Jak připojit linuxový EXT2/EXT3 disk ve Windows

31. července 2008

Elektronika

Občas se vyskytne potřeba ve Windows připojit disk s linuxovým systémem souborů ext2 nebo ext3 – například pokud na jednom stroji provozujete současně Windows a linux (dualboot), nebo jako já používáte USB disk ve spojení s routerem ASUS WL-500gP a chcete si ho vzít (bez routeru) na dovolenou.

Základním problémem samozřejmě je fakt, že zatímco linux s windows filesystémem (fat32, ntfs) funguje občas neochotně (zejména v případě asus routeru), Windows s linuxovým filesystémem standardně nefungují vůbec.

Na internetu lze naštěstí nalézt pár utilitek, které namountování linuxového systému souborů umožní (zdarma). V tomto článku se dozvíte, na jaká úskalí jsem při připojování USB disku s ext3 filesystémem narazil, a jak jsem je vyřešil.

Jako první jsem vyzkoušel utilitku Ext2IFS. Po instalaci se mi sice disku přiřadilo písmeno, ale při pokusu o prozkoumání obsahu se mi dostalo pouze hlášky "Jednotka není naformátovaná, chcete ji naformátovat?". To jsem samozřejmě nechtěl, takže jsem v ovládacích panelech poklepal na správce IFS Drives. USB disk byl sice vidět, ale neukázal se u něj žádný systém souborů. Ext3 se nepodařilo identifikovat. Zkusil jsem Windows ještě i s připojeným diskem restartovat, ale nepomohlo to. Podpora pro USB disky je asi problematická.

Šel jsem "o dům dál" a vyzkoušel alternativní Ext2Fsd. Stránky ve stylu konce minulého století sice moc důvěry nebudí, nicméně utilita Ext2Fsd už vypadá docela rozumně a hlavně – nakonec funguje.

Po připojení disku se sice opět objevila hláška "Jednotka není naformátovaná, chcete ji naformátovat?", ale tentokrát byla možnost ji alespoň řešit pomocí menu (Ext2IFS žádné menu nemělo). Stačilo v Ext2 Volume Manageru zvolit Tools - Service Management a spustit službu Ext2Fsd, a obsah disku se stal přístupný. Posledním problémem zůstalo zobrazení českých znaků v názvech souborů, což se vyřešilo nastavením Codepage na UTF-8.

 

Poslední věc, která mě zajímala, byla rychlost, zejména rychlost čtení. Výsledek HD Tune mě příjemně překvapil - rychlost čtení z USB disku (WD MyBook Essential II 500GB) byla něco málo nad 30 MB/s. Není to sice žádná závratná rychlost, ale ve srovnání s 23 MB/s u mého dosluhujícího 5400 rpm disku v notebooku je to hodně pěkná hodnota :-)

Poznámka: Utilita Ext2Fsd je jako většina volně dostupných programů poskytovaná v režimu "as is". Pokud budete s disky provádět nějaké brikule (jako já, když jsem disk vytáhnul před ukončením programu HD Tune), tak možná uvidíte BSOD. Docela mě modrá smrt překvapila, přecejen už jsem ji na svém stroji hodně let neviděl :-)

Publikováno dne 31. 07. 2008 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: windows | ext3 | ext3 windows | ext2 | disk | linux | ext2 windows | windows ext3 | ext3 ve windows
Mohlo by Vás zajímat BETA: Aplikace a hry pro Windows Phone 7.5 - leden 2012

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

Roj - [email schován] - web (dne 05. 08. 2008 v 00.59)
Doufam, ze to bude fungovat i na SATA disku bez USB :-)

Marekzprahy (dne 07. 08. 2008 v 18.31)
Roj: určitě :-)

Libor P. - [email schován] (dne 06. 02. 2009 v 06.31)
děkuji .. konečně rozumnej člověk co jsem dal fungující návod a né jen sliby ...Díky za funční věc :-)

Michal (dne 05. 03. 2009 v 02.01)
Zdravím mám problém když klepnu na disk a dám Service Management tam mi to vyhodí hlášku Cannot query Ext2Fsd servise! Co s tím?

(dne 09. 07. 2009 v 09.04)
funguje :) Díky!!

nemo (dne 15. 01. 2010 v 17.48)
http://www.fs-driver.org/index.html

Daniel (dne 22. 02. 2011 v 21.10)
Taky moc děkuji. na Win7 funguje U rozděleného disku v notebooku (SATA) s logickou jednotkou Ext3.

Tomáš - [email schován] - web (dne 05. 08. 2011 v 14.17)
Ahoj, mě se podařilo USB podařilo USB disk WD MyBook Essential II 1TB namapovat Windows Vista), vidím i obsah kořenového adresáře, ale když s epokusím otevřít nějaký soubor, tak mi to hodí hlášku, že je poškozen (JPG) a když jsem otřel nějaký adresář, tak buďto jeho obsah vůbec nevidím, nebo ho vidím, ale jaknile zkusím soubor stáhnout z HDD, tak to vytuhne a konec. Když se pak zkusím vrátit o adresář výš, tak končím BlueScreenem.
Mám podezření, že HDD už je asi KO, ale používal jsme ho jen jako 500 GB se zrcadlením, tak jsem zkusil na jiném PC s XP připojit na SATA jen jeden samotný HDD, ale tam se mi nedaří ho vůbec namapovat (ani jeden ze dvou disků), vidím ho jen s označením RAW ve spodní částí okna, ale nahoře mezi ostatními disky se mi nezobrazí.

Petr Petřina - [email schován] (dne 18. 09. 2011 v 03.34)
dobrý večer disk mám připojený ale nemužu na něj zapisovat...poradte někdo prosim co s tím :-( kdyžtak pište na mail [email schován] Děkuju moc za každou radu

Jirka - [email schován] (dne 14. 05. 2012 v 16.08)
Dobrej den, ext2sfd jsem nainstaloval, disk vidím, ale stejně mi to hlásí po kliknutí na disk, že není přístupný, parametr není správný. Co to znamená?
Díky

Martin - [email schován] (dne 18. 12. 2015 v 15.46)
Dobrý den, mám flash disk připojený v satelitním setoboxu GO SAT GS 7060 HDi. V PC mám nainstalovaný Ext2 Volume Manager. Když si něco na flash disk nahraji, nemám problém ho v PC zobrazit a editovat. Když však to samé udělám s externím HDD Samsung M3 Portable 1TB počítač ho vůbec nevidí. Jde pouze zobrazit v Ext2 Volume Manager, avšak nejde přečíst co na disku je. Prosím poradí mi někdo ? Děkuji Martin.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.133.109.30). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.