První dojmy z Macbook Pro 13" Late 2013 (recenze)

17. listopadu 2013

Elektronika

Letošní podzimní představení novinek od Applu mě velmi příjemně překvapilo – zalíbil se mi jak nový Macbook Pro, tak nový iPad Mini s retina displejem.

Na obou zařízeních mě zaujalo, že z hlediska vzhledu i hardwaru nabídly mé oblíbené „to nejlepší”, tedy že nejde o žádný kompromis, jak jsem byl v uplynulých cca 2 letech od Applu tak trochu zvyklý. Když navíc před pár dny Česká národní banka o 5 % srazila hodnotu České koruny, bylo jasné, že není na co čekat – objednal jsem si tedy obě zařízení.

Pokud Vás zajímá, jaký je Macbook Pro 13" z podzimu 2013 po prvních pár dnech používání, potom je následující článek určen právě Vám (o iPadu Mini někdy příště – momentálně je někde na cestě z Číny do Prahy).

Objednávka z českého Apple Store – NEDOPORUČUJI!

Ani nevím, co mě to napadlo, ale svůj nový Macbook jsem objednal přímo z českého Apple Storu. Snad mě zlákalo to, že jsem si mohl Macbook trochu parametricky upravit, snad informace o tom, že zboží odešlou zdarma do 24 hodin, nevím. Každopádně to bylo zpětně vzato dost nešťastné rozhodnutí, které každému doporučuji přehodnotit.

Apple skutečně do 24 hodin Macbook odeslal, ale nikoli z očekávatelné lokality někde v ČR (nebo alespoň v Evropě), ale rovnou odněkud z Číny, takže jsem si na doručení od TNT musel zhruba týden počkat. Na přepravní společnosti TNT je určitě pozitivní, že slíbený termín dodržela (dokonce Macbook dorazil o 4 dny dříve než bylo slíbeno) a že byla schopná mi operativně doručit zboží na jinou adresu, méně se mi už líbilo, že mi dopředu zaplacený Macbook vydali na chodbě „jen tak” oproti podpisu a že si nijak neověřili moji totožnost.

Pravý důvod, proč však nákup v českém Apple Store nedoporučuji, je jiný – po rozbalení Macbooku jsem zjistil, že je v krabici podle očekávání počítač a nabíječka, ale oproti očekávání pouze s americkou přívodní šňůrou!

Situaci částečně zachraňovala dvoukolíková česká zástrčka, která se dá do dodaného adaptéru zacvaknout (do zásuvky se tak zasune přímo adaptér), ale nejedná se o dostatečnou náhradu přívodní šňůry, která má oproti zástrčce 3 kolíky. Pro nezasvěcené – povrch Macbooku je hliníkový, a tak bez zapojeného „nuláku” u nabíječky trochu probíjí.

Není to nic zdraví ohrožujícího, ale úplně příjemné to také není, a může to být teoreticky i nebezpečné pro SSD disk. Takže jsem kontaktoval zákaznickou podporu na čísle 800 701 391, abych po patnáctiminutovém hovoru byl odbyt s tím, že takhle je to správně a o omyl se nejedná.

Jinými slovy – příště bych si Macbook koupil zase u některého z českých přeprodejců, tak jako v roce 2009 (tehdy jsem kupoval v iStyle). Ceny jsou na haléř stejné, nemusí se čekat na doručení z Číny a šňůru k adaptéru mi před 4 lety dali normálně českou.

Vzhled, šasi a hardware – vše na jedničku

Když porovnám nový a 4 roky starý Macbook Pro (dosud jsem používal Late 2009 model), musím uznat, že se podařilo Macbook vylepšit po všech stránkách. Nový Macbook je výrazně (pocitově až o polovinu) tenčí, má menší okraje okolo displeje (zmizel nápis Macbook Pro pod displejem), má výraznější průduchy v místě kloubu displeje (pro ty, co Macbook nikdy neměli: horký vzduch se nevyfukuje dolu na nohy, ale nahoru směrem k displeji). Váha je v porovnání se starým Macbookem o dost nižší, ale vzhledem k rozměrům by člověk asi čekal i něco ještě lehčího.

Určitých kosmetických změn doznala klávesnice – vzhledem k tomu, že nový Macbook Pro nemá v sobě zabudovanou DVD mechaniku, bylo tlačítko Eject nahrazeno tlačítkem pro zapínání/vypínání počítače (současně zmizelo staré kulaté zapínací tlačítko nad klávesnicí). Tlačítko pro zobrazení Dashboardu bylo nahrazeno tlačítkem pro zobrazení Launchpadu (budu si muset zvyknout na čtyřprsté gesto vpravo), Enter zůstal naštěstí dvouřádkový (fotografie na webu ho má jen jednořádkový!).

Pozitivní změny se odehrály u konektorů – zatímco dříve byly v Macbooku dva USB konektory těsně vedle sebe, takže se reálně dal používat jen jeden z nich, nyní jsou jeden na pravé a druhý na levé straně. Tenhle detail mi pil krev 4 roky!

Skvělá je přítomnost standardního HDMI konektoru (budu moci prodat některé redukce), dobré jsou také 2 Thunderbolt porty (fungují i jako miniDisplay porty, takže do nich budu moct strčit externí monitor, který jsem si kvůli minulému Macbooku koupil s miniDisplay port konektorem). Absence DVD mechaniky mě nijak zvlášť nemrzí (asi si časem koupím nějakou externí, používám ji ale obvykle jen tak dvakrát do roka = nepotřebuju ji mít v Macbooku pořád), o něco větší problém je chybějící ethernetová zdířka (byla by příliš vysoká, nevešla by se).

Pro úplnost dodám, že je dále k dispozici slot na SDXC karty, sluchátkový výstup (možnost headsetu s mikrofonem) a MagSafe2 konektor pro připojení adaptéru (nevím, proč tam nemohl být původní ověřený Magsafe konektor, ten nový se dle mého názoru vytrhává až příliš snadno a je zbytečně nekompatibilní s tím starým).

Co se konkrétní konfigurace týče, rozhodl jsem se nakonec pro nejsilnější 13" variantu bez jakýchkoli dalších vylepšení. Procesorem je tedy Intel Haswell Core i5 na 2,6 GHz, úložiště 512 GB SSD (po naformátování 499 GB), paměť 8 GB @ 1600 MHz DDR3L (více paměti není při použití tak výkonného SSD potřeba – přístupová doba SSD je natolik nízká, že případné swapování víceméně nepoznám).

Z dalších hardwarových parametrů mě potěšilo Bluetooth 4.0 (přehrávání na bezdrátové reproduktory a sluchátka absolutně bez výpadků) a WiFi podporující standard ac (celkově mám pocit, že lépe chytá signál než Macbook z roku 2009, a to zejména v pásmu 5 GHz). No a samozřejmě stojí za zmínku retina displej, ale to je kapitola sama o sobě.

Krásný retina displej s rozlišením 2560 x 1600

Lesklý retina IPS displej s rozlišením 2560 x 1600 byl jedním z hlavních důvodů, proč jsem si nový Macbook Pro vlastně pořizoval (původní Macbook Pro měl rozlišení 1280 x 800, což bylo už v roce 2009 spíše blbé než dobré rozlišení).

Displej je jedním slovem krásný – je velmi jemný (text vypadá velmi přirozeně, fotografie jsou lepší než vytištěné,...), má výborné pozorovací úhly a pěkné barvy. Čistě z praktického hlediska musím ocenit fakt, že displej jen velmi málo odráží okolní světlo, zrovna právě teď za mnou svítí 40W úsporná zářivka (nikoli ekvivalent, ona opravdu těch 40 W sežere a svítí i po 2 letech aspoň jako stovka) a na displeji ji téměř nevidím.

Zatím jsem si nevšiml žádných výrobních vad displeje, jediný problém je snad v tom, že poměrně hodně žere jeho podsvícení (při kompromisním polovičním podsvícením notebook při otevřeném Safari žere asi 540 mA ~ výdrž asi 12h, při maximálním podsvícení cca 920 mA ~ výdrž asi 7h).

Veškeré běžně používané OS X aplikace jsou s retina displejem již kompatibilní (vypadají hezky), Windows 8.1 v Parallels Desktop 9.0 vypadají rovněž velmi dobře (nastavil jsem dvojnásobné zvětšení, abych neměl ikonky na ploše příliš malé), prakticky jediný problém nastává na webu, kde je většina obrázků mírně rozostřena (jeden obrazový bod těchto obrázků zobrazují na monitoru Macbooku 4 body). Z čehož mi vyplývá, že až budu klientům ukazovat jejich weby, budu to provádět radši na projektoru, ať si na ty mazanice nestěžují a nechtějí to předělávat :-)

Výkon s dostatečnou rezervou do dalších let

Výkon Macbooku se mi zdá více než dostatečný pro mou dosavadní práci, která ve většině případů spočívá v programování v PHPStormu, XCode a Visual Studiu (virtualizované Windows 8.1). Start systému OS X Mavericks trvá (po odečtení doby nutné pro zadání hesla) cca 15 sekund, obdobný čas potřebují pro svůj studený start i virtualizované Windows 8.1 (pokud jen probírám Windowsy z uložené seance v Parallels Desktop, spustí se vše cca do 3 sekund). Zašifrování celého obsahu disku trvalo cca hodinu a půl (450 GB dat), tuto činnost starý Macbook Pro vykonával zhruba 12 hodin (a to měl 7200 RPM disk s SSD vyrovnávací pamětí, ne ten standardně dodávaný 5400 RPM).

Nejdůležitější součástkou, která je za tento obdivuhodný výkon zodpovědná, je 512 GB SSD disk připojený přímo přes PCI Express řadič (nikoli tedy SATA jak bývá zvykem). Někde na internetu jsem se dočetl, že se v nějakém z testů podařilo dosáhnout až rychlostí čtení i zápisu cca 700 MB/s, osobně jsem zkoušel duplikovat jeden větší (7 GB) soubor, a dosáhl jsem průměrné rychlosti okolo 350 MB/s (je pravděpodobné, že kdybych jen četl nebo jen zapisoval, tak bych dosáhnul na vyšší rychlost).

Co se mi na Macbooku dále z hlediska výkonu líbí je fakt, že je téměř absolutně tichý. Při běžné práci vůbec nic neslyším, pouze po přiložení ucha přímo ke klávesnici je slyšet mírné ševelení ventilátoru. Nicméně ani v případě náročnějších úloh se Macbook nijak zvlášť zvukově neprojevuje, většina chlazení probíhá pasivně přes hliníkové šasi (výjimkou jsou 3D hry, které dokáží ventilátor roztočit opravdu pořádně).

Výdrž může být skvělá i průměrná dle způsobu využití

Na finální hodnocení výdrže baterie je zatím ještě příliš brzy, jelikož mám Macbook pouze krátce a některé úkony nejsou úplně standardní (kopírování velkého počtu souborů, indexování souborů a obsahu e-mailové schránky, zálohování do Time Capsule,...). Podle všeho to zatím ale vypadá tak, že kdybych měl podsvícení displeje ztlumené cca na polovinu, byl připojený přes WiFi a jenom brouzdal přes Safari na internetu bez zapnutého flashe, neměl bych větší problém se dostat i na výdrž přesahující slíbených 9 hodin, což je podle mě úplně skvělé. Na druhou stranu toto není můj obvyklý způsob práce, a když jsem si s Macbookem opravdu hrál, podařilo se mi plně nabitý Macbook vybít na bezpečných 10 % za něco málo přes 3 hodiny (zapnuté Windows 8.1 v Parallels Desktop, přehrávání streamované hudby přes bluetooth repráky, mobil připojený přes USB, podsvícení na maximu, načtený rozsáhlejší projekt v PHPStormu, na chvíli zapnuté prezentace fotek v iPhoto, test 4K videa na Youtube...). Zkrátka a dobře – Macbook umí být velmi úsporný při běžném brouzdání po webu přes WiFi, ale když po něm začnu chtít výkon, tak dokáže baterii vyšťavit i poměrně rychle.

Úvodní nastavení a přenesení dat ze starého Macbooku nebylo zcela intuitivní

Pokud si budete kupovat nový Macbook Pro, budete pravděpodobně chtít přesunout data z toho starého za pomoci Průvodce přenesením dat. V takovém případě se připravte na tyto 4 ne zcela očekávané problémy:

  • Během přenosu nebudete moci používat ani jeden z počítačů (přenos všech dat ze starého Macbooku do nového mi trval celou noc, vše limitovala rychlost disku starého počítače)
  • Není možné mít dva Macbooky propojené pomocí WiFi (nepovedlo se mi přenést data ani po přihlášení do stejné sítě, ani po přímém propojení počítačů pomocí volby „Vytvořit síť...” u nastavení WiFi); musíte si koupit redukci Thunderbolt <=> Ethernet a propojit dva notebooky kabelem
  • Přenos dat bez jakékoli chybové hlášky úplně spadne v momentě, kdy máte na novém počítači pozastavenou instalaci nebo aktualizaci nějaké aplikace (je potřeba počkat, až se program nainstaluje, nebo jej před převodem dat smazat)
  • Přestože jsem zadal na novém Macbooku Pro, že chci pokračovat v původní historii souborů v Time Capsule, vše nasvědčovalo tomu, že se veškerá má data nahrála do Time Capsule znovu, a to ještě jen na x-tý pokus (během dne a večera se nahrávání cca 200 GB zálohovaných dat vždy po pár desítkách GB přerušilo a skončilo neúspěchem, druhý den jsem však s potěšením zjistil, že je záloha hotová – při vypnutém Macbooku to zálohování díky funkci Power Nap funguje zřejmě podstatně lépe)

Když nebudu brát v potaz výše uvedené 4 nástrahy, byl přesun dat a nastavení prakticky dokonalý – přenesly se nejen všechny programy (až na Adobe Photoshop Elements, který si vyžádal přeinstalaci, a sadu Microsoft Office, která si vyžádala vložení produktového klíče a aktivaci), dokumenty, hudba a fotky, ale také historie navštívených stránek, hesla v klíčence a většina nastavení (snad jen nastavení spořiče obrazovky zmizelo).

Suma sumárum: Jsem spokojen

S novým Macbookem Pro jsem v tomto momentě (4 dny po rozbalení) spokojený, v podstatě jediným problémem je absence tříkolíkové šňůry k adaptéru. Cena cca 38 tisíc Kč bez DPH je sice na první i druhý pohled docela vysoká, ale když uvážím, že se jedná o můj hlavní pracovní nástroj, který by mi s trochou štěstí měl vydržet alespoň 4 roky, je myslím ospravedlnitelná.

Publikováno dne 17. 11. 2013 v kategorii Elektronika

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Roman Tyr - [email schován] (dne 18. 11. 2013 v 10.04)
Dobrý den,
jen vlastních pár postřehů
- Apple Store - jen díky tomu, že jsem "neprozřetelně" objednal nástavec na megsafe 2 (abych využil svoji starou druhou nabíječku a nemusel ji dokupovat, tak se čekací doba prodloužila o týden - zásilku expedují až když je vše kompletní)
- nefunkční power nap - sice až na třetí pokus (a dle hotline poslední možný pokus před vrácením) vše začalo fungovat obměnou dokumentu v knihovně Powermanagement.plist.

- poznatky ohledně přesunu dat
Vlonil jsem provedl upgrade na MBA late 2013 a řešil jsem také otázku přenesení dat. Vše jsem řešil odlišně, taky díky tomu, že mezi odevzdáním starého MPR a přejetím nového MBA byl jeden den. Nicméně po záloze na Time Capsule jsem vše na starém MBP vymazal a poté přijetí nového MBA vše přenesl díky záloze z Time Capsule. Nastal problém pouze při výběru uživatele, ale nakonec si s tím Time Capsule poradila.
BTW díky za recenci, určitě si počkám na srovnání iPad mini s retinou. Mám iPad 2 generace a tak se nabízí otázka obměny ...

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (52.207.218.95). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.