Aplikace a hry pro Windows Phone 7.5 - leden 2012

7. ledna 2012

Elektronika

Dnes navážu na první dojmy z telefonu Nokia Lumia 800 a podělím se s vámi o tipy na zajímavé aplikace a hry pro operační systém Windows Phone 7.5.

Obecně o aplikacích a hrách pro WP7

Jediná možnost instalace a nákupu aplikací je skrze zabudovanou aplikaci Marketplace – základní princip je tedy podobný jako u všech moderních operačních systémů, namísto pokoutného stahování a instalování cab archivů (běžná praxe u předchozího systému Windows Mobile 6.5) stačí danou aplikaci nalézt pomocí aplikace Marketplace a několika ťuknutími aplikaci nainstalovat (případně zaplatit).

Nemám mnoho zkušeností s Android Marketem, takže mohu Marketplace fundovaně srovnat pouze s obchodem AppStore pro iOS (iPhone).

Oceňuji:

  • zobrazení ceny aplikací v českých korunách (AppStore v Eurech)
  • u naprosté většiny placených aplikací existuje možnost stažení zkušebních verzí (Apple ví moc dobře, proč tuto funkci nemá – v Marketplace jsem koupil jen asi každou šestou aplikaci, kterou jsem na základě příznivých ohlasů vyzkoušel)

Vadí mi:

  • ne zcela funkční vyhledávání podle názvu (některé aplikace umí najít jen webový Marketplace)
  • horší oddělení "zrna od plev" a relevantního od nerelevantního než v AppStore – v přehledu "nové" je naprosto nezajímavý brak (proč v ČR vidím jako nejnovější aplikaci tu, která má jen jeden náhled plný bílého rozsypaného čaje na černém pozadí?); ostatní přehledy fungují o něco lépe, ale zase jsou plné aplikací, které spadají řekněme do kategorie těch "provařenějších" (v AppStore stačí, aby si relativně malý počet lidí během hodiny stáhl nějakou aplikaci, a okamžitě se tato aplikace vyšvihne na vrchol žebříčku a zafunguje efekt sněhové koule – v Marketplace jsou žebříčky méně živé, týden tam vidím Angry Birds, Need for Speed a Fruit Ninja...)
  • na první dotek ne zcela intuitivní ovládání – chvíli mi trvalo, než jsem našel náhledy aplikace a recenze (ale to je asi tím, že na iPhonu jsem zvyklý scrollovat dolu, zatímco na WP7 se člověk musí pohybovat i do stran)
  • erotika – nepovažuju se za puritána, ale desítky lacině vyhlížejících aplikací se "sexy" naolejovanou ženskou v ikonce bych nejradši odklidil do samostatné kategorie (která mimochodem chybí); v přehledu s ostatními aplikacemi ruší (chápu, že je hrozně jednoduché udělat aplikaci, která bude sloužit jako prohlížečka "Dívek Blesku" a že si to asi i někdo za těch pár korun koupí, ale...)

Co se obsahu a nabídky aplikací týče, je to zatím trochu bída a spíš příležitost pro vývojáře než uživatele. Ve zkratce lze nalézt zhruba tyto druhy:

  • skutečné WP7 "metro" aplikace, které přesně zapadají do systému a z nichž je uživatelský zážitek nejlepší – ty dobré by průměrná česká rodina spočítala na prstech rukou
  • porty aplikací, které slavily úspěch na iPhonech nebo Androidech (nechybí snad žádný herní trhák)
  • porty starých "atari" a jiných podobných her (old school grafika)
  • simulátory a hry z produkce Microsoftu (obvykle solidní hratelnost, ale příšerně nevkusná grafika)

Celkově zatím převažují hry a aplikace, které bylo možné vyrobit s minimem úsilí (s vývojem odhadem do jednoho "člověkoměsíce" práce, případně s nějakým rychlým poloautomatickým převodem z jiné platformy).

Hudební aplikace pro Windows Phone 7.5

Naprosto převažují aplikace napojené na nějakou webovou službu a využívající funkcionalitu vestavěného (poměrně omezeného) přehrávače Zune.

Jednoznačně doporučit mohu aplikaci Free Music Cloud, která je napojená na webovou službu Soundcloud a dovolí vám podobně jako na ostatních platformách sledovat oblíbené umělce a jejich mnohdy exkluzivní hudební ukázky a skladby zdarma. Omezením aplikace pro WP7 je, že oproti webové verzi a verzi pro iPhone neumožňuje oblíbené komentování skladeb ťuknutím na vizualizovanou stopu; naopak díky podmínkám Marketplace umožňuje ukládání skladeb do telefonu pro pozdější offline poslech.

Z podobného soudku je také aplikace 8tracks, která nabízí k přehrání seznam playlistů, které vytvořili uživatelé stejnojmenné webové služby. Zvolíte si jeden z nejoblíbenějších, nebo si vyhledáte playlist na základě názvu použité skladby nebo žánru, pustíte a posloucháte. Samotná služba se profiluje jako internetové rádio, kde obsah tvoří jeho uživatelé – prý je to zcela legální, nicméně i kdyby ne, může nám to být v ČR s ohledem na autorský zákon asi i docela jedno.

Aplikace DJ Mix je pravděpodobně jediná, která si se zvukem nějak více hraje a nepoužívá vestavěný Zune přehrávač. Nicméně doporučit ji mohu jen vášnivým amatérským raperům, aplikace neumí namíchat dvě skladby do sebe, pouze si můžete do skladeb přimíchávat nějaké další zvuky, trochu si jakože zaskrečovat, něco namluvit do mikrofonu a to je asi tak vše. Grafika mizerná, ovládání mizerné (neumí multitouch), využití nula nula nic. Nenašel jsem žádnou aplikaci, která by se alespoň vzdáleně podobala aplikaci DJAY pro iPhone / iPad / Mac OS X, DJ Mix je to jediné a to nejlepší, co pro WP7 zatím je. Bída.

Díky aplikaci SoundHound můžete i na telefonu s WP7 rozpoznávat skladby, které jsou okolo vás. Přestože jsou možnosti aplikace oproti verzi pro iPhone značně omezené (chybí logicky možnost přímého nákupu nalezené skladby v iTunes Music Store, chybí napojení na Youtube, vyhledávání textů písní, žebříčky nejhledanějších skladeb), to nejdůležitější aplikace umí – prozradí Vám s neuvěřitelnou přesností název skladby, kterou zrovna slyšíte v rádiu, na diskotéce, kdekoli.

Milým doplňkem za pár korun je aplikace Lumia Music. Neumí v podstatě nic moc světoborného, přesto mě zaujala – zapnete-li ji v místnosti s hudbou, bude na displeji do rytmu zobrazovat barevné čtverečky, případně jiné obrazce.

Sociální sítě a infotainment pro WP7

Samotný systém Windows Phone 7 v rámci hubu "Lidé" nabízí základní (a pro většinu případů dostatečnou) podporu pro sociální sítě Facebook a Twitter, přesto se může hodit nainstalovat relativně povedeného Facebook klienta, případně též Twitter klienta (obě aplikace až překvapivě dobře respektují "metro" styl).

Nic podobného aplikaci Flipboard pro WP7 zřejmě neexistuje, zajímají-li Vás však zahraniční zdroje, mohu doporučit aplikaci Pulse. Čtení výběru zpráv ze zahraničních webů je docela použitelné, navolit si však můžete jen zdroje, které program zná (nepřidáte si tam RSS žádného českého webu).

Aktivní uživatelé sociálních sítí si mohou stáhnout aplikaci Klout – díky ní budou vždy vědět, jaká je jejich (s nadsázkou) důležitost pro společnost. Aplikace umí automaticky aktualizovat dlaždici na titulní straně telefonu, své aktuální skóre tak uvidí vždy i bez spuštění aplikace.

V poslední řadě bych do infotainmentu zařadil ještě aplikaci My Stocks, která moc hezky ukazuje přehled akcií, které máte koupeny, případně které vás zajímají. Data bohužel čerpá pouze z Yahoo, takže na kurzy z Pražské burzy nebo RM-Systému si zatím musíme nechat zajít chuť (na iPhonu tuto potřebu řeší Měšec, na WP7 žádná aplikace s českými kurzy není a díky tomu, že si za realtime data nechává Pražská burza poměrně draze zaplatit, tak se jí asi jen tak hned od samostatných programátorů nedočkáme – bude se toho muset chopit někdo větší).

Česká televize ani žádný velký český mediální vydavatel zatím žádnou aplikaci nepředstavili, v tomto segmentu nezbývá než čekat (jednookým králem je asi agregátor Zprávy N7, ale na mé Lumii 800 nezobrazil žádný detail článku, vždy jen perex a pak chyba– dávat za to 42 Kč mi přijde zatím předčasné).

Prohlížeče dokumentů pro WP7

Do telefonu s WP7 logicky není nutné dokupovat žádný kancelářský balík, jelikož zabudovaný Office pro většinu úkonů stačí. Zaujalo mě však, že si neporadí se starými binárními soubory (doc, xls, ppt) a ani se soubory CSV – funguje v podstatě jen docx, xlsx a pptx (vše samozřejmě v osekané podobě).

Těm, kteří mají některé dokumenty u Googlu, mohu doporučit program GDocs - zpřístupnění a úprava souborů v Google Docs funguje zhruba podle očekávání (malý displej, ale jinak to jde).

Windows Phone nemá zabudovaný prohlížeč PDF dokumentů, proto je nainstalování aplikace Adobe Reader v podstatě nutností. Naštěstí existuje a funguje.

Pomocníci pro WP7

Z pomocníků mě nejvíce zaujaly StickyTiles, které umožňují přidat na úvodní obrazovku libovolný počet dlaždic s krátkými texty. Pro psaní důležitých poznámek užitečné a graficky čisté.

Základní geolokační upomínky je možné vytvořit v aplikaci GeoReminder – možnosti nastavení jsou nižší než u vestavěné funkcionality u iPhonu, nicméně v základu to funguje: nastavíte si, na co vás má aplikace kde upozornit, a jakmile se v definované lokalitě objevíte, budete upozorněni. Největším omezením oproti iPhonu je, že lze definovat pouze upomínku pro příchod na určité místo, nelze ji definovat pro odchod (při odchodu z domu si nemůžete nastavit upomínku ve stylu "nezapomněl jsi nakrmit králíky?").

Pro jablečné uživatele může být zajímavá aplikace Remote, která umožňuje vzdálené (v rámci WiFi sítě) ovládání iTunes včetně bezdrátových reproduktorů Airtunes. Bohužel zatím neexistuje aplikace pro posílání hudby z WP7 telefonu do bezdrátových reproduktorů Airtunes. Jelikož se nedávno podobná aplikace objevila pro Android, je šance, že se dočká i WP7 svět.

Zajímavé blbůstky pro WP7

Jednou z nejlepších aplikací pro WP7 (vzhledem k současné exkluzivitě bych se nebál ani označení "killer app") je Psychowalkman, který umožňuje v podstatě úplně to samé, co stejnojmenné přístroje za několik tisíc korun. Stačí navolit program (třeba že chcete, aby vám to víc myslelo, abyste se probrali, usnuli, líp učili,...), nasadit sluchátka a přiložit displej telefonu před zavřené oči, a působivá seance může začít...

Legrační aplikace je PhotoFunia – z fotek v paměti telefonu, případně pro ten účel vyfocených, vám umožní udělat koláž. Můžete se ocitnout na titulce lifestylového časopisu, který si někdo čte v parku, můžete být na billboardu, nebo díky rozpoznávání obličeje dostat třeba jiné tělo (nahradí se jen obličejová část cizí osoby tou vaší).

Pěkně zpracovaná je aplikace Coctail Genie, která vás seznámí s ingrediencemi a způsobem přípravy různých míchaných nápojů.

A nakonec bych ocenil velmi jednoduchou aplikaci Čtyři dohody, která neobsahuje vlastně nic než 4 toltécká moudra a možnost diskuse ke každému z nich. Provedení i nápad za jedna!

Hry pro Windows Phone 7

Hry tvoří ve Windows Phone velice podstatnou složku. Dá se říci, že se jedná o jednu z věcí, na kterou Microsoft hodně vsadil a ve které může mít (díky napojení na Xbox) i ambice ostatní platformy překonat. Zatímco v případě mnohých aplikací pro iPhone ekvivalent pro WP7 telefony chybí (namátkou: DJAY, Flipboard, Měšec.cz, Skyfire, ČT24, iVysílání), v případě her žádnou důležitou nepostrádám (některé jsou naopak pouze pro WP7).

Na WP7 tak lze bez problémů hrát Angry Birds, Need for Speed, Fruit Ninja a další velké hity ostatních platforem. Je sice pravda, že chybí Cut the Rope, ale takový Spider Jack od stejného výrobce to spolehlivě nahrazuje. Logické úlohy, ve kterých se ovládá pavouk tak, aby se nakonec dostal ke své mouše, mě maximálně baví. Perfektní je grafika – animace hostiny, kde se podává pečená moucha, je nezapomenutelná.

Pokud se vám zalíbí Spider Jack, zkuste určitě také Clowning Around. Princip hry je podobný, podobně povedená je i animace a téma hry (klauni zavěšeni na špagátku, musíte nějak zařídit, aby se skutáleli do připravených sudů, jinak vás publikum vypíská). Pouze grafika je už trošku ve stylu Windows XP (líbí se mi, jak se klauni tváří a hýbou, ale nelíbí se mi už tolik použité textury).

Překvapilo mě, jak hezky lze zpracovat skládání puzzle na malém displeji telefonu. Aplikace Jigsolve Me! je pro milovníky puzzle jasnou volbou.

Bump Out je relativně dobře hratelná logická hra, jejíž trochu slabinou je ne zcela ideální grafika a chybějící "příběh okolo". Pokud si však chcete jen trochu procvičit logiku a prostorovou představivost, stojí za to tuto hru vyzkoušet.

Pokud vás láká řídit letadlo, určitě vyzkoušejte poněkud dražší hru (nebo spíš simulátor, o nic se nehraje) s názvem Infinite Flight. Dostanete se do kokpitu několika různých letadel, vyzkoušíte si vzlet, řízení za různého počasí (budete moci létat mezi několika vybranými letištěmi), i náročné přistání... Na iPhonu jsem podobně zdařilý simulátor nenašel (koupil jsem H.A.W.X., ale nebavilo mě to), na druhou stranu je fakt, že se podobné hry příliš na mobilní telefony nehodí (mám pro to spoustu "pocitových" důvodů, nicméně přidám k dobru jen jeden racionální: po dvou hodinách letu se telefon vybije). Pokud máte radši létání v bojovém letadle a sestřelování nepřátel, můžete zkusit například Rise Of Glory – osobně ale radši létám jen tak, nemám rád, když po mně někdo střílí. Tedy pokud se ovšem nejedná o hru MiniSquadron, což je taková dost ulítlá letecká střílečka s nepěknou dětskou grafikou, jak to umí asi jen Microsoft (dohání to všechno dobrou hratelností).

Nepochybně nejzajímavějším úkazem na poli her pro WP7 je hra Rainbow Rapture, která navzdory ne moc pěknému příběhu a podivné grafice vyhrává jednu cenu za druhou. Jste v roli duhy, která se naštvala na lidi, kteří staví jen samé šedivé baráky, a chcete je všechny sníst (klouže po kopcích, kde nebozí lidé stojí jako mravenci). Jediné, co musíte udělat, je zmáčknout displej v momentě, kdy jede duha zkopce, aby získala větší rychlost, a naopak uvolnit displej v momentě, kdy jede do kopce. Nejlepší hry jsou vždycky ty nejvíc debilní :-)

A to nejzajímavější nakonec – Microsoft je pravděpodobně fanouškem starých "atari" a "gameboy" her (nebo rád tyto fanoušky získá do zákaznických řad), a tak hmouří oči nad nespočtem her, které kopírují hity osmdesátých let minulého století. Díky tomu si můžete zahrát plošinovku Retro Hero, ale také zdarma nainstalovat emulátor vNESLight – emulátor v sobě má přibalené dvě hry (BattleKid2, Super Bat Puncher), ale můžete si teoreticky nahrát také jakékoli jiné, tedy zejména pokoutně stažené hry. Jediné, co vás nyní dělí od klasiky jménem Super Mario Bros, je čekající update aplikace, který bude řešit nefunkční přidávání souborů pod Mangem. A samozřejmě svědomí, jelikož o legalitě stažených romek nemůže mít nikdo pochyb (tedy nikoho nenabádám k trestnému činu, pouze "informuji o možnosti").

Naprogramovali jste vlastní aplikaci pro Windows Phone 7? Máte nějakou jinou oblíbenou aplikaci? Podělte se v diskusi...

Publikováno dne 07. 01. 2012 v kategorii Elektronika Odhadnutá klíčová slova BETA: windows | phone | aplikace | 7.5 | windows phone 7.5 aplikace | aplikace pro windows phone 7.5 | mobile | hry na windows phone 7.5 | nejlepší aplikace pro windows phone 7.5
Mohlo by Vás zajímat BETA: iPad 2 po třech týdnech a tipy na zajímavé aplikace

O kategorii Elektronika

Články popisující zkušenosti s různými elektronickými přístroji – zhodnocení jejich silných i slabých stránek, řešení případných problémů, popř. návody, jak z daných přístrojů získat maximum. Nejedná se o obvyklé reklamní žvásty, ale o reálné zkušenosti s přístroji, které byly standardně zakoupeny.

Komentáře k článku

v6ak - [email schován] - web (dne 07. 01. 2012 v 11.34)
Poznámka o demo verzích je celkem zajímavá, možná to souvisí s nižšími výnosy z prodeje aplikací na Androidu. Podporuje to můj pocit, že WP7 budou v tomto následovat spíše Android než WP7.

Na druhou stranu, vše začíná a konci na uživatelské základně. Nabízí se otázka: Pokud jeden ze systémů přebere větší množství uživatelů Applu, jak se změní tržby? Kupovali tito uživatelé u Applu aplikace jen proto, že nebyla alternativa zdarma, nebo si opravdu radši připlatí za plnou verzi i ve chvíli, kdy budou mít na výběr? Nebo spíš není otázka, co z toho nastane, ale v jaké míře co z toho nastane. Na to nedovedu odpovědět.

Na druhou stranu, příjmy z reklam z aplikací zdarma nejsou asi zahrnuty do statistik.

U Pulse mám pocit, že ve verzi pro Android jsem mohl přidat i vlastní RSS kanál (ATOM nešel), jen to bylo trochu schované. Fungovalo to asi tak, že jsem zadal URL stránky (ne samotného RSS) a podle příslušného linku mi čtečka našla RSS kanál a použila. Ale možná si to pletu s jinou aplikací, stejně jsem ale skončil u Google Readeru.

Petr Janeček - [email schován] (dne 27. 03. 2012 v 13.16)
Dobry den, mam Nokii Lumia 800, ke své práci používám internetovou aplikaci, která běží je jen v prohlížeči Explorer. Při práci však narazím na místo, kde se má otvírat automaticky otvírané nové okno. Lumia však toto okno neotevře. Nevíte jak vypnout blokování aut. otvíraných oken?

Faramir - [email schován] (dne 29. 04. 2012 v 12.12)
Přiznám se, že když jsem přešel na iOS (právě z WP7), konkrétně iPad 2, hodně mě překvapilo, že v App Storu není možnost časově omezeného a jinak plně funkčního trialu. Takže jsem udělal JB, postahoval aplikace, o které jsem měl zájem (něco přes 150), nainstaloval, vyzkoušel a pak jich pár desítek zakoupil. Možnost vyzkoušení a následného zaplacení či odinstalování na iOS citelně chybí. Po čase jsem se JB zbavil, protože kromě kradení aplikací na iPadu k ničemu není. Ovšem časem jsem docela zalitoval, potřeboval jsem jednu ne zrovna levnou aplikaci, k dispozici jich bylo několik za cca stejnou cenu. Reference byly cca stejné. Koupit nějakou na blint je nesmysl, koupit všechny je také nesmysl. Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem nekoupil žádnou. To samé platí o hrách. Kdyby byla možnost trialu, koupil bych her mnohem víc, takle jich mám jen pár. Ostatně i další aplikace dojíždějí na to, že nemám možnost si je před nákupem vyzkoušet, takže radši nekupuji. Poslal jsem samozřejmě Applu návrh na zavedení trial verze po vzoru Marketplace, je to už 9 měsíců a stále nic, takže se asi nedočkáme. Jejich chyba, kdyby tato možnost byla, měli by z aplikací a her větší zisky (většina mých známých, kteří mají iPhone/iPad/iPod to dělá stejně jako já, někteří si udržují JB a zkouší, někteří se, pravda, placením nezatěžují vůbec, ale to je naprosté minimum, asi tak dva z několika desítek lidí) a lépe by se profiltrovaly kvalitní aplikace od špatných.

Přidat vlastní komentář:
Jméno:
E-mail:
Sledovat diskusi:
Web:
Kontrolní kód:

Komentáře jsou v prvé řadě určeny ke kladení dotazů k tématu, upozornění na chybu, rozšíření obsahu článku a vůbec ke zpětné reakci na obsah těchto stránek. Mé reakce jsou barevně odlišeny.

V současné době není umožněno vkládat HTML tagy - pokud vložíte HTML kód, bude převeden na entity. K Vašemu komentáři se do databáze uloží čas vložení a Vaše aktuální IP adresa (3.236.247.213). IP adresa se nebude zobrazovat čtenářům, nicméně v případě, že bude Váš odkaz shledán právně závadným, může být Vaše IP adresa předána příslušným státním orgánům. Emailové adresy jsou ochráněny před běžnými spam roboty.

© Marek Demčák 2007 - 2024
Všechna práva dle Autorského zákona (č. 121/2000 Sb.) vyhrazena.