iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

16. dubna 2011

Elektronika

Během tří týdnů se již ustálila hladina nadšení z iPadu 2 na přijatelné úrovni, a tak jsem se rozhodl s Vámi podělit o své zkušenosti a nejzajímavější zážitky (přečtěte si také první dojmy z iPadu 2). A samozřejmě o nějaké tipy na zajímavé aplikace – pro ty, kteří už iPad mají, to asi nebude příliš poučné (těch aplikací v App Storu není zase tolik, aby se tam ty dobré ztratily...), na druhou stranu pokud o koupi teprve uvažujete, možná pro vás budou odpovědí na to, zda má pro vás iPad smysl nebo ne.

Smart cover

Jen dva dny jsem vydržel používat iPad bez "revolučního" obalu Smart cover. Pořád jsem cítil, že iPadu tak nějak něco chybí, a tak jsem se rozhodl, že si jej zajedu koupit do Datartu. Zavolal jsem na infolinku, kde mi řekli, že mají nějaké skladové zásoby na Národní a na Nové Harfě, ale že mi je nemohou rezervovat. Za 30 minut už na mě na Národní čekal jen prázdný regál, takže jsem se nakonec podíval i "na konec světa" do Vysočan, kde kupodivu měli dokonce 3 barvy na výběr - růžovou, šedou a černou. Věděl jsem, že bych si ten umělohmotný později vyčítal, a tak jsem si koupil za 2 tisíce ten černý, kožený, za což jsem byl později nazván v práci fetišistou. Ale proč to nepřiznat – ta kůže prostě voní a člověk si pak k tomu kusu hardware může najít lepší vztah :-)

Smart cover se mi tedy okamžitě zalíbil, a když jsem zjistil, jak praktické je jím podložit displej při psaní na kolenou nebo o něj iPad opřít při sledování ČT24, stal se naplno jeho součástí. Jedinou slabou stránkou Smart coveru je to, že v místě styku s iPadem vzniká nezanedbatelné tření, které mi povrch iPadu lehce poškrábalo (když je obal nasazený, tak to není vidět, když se sundá, tak bohužel ano). Je dobré s tím počítat a smířit se s tím – klady převažují.

A ještě malá vsuvka ohledně čištění displeje – toto zase takové kouzlo není, displej je upatlaný pořád, pouze v některých místech více a v některých méně (v bodech ohybu smart coveru vznikají mastnější čáry, které naštěstí lze posouváním obalu víceméně odstranit).

Displej

Minule jsem hodně nadával na displej, po třech týdnech mohu říci, že už jsem si na něj víceméně zvykl. Při používání na klíně nebo z větší dálky to nevadí, nižší rozlišení vadí jen v případě, kdy si prohlížím web v posteli a dívám se na displej třeba jen z deseticentimetrové vzdálenosti. Otisky prstů přestávají vadit cca při 60% podsvícení – není to vůbec problém.

Čtyřprstá gesta

Pokud máte jako já zaplacený iOS developer program nebo znáte někoho, kdo jej zaplacený má, určitě si spárujte iPad s Xcode a povolte si čtyřprstá gesta ("Gesta souběžných úloh"). Ovládání iPadu se extrémně vylepší, osobně vůbec nechápu, proč tato skvělá funkce není k dispozici pro všechny...

Pro ty, co nevědí, o co jde: S pomocí gesta "sevření 4 nebo 5 prstů" je možné minimalizovat aktuální aplikaci (zobrazit plochu), posouváním 4 nebo 5 prstů do stran je možné přepínat jednotlivé spuštěné aplikace a posouváním nahoru / dolu je možné zobrazit / skrýt lištu multitaskingu. Velice praktické.

Rychlost

I když jsem v prvních dojmech psal, že jsem nebyl rychlostí iPadu nijak moc uchvácen, je pravda, že je iPad velmi svižný a že to bývá jedna z prvních věcí, kterou na něm okolí pozitivně komentuje. Já jsem pouze zhýčkaný iPhonem 4, a tak mi rychlost už tak revoluční nepřijde – beru jako samozřejmost, že se aplikace spustí nebo přepnou okamžitě atd.

Použitelnost základních aplikací

Ohledně internetového prohlížeče Safari mohu pouze zopakovat to, co jsem již psal – na prohlížení webu je naprosto dostačující a absence podpory Flashe mi v praxi víceméně nevadí. Youtube funguje, Vimeo funguje, videa na Idnes.cz fungují. Stream.cz funguje po zadání adresy mobilní verze (m.stream.cz).

Naprostou většinu ostatních videí lze přehrát pomocí alternativního prohlížeče Skyfire, samozřejmě jakmile bude k dispozici aplikace iVysílání (ČT) a Voyo (Nova), bude to samozřejmě lepší. ČT24 ve verzi pro iPad také ještě pořádně neexistuje, v praxi mohu však říci, že i na upscalovaný obraz se dá cca z půl metru bez problémů dívat. Takže se těším a věřím, že už se to těm televizím konečně podaří dát dohromady.

Za jediný, ale poměrně vážný problém, považuji absenci podpory vizuálního editoru = žádné blogování přes iPad, žádná pohodlná správa redakčního systému. To je věc, kterou bych si přál od iOS mnohem více než nějaké cloudové služby!

Na používání aplikace Mail jsem si ještě pořád nezvykl. Na čtení mailů budiž, ale že bych se z toho "posadil", to ne. Používám IMAP a několik podsložek, a vadí mi vyhledávání (lze zřejmě pouze v aktuální složce), mazání zpráv (vždy to na mě vyhodí hlášku, že zprávu nelze přesunout do koše - lze to, jen je potřeba složky manuálně nastavit). Psaní jakéhokoli delšího emailu se na softwarové klávesnici moc nedá – i když jsem si klávesnici chvíli i pochvaloval a říkal si, jak se mi na ní docela dobře píše dvěma prsty, tak objektivně musím uznat, že rychlost je možná tak třetinová, ne-li čtvrtinová oproti klávesnici na Macbooku Pro. A těch překlepů... Klávesnice je velmi dobře použitelná na ICQ (doporučuji IMO) nebo Twitter / Facebook, pro emaily je to opravdu jen pro stav nouze.

iPod je jen přerostlou verzí z iPhonu a asi i dalších produktů firmy Apple. Dá se říci, že jeho funkce a ovládání mě neoslovily, naštěstí existují alternativy (viz níže). Samozřejmě na obyčejné pouštění hudby to stačí, narazíte jen když chcete více (například plynulé přechody mezi skladbami).

Kalendář vypadá na pohled velice pěkně, ale využití jsem pro něj nenašel. iPad je příliš velký na to, aby mi sloužil jako kalendář, který chci mít pořád u sebe. Kalendář v iPhonu je pro mě mnohem lepší řešení.

Obrázky jsou jedna z aplikací, které dělají iPad iPadem. Ovládání prsty je naprosto fantastické, přibližování fotek, procházení složek, zobrazování náhledů složek... Nemám co vytknout.

GarageBand spouštím jen když chci někomu ukázat, co iPad umí. Aplikace vypadá na první pohled velice efektně, ale mě osobně po pár minutách omrzela. Nebaví mě a nepouštím si jí.

Pages vypadají jako docela pěkný "Word", ale používám jej maximálně na čtení o něco složitějších dokumentů. Moc si nedokážu představit, že bych na softwarové klávesnici něco psal.

iMovie jsem si vyzkoušel – 720p video umí překonvertovat velmi plynule, akorát nevím, proč bych tuto činnost měl dělat na iPadu. Přesouvání videí do iPadu je otrava, videa natočená iPadem za střih vůbec nestojí – jejich kvalita je použitelná pouze pro videohovory.

GarageBand, Pages ani iMovie bych si do iPadu již nekoupil.

7 tipů na skvělé aplikace pro iPad

Flipboard

Flipboard je jedna z nejlepších aplikací pro iPad. Jedná se o jakýsi "sociální magazín", jehož obsah je tvořen z různých sociálních webů, kde máte účet. Dokáže "vyzobat" zprávy z RSS, Facebooku, Twitteru a některých dalších služeb, a to takovým způsobem, že nakombinuje fotky, videa, krátké statusy a sdílené články a odkazy na weby tak, že jejich forma vypadá skutečně jako tištěné noviny (ve kterých můžete klasicky listovat). Díky Flipboardu jsem například začal "konzumovat" Twitter – v klasickém streamu na Twitteru jsem se vůbec nevyznal, zato Flipboard mi umí myšlenky dne českých internetových celebrit naservírovat tak, že mě to baví. Velké plus je to, že Flipboard automaticky načítá první odstavce sdílených odkazů, po kliknutí na tento úvod se zobrazí v popup okně celá originální stránka (v Safari).

Skyfire

Skyfire je internetový prohlížeč, který je v principu podobný Opeře mini. Rozdíl je jen v tom, že nezpracovává na svém "proxy serveru" jen HTML, ale zejména Flash, ze kterého umí extrahovat video, které následně překonvertuje do iPadem podporovaného formátu. S pomocí Skyfire je možné si pustit prakticky libovolné video na českém internetu, určité problémy nastávají (někdy) v případě, kdy je přehrávaný pořad uvozen reklamou (přehraje se někdy pouze reklama a na obsah už nedojde). Dokud nespatří světlo světa aplikace iVysílání a Voyo, má smysl do Skyfiru těch pár korun vložit. Jen upozornění – nejedná se o flashový prohlížeč, takže na hry a stránky ve Flashi můžete (alespoň prozatím) zapomenout.

Textastic

Ne, na iPadu se opravdu nedá pracovat, nicméně někdy i peklo zamrzne a je potřeba rychle jednat – v takovém případě je dobré mít připravený Textastic. Podporuje přímé otevírání souborů přes FTP (vč. SFTP a FTPS!) nebo Dropbox, umí zvýrazňovat HTML / PHP / Javascriptovou a možná i nějakou další syntaxi, rozšiřuje klávesnici o řádek speciálních znaků a v případě potřeby umí spolupracovat také s programem TextExpander (v něm si můžete nadefinovat šablony textů, které posléze vyvoláte).

Djay

Ještě minulý rok jsem se rozplýval nad aplikací DJ Mixer 3, dnes bohužel musím přiznat, že je DJ Mixer 3 v porovnání s aplikací Djay jen bezzubá hračka. Djay je velice propracovaný mixážní pult, který plně a v reálném čase spolupracuje s knihovnou iTunes. Pro "neuživatele iOS" to určitě zní jako samozřejmost, nicméně ještě nedávno bylo nutné mít izolované kopie empétrojek pro každou aplikaci (například DJ Mixer 3 si byl schopen z iPodu empétrojku naimportovat, nicméně po importu si ji uložil k sobě jako kopii a trvalo to vždycky tak 30 sekund). Djay je možné používat ve dvou režimech - automix (automaticky míchá skladby na základě navolených kritérií) nebo v manuálním režimu. Podporuje práci na pozadí, takže v režimu automix může plně nahradit aplikaci iPod.

A co že tedy nabízí? Prolínání skladeb (šavle), možnost automatické synchronizace BPM (pro uši netrhající přechody), loopy (se snadnou možností půlení smyček – u některých djů oblíbený efekt "vyvrcholení"), scratchování, trojpásmový ekvalizér, až 4 "cue pointy" (můžete si je nastavit a pak mezi nimi v rámci skladby libovolně přeskakovat, a vytvořit tak nekonečnou skladbu) a spoustu dalšího.

Nejlepší na celé aplikaci je ale podpora vícedotekového ovládání. Jestli jste si někdy hráli na počítači třeba s Tracktorem, tak mi asi dáte zapravdu, že bez midi se pořádně míchat nedá – jedna ruka (jedna myš) nestačí. V Djay můžete například plynule u jedné stopy ubírat basy a současně je přidávat u druhé stopy.

Pokud Vás nyní štve, že iPad nemáte a jen tak hned si ho kvůli nízkým skladovým zásobám nekoupíte, tak mám pro Vás dobrou zprávu – za poloviční peníze si můžete aplikaci koupit také ve verzi pro iPhone 4 (funkčně jsou téměř identické, liší se jen v detailech a samozřejmě mnohem menším pohodlí kvůli malému displeji).

Train conductor

Přiznám se, že 3D hry a autíčka, mlátičky a další voloviny mě na iPadu vůbec nebaví. Stáhnul jsem si nějaké Lite verze a ani jsem je nedohrál – je to spíš na efekt. Zato takový Train conductor, to je jiná. Bavil mě na iPhonu, baví mě i na iPadu. Smysl hry je jednoduchý a velmi návykový – po kolejích vyjíždí vláčky a Vašim úkolem je jim vytvořit cestu tak, aby se nesrazily a dojely pokud možno do své cílové koleje.

Procreate

Pro iPad existuje mnoho kreslících nástrojů, za sebe mohu s čistým svědomím prohlásit, že mě nejvíc baví Procreate. Když mám tolik práce, že nevím, kde mi hlava stojí, pustím si Procreate a jen si tak čmárám, abych se uklidnil. V aplikaci je k dispozici velké množství kreslítek (od křídy po různé štětce a houbičky), jsou podporovány vrstvy, je možné vkládat obrázky, nastavovat čarám i libovolným vrstvám průhlednost, všechno různě otáčet (samozřejmě intuitivně dvěma prsty) a tak dále...

Hairstyle Booth

A legrácka na konec – s aplikací Hairstyle Booth HD si můžete vyzkoušet ohromné množství různých paruk, vousů a bradek. Některé paruky jsou i docela "reálně vypadající", takže můžete například zavzpomínat na své mládí bez pleše nebo se podívat, jak by Vaše partnerka vypadala s jinou barvou vlasů (nebo třeba můžete udělat ze svého kamaráda zarostlého bezdomovce a odeslat to na Facebook).

A závěr po 3 týdnech?

iPad po třech týdnech rozhodně neleží někde na dně šuplíku. Baví mě, je praktický na brouzdání po webu nebo chatování přes ICQ. Občas si zahraju nějakou hru, pročítám Flipboard... Dobře se drží když sedím v křesle a dívám se na televizi. Když mi leží na klíně, nezahřívá varlata. A už se mi i stalo, že jsem nechal v práci notebook a "přežil" doma i pouze s iPadem.

Publikováno dne 16. 04. 2011 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: ipad | aplikace | aplikace pro ipad 2 | ipad 2 aplikace | nejlepší aplikace pro ipad 2 | ipad2 | aplikace ipad 2 | programy pro ipad 2 | aplikace na ipad 2
Mohlo by Vás zajímat BETA: Nejlepší aplikace a hry pro iPhone a iPad - prosinec 2012

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

dupe (dne 21. 04. 2011 v 23.13)
dekuji za prakticke zkusennosti

Neero16 (dne 22. 04. 2011 v 12.07)
Tak to máme vpodstatě stejné dojmy já jenom že po koupi ipadu 2 můj dříve užívaný iphone 4 na 100% je nyní užívaný více jako telefon a vlastně jako foťák a kamera pro iPad 

Drahuna (dne 23. 04. 2011 v 00.06)
Dobrý, opravdu lidský náhled. Ještě by mohl ipad telefonovat. toto mě velmi láká i když už jsem důchodkyně ,ale není v prodeji a samsung tablet je malý.

Nirthar (dne 03. 05. 2011 v 13.10)
zkus si manualne sparovat v nastaveni mailu slozky pro kos prip zbytek, melo by to pomoct

pj23 (dne 11. 05. 2011 v 17.59)
ak si mal na mysli,aby Ti vymazany mail isiel hned do kosa,skoc do nastaveni pre mail,tukni na aktivny ucet a prepni posielanie vymazanych mailov do zlozky "vsetky spravy"

Marekzprahy (dne 11. 05. 2011 v 18.02)
Děkuji všem za snahu mi pomoci - krátce po napsání článku jsem na to nakonec přišel, akorát jsem to neaktualizoval v článku.

Zdenek Liška - [email schován] (dne 15. 05. 2011 v 20.16)
Tak já mám taky už iPada 2 a jsem sním teda hrozně moc spokojenej. Normálně díky tomu přemýšlím o pořízení iPhona 4

jitka - [email schován] (dne 05. 08. 2011 v 12.20)
Chci si koupit iPad 2 ale stále jsem nenašla jak se dá propojit iPad s počítačem.Prý k tomu musí být nějaký program?

Marekzprahy (dne 05. 08. 2011 v 13.40)
jitka: ten program se jmenuje iTunes, na Windows je nutné ho doinstalovat (je ke stažení na apple.com), na linux není a na Macu ho už máme od výroby.

Adu (dne 21. 10. 2011 v 19.49)
Dobrý den ráda bych se vás zeptala jestli mohu telefonovat s ipadem.

vojta (dne 13. 03. 2012 v 19.11)
Taky bych si rád pořídil iPad 2 ale je mi 12 let a nevím jestli je to pro mně vhodné..... Poradíte mi prosím??!

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (54.221.159.188). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.