěl jsem Vám poděkovat za výborný článek a instalační balíček "cz-mac". V pátek 17.9. jsem si koupil po roce váhání a testů různých klávesnic konečeně klávesnici Apple Alluminium Keybard. Vyhovuje mi ve všech směrech. Nebudu plýtvat znaky (slovy:). Jedinou věc, kterou jsem nevěděl, jak řešit, bylo přemapování apple kláves. Na netu jsem našel různé návody, pomocí souborů z inst. cd leopardu, programu Sharp Keys, KeyTweak apod., čert aby se v tom vyznal. Nejméně mě lákalo použití inst. cd Snow Leopard. Narazil jsem na Váš článek, použil jsem Váš dárek - inst. balíček. Alt je nyní na svém místě, win klávesa také, F klávesy fungují, prostě paráda. Děkuji moc. Chci se zeptat, jak se používá Printscreen a které další klávesy jste upravil (a jak). Váš článek mi moc pomohl. Díky moc!

Marekzprahy (dne 20. 09. 2010 v 03.00)
Petr Lysoněk: Namapoval jsem všechny znaky z Mac klávesnice do Windows, takže mám ve virtualizovaných Win7 k dispozici všechny znaky ve stejném rozložení jako v OS X - to bylo primárním cílem.

Bohužel to neplatí obráceně - zdaleka ne všechny klávesy z Windows jsou přítomné na Mac klávesnici - klávesy DELETE (Fn+Backspace), PrintScreen (Cmd+Shift+3), Insert (Fn+Enter) a některé další zkrátka není kam namapovat :-) Zkuste klávesové zkratky, které jsem uvedl v závorce (fungují v OS X a virtualizovaných Win7, jak budou fungovat čistě pod Win netuším - spíše ne...) a pokud to nepomůže, tak asi pomohou jedině speciální programy pro namapování PrintScreen na jinou kombinaci kláves.

Každopádně používat Mac klávesnici čistě pro Windows asi není úplně nejšťastnější :-)

michal - [email schován] (dne 10. 12. 2013 v 22.30)
zdravím používáte někdo na windows klávesnici od apple ... má to až 19F tlačítek ... ty čtyři které jsou nad numerickou částí dají se pro windows naprogramovat tak aby tam byl printscreen a ovládání hlasitosti? díky

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.226.150.175). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.