Daně elektronicky – Konečně pohodlné podání všech formulářů pro OSVČ, chyby jsou již jen drobné

25. března 2009

Na vlastní kůži

Tento článek je zastaralý. Pro zkušenosti z roku 2015 klikněte ZDE.

Když jsem před rokem napsal dva poměrně dlouhé články ohledně elektronického podání (FÚ a ČSSZ, VZP), ozvalo se v komentářích mnoho lidí ve stylu "uvažoval jsem o tom, ale když to tak čtu, tak radši zůstanu u klasických papírových formulářů". Cílem tohoto článku je nejen pochválit pokrok u České daňové správy (podání Přiznání k dani z příjmů fyzických osob pro FÚ), Portálu veřejné správy (podání Přehledu o příjmech a výdajích pro PSSZ/ČSSZ) a Portálu VZP (podání Přiznání o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti pro VZP) a zvěstovat informaci "už to jde", ale také upozornit na některé nástrahy a přetrvávající problémy.

Upozornění hned na úvod: Pokrok ve výše uvedených organizacích nemusí být (a není) tak velký, jak by se mohlo z úvodního odstavce zdát. Velkou roli hrálo to, že jsem nyní již při elektronickém podání tolik netápal a věděl jsem o existujících nástrahách.

Přiznání k dani z příjmů fyzických osob (FÚ)

Přiznání k DAP bylo stejně jako minulý rok bezproblémové. Bylo pouze potřeba najít novou adresu rozhraní, a pak už šlo všechno jako na drátkách. Opět jsem musel naskenovat (vyfotit mobilem) orazítkované potvrzení o studiu (nezapočítává se do počtu příloh), následně jsem formulář podepsal (kvalifikovaným certifikátem), odeslal a obdržel elektronické potvrzení. Vše vyplněno a odesláno do půl hodiny.

Poznámka: Pokud Vám bude hlásit aplikace problémy s kompatibilitou prohlížeče, ujistěte se, zda máte nainstalovanou a povolenou podporu javy v prohlížeči (zda jste si jako já nezakázali v prohlížeči příslušný doplněk – standardně je po instalaci javy povolen). Aplikace funguje skvěle v prohlížeči Internet Explorer 8.0 (6.0, 7.0 jsou samozřejmost), prohlížeč Opera dle mého testování podporován není (je to na stránkách uvedeno, osobně v tom nevidím žádný problém, zejména když je podporována Mozilla).

Přehled o příjmech a výdajích (PSSZ/ČSSZ)

Nejvíce jsem loni bojoval s formulářem sociálky, prakticky na každém rohu číhala zrada. Letos byla situace podstatně lepší, a to nejen proto, že jsem již věděl, kterým "rohům" se vyhnout :-)

Až do cca poloviny března byla na ČSSZ zrada pouze jediná – u formuláře pro program 602XML Filler byla uvedena informace, že "tato verze formuláře zatím není určena pro elektronické podání na PVS". V polovině března tato informace (v tichosti) zmizela a zcela stejný formulář již odeslat šlo. Nevidím v tom však žádný velký problém, jako velmi velký posun k lepšímu vidím už samotný fakt, že ČSSZ na (dočasnou) nefunkčnost PVS alespoň upozornila a pustila veřejnosti až odladěný produkt (tedy ne jako loni...).

Po bezproblémovém vyplnění formuláře (k dispozici je přehledná nápověda ke každému políčku) jsem jej zkusil odeslat s autentifikací pomocí elektronického certifikátu. Toto odeslání skončilo neúspěchem, autentifikace elektronickým certifikátem stejně jako loni nefunguje a nikde se o tom PVS moc nechlubí (loni jsem se to dozvěděl až od technické podpory). Přistoupil jsem tedy k autentifikaci pomocí ID uživatele a hesla.

Jelikož jsem již samozřejmě zapomněl ID uživatele, pokusil jsem se na stránkách PVS tyto údaje nějak získat (třeba zasláním na email). Žádnou funkci pro zaslání zapomenutých údajů jsem však nenašel, a tak jsem přistoupil k registraci nové.

Aby byla nějaká sranda, zkusil jsem se znova registrovat (pamatujte – živnostníci se registrují pod odkazem Organizace, nikoli Občané) pomocí certifikátu. Tento způsob registrace je však stejně jako loni nefunkční a nemá smysl se o něj pokoušet, registraci znemožňuje neustále se opakující neúspěšná instalace podepisovacího modulu.

Zato registrace pomocí uživatelského identifikátoru je bezproblémová, překvapilo mě jen, že systému vůbec nevadilo vyplnění stejné emailové adresy jako loni (tzn. nyní zřejmě mám na PVS dvě registrace se stejným emailem).

Následné odeslání formuláře na PVS již je jen o trpělivosti, nenechte se zmást nebo znervóznit, když se zpracuje třeba až na několikátý pokus z 50 (vše probíhá automaticky, jen je trochu frustrující sledovat počet neúspěšných pokusů – nakonec to ale projde :-)).

Tip: Pokud budete hledat číslo účtu, na které máte poslat peníze, naleznete jej u kontaktů na jednotlivá pracoviště.

Přiznání o příjmech a výdajích ze samostatné výdělečné činnosti (VZP)

VZP opět nezklamala, a stejně jako loni si dala s uveřejněním elektronického formuláře na čas. Zatímco loni se formulář objevil až 3. března, letos jsme na něj čekali do 22. března (navíc byl dva dny předtím portál nefunkční kvůli rekonstrukci).

Upozornění: Pro přihlášení na portál musíte zaslat pojišťovně veřejnou část svého aktuálního (nejlépe komerčního, akceptují i kvalifikovaný) certifikátu (formát DER, *.cer). Certifikát můžete zaslat na adresu 

[email schován] nebo [email schován]

Je třeba mít také podepsaný dodatek ke smlouvě, na uvedených adresách by Vám však měly ochotně poradit (neměl jsem s nimi žádný problém; není potřeba kvůli podpisu dodatku nikam chodit, stačí podepsat a zaslat elektronicky). 

Na portálu máte po přihlášení možnost vložit nový certifikát, tato volba se hodí v momentě, kdy si certifikát prodlužujete a platí Vám současně oba (starým se přihlásíte, nový nahrajete).

Formulář byl opět ze všech formulářů nejméně komfortní, na druhou stranu pro vyplnění těch pár čísel stačil. Jen připomínám, že stačí vyplnit skutečně jen formulářová políčka a není potřeba ručně dopočítávat všechny kolonky (loni jsem vše pro jistotu počítal, protože jsem se bál, že nebudu znát výši záloh).

Po prvním podepsání a odeslání formuláře dojde k automatickému přepočítání a zobrazí se chyba, že nebylo vyplněno jedno povinné pole (toto pole se však zobrazí až po přepočítání, takže ho ani nebylo možné předtím vyplnit). Po následném odeslání formuláře se vše opět přepočítá a jste požádáni o opětovné (třetí) podepsání a odeslání. Při třetím odeslání se již formulář konečně pošle a je Vám nabídnuto i jeho vytištění.

Shrnutí

Přestože elektronické podání stále obsahuje mnohé nástrahy objevené minulý rok, letos již každému elektronické podání s klidným svědomím doporučuji, a to ze dvou důvodů – zaprvé se daří snižovat počet chyb (zejména je již odladěná serverová část PVS), zadruhé (a to je podstatnější) se během roku neobjevila žádná chyba nová.

Za sebe mohu říci, že má úspora času a energie při elektronickém podání již stojí za to (zejména díky tomu, že máme skoro všechny úřady pro Prahu 3 někde daleko na Praze 9, jsem si ušetřil několik hodin cestování a čekání ve frontě).

Publikováno dne 25. 03. 2009 v kategorii Na vlastní kůži Odhadnutá klíčová slova BETA: VZP | podání | elektronicke | formulář | OSVČ | daně | VZP elektronické podání | formuláře | elektronické podání vzp
Mohlo by Vás zajímat BETA: Elektronický podpis a ePodání - daně elektronicky I

O kategorii Na vlastní kůži

Kategorie určená pro články týkající se vlastních zkušeností s čímkoli, co se nevešlo do jiných sekcí – ať už se jedná o testy neelektronických věcí, zkoušení různých (nejen internetových) služeb nebo třeba zážitky z dovolené.

Komentáře k článku

byF - [email schován] (dne 28. 04. 2009 v 00.01)
Mně autentifikace elektronickým certifikátem na PVS funguje, ale za to se mi nedaří rozchodit šifrovací certifikáty ČSSZ. Nevím, jestli za to můžou Visty, ale už jsem to všechno importoval milionkrát a nic.

Irena - [email schován] (dne 04. 05. 2009 v 19.28)
poslala jsem DPH za I.Q.2009 s el.podpisem, dopadlo to tak,že mě volali z FÚ, že musím stejně dodat tiskopisy,nemám slov a už si nevím rady.Ale certifikát mám a to opět na nic????

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.216.251.37). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.