Černá smrt ve Windows Vista po přihlášení? Vypněte si Windows Defender!

4. června 2009

Ostatní

Dnes se mi po delší odmlce ve Vistách opět objevila tzv. "černá smrt" (KSOD), která se projevuje tím, že po úspěšném přihlášení obrazovka zčerná, a objeví se pouze bílý kurzor, se kterým lze pohybovat. Jinak se (kromě občasné aktivity disku) již nic neděje a ani desetiminutové čekání nepomáhá.

Jako správný informatik jsem se pokusil nejprve počítač několikrát "tvrdě" (podržením tlačítka napájení po dobu 5 sekund) zrestatovat, výsledky však tentokrát nebyly nijak valné – ve dvou případech z deseti se systému podařilo zobrazit plochu, ale počítač byl nepoužitelný. Outlook padal, zobrazení správce úloh skončilo zobrazením ikonky v tray liště, ale okno správce se nezobrazilo. Počítač se mi nepodařilo standardně vypnout, po 5 minutách jsem ho vždy vypnul "natvrdo".

Na internetu se potuluje zvěst, že černou smrt způsobuje vzdálené volání RPC a že ji lze vyřešit poměrně složitou úpravou registrů. Této úpravě jsem se snažil vyhnout, a jelikož jsem si vzpomněl, že před časem někde psali, že černou smrt může způsobovat za určitých okolností i Windows Defender, pokusil jsem se ho vypnout pomocí programu Spybot S&D v nouzovém režimu (spustil se mi až na druhý pokus). Po restartu systém naběhnul již v pořádku.

Publikováno dne 04. 06. 2009 v kategorii Ostatní Odhadnutá klíčová slova BETA: windows | Defender | Vista | smrt | windows defender | Windows Defender recenze | černá smrt | obrazovka | černá smrt windows
Mohlo by Vás zajímat BETA: Jak připojit linuxový EXT2/EXT3 disk ve Windows

O kategorii Ostatní

Čas od času mám potřebu napsat něco, co se nehodí do žádné z hlavních sekcí tohoto blogu. Právě pro tyto případy existuje tato sekce, ze které se mohou časem vylíhnout sekce nové...

Komentáře k článku

Rape - web (dne 06. 06. 2009 v 23.08)
Zajímavé, asi z těch XP přejdu rovnou na 7...

Marekzprahy (dne 06. 06. 2009 v 23.13)
Rape: myslím, že černá smrt bude existovat i v sedmičkách, zase tak moc lišit se to nebude. kdo nepotřebuje kupovat nový stroj, tak samozřejmě žádný důvod k přechodu na visty už nemá a má smysl počkat na sedmičku.

Filip - web (dne 11. 08. 2009 v 01.16)
Tak to se mi ještě nestalo a snad ani v nedaleké budoucnosti nestane. Napadlo mě, že bych mohl případně vytáhnout počítač ze zástrčky, ale pak jsem si uvědomil, že Vistu mám na noťasovi =D Sakra...

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (18.218.184.214). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.