Chystá se Student Agency zrušit autobusovou dopravu?

24. února 2009

Ostatní

Koncem ledna vyšel na Idnes.cz velice zajímavý článek s titulkem Student Agency zlevňuje jízdné studentům a pravidelným cestujícím. Sdělení je jasné – Radim Jančura je férový chlap. Klesla cena nafty, a tak jako správný podnikatel opečovávající jednu z nejlépe hodnocených českých značek prostě od března zlevní, třebaže jen o zanedbatelných 5 Kč (a ještě jen některým cestujícím).

Daleko zajímavější mi na celém článku však přišla vcelku nenápadná informace, že již nebude studentům poskytována sleva na všeobecně rozšířený ISIC, nýbrž na žákovský (studentský) průkaz.

Vtip je samozřejmě v tom, že zatímco na ISIC mohli studenti velmi levně cestovat všude možně, podstatnou součástí žákovského nebo studentského průkazu budou adresy bydliště a školy.

Na zlevněné jízdné potom bude nárok pouze mezi bydlištěm a školou, v případě denního dojíždění navíc nebude možné uplatnit na dané trase slevu během víkendu.

Existuje několik námitek a připomínek, které bych logicky v diskusi pod tímto článkem očekával, proto na ně odpovím rovnou.

Stejně všichni studenti jezdí hlavně mezi školou a domovem.

Tato připomínka je na první pohled velice logická, nicméně pokud by tomu tak bylo, proč by Student Agency rušilo zavedený systém ISICů, který je funkční, zavedený, pro většinu studentů jednodušší (již jej mají), a navíc děsně cool?

Myslím, že kvůli pár náhodným cestám mimo trasu domov - škola to zcela určitě nebude. Sám jsem jeden čas jezdil se Student Agency do Brna za jednou holkou vyloženě na otočku, prostě jen posedět v kavárně, trochu se projít a nočním "žlutým metrem" sjet zase domů. Spousta jiných Pražanů takhle jezdí za holkama různě po republice, navíc máme přece Facebook a spoustu různých známých a bývalých rozprchnuvších se spolužáků, za kterými jezdíme pařit, když se nám chce.

Zkrátka a dobře – Radim Jančura nám již tyto výlety ze své kapsy dotovat nebude, zřejmě ho stojíme moc peněz.

Proč by měli studenti cestovat levněji, když jsou na jejich přepravu potřeba stejné náklady jako na přepravu normálních pracujících lidí?

Přiznám se, že zde se již hledají argumenty podstatně hůře. Rozhodně si nemyslím, že by (zejm. vysokoškolští) studenti byli nějaká nízkopříjmová skupina, která by neměla na zaplacení jízdného. Oblíbené slovní spojení chudý student je už dnes zcela mimo mísu, zejména co se tak dívám kolem sebe na VŠE (nadprůměrné platy už při polovičním úvazku).

Na druhou stranu se Student Agency přes všechny současné proklamace (jako že už ne) profiluje jako společnost, která je silně orientována na studenty, a z cesty autobusem to je poměrně dost znát – všichni cestující dostanou propagační materiály pro studium v zahraničí, běží reklamy na letenky,... Sám Radim Jančura na mnoha místech přiznává, že považuje své autobusy za výkladní skříň, marketingový kanál.

Že jsou tyto propagační akce zaměřené zejména na studenty je nad slunce jasné. Řeknu nyní možná až příliš kacířskou myšlenku, ale proč by výměnou za výplach mozku nemohli jezdit studenti levněji, podobně jako jezdí naše babičky skoro zdarma na zájezdy spojené s prodejem domácích a jiných potřeb?

V pátek se s přítelkyní chystáme do Zlína, naposled za 190 Kč za jednoho. Od neděle 1. 3. již zaplatíme CZK 250, přijdeme tedy o jeden pomyslný (studentský) oběd zdarma. Finančně to samozřejmě nějak přežijeme, nicméně bude již stát za úvahu, zda nejet třeba radši autem nebo na D1 nezávislým, leč zaplivaným vlakem.

Student Agency dle mého názoru zrušením slevy na ISIC dává jasný signál, že výkladní skříň již nejen není potřeba, ale navíc je spíše koulí na noze, které se bude záhodno v delším období zbavit. Je možné, že za čas autobusy uvidíme již jen jako levný product placement v teenagerských komediích.

Publikováno dne 24. 02. 2009 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: student | agency | student agency | student agency isic | autobusová doprava student agency | isic student agency | www.studentagency.cz | plat | plat student agency
Mohlo by Vás zajímat BETA: U mě dobrý - lehce nadprůměrná komedie (recenze)

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

Honza (dne 12. 03. 2009 v 09.38)
Vysokoškolští studenti VŠE možná nízkopříjmovou skupinou nejsou, ale VŠE není jediná vysoká škola u nás a opravdu nevím, jestli student ČZU nebo VŠCHT má na částečný úvazek nadprůměrný plat...

Ale jinak naprostý souhlas, za ten výplach mozku by cena mohla být příjemnější. Proto raději jezdím s ČSAD, která (aspoň v Plzni) používá nové autobusy a po cestě nikdo neotravuje...

Vláďa - [email schován] (dne 20. 03. 2009 v 19.10)
Ahoj. Informoval jsem se u stewardky a prý žákovské průkazy platí na všech likách a nejen mezi bydlištěm a školou, navíc platí i o víkendech a hlavně i prázdninách což je největší plus. Tak nevím kdo má správné informace :/ ale brzy se též chystám za kamarádkou do Brna tak uvidím :)

Marekzprahy (dne 20. 03. 2009 v 22.12)
Vláďa: Myslím, že tady je to docela jasně vysvětleno: http://www.studentagency.cz/mainpage.php?switch=101708

nemo (dne 21. 08. 2010 v 10.09)
Slevu na ISIC Student Agency poskytuje stále na trase BRNO-PRAHA a na mezinárodních linkách. Žákovské průkazy jako sleva ze zákona sice obecně platí jen v době školního roku ale Student Agency na ně slevu poskytuje i v době prázdnin.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.209.209.28). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.